Máte
otázku?

Nároky po rozchode partnerov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Trnava

Otázka: Nároky po rozchode partnerov

Dobrý deň. Po desiatich rokoch spoločného života sa s partnerkou rozchádzame. Naša situácia je špecifická v tom, že nie sme manželia a spolu nemáme ani deti. Ďalej nevlastníme žiaden spoločný majetok; všetko, čo vlastníme, sme si do vzťahu priniesli už na jeho začiatku, a drobné veci si rovnomerne rozdelíme. Napriek tomu som na Slovensku majiteľom niekoľkých nehnuteľností, ktoré som získal už pred začiatkom nášho vzťahu. Chcel by som sa opýtať, či môže moja bývalá partnerka od mňa cez súd na Slovensku niečo vyžiadať. Ďakujem vám za odpoveď.

Odpoveď: Nároky po rozchode partnerov

Dobrý deň. Pokiaľ ste s partnerkou neboli zosobášení, nevzniklo medzi Vami bezpodielové spoluvlastníctvo. Veci, ktoré ste kúpili spoločne, ste preto mohli nadobudnúť jedine do podielového spoluvlastníctva. Z tohto dôvodu prichádza po rozchode nezosobášených partnerov do úvahy jedine vyporiadanie podielového spoluvlastníctva. To sa však netýka vecí, ktorých výlučným vlastníkom je jeden z partnerov (vo Vašom prípade najmä nehnuteľností, ku ktorým ste vlastníctvo nadobudli ešte pred začiatkom Vášho vzťahu).

Trápi vás "Nároky po rozchode partnerov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nároky po rozchode partnerov (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, rada by som sa informovala o nasledujúcom. Momentálne sa rozchádzam so svojím priateľom (nie sme manželia) a on požaduje striedavú starostlivosť o naše dieťa. Chápem, že má právo na dieťa, avšak dieťa je veľmi naviazané na mňa. Existuje šanca, že by nemal nárok na striedavú starostlivosť? Mám pocit, že mu skôr ide o to, aby nemusel platiť alimenty, než o samotné dieťa. Moja druhá otázka súvisí s mojou pracovnou situáciou. Plánujem sa sťahovať do podnájmu a je možné, že stratím prácu, hoci na prvých 6 mesiacov budem mať zabezpečenú podporu. Snažím sa nájsť novú prácu, aby som dokázala zabezpečiť dieťa. Môže sa stať, že dieťa zveria jemu, ak budem na začiatku bez práce? Napriek tomu by som mala finančnú hotovosť, keďže mám vyplatený čas strávený doma. Ďakujem vám za odpoveď.

Odpoveď: Nároky po rozchode partnerov

(odpoveď odoslaná: 07.10.2023)

Dobrý deň, v prvom rade je najvhodnejšie dosiahnuť dohodu s partnerom o starostlivosti o vaše dieťa. Pokiaľ sa na nej neviete dohodnúť, ustanovuje to súd. Najdôležitejším kritériom pri posudzovaní takýchto situácií je vždy záujem dieťaťa. Ohľadom ekonomickej stability po rozchode je potrebné zvážiť rôzne faktory. Od partnera môžete žiadať alimenty na dieťa, čo pomôže zabezpečiť jeho finančné potreby. Je tu však otázka, či partner bude platiť tieto alimenty pravidelne a v plnej výške. Prostriedky ako rôzne sociálne dávky by mohli pomôcť zabezpečiť vašu ekonomickú istotu. 

Nemyslím si, že pri tak nízkom veku dieťaťa by otec dostal dieťa do striedavej starostlivosti. Dočasne chýbajúca práca neznamená to, že dieťa dostane otec. Ak by ste mali obavy, môžete si zvoliť advokáta, ktorý Vám s tým pomôže. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Nároky po rozchode partnerov (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, rád by som sa opýtal. Rozišli sme sa s partnerkou a máme 4-ročného syna. Spoločne sme postavili dom, pričom som všetky financie poskytol ja a jej otec nám pomohol s prácami a uhradil náklady na remeselníkov. Všetko je zapísané výhradne na mňa a ja som jediný, kto v dokumentoch figuruje. Chcel by som vedieť, aký nárok má moja bývalá partnerka, a či môže niečo vysúdiť. Tomáš

Odpoveď: Nároky po rozchode partnerov

(odpoveď odoslaná: 21.12.2021)

Dobrý deň, vzhľadom na okolnosť, že ste neboli manželia, nevzniklo ani bezpodielové spoluvlastníctvo, čo vyplýva aj z položenej otázky, že Vy ste výlučným vlastníkom rodinného domu.

Ak je situácia taká ako predpokladáme a že otec Vašej partnerky Vám pomáhal a zaplatil nejaké stav. práce, len on má potom nárok proti Vám na finančnú náhradu. Otec Vašej partnerky by však musel vedieť preukázať vykonané práce a ich zaplatenie z jeho peňazí. Keďže dom nie je ani v podielovom spoluvlastníctve a Vaša partnerka nemala finančnú účasť na výstavbe domu a úhrade nákladov na jeho vybudovanie, nemá žiadny úrvny nárok na dom ani na podiel na dome, ako ani na finančnú náhtradu titulom vložených fin. prostriedkov.

 


Podotázka: Nároky po rozchode partnerov (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, mám na Vás otázku. Rozchádzam sa s partnerom po šiestich rokoch vzťahu. Spolu máme dvojročné dieťa, s ktorým som momentálne na rodičovskej dovolenke až do júla 2022. Bývame spolu v byte, ktorý sme nadobudli takým spôsobom, že sme si zobrali spoločnú hypotéku a kúpili polovicu bytu. Hypotéku stále splácame na polovicu. Nie sme manželmi. Partner požaduje od mňa peniaze za polovicu bytu a v prípade, že mu tieto peniaze vyplatím, prepiše svoju polovicu bytu na mňa. Hypotéka by tak bola prevedená samo na mňa. Chcela by som však preskúmať moje možnosti, keďže budem slobodnou matkou s dieťaťom a byt nechcem predať, pretože nemáme kam ísť. Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Nároky po rozchode partnerov

(odpoveď odoslaná: 22.09.2021)

Dobrý deň,
pri takýchto vyporiadaniach je potrebné si uvedomiť dve veci. Banka nie je vašou vzájomnou dohodou viazaná. Tzn. že je potrebné sa najprv v banke informovať, či budú súhlasiť s tým, aby ste prevzali sama úver. Ak banka dá súhlas, treba zistiť hodnotu bytu a zostatok úveru. Váš partner má nárok na polovicu zostatku hodnoty bytu po odpočítaní úveru. Nemá nárok na 1/2 hodnoty bytu. Pri vyporiadaní treba zohľadniť to, že byt je zaťažený aj jeho časťou úveru.


Trápi vás "Nároky po rozchode partnerov" a chcete pomôcť?

Podotázka: Nároky po rozchode partnerov (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň. S partnerkou sme spolu 35 rokov, no nie sme manželmi a nemáme spolu deti. Ona však má jedno dieťa z predchádzajúceho vzťahu. Spolu vlastníme byt, ktorý sme získali ako spoločný. Pred piatimi rokmi som ho však prepísal na svoju partnerku. Chcel by som sa opýtať, či mám po rozchode na tento byt nárok, prípadne na jeho časť. Ďakujem.

Odpoveď: Nároky po rozchode partnerov

(odpoveď odoslaná: 11.02.2019)

Dobrý deň, vzhľadom na to, že nie ste manželia a byt patrí Vašej partnerke, nemáte po rozchode žiadny nárok na byt. Ak ste byt na partnerku "prepísali" darovacou zmluvou, môžete sa s partnerkou skúsiť dohodnúť. Je možné spísať Dohodu o vrátení daru. V tejto dohode presne definujete predmet daru a dohodnete sa, že Vám ho partnerka vracia. Potom podáte návrh na vklad do katastra nehnuteľností a po povolení vkladu budete opäť vlastniť svoj podiel na byte.


Podotázka: Nároky po rozchode partnerov (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň. Som so svojou partnerkou už 10 rokov. Z toho posledných 8 rokov žijeme spolu v byte mojej mamy, ktorá je jeho vlastníkom. Oba tu máme trvalý pobyt. Chcem tento byt odkúpiť od mojej mamy formou úveru, aby som mohol vyplatiť mojich súrodencov, ktorí už bývajú vo svojich bytoch. Ak by som sa rozišiel so svojou partnerkou, mohla by si v prípade, že by som byt odkúpil len ja a ona by tu mala naďalej trvalý pobyt, uplatniť nejaký podiel na byte? Ďakujem.

Odpoveď: Nároky po rozchode partnerov

(odpoveď odoslaná: 23.06.2017)

Dobrý deň. Trvalý pobyt nezakladá právo k nehnuteľnosti, má len evidenčný charakter. Pokiaľ nie ste manželia a byt kúpite Vy zo svojich finančných prostriedkov tak výlučným vlastníkom bytu budete len Vy, nie aj Vaša priateľka. V prípade Vášho rozchodu, by Vaša priateľka nemala podiel na Váš byt. Ak by sa Vám niečo stalo, mohla by pripadať do úvahy ako dedičska po Vás, ak by preukázala, že viac ako jeden rok pred Vašou smrťou bývala s Vami v jednej domácnosti. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Nároky po rozchode partnerov (Spoluvlastníctvo)

Má partnerka nárok na časť majetku? Neboli sme manželia. Žili sme spolu 6 rokov. Dom som postavil bez jej pomoci a teraz si nárokuje finančnú kompenzáciu.

Odpoveď: Nároky po rozchode partnerov

(odpoveď odoslaná: 03.01.2015)

Dobrý deň, pokiaľ ste s partnerkou neboli manželmi a ona nedokáže preukázať, že by investovala do Vašej nehnuteľnosti, potom nebude mať nárok na žiadnu sumu. 

 

Nárok partnerky na časť majetku, pokiaľ ste neboli manželmi je vždy problematický na akékoľvek vymáhanie, nakoľko medzi vami nevzniklo bezpodielové spoluvlastníctvo. 

 

Málokedy sa stáva, že by partneri uzatvárali akúkoľvek zmluvu počas spoločného života, ktorá by sa týkala majetku. Predpokladám teda, že ani u Vás nebola žiadna takáto dohoda.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nároky po rozchode partnerov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.