Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Dodatočné konanie o dedičstve


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Košice

Otázka: Dodatočné konanie o dedičstve

Dobrý deň, ráda by som sa informovala o jednej záležitosti. Môj dedko, ktorý bol jedným z jedenástich súrodencov, vyplatil svojich súrodencov, aby mohol zostať bývať v rodičovskom dome. Jeho podiel na dome sa postupne odovzdal až na mňa. Avšak u dvoch súrodencov nebol tento fakt zapísaný do katastra, a tak stále figurujú na liste vlastníctva. Napriek tomu, že už sú mŕtvi a ich deti si dedičstvo nepreniesli. Hľadám spôsob, ako zmeniť túto situáciu. Ak by svätovia mohli potvrdiť, že títo súrodenci boli vyplatení, je možné, aby sa ich spoluvlastníctvo previedlo na mňa? Ja a môj manžel momentálne v tomto dome bývame a vzhľadom na jeho vek, by sme chceli do neho investovať. Ale predtým by sme radi vyriešili spomenuté záležitosti. Ďakujem za odpoveď. S pozdravom.

Odpoveď: Dodatočné konanie o dedičstve

Dobrý deň, ďakujem za otázku, na ktorú odpovedám nasledovne : 

 

PRÁVNA ÚPRAVA a ROZBOR OTÁZKY

Základná právna úprava tejto problematiky je obsiahnutá v ust. Občianskeho zákonníka ("OZ") a v procesnom predpise Civilnom mimosporovom poriadku ("CMSP").


1./  V zmysle ust. OZ  vlastníctvo veci možno nadobudnúť kúpnou, darovacou alebo inou zmluvou, dedením, rozhodnutím štátneho orgánu alebo na základe iných skutočností ustanovených zákonom. Ak sa prevádza nehnuteľná vec na základe zmluvy, nadobúda sa vlastníctvo vkladom do katastra nehnuteľností podľa osobitných predpisov, ak osobitný zákon neustanovuje inak.


V otázke uvádzate, že ste vlastníkom zrejme väčšej časti nehnuteľnosti po svojom predkovi. Časť nehnuteľnosti nebola predmetom dedičského konania a táto je preto vo vlastníctve pôvodného/-nych vlastníkov, pričom Váš starý otec ostatných prípadných dedičov nehnuteľnosti za života vyplatil.


Chybou je, že v uvedenom čase nebola spísaná príslušná zmluva za účelom úplného majetkoprávneho vyporiadania nehnuteľnosti.


2./ V zmysle ust. § 460 a nasl.  OZ  dedičstvo sa nadobúda smrťou poručiteľa. Dedí sa zo zákona, zo závetu alebo z oboch týchto dôvodov. Ak nenadobudne dedičstvo dedič zo závetu, nastupujú namiesto neho dedičia zo zákona. Ak sa nadobudne zo závetu len časť dedičstva, nadobúdajú zvyšujúcu časť dedičia zo zákona.


Zákon rozoznáva 4 dedičské skupiny :

I. skupina :  V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.  Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia  ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci.

II. skupina : Ak nededia poručiteľovi potomci, dedí v druhej skupine manžel, poručiteľovi rodičia a ďalej tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa. Dedičia druhej skupiny dedia rovnakým dielom, manžel však vždy najmenej polovicu dedičstva.

III. skupina :  Ak nededí manžel ani žiadny z rodičov, dedia v tretej skupine rovnakým dielom poručiteľovi súrodenci a tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z toho dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa. Ak niektorý zo súrodencov poručiteľa nededí, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti.

IV. skupina :  Ak žiadny dedič nededí v tretej skupine, v štvrtej skupine dedia rovnakým dielom prarodičia poručiteľa, a ak nededí žiaden z nich, dedia rovnakým dielom ich deti.

 

K dedeniu uvádzam aj podstatnú informáciu pre Vás :

V zmysle ust. § 484  OZ  platí : "Pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania; ak ide o dediča uvedeného v ustanovení § 473 ods. 2, započíta sa okrem toho aj to, čo od poručiteľa bezplatne dostal dedičov predok. Pri dedení zo závetu treba toto započítanie urobiť, ak na to dal poručiteľ príkaz alebo ak by inak obdarovaný dedič bol oproti dedičovi uvedenému v ustanovení § 479 neodôvodnene zvýhodnený."

 

3./ Keďže časť nehnuteľnosti  je vo vlastníctve osôb, ktoré zomreli, a táto časť nebola predmetom dedičského konania, budete musieť podať návrh na príslušný súd podľa ust. § 211 CSP  (citujem) : 
"Ak sa objaví po právoplatnosti uznesenia, ktorým sa konanie o dedičstve skončilo, ďalší poručiteľov majetok, prípadne aj dlh, súd na návrh vykoná o tomto majetku dodatočné konanie o dedičstve. Ak sa objaví iba dlh poručiteľa, dodatočné konanie o dedičstve sa nevykoná."

 

ODPORÚČANIE 

1./ Odporúčam podať návrh na prísl. súd na dodatočné konanie o dedičstve.

2./ Pokiaľ máte doklady o tom, že Váš právny predchodca /starý otec/ už vyplatil terajších dedičov, resp. ich predchodcov,  titulom možného dedenia v budúcnosti  určitého podielu na nehnuteľnosti, bude potrebné tieto doklady predložiť v dedičskom konaní, prípadne zadovážiť svedkov. Tu upriamujeme Vašu pozornosť na vyššie uvedené ust. § 484 OZ o započítaní (viď vyššie).

3./ Vhodným riešením je aj osobná konzultácia u notára  prípadne advokáta za účelom prejednania veci resp. porady o Vašich konkrétnych dedičoch a stanovenie najjednoduchšieho postupu. Som toho názoru, že riešením by bolo, keby terajší dediči sa vzdali dedičstva bez povinnosti náhrady za nehnuteľnosť, ktorá bude predmetom dedičského konania, resp. by ste uzatvorili dohodu, že jediným dedičom budete Vy a tým by sa vyriešil aj problém vlastníctva celej nehnuteľnosti. Pri tejto časti odpovede vychádzam z predpokladu, že aj Vy budete dedičom.  Treba počítať aj s poplatkami u notára za prejednanie dedičstva a súdnym poplatkom.

4./ Otázka investície : Odporúčame zdokumentovať stav nehnuteľnosti v súčasnosti. 

 

ZÁVER 
V uvedenej veci  sa môžete obrátiť aj na našu advokátsku kanceláriu za účelom posúdenia, ale to by sme museli poznať podrobne celú situáciu.

Ak by sa Vám odpoveď na Vašu otázku pozdávala trochu obšírna, uvádzam, že našim cieľom, okrem zodpovedania otázky, je aj to, aby pýtajúci sa získal aj prehľad o súvislostiach a nadväznostiach riešenia jeho problému.

Dúfam, že táto právna rada Vám pomôže.
 

Trápi vás "Dodatočné konanie o dedičstve" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dodatočné konanie o dedičstve (Dedičské právo)

Dobrý deň, ako máme postupovať v nasledujúcom prípade? Našla sa orná pôda, ktorá nebola zahrnutá do dedičského konania. Chceli by sme požiadať o otvorenie dedičského konania a predmetnú pôdu vysporiadať, keďže je ešte po prarodičoch. Problém je, že nevieme zistiť kontakt na jedného z dedičov (ide o vnuka v zahraničí). Čo robiť v takomto prípade, keď nevieme identifikovať všetkých dedičov? Môžeme podať návrh na súd s informáciou, že u tohto vnuka nemáme informáciu o jeho adrese ani iný kontakt na neho? Ďakujeme.

Odpoveď: Dodatočné konanie o dedičstve

(odpoveď odoslaná: 10.10.2024)

Dobrý deň, vo veci uvádzame, že postupujete správne, keď chcete podať návrh na dodatočné konanie o dedičstve v súlade s ust. § 211 Civilného mimosporového poriadku :


"Ak sa objaví po právoplatnosti uznesenia, ktorým sa konanie o dedičstve skončilo, ďalší poručiteľov majetok, prípadne aj dlh, súd na návrh vykoná o tomto majetku dodatočné konanie o dedičstve. Ak sa objaví iba dlh poručiteľa, dodatočné konanie o dedičstve sa nevykoná."

 

 

Ak nemáte vedomosť o tom, kde žije vnuk poručiteľa, potom to treba v návrhu na dodatočné konanie o dedičstve uviesť. Súd - notár následne bude postupovať v ust. § 190 Civilného mimosporového poriadku :

 

"(1/ Ak nie je známy ten, o kom sa možno dôvodne domnievať, že je poručiteľovým dedičom, alebo ak nie je známy jeho pobyt, súd mu ustanoví procesného opatrovníka. O jeho dedičskom práve ho upovedomí verejnou vyhláškou. Vo verejnej vyhláške ho súd vyzve, aby sa prihlásil na súde alebo u procesného opatrovníka v lehote nie kratšej ako jeden mesiac od zverejnenia verejnej vyhlášky na úradnej tabuli súdu a poučí ho o následkoch, ak sa neprihlási včas. (2) Verejná vyhláška sa doručí ostatným účastníkom, procesnému opatrovníkovi a zverejní sa na úradnej tabuli súdu, webovej stránke príslušného súdu a webovom sídle Notárskej komory Slovenskej republiky. Verejná vyhláška môže byť zverejnená aj prostredníctvom hromadných oznamovacích prostriedkov."

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dodatočné konanie o dedičstve (Dedičské právo)

Dobrý deň, podali sme 24. 4. 2023 na Okresný súd Trnava v zmysle zákona návrh na prejednanie dodatočného majetku - pôdy, ktorá nebola predmetom dedičského konania po našom strýkovi a na katastri je zapísaný ako neznámy vlastník. Doložili sme všetky náležitosti týkajúce sa vzťahu, identifikácie pôdy, ako aj výpis z úmrtného listu strýka. Čiže všetky relevantné údaje, ktoré sme vedeli získať. Komplikácie nastali teraz, keď nám notár - súdny komisár 3. 10. 2024 po 1,5 roku oznámil, že mu máme doplniť doklad o občianstve poručiteľa (žil a zomrel v Paríži v roku 1975, nikdy rodinu nekontaktoval, Slovensko nenavštívil). Ďalej notár požaduje doložiť podrobné informácie o manželke a potomkoch vo Francúzsku, ale my to nemáme šancu zistiť, nepoznáme nikoho. Notár sa striktne ohradil, že ak mu tieto údaje nedodáme do mesiaca, konanie odmietne. Na tento pozemok si už uplatnil nárok súkromný developer, ktorý ho ako pozemok neznámeho vlastníka získal od PPF SR. Ak notár odmietne vo veci konať a zastaví proces, ktorý prebieha 1,5 roka bez akejkoľvek odozvy, napriek našim žiadostiam o konzultáciu, pre ktoré si nenašiel čas. Naša otázka znie: Do akej miery a v akom rozsahu musí navrhovateľ predložiť všetky tieto údaje, ktoré nemá šancu získať, ešte k tomu zo zahraničia? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď a právne usmernenie.

Odpoveď: Dodatočné konanie o dedičstve

(odpoveď odoslaná: 03.10.2024)

Dobrý deň,

vo vašej situácii ide o konanie o dodatočnom prejednaní majetku. Toto konanie sa zaoberá majetkom, ktorý nebol zahrnutý v pôvodnom dedičskom konaní. Je dôležité, že v rámci takéhoto konania nastávajú rovnaké nároky pre navrhovateľov, ako sú stanovené v bežnom dedičskom konaní.

Povinnosťou navrhovateľa (teda vás) je preukázať relevantné skutočnosti, na základe ktorých sa opiera vaša žiadosť o prejednanie majetku. Notár má právomoc vyžadovať ďalšie dôkazy alebo informácie potrebné na pokračovanie v konaní o dedičstve.

Ak notár žiada doložiť občianstvo poručiteľa a ďalšie podrobnosti, aj keď sú tieto informácie ťažko dostupné, navrhovateľ má povinnosť vyvinúť maximálne úsilie na ich získanie. Skutočnosť, že poručiteľ je neznámy vlastník alebo že žil v zahraničí, môže sťažiť získanie niektorých dokumentov, no pokiaľ ich absencia znemožňuje pokračovanie v konaní, môže to byť dôvod na jeho uzavretie bez prejednania.

Ak vám notár odmietne vo veci konať pre nedostatok poskytnutých informácií, budete mať možnosť sa proti tomuto rozhodnutiu odvolať alebo ho doplniť a podať opätovne.


Odporúčam pokúsiť sa získať potrebné dokumenty z francúzskych úradov, prípadne zdôvodniť, prečo nie je možné tieto informácie získať, a podať písomnú žiadosť s vysvetlením situácie na súd alebo notára.

 

Pre Vás je dôležité osvedčiť, že poručiteľ bol Váš predok a doložiť dôkazy. Dedič vstupuje do práv poručiteľa okamihom smrti. Predstavte si, že by notár len tak na podnet hocikoho prejednával v prospech tejto osoby dedičstvo. Toto zisťovanie často vyžaduje hľadanie v archívoch. Komplikuje sa to tým, že je to v cudzine. 


Podotázka: Dodatočné konanie o dedičstve (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať na dedičské konanie. V decembri 2023 nám umrela starká. Prečo doteraz (september 2024) neprebehlo dedičské konanie? Musím podať nejakú žiadosť ja, alebo druhý dedič, teda strýko?

Odpoveď: Dodatočné konanie o dedičstve

(odpoveď odoslaná: 29.09.2024)

Dobrý deň,

Chápem vašu obavu z dôvodu oneskorenia dedičského konania. Notár, ktorý je poverený vedením dedičského konania, by mal automaticky začať konanie na základe oznámenia úmrtia od matriky. V niektorých prípadoch však môže dôjsť k omeškaniu, napríklad ak nie sú k dispozícii všetky potrebné dokumenty alebo údaje o dedičoch.

Odporúčam kontaktovať priamo notára v obvode, kde bola zosnulá osoba vedená na trvalom pobyte, a overiť si stav konania. Vhodné je mať pri sebe úmrtný list a ďalšie možné potrebné dokumenty (napríklad potvrdenie o dedičskom podiele, ak existuje).

Ak dedičské konanie skutočne nebolo zahájené, môžete podať návrh na prejednanie dedičstva ako dedič - či už vy osobne alebo váš strýko. Tento návrh môžete podať notárovi alebo aj priamo súdu podľa miesta posledného trvalého pobytu zosnulého. Potrebné je uviesť identifikačné údaje zosnulého a dedičov, ako aj zoznam majetku a dlhov, ktoré po ňom zostali .


Trápi vás "Dodatočné konanie o dedičstve" a chcete pomôcť?

Podotázka: Dodatočné konanie o dedičstve (Dedičské právo)

Dobrý deň, medzi parcelami, kde som majoritný 75% vlastník, existuje parcela zomretého neznámeho vlastníka. Na základe náročného a dlhodobého procesu zisťovania som osobu stotožnil. Osoba sa narodila v r. 1853 a zomrela v r. 1914. Získal som všetky potrebné archívne dokumenty preukazujúce nadobudnutie majetku, nielen pôdy, o ktorú mám záujem. Mám potvrdenie z archívu, že do roku 1960 po uvedenej osobe nebolo prejednané dedičstvo. Prosím, je táto informácia pravdivá: "Navrhovateľom môže byť iba dedič, ktorý vzhľadom na súdne poplatky a prípadnú nízku hodnotu pozemku nemusí byť motivovaný takýto návrh podať. Konanie o dodatočnom prejednaní dedičstva však možno začať aj bez návrhu, a preto máme za to, že aj vlastník susedného pozemku môže podať na súd podnet, z ktorého, keď súd zistí, že sú dané dôvody na začatie konania, tak by mal rozhodnúť o začatí konania bez návrhu. Štát má taktiež záujem na tom, aby bol každý majetok riadne prededený a nezistení vlastníci identifikovaní." Teda moja otázka znie: Akou formou môžem požiadať OS o začatie konania bez jeho návrhu? Za prípadnú odpoveď veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Dodatočné konanie o dedičstve

(odpoveď odoslaná: 16.07.2024)

Dobrý deň,

Váš popis situácie je pomerne zložitý, avšak v princípe máte správne informácie. Podľa platného Civilného mimosporového poriadku, konanie o dodatočnom prejednaní dedičstva sa môže začať aj bez návrhu, ak súd zistí, že sú dané dôvody pre začatie konania. Avšak vlastník susedného pozemku môže podať na súd podnet na začatie tohto konania.

V prvom kroku odporúčam podať podnet na okresný súd, ktorý je v obvode pôvodného dedičského konania. V podnete by ste mali uviesť všetky zistené skutočnosti o neznámom vlastníkovi vrátane dokladov preukazujúcich, že dedičstvo nebolo prejednané. Nemenej dôležité je uviesť dôvody, prečo považujete za potrebné, aby súd konanie začal.

Ďalšie informácie k podaniu nájdete v § 211 Civilného mimosporového poriadku. Je tiež vhodné priložiť všetky dôkazy, ktoré podporia vaše tvrdenia.

Odporúčam konzultovať váš podnet aj s našim právnikom špecializovaným na majetkové právo pre zvýšenie vašich šancí na úspech v konaní.


Podotázka: Dodatočné konanie o dedičstve (Dedičské právo)

Dobrý deň, mám problém s dedičským konaním. Boli sme traja dediči po otcovej smrti. Otec sa vzdal svojho podielu na nehnuteľnosti pred viac ako 10 rokmi s tým, že sa brat postará o otca a otec dožije v tejto nehnuteľnosti. Brat však otca presťahoval do pivnice bez sociálneho zariadenia a k toalete v časti domu, kde býval brat s manželkou, ho nepúšťali. Vymysleli si na otca obvinenie, ktoré skončilo obvinením otca na základe svedectiev brata a jeho manželky. Toto otca zničilo a otec zomrel. Brat odmietol priznať v dedičskom konaní značný hmotný majetok. Dá sa dáko vymáhať, alebo obviniť brata z podvodu či krádeže? Čo sa dá v takejto situácii robiť? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Dodatočné konanie o dedičstve

(odpoveď odoslaná: 05.07.2024)

Dobrý deň,

vo Vašom prípade je niekoľko dôležitých aspektov. Po prvé, poukazujete na to, že Váš brat odmietol priznať hmotný majetok v dedičskom konaní. V takom prípade je možné podať návrh na prejednanie dodatočného majetku podľa § 211 Civilného mimosporového poriadku. Ak boli poškodené Vaše dedičské práva podvodom alebo zatajením majetku, môžete zvážiť podanie trestného oznámenia za podvod alebo krádež na orgány činné v trestnom konaní.

Ďalej je potrebné preveriť, či existuje právoplatné rozhodnutie z dedičského konania. Ak je dedičské konanie uzatvorené, dedičský proces už nemožno meniť, iba ak by sa objavil "nový majetok".

V prípade zlého zaobchádzania s otcom možno zvážiť podanie trestného oznámenia za týranie blízkej osoby alebo zanedbanie povinnej starostlivosti. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Dodatočné konanie o dedičstve (Dedičské právo)

Dobrý deň prajem, náhodou som sa dozvedela, že po mojom starom otcovi ostali nevysporiadané pozemky. Neboli vôbec zahrnuté do dedičského konania a v katastri stále figuruje jeho meno. Starý otec zomrel pred viac ako 30 rokmi. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, či je ešte možné nejakým spôsobom nárokovať dedičstvo? Jedná sa o tri listy vlastníctva v katastri, na ktorých je uvedený ako vlastník, respektíve spoluvlastník. Ďakujem vopred.

Odpoveď: Dodatočné konanie o dedičstve

(odpoveď odoslaná: 25.06.2024)

Dobrý deň,

pokojne sa môže stať, že po dlhšom čase vyjdú na svetlo neznáme alebo zabudnuté majetky, ktoré neboli zahrnuté do pôvodného dedičského konania. Váš prípad, kde sa zistilo, že starý otec ešte stále figuruje v katastri ako vlastník niekoľkých nevysporiadaných pozemkov, nie je výnimkou.

Odporúčam vám podniknúť nasledovné kroky:

1. Dodatočné dedičské konanie: Podajte žiadosť o dodatočné dedičské konanie na príslušný okresný súd. Ide o konanie podľa § 211 a nasl. zákona č. 161/2015 Z.z. Civilného mimosporového poriadku, ktoré sa vedie o dedičstve, ktoré nebolo doteraz vysporiadané.

2. Dôkaz o existencii majetku: Zabezpečte dôkazy o tom, že starý otec vlastní pozemky (napr. výpis z katastra nehnuteľností).

3. Osoby oprávnené dedičstvom: Ujasnite si, kto sú oprávnení dedičia po starom otcovi. Ak sú všetci dedičia známi a živí, bude konanie jednoduchšie. Ak niektorí dedičia medzičasom zomreli, bude nutné vysporiadať dedičstvo aj po nich.

Aj po mnohých rokoch je možné si dedičstvo nárokovať, len to vyžaduje istý postup a dôkazy. 


Trápi vás "Dodatočné konanie o dedičstve" a chcete pomôcť?

Podotázka: Dodatočné konanie o dedičstve (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcel by som obnoviť dedičské konanie po otcovi. Ako mám postupovať? Vyhľadá notár sám všetky pozemky? Ďakujem.

Odpoveď: Dodatočné konanie o dedičstve

(odpoveď odoslaná: 23.06.2024)

Dobrý deň,

na obnovenie dedičského konania je potrebné podať návrh na súd na dodatočné prejednanie dedičstva. Tento krok je upravený v ustanoveniach Civilného mimosporového poriadku. Ak sa po právoplatnosti uznesenia, ktorým sa konanie o dedičstve skončilo, objaví ďalší majetok poručiteľa, súd na návrh vykoná dodatočné konanie.

V návrhu na súd uveďte nasledovné:
- Miestne príslušný súd, ktorý prejednával pôvodné dedičské konanie
- Identifikačné údaje navrhovateľa a poručiteľa
- Spisovú značku pôvodného dedičského konania
- Odôvodnenie návrhu, vrátane opisu novoobjaveného majetku
- Dôkazy preukazujúce vlastníctvo tohto majetku v čase smrti poručiteľa, napríklad list vlastníctva.

Čo sa týka vyhľadania všetkých pozemkov patriacich poručiteľovi, notár je povinný vykonať súpis majetku a dlhov poručiteľa podľa Civilného mimosporového poriadku.

Toto konanie zahŕňa aj preverenie pozemkov zapísaných na katastrálnom odbore príslušného okresného úradu.

Pokračujte tým, že pripravíte návrh s uvedenými náležitosťami a doručíte ho miestne príslušnému súdu.


Podotázka: Dodatočné konanie o dedičstve (Dedičské právo)

Dobrý deň, potrebujem radu a usmernenie v prípade dodatočného dedičského konania po predkoch z roku 1974, podľa ustanovenia § 211 civilného mimosporového poriadku. V roku 1974 štátne notárstvo v ČSSR rozhodlo v dedičskom konaní po zosnulej osobe bez ohľadu na neúplné skutkové zistenia. Zosnulá nemala vlastné potomky, len dvoch súrodencov – jeden bol bezdetný a druhý brat mal dcéru, ktorá však v čase rozhodovania štátneho notára nebola ani spomenutá. Rozhodnutím štátneho notárskeho úradu v ČSSR z roku 1974 sa stanovilo, že poľnohospodárske parcely po zosnulej pripadnú do užívania socialistickým organizáciám, reprezentovaným Finančným odborom ONV v Zvolene ako odúmrť. Rád by som sa dozvedel, ktorý postup by bol najvhodnejší v mojom prípade, aby som sa mohol domáhať nápravy určitých majetkových krívd. Ďakujem za vašu pozornosť.

Odpoveď: Dodatočné konanie o dedičstve

(odpoveď odoslaná: 09.06.2024)

Dobrý deň,
vo Vašom prípade je najvhodnejšie pristúpiť k podaniu návrhu na dodatočné dedičské konanie v zmysle § 211 Civilného mimosporového poriadku. Tento postup umožňuje opraviť a doplniť pôvodné dedičské konanie, ak sa zistia nové dôležité skutočnosti alebo dôkazy, ktoré neboli pri pôvodnom konaní zohľadnené.

Váš návrh by mal obsahovať:
1. Skutočnosti a dôkazy, ktoré neboli v pôvodnom konaní zohľadnené, napríklad existencia dediča (dcéry zosnulej osoby), ktorá nebola v čase rozhodnutia uvedená.
2. Označenie konkrétnych pozemkov a majetku, ktoré boli predmetom dedičského konania.
3. Žiadosť o preskúmanie a nové rozhodnutie o dedičstve s prihliadnutím na nové skutočnosti.

Je dôležité priložiť všetky relevantné dokumenty a dôkazy, ktoré podporujú Vaše tvrdenia, vrátane rozhodnutia z roku 1974, rodných listov a iných dokladov o príbuzenstve.


Podotázka: Dodatočné konanie o dedičstve (Dedičské právo)

Dobrý deň, po skončení dedičského konania sa zistilo, že môj starý otec mal vo banke vkladné knižky, ktoré neboli zahrnuté do dedičského konania, ako to malo byť. Dozvedela som sa od centrálnej banky, že na účtoch je len malý zostatok, ktorý vraj nie je hodný otvorenia dedičského konania. Keď som navštívila notára, ten sa k tejto problematike nevyjadril. Banka sa len bráni tým, že nikto nespochybnil správnosť postupov. Ja som sa dedičského konania osobne nezúčastnila, zastupovala ma moja teta, ktorej som dala splnomocnenie. Zistila som tiež, že splnomocnenie udelil aj ďalší dedič a že aj starý otec – teda zosnulý – ju splnomocnil. Banka sa teraz zdá, že sa bráni a odmieta spolupracovať. Sú ochotní vyplatiť len ten minimálny zostatok, o ktorý však nemám záujem. Neviem presne, kde a kedy došlo k chybe, hoci od udalosti uplynulo už 11 rokov. Človek, ktorý má nárok a právo, by mal vedieť, čo sa stalo, alebo by mal aspoň nájsť nejaké riešenie a dostať pomoc. Ďakujem za odpoveď a radu.

Odpoveď: Dodatočné konanie o dedičstve

(odpoveď odoslaná: 06.06.2024)

Dobrý deň,

najprv je potrebné overiť stav veci v banke a dokumentovať všetky opomenuté vkladné knižky. Ak dedičské konanie prebehlo bez ich zahájenia, môžete iniciovať dodatočné dedičské konanie podľa Civilného mimosporového poriadku. Táto procedúra môže zahŕňať predvolanie všetkých dedičov, zistenie aktuálneho stavu majetku a rozdelenie takto zisteného majetku.
Ak nechcete nič predediť, nemusíte to robiť. 


Trápi vás "Dodatočné konanie o dedičstve" a chcete pomôcť?

Podotázka: Dodatočné konanie o dedičstve (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o možnostiach v rámci dodatočného dedičského konania. Po 14 rokoch sme zistili, že časť majetku po zosnulom strýkovi mojej mamy nebol prededený. Strýko žil sám, a tak je jeho najbližšou rodinou moja mama a manželka jeho brata, teda oboch žien by sa tieto príbuzenské vzťahy dotýkali. Obidve by si priali, aby dedičské práva prešli na ich deti. Na prvom stretnutí sme túto situáciu konzultovali s notárom, ktorý nám navrhol prijať nasledujúce kroky pred začatím dodatočného dedičského konania: 1) Obidve ženy by sa mali oficiálne vzdať dedičských práv v prospech detí. 2) Každá rodina by mala vybrať jedného dediča medzi deťmi, aby sa majetkové podiely príliš nerozdrobili. 3) Pre parcielny majetok s veľkosťou menšou ako 3000 m2 by sa malo uskutočniť prerozdelenie medzi tieto dve rodiny. Moja otázka sa špecificky týka bodu 3: Existuje viacero katastrálnych listov, na ktorých sú pozemky rôznych veľkostí a typov. Podiel zosnulého je zrejme považovaný za 1/4 z každej parcely zapísanej na katastrálnom liste, ak tomu správne rozumiem. Môže byť majetok zahrnutý v jednom katastrálnom liste rozdelený medzi viac dedičov? Dá sa tiež v rámci tohto procedurálneho kroku oddeliť niektoré segmenty pozemku tak, aby bol podiel jedného dediča starostlivo vyratúvaný ako 1/1? Ďakujem za vašu odpoveď.

Odpoveď: Dodatočné konanie o dedičstve

(odpoveď odoslaná: 24.05.2024)

Dobrý deň,

dodatočné dedičské konanie môže byť náročné, najmä ak ide o prelomenie starších majetkových záležitostí. Poďme sa pozrieť na vaše otázky postupne a podať vám informácie, ktoré by vám mohli pomôcť.

Vzdanie sa dedičstva v prospech niekoho iného je bežný postup, ktorý možno spraviť písomným vyhlásením pred notárom. Takéto rozhodnutie musí byť dobrovoľné a výslovné. 

K vašej otázke o rozdelení parciel uvedených na jednom liste vlastníctva (LV). Z právneho hľadiska, pokiaľ ide o dedičstvo, podiel nebohého na jednotlivých parcelách sa môže prejednať individuálne. Dediči sa môžu dohodnúť na tom, že jedna rodina získa konkrétnu parcelu a druhá rodina inú, čo by bolo celkové rozdelenie dedičstva na základe dohody.

Čo sa týka deliteľnosti pozemkov, ktoré sú uvedené na jednom LV, musíte vedieť, že parcely môžu byť predmetom samostatného vlastníckeho práva, a teda môžu byť prevedené alebo dedené aj samostatne. Nemusíte deliť celé LV, ale jednotlivé parcely podľa údajov na tom LV. 

V procese dohody medzi dedičmi môže byť možné ustanoviť "ideálny podiel" na konkrétnych parcelách. Ale to až po prededení podielov.  

V prípade, že potrebujete konkrétne právne poradenstvo alebo spracovanie týchto úkonov, odporúčam vám konzultovať to priamo s advokátskou kanceláriou Ficek & Partners, kde si môžete objednať konzultáciu cez www.ficek.sk.

S pozdravom.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dodatočné konanie o dedičstve" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.