Máte
otázku?

Vydržanie pozemku časť dvora


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Vydržanie pozemku časť dvora

Dobrý deň. Chcem sa opýtať, či je možné vyčleniť časť dvora, ktorý je súčasťou iného dvora. Parcelné číslo pozemku dvora je identické.

Odpoveď: Vydržanie pozemku časť dvora

Dobrý deň. 

Vydržanie celej nehnuteľnosti držbou iba podielu na nehnuteľnosti slovenský právny poriadok nepripúšťa. Vydržať sa dá nehnuteľnosť ako celok alebo aj len časť nehnuteľnosti (napr. v súvislosti s právom prechodu).
 

Zákonná úprava

Vydržanie je upravené v § 134 Občianskeho zákonníka, ktorý znie:

"(1) Oprávnený držiteľ sa stáva vlastníkom veci, ak ju má nepretržite v držbe po dobu troch rokov, ak ide o hnuteľnosť, a po dobu desať rokov, ak ide o nehnuteľnosť.
(2) Takto nemožno nadobudnúť vlastníctvo k veciam, ktoré nemôžu byť predmetom vlastníctva, alebo k veciam, ktoré môžu byť len vo vlastníctve štátu alebo zákonom určených právnických osôb ( § 125).
(3) Do doby podľa odseku 1 sa započíta aj doba, po ktorú mal vec v oprávnenej držbe právny predchodca."

Vydržanie patrí k všeobecným originárnym spôsobom nadobudnutia vlastníckeho práva a pojmovo predstavuje nadobudnutie vlastníckeho práva dlhodobou držbou oprávnenou osobou, ktorá nie je vlastníkom.

Predmetom vydržania môže byť hnuteľná aj nehnuteľná vec (vrátane bytov a nebytových priestorov), ktorá je individuálne určená. Týmto predmetom nemôže byť len sporná časť veci (napr. sporný pruh pozemku, priechod a pod.).

Základné predpoklady vydržania

K zákonným predpokladom vydržania patria:

a) oprávnená držba - nadobúdateľ je oprávneným držiteľom veci po celú vydržaciu dobu, t.j. je dobromyseľný a nakladá s vecou ako so svojou

b) nepretržitosť vydržacej doby -  neprerušovaný stav užívania predmetu vydržania počas zákonom ustanovenej doby,

c) uplynutie vydržacej doby - pri hnuteľnostiach je tri roky a pri nehnuteľnostiach desať rokov.

Prekážkou nepretržitosti nie je právne nástupníctvo, pretože právny nástupca si do vydržacej doby môže započítať aj dobu, po ktorú vec oprávnene držal jeho právny predchodca. Plynutie vydržacej doby je pretrhnuté vtedy, ak držiteľ prestane byť dobromyseľný alebo prestane nakladať s vecou ako so svojou.

Osvedčenie vyhlásenia o vydržaní

Osvedčenie vyhlásenia o vydržaní vlastníckeho práva k nehnuteľnosti vydáva notár, ktorý skúma, či sú splnené podmienky vydržania. Notár postupuje v súlade s § 63 Notárskeho poriadku. 

Zákon kogentne ustanovuje, aké náležitosti musí obsahovať notárska zápisnica a ktoré doklady je potrebné notárovi predložiť, aby vydal osvedčenie vyhlásenia o vydržaní. 

Notárovi je potrebné predložiť nasledujúce doklady:

1) vyjadrenia osôb, ktorým posledný zápis v katastri nehnuteľností preukazuje vlastnícke právo k nehnuteľnosti alebo právo zodpovedajúce vecnému bremenu, alebo ich právnych nástupcov, ak sú tieto osoby známe, že nemajú k vzniku vlastníckeho práva alebo práva zodpovedajúceho vecnému bremenu výhrady; pravosť podpisu osôb na vyjadrení musí byť úradne osvedčená,

2) vyjadrenie obce, v ktorej katastrálnom území sa nehnuteľnosť nachádza, že vznikom vlastníckeho práva alebo práva zodpovedajúceho vecnému bremenu nie sú dotknuté jej oprávnené záujmy,

3) vyjadrenie právnickej osoby, ktorá je príslušná na správu nehnuteľností podľa osobitného predpisu 6a) alebo má právo nakladať s nehnuteľnosťami podľa osobitného predpisu, 6b) že nemá k vzniku vlastníckeho práva alebo práva zodpovedajúceho vecnému bremenu výhrady, ak ide o nehnuteľnosti mimo zastavaného územia obce.

V prípade, ak oprávnený držiteľ niektoré z týchto vyjadrení notárovi nepredloží, alebo vyjadrenie bude negatívne, tak notár vydržanie vlastníckeho práva neosvedčí.

Osvedčenie vyhlásenia o vydržaní obsahuje:

- vyhlásenie účastníka, že splnil podmienky vydržania podľa § 134 Občianskeho zákonníka, najmä okolnosti odôvodňujúce začatie oprávnenej držby, trvanie a nepretržitosť držby,

označenie dôkazov, ktoré boli notárovi predložené na potvrdenie osvedčovaných skutočností,,

- uvedenie dňa, ktorým účastník nadobudol vydržaním vlastnícke právo k nehnuteľnosti alebo právo zodpovedajúce vecnému bremenu.

Zrušenie podielového spoluvlastníctva

Podielové spoluvlastníctvo je možné zrušiť v súlade s § 141 a § 142 Občianskeho zákonníka a to buď:

- dohodou - spoluvlastníci sa môžu dohodnúť o zrušení spoluvlastníctva a o vzájomnom vyporiadaní; ak je predmetom spoluvlastníctva nehnuteľnosť, dohoda musí byť písomná.
- rozhodnutím súdu - ak sa spoluvlastníci nedohodnú, môže sa ktorýkoľvek z nich obrátiť na súd so žalobou, pričom súd bude pri vyporiadaní postupovať v súlade s § 142 Občianskeho zákonníka, ktorý znie:

"(1) Ak nedôjde k dohode, zruší spoluvlastníctvo a vykoná vyporiadanie na návrh niektorého spoluvlastníka súd. Prihliadne pritom na veľkosť podielov a na účelné využitie veci. Ak nie je rozdelenie veci dobre možné, prikáže súd vec za primeranú náhradu jednému alebo viacerým spoluvlastníkom; prihliadne pritom na to, aby sa vec mohla účelne využiť a na násilné správanie podielového spoluvlastníka voči ostatným spoluvlastníkom. Ak vec žiadny zo spoluvlastníkov nechce, súd nariadi jej predaj a výťažok rozdelí podľa podielov.
(2) Z dôvodov hodných osobitného zreteľa súd nezruší a nevyporiada spoluvlastníctvo prikázaním veci za náhradu alebo predajom veci a rozdelením výťažku. 
(3) Pri zrušení a vyporiadaní spoluvlastníctva rozdelením veci môže súd zriadiť vecné bremeno k novovzniknutej nehnuteľnosti v prospech vlastníka inej novovzniknutej nehnuteľnosti. Zrušenie a vyporiadanie spoluvlastníctva nemôže byť na ujmu osobám, ktorým patria práva viaznúce na nehnuteľnosti."

Záverom 

Možno by stálo za zváženie vyhotoviť geometrický plán, ktorým dvor rozdelíte na dve časti, tak by ste obidvaja vlastníci mali zabezpečení prístup do svojich nehnuteľností. Následne môžete uzavrieť dohodu o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva, na základe ktorej sa každý zo spoluvlastníkov stane vlastníkom len jednej časti. 

Trápi vás "Vydržanie pozemku časť dvora" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vydržanie pozemku časť dvora (Občianske právo)

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o právnu pomoc. Môj starý otec bol obecný kováč a mal kováčsku vyhňu vedľa svojho domu, ktorú využívame od roku 1935. Údajne je táto vyhňa vlastníctvom obce. V súčasnej dobe chce starosta na tomto mieste zriadiť skládku plastov. V priestore sa nachádza rôzne zabudované kováčske zariadenie, vrátane historického mechového duchadla na rozžeravenie železa a ručnej vrtačky ukotvenej v stropnej sfere, a ďalšie. Ide o starú kamennú budovu bez osobitnej hodnoty. Chcem sa spýtať, či máme nejaké právo na túto budovu, keďže sme sa o ňu starali toľko rokov. Za odpoveď Vám vopred ďakujem. S úctou,

Odpoveď: Vydržanie pozemku časť dvora

(odpoveď odoslaná: 18.02.2016)

Dobrý deň

asi máte na mysli inštitút vydržania, avšak v takomto prípade musia byť splnené zákonné podmienky. Podľa § 134 zák. č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonnik: “ 1) Oprávnený držiteľ sa stáva vlastníkom veci, ak ju má nepretržite v držbe po dobu troch rokov, ak ide o hnuteľnosť, a po dobu desať rokov, ak ide o nehnuteľnosť. 2) Takto nemožno nadobudnúť vlastníctvo k veciam, ktoré nemôžu byť predmetom vlastníctva, alebo k veciam, ktoré môžu byť len vo vlastníctve štátu alebo zákonom určených právnických osôb (§ 125). 3) Do doby podľa odseku 1 sa započíta aj doba, po ktorú mal vec v oprávnenej držbe právny predchodca. 4) Pre začiatok a trvanie doby podľa odseku 1 sa použijú primerane ustanovenia o plynutí premlčacej doby.” Zákonnými predpokladmi vydržania sú, že nadobúdateľ je oprávneným držiteľom veci po celú dobu. Po celú túto dobu si nesmie nikto uplatnovať vlastnícke právo na vec. Pod oprávneným držiteľom sa rozumie držiteľ, ktorý je so zreteľom na všetky okolnosti dobromyseľný o tom, že mu vec alebo právo patrí. Ďalším predpokladom na vydržanie je nepretržitosť vydržacej doby. Nespomínate na základe čoho vyvodzujete Vaše vlastnícke právo, kedže píšete, že ide údajne o obecnú nehnuteľnosť. 

 

4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vydržanie pozemku časť dvora" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.