Máte
otázku?

jedná sa o kúpu pozemkuAko postupovať pri vydržaní pozemku ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trnava

Otázka: jedná sa o kúpu pozemkuAko postupovať pri vydržaní pozemku ?

Dobrý deň, Chcela by som Vás poprosiť o radu týkajúcu sa pozemku, ktorého majitelia žili v Amerike. Oba už sú mŕtvi, rovnako ako ich deti. Ich vnúčatá ani nevedia, že na Slovensku vlastnia pozemok. Výhradne ide o trvalý trávnatý porast. Ďakujem.

Odpoveď: jedná sa o kúpu pozemkuAko postupovať pri vydržaní pozemku ?

Dobrý deň,

vlastníkom pozemku je osoba, ktorá má k danému pozemku vlastníckeho práva zapísané na liste vlastníctve katastra nehnuteľností. Pokiaľ by majitelia, ktorí žili v Amerike a už nežijú, boli stále zapísaní na liste vlastníctva, je na zmenu vlastníckeho práva nutné aby dedičia (t.j. zrejme vnúčatá majiteľov) žiadali dodatočné konanie o dedičstve k novoobjavenému majetku. Vychádza sa zo skutočností známych z pôvodného dedičského konania a novoobjavený majetok by mal pripadnúť dedičom určených v pôvodnom dedičskom konaní. Ak nemá žiadnych dedičov, pripadne pozemok štátu.

V otázke ste neuviedli, či pozemok užívate, a preto sa pýtate na túto otázku. Ak áno a zaujíma Vás, či je možné pozemok za daných okolností vydržať, je žiaduce ozrejmiť, že Občiansky zákonník stanovuje pomerne prísne podmienky na to, aby mohlo k vydržaniu dôjsť. V zmysle § 134 OZ platí, že oprávnený držiteľ sa stáva vlastníkom veci, ak ju má nepretržite po dobu 10 rokov v držbe. Pozemok by mal byť užívaný dobromyseľne v domnení, že osobe ktorá ho užíva aj patrí. Od momentu, keď sa užívateľ pozemku dozvedel, že jeho vlastníkom je iná osoba, prestala spĺňať podmienku oprávnenej držby. 

Trápi vás "jedná sa o kúpu pozemkuAko postupovať pri vydržaní pozemku ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "jedná sa o kúpu pozemkuAko postupovať pri vydržaní pozemku ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Ako postupovať pri vydržaní pozemku ?

    Dobrý deň, poprosila by som poradiť ohľadom vydržania pozemku. ... Ak ste totiž už pri kúpe nehnuteľnosti vedeli, že časť oploteného pozemku je obecným ...

  • Možno napadnúť vydržanie pozemku?

    Na katastri mi napísali, že na základe vydržania pozemku. ... Ako postupovať. ... Dobrý deň, mám problém s pozemkom pri dome, z ktorého vlastním 7/8.

  • Ako postupovať pri predaji pozemku?

    Prosím pekne o radu ako mam postupovať pri predaji pozemku nadobudnutého ... Jedna sa o pozemok trvale trávnatý porast o rozlohe 500 m2 v hodnote 5000 eur v ...

  • Možno vydržať pozemok na základe dlhodobého užívania?

    Zdravim, som vlastnik pozemku. Nechcem ho predat,ale jeden obcan ho uziva (jedna sa o luku, ktoru kosi). Je to cast stavebnej parcely. Moze ju dostat na.

  • Vlastnícke právo k pozemku

    Ako postupovať pri zistení, že suseda vlastní pozemok s číslom parcely, ... Nie je vylúčené, že sa môže jednať aj o duplicitné vlastníctvo.

  • Pozemok a spoluvlastnícky podiel

    Dobrý deň, Zdedili sme podiel na pozemku, ktorý je v spoločnom ... Ako mame postupovať, aby 2 bezpodielovym spoluvlastníkom ostala jedna parcela a nam 2 ...

  • Vysporiadanie pozemku pod domom

    Dobrý deň, kúpili sme starší RD. Postavený v roku 1958 a pozemok má iných vlastníkov, my tam nemáme ani 1 m2. Ako sa dá vysporiadať? Kontaktovali sme aj.




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.