Máte
otázku?

Marenie výkonu trestu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Bratislava

Otázka: Marenie výkonu trestu

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o radu v nasledovnej situácii. Môj manžel bol odsúdený krajským súdom na nepodmienečný trest trvajúci štyri mesiace. Na odvolacom pojednávaní nebol prítomný a rozsudok mu bol doručený poštou. Neskôr mu prišlo aj uznesenie o trovách konania. Avšak, nástup do výkonu trestu mu nebol doručený. Manžela zadržali na ulici s odôvodnením, že si neprebral poštu, avšak on všetku poštu vždy prebral. Obávam sa, že ho budú stíhať za marenie výkonu úradného rozhodnutia, v prípade, že by sa napríklad oznam o nástupe stratil na pošte. Rada by som vedela, ako sa brániť, keďže môj manžel o nástupe do výkonu trestu skutočne nevedel. Ďakujem.

Odpoveď: Marenie výkonu trestu

Dobrý deň, trestný čin marenia výkonu úradného rozhodnutia je spáchaný (naplnená skutková podstata) tým, že dotyčná osoba bez vážneho dôvodu nenastúpi na výkon trestu odňatia slobody v lehote určenej súdom. Ak je teda pravdou to, že Vášmu manželovi nebola zo súdu doručená výzva na nástup do výkonu trestu, aj keď policajti tvrdia niečo iné, mám za to, že sa Váš manžel svojím konaním nenaplnil skutkovú podstatu tohto trestného činu. Ak by vzniesli proti nemu obvinenie aj pre marenie výkonu úradného rozhodnutia, bude záležať na dokazovaní, či sa orgánom činným v trestnom konaní podarí preukázať, že výzvu na nástup na výkon trestu Váš manžel naozaj prevzal a napriek tomu na výkon nenastúpil. To budú musieť preukázať doručenkou s podpisom Vášho manžela. Ak by toto orgány činné nedokázali preukázať týmto spôsobom, ani iným spôsobom (napr. osobné doručenie výzvy priamo na súde), mám za to, že by trestné stíhanie v tejto veci bolo voči nemu zastavené.

Trápi vás "Marenie výkonu trestu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Marenie výkonu trestu (Trestné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, aký trest hrozí za marenie.

Odpoveď: Marenie výkonu trestu

(odpoveď odoslaná: 12.08.2022)

Dobrý deň,
ak máte na mysli trestný čin podľa § 348 Trestného zákona - Marenie výkonu úradného rozhodnutia, tak jedna zo skutkových podstát znie:

Kto marí alebo podstatne sťažuje výkon rozhodnutia súdu alebo iného orgánu verejnej moci tým, že bez vážneho dôvodu nenastúpi výkon trestu odňatia slobody v lehote stanovenej súdom,

V základnej skutkovej podstate hrozí trest odňatia slobody až na 2 roky. 

Záleží však, aké boli okolnosti prípadu. Súd nemusí automaticky uložiť za tento skutok nepodmienečný trest odňatia slobody.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Marenie výkonu trestu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.