Máte
otázku?

Odklad výkonu trestu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Trenčín

Otázka: Odklad výkonu trestu

Dobrý deň. Rád by som sa informoval o situácii, v ktorej som sa ocitol. Sudca ma odsúdil za vedenie cudzieho motorového vozidla, a to nepodmienečne na 6 mesiacov odňatia slobody. Následne mi prišiel nástup do výkonu trestu s dátumom 23. 2. 2017. Namiesto toho, súdne rozhodnutie som obdržal 7. 3. 2017. Informoval som súd, že mi prišlo chybné dátum nástupu. Telefónicky mi oznámili, že sa dátum zmenil na 22. 3. 2017. Avšak v medzičase som odcestoval na pracovnú cestu a vrátim sa 25. 3. Táto skutočnosť bola taktiež oznámená súdu. Mohol by som požiadať súd o odloženie trestu? Môže za to moja súčasná situácia: mám 1-ročného syna a zdravotné problémy, a ešte nemám absolvované všetky potrebné vyšetrenia. Ďalej som v procese riešenia iného prípadu. Som si vedomý, že trest nie je primeraný môjmu konaniu a nemal som možnosť sa obhájiť. Je možné podať odvolanie alebo znovu otvoriť môj prípad? Prosím o radu, ako mám postupovať. Veľmi pekne ďakujem za Váš čas.

Odpoveď: Odklad výkonu trestu

Dobrý deň,

podľa § 410 ods. 1 Trestného poriadku výkon trestu odňatia slobody neprevyšujúceho jeden rok môže predseda senátu z dôležitých dôvodov odložiť, a to na čas najviac troch mesiacov odo dňa, keď nadobudlo právoplatnosť rozhodnutie, podľa ktorého sa má trest odňatia slobody vykonať.

Hoci Trestný poriadok v tejto súvislosti výslovne túto povinnosť neustanovuje, žiadosť o odklad výkonu trestu ako aj dôležité dôvody, výlučne za splnenia ktorých je možné povoliť odklad výkonu trestu by mala byť podaná ešte pred dátumom nástupu na výkon trestu. V opačnom prípade ak totiž môže byť proti Vám vydaný príkaz na zadržanie a môžete byť stíhaný pre trestný čin marenia výkonu úradného rozhodnutia.

Čo sat týka Vašich zdravotných dôvodov, tie nie sú dôvodom na odklad výkonu trestu - boli by nimi len v prípade, ak by ste ochoreli na tak závažnú chorobu (teda nie akúkoľvek chorobu), ktorá Vám dočasne neumožňuje nástup na výkon trestu a pre ktorú ste liečený v ústavnej starostlivosti. Aj v takomto prípade by ale mohol byť nariadený výkon trestu odňatia slobody s tým, že by ste ho vykonávali aj vo väzenskej nemocnici.

Trápi vás "Odklad výkonu trestu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Odklad výkonu trestu (Trestné právo)

Dobrý deň, Rada by som sa opýtala: môj manžel bol odsúdený na štyri mesiace a podali sme odvolanie na Krajský súd. Ak Krajský súd potvrdí rozsudok Okresného súdu, dostane môj manžel spolu s rozhodnutím Krajského súdu aj dátum nástupu? Ak by sme chceli požiadať o odklad, mali by sme sa obrátiť na Krajský súd alebo na Okresný súd? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Odklad výkonu trestu

(odpoveď odoslaná: 21.07.2021)

Dobrý deň,
na nástup mu príde výzva z OS. Ak budú splnené zákonné podmienky pre odklad, môžete požiadať a žiadosť je potrebné adresovať OS.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Odklad výkonu trestu (Trestné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Môjmu partnerovi bol súdom udelený trest sedem mesiacov v prvej nápravnej skupine. Rada by som požiadala o odklad, keďže som skoro v šiestom mesiaci tehotenstva. V októbri mám termín pôrodu a keďže máme ešte dve malé deti, potrebujem vedieť, či je možný odklad do doby, kým neporodím. Momentálne nemám žiadny príjem a môj partner je jediným živiteľom rodiny. Ďakujem.

Odpoveď: Odklad výkonu trestu

(odpoveď odoslaná: 07.07.2018)

Dobrý deň,

dôvody odkladu stanovuje zákon. Odklad výkonu trestu odňatia slobody ustanovuje § 409 a 410 Trestného poriadku:

Odklad výkonu trestu

§ 410

(1) Výkon trestu odňatia slobody neprevyšujúceho jeden rok môže predseda senátu z dôležitých dôvodov odložiť, a to na čas najviac troch mesiacov odo dňa, keď nadobudlo právoplatnosť rozhodnutie podľa § 408 ods. 1.

(2) Ďalší odklad výkonu takého trestu alebo jeho odklad na dlhší čas ako na tri mesiace môže povoliť predseda senátu, a to len výnimočne z obzvlášť dôležitých dôvodov, najmä ak by výkon trestu mohol mať pre odsúdeného alebo pre jeho rodinu mimoriadne ťažké následky. Odklad však možno povoliť najviac na čas šiestich mesiacov odo dňa, keď nadobudlo právoplatnosť rozhodnutie uvedené v § 408 ods. 1.

(3) Ak je obava, že odsúdený ujde, alebo ak zneužíva povolený odklad, predseda senátu odklad odvolá.

(4) Proti rozhodnutiu, ktorým bol povolený odklad výkonu trestu podľa odseku 2, môže prokurátor podať sťažnosť.

Exituje teda možnosť, požiadať o odklad výkonu trestu, ale bude ju potrebné náležite a dostatočne odôvodniť. Bude vhodné zdôrazniť najmä to, že živiteľom rodiny je len on, že sa blíži pôrod a máte ďalšie 2 deti, pričom, ak nastúpi na výkon ihneď hrozí, že sa dostanete do ťažkej životnej situácie, pretože nebudete mať dostatočný príjem.


Podotázka: Odklad výkonu trestu (Trestné právo)

Bol mi uložený trest odňatia slobody na osem mesiacov. Následne bol povolený odklad podľa paragrafu 410. Chcel by som sa opýtať: Môžem požiadať o ďalší odklad aj opakovane podľa paragrafu 409, ods. 1, keďže som hospitalizovaný? Ďakujem.

Odpoveď: Odklad výkonu trestu

(odpoveď odoslaná: 30.04.2017)

Dobrý deň, Trestný poriadok vo svojich ustanoveniach nevylučuje možnosť požiadať o odloženie výkonu trestu odňatia slobody i opakovane podľa § 409 a 410 TP. Medzi odložením výkonu trestu odňatia slobody podľa ustanovenia § 410 a 409 TP je však jeden veľký rozdiel. Pri žiadosti o odklad výkonu trestu odňatia slobody podľa ustanovenia § 409 TP (kvôli zdravotnému stavu) totiž Trestný poriadok ukladá povinnosť predsedovi senátu zistiť, či Vám zariadenie Zboru väzenskej a justičnej stráže dokáže poskytnúť potrebnú zdravotnú starostlivosť. Ak Vám toto zariadenie dokáže poskytnúť zdravotnú starostlivosť predseda senátu neschváli Vašu žiadosť o odklad výkonu trestu odňatia slobody. Svoj zdravotný stav musíte preukázať lekárskou správou nie staršou ako 30 dní.


Trápi vás "Odklad výkonu trestu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Odklad výkonu trestu (Trestné právo)

Ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoveď. Ešte by som sa rád opýtal, či bolo možné podať odvolanie alebo požiadať o znovu otvorenie môjho spisu resp. o zmier? Je možné to postúpiť na krajský súd? Som presvedčený, že trest nie je primeraný skutkovej podstate, hlavne vzhľadom na to, že som už uhradil poškodenému sumu, ktorá mi bola určená. Veľmi pekne ďakujem za Váš čas.

Odpoveď: Odklad výkonu trestu

(odpoveď odoslaná: 28.03.2017)

Dobrý deň,

v danej veci vzhľadom na Vami popísaný skutkový stav prichádzajú do úvahy rôzne opravné prostriekdy.

Ak rozhodnutie, ktorým Vás uznali za vinného a ktorým Vám bol uložený trest ešte nenadobudlo právoplatnosť, môžete sa odvolať, a to do 15 dní od oznámenia rozsudku, oznámením rozsudku je už jeho vyhlásenie, ak bol vyhlásený vo Vašej prítomnosti (resp. podať v 8-dňovej lehote od doručenia odpor, ak bolo o Vašej vine a treste rozhodnuté trestným rozkazom a nie rozsudkom).

Keďže uvádzate, že vo Vašom prípade už bol nariadený výkon trestu, Vaše rozhodnutie by už  malo byť právoplatné.

V takom prípade sú ale už podmienky na podanie opravného prostriedku prísnejšie a možnosť podať takéto opravné prostriedky aj limitovanejšie.

V zásade prichádza do úvahy možnosť podať dovolanie alebo požiadať o obnovu konania.

Dovolanie možno podať do troch rokov odo dňa doručenia rozhodnutia, avšak len za existencie jedného z dovolacích dôvodov, ktorými sú: a) vo veci rozhodol nepríslušný súd, b) súd rozhodol v nezákonnom zložení, c) zásadným spôsobom bolo porušené právo na obhajobu, d) hlavné pojednávanie alebo verejné zasadnutie bolo vykonané v neprítomnosti obvineného, hoci na to neboli splnené zákonné podmienky, e) vo veci konal alebo rozhodol orgán činný v trestnom konaní, sudca alebo prísediaci, ktorý mal byť vylúčený z vykonávania úkonov trestného konania, f) trestné stíhanie bolo vykonané bez súhlasu poškodeného, hoci jeho súhlas sa podľa zákona vyžaduje, g) rozhodnutie je založené na dôkazoch, ktoré neboli súdom vykonané zákonným spôsobom, h) bol uložený trest mimo zákonom ustanovenej trestnej sadzby alebo bol uložený taký druh trestu, ktorý zákon za prejednávaný trestný čin nepripúšťa, i) rozhodnutie je založené na nesprávnom právnom posúdení zisteného skutku alebo na nesprávnom použití iného hmotnoprávneho ustanovenia; správnosť a úplnosť zisteného skutku však dovolací súd nemôže skúmať a meniť, j) bolo uložené ochranné opatrenie, hoci na to neboli splnené zákonné podmienky, k) proti obvinenému sa viedlo trestné stíhanie, hoci bolo neprípustné, l) odvolací súd zamietol odvolanie podľa § 316 ods. 1, hoci na to neboli splnené zákonné dôvody, alebo zobral na vedomie späťvzatie odvolania obhajcom alebo osobou uvedenou v § 308 ods. 2 napriek tomu, že obvinený nedal výslovný súhlas na späťvzatie odvolania, m) pred podaním obžaloby generálny prokurátor zrušil právoplatné rozhodnutie prokurátora po lehote uvedenej v § 364 ods. 3 Trestného poriadku, n) bol obvinenému uložený trest odňatia slobody na doživotie a súd rozhodol, že podmienečné prepustenie z výkonu tohto trestu nie je prípustné.

Ako z uvedeného vyplýva, ak súd určil neprimeraný trest, toto nie je samo osebe dovolacím dôvodom, keďže daná právna úprava vychádza z toho, že proti tomu sa mal odsúdený brániť v odvolacom konaní, resp. v konaní o odpore.

Podmienky povolenia obnovy konania sú ešte prísnejšie stanovené ako pri možnosti podať dovolanie.

Obnova konania sa podľa § 394 ods. 1 Trestného poriadku povolí len vtedy, ak vyjdú najavo skutočnosti alebo dôkazy súdu skôr neznáme, ktoré by mohli samy osebe alebo v spojení so skutočnosťami a dôkazmi už skôr známymi odôvodniť iné rozhodnutie o vine alebo vzhľadom na ktoré by pôvodne uložený trest bol v zrejmom nepomere k závažnosti činu alebo k pomerom páchateľa, alebo uložený druh trestu by bol v zrejmom rozpore s účelom trestu, alebo vzhľadom na ktoré upustenie od potrestania alebo upustenie od uloženia súhrnného trestu by bolo v zrejmom nepomere k závažnosti činu alebo k pomerom páchateľa, alebo by bolo v zrejmom rozpore s účelom trestu.

Ako je ale vyššie uvedené, podmienkou je, že tieto skutočnosti by museli výjsť najavo neskôr - po skončení riadneho konania. V opačnom prípade nebudú splnené podmienky na to, aby súd obnovu konania povolil.


Podotázka: Odklad výkonu trestu (Trestné právo)

Dobrý deň, obvodným aj krajským súdom mi bolo prerokované podmienečné odsúdenie na 8 mesiacov za porušenie zákazu viesť motorové vozidlo. Na pojednávaní som sa nezúčastnil, pretože som bol v tom čase hospitalizovaný. Súd však rozhodol v mojej neprítomnosti. Uvažujem nad podaním sťažnosti na ústavný súd pre arbitrárne konanie súdu, ale rád by som sa opýtal - môže byť súčasťou sťažnosti na ústavný súd aj žiadosť o odklad vykonateľnosti trestu? Pretože pri dĺžke konania na ústavnom súde by sťažnosť nemala význam. Kým rozhodne, už budem dvakrát doma. Ďakujem.

Odpoveď: Odklad výkonu trestu

(odpoveď odoslaná: 15.01.2017)

Dobrý deň, v rámci ústavnej sťažnosti na porušenie Vašich ústavných práv a slobôd je možné požiadať aj o odloženie vykonateľnosti súdneho rozhodnutia, ktoré je napadnuté predmetnou ústavnou sťažnosťou. Ide o tzv. dočasné opatrenie ústavného súdu, ktorým môže nariadiť odloženie vykonateľnosť rozhodnutia. O odklad výkonu trestu odňatia slobody však môžete požiadať súd, ak sú vo Vašom prípadne naplnené zákonné podmienky uvedené v ustanovení § 409 a 410 Trestné poriadku. Odklad výkonu trestu prichádza do úvahy buď zo zdravotných dôvodov alebo vo Vašom prípade (nakoľko nie je uložený trest odňatia slobody prevyšujúci 8 mesiacov) aj odklad výkonu trestu z dôležitých dôvodov podľa ustanovenia § 410 ods. 1 Trestného poriadku (najmä zariadenie osobných, pracovných alebo podnikateľských povinností na čas Vašej neprítomnosti).


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Odklad výkonu trestu (Trestné právo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala. Môj priateľ bol odsúdený na šesť mesiacov, avšak ešte mu nedorazil rozsudok. Chcel by si zažiadať o odklad. Musí čakať na príchod rozsudku, alebo môže podať žiadosť o odklad skôr? Bol odsúdený na Okresnom súde a naposledy bol na Krajskom súde. Do ktorého súdu má podať žiadosť? Ďakujem.

Odpoveď: Odklad výkonu trestu

(odpoveď odoslaná: 28.11.2016)

Dobrý deň. Odporúčam počkať na rozhodnutie Okresného alebo Krajského súdu o nariadení výkonu trestu a výzvu dokedy je Vás priateľ povinný nastúpiť na výkon trestu. Po prevzatí tejto výzvy (odporúčam ju určite prevziať) môžete na súd, ktorý výzvu poslal napísať žiadosť o odklad výkonu trestu. Žiadosť musí obsahovať dôležité dôvody pre ktoré požadujete výkon trestu odložiť.


Trápi vás "Odklad výkonu trestu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Odklad výkonu trestu (Trestné právo)

Podal som žiadosť o odklad výkonu trestu a chcel by som vedieť, v akom časovom období súd rozhodne. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Odklad výkonu trestu

(odpoveď odoslaná: 27.10.2016)

Dobrý deň, všeobecne je možné skonštatovať, že súdy nemajú v zákonoch upravené lehoty na vydanie súdnych rozhodnutí. V prípade podania návrhu na odklad výkonu trestu odňatia slobody by však súd mal rozhodnúť do času, kedy je Vám nariadený výkon súdneho rozhodnutia. Závisí to však na časovom rozostupe od podania návrhu na odklad do času nariadeného výkonu trestu odňatia slobody. V mnohých prípadoch však súdy rozhodujú až po tom, ako uplynie deň nástupu na výkon trestu odňatia slobody. Odporúčam Vám priebežne sa na infocentre príslušného súdu (prípadne v spisovej kancelárii Vašej trestnej veci) informovať o vybavovaní Vášho návrhu na odklad výkonu trestu odňatia slobody.


Podotázka: Odklad výkonu trestu (Trestné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na dôvody, na základe ktorých sa dá vybaviť odklad nástupu do väzenia.

Odpoveď: Odklad výkonu trestu

(odpoveď odoslaná: 07.10.2016)

Dobrý deň. Právna úprava odkladu výkonu trestu odňatia slobody je obsiahnutá v § 409 a nasl. Trestného poriadku. Pokiaľ ide o konkrétne dôvody, ide predovšetkým o zdravotné problémy, pričom odsúdený musí ochorieť na takú vážnu chorobu, že dočasne nebude spôsobilý nastúpiť na výkon trestu (k tomu bližšie § 409 ods. 1 Trestného poriadku). Ak by išlo o výkon trestu odňatia slobody neprevyšujúceho jeden rok, odklad výkonu môže byť povolený z tzv. „dôležitých dôvodov“, ktoré však zákon bližšie nešpecifikuje (k tomu bližšie § 410 ods. 1 Trestného poriadku). Takýto odklad však nesmie trvať čas dlhší než tri mesiace. Opakovaný odklad alebo odklad na dlhšiu dobu než tri mesiace môže byť povolený len výnimočne z tzv. „obzvlášť dôležitých dôvodov“, najmä ak by výkon trestu mohol mať pre odsúdeného alebo pre jeho rodinu mimoriadne ťažké následky (k tomu bližšie § 410 ods. 2 Trestného poriadku).


Podotázka: Odklad výkonu trestu (Trestné právo)

Súd ma odsúdil na jeden rok do väzenia s minimálnym stupňom stráženia. Vzhľadom na to, že mám operáciu, požiadal som o odklad. Súd mi to schválil a dostal som odklad (približne 2 mesiace). Je možné opakovane požiadať o odklad z iného dôvodu alebo kvôli preloženiu operácie? Ďakujem.

Odpoveď: Odklad výkonu trestu

(odpoveď odoslaná: 21.09.2016)

Dobrý deň, podľa ustanovenia § 410 ods. 2 Trestného poriadku je možné aj opakovane povoliť odklad výkonu trestu odňatia slobody neprevyšujúceho jeden rok. Je to možné iba vo výnimočných prípadoch z obzvlášť dôležitých dôvodov. I v takom prípade je možné povoliť odklad výkonu trestu odňatia slobody najviac na šesť mesiacov. Vo Vašom prípade bude najprv dôležité posúdiť, či ide o obzvlášť dôležitý dôvod. Napr. dôvod operácie, dôvod preloženia operácie (napr. či ste ho nezavinili Vy, aby ste predlžovali uskutočnenie operácie...). Po posúdení závažnosti dôvodov pre ktoré požadujete opätovný odklad výkonu trestu odňatia slobody môže predseda senátu povoliť ďalší odklad výkonu trestu odňatia slobody. Ako som uviedol vyššie, takýmto postupom je možné odložiť výkon trestu odňatia slobody najviac na šesť mesiacov odo dňa právoplatnosti súdneho rozhodnutia, ktorým ste boli odsúdení na trest odňatia slobody.


Trápi vás "Odklad výkonu trestu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Odklad výkonu trestu (Trestné právo)

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať. Dnes mi dorazil nástup na výkon trestu, pretože som bola odsúdená na šesť mesiacov v minimálnom stupni stráženia. Avšak môj nástup bol odoslaný do Leopoldovu, kde je iba mužská väznica. V dokumentoch je napísané, že nástup musím vykonať do desiatich dní od doručenia zásielky. Súd prebehol bez mojej prítomnosti. Je možné sa proti tomuto rozhodnutiu odvolať? Alebo čo mám robiť vo vzťahu k tomuto rozhodnutiu? Ďakujem a bola by som rada, keby ste mi odpovedali čo najskôr, pretože 8.1.2016 by som mala mať oficiálny nástup.

Odpoveď: Odklad výkonu trestu

(odpoveď odoslaná: 29.12.2015)

Dobrý deň, ak máte nástup, potom toto budete musieť rešpektovať a dostaviť sa tam, kde Vám napísali, že máte prísť. 

Voči rozhodnutiu už nebude možné sa odvolať, pretože je právoplatné, inak by Vám nástup neprišiel.

Ak potrebujete čas si niečo vybaviť, môžete požiadať o odklad výkonu trestu. Aj keby ste nemali na to dôvod, do času kým nerozhodnú o Vašom odklade, dovtedy nebudete musieť nastúpiť.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odklad výkonu trestu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.