Máte
otázku?

Kúpa ojazdeného auta so skrytou vadou


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Kúpa ojazdeného auta so skrytou vadou

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o radu, ktorá sa týka kúpy ojazdeného auta. Auto bolo zakúpené v autobazáre EScAR v Bratislave, no v zmluve nefiguruje. Zmluva bola uzavretá priamo medzi majiteľom a kupujúcim. Auto, konkrétne Renault Megane Scenic, sme kúpili 5.8.2015 za sumu 1250,- €. Po najazdení cca 60 km sa však prejavila závada súvisiaca s nákladnou opravou. V servise mi bolo povedané, že sa to "ani neoplatí opravovať". Som zúfalá, na auto som dlho šetrila a vzala som si aj pôžičku na zvyšok sumy. Teraz je auto nepojazdné. Kontakt na majiteľa nemám, v zmluve je len meno a rodné číslo. Keď volám do autobazáru, tvrdia, že bol celý august zatvorený a teda autá sa nepredávali. Neviem, ako ďalej postupovať. Za radu vopred veľmi pekne ďakujem. S pozdravom.

Odpoveď: Kúpa ojazdeného auta so skrytou vadou

Dobrý deň, akonáhle ste zistili Vadu na aute, je potrebné túto vadu bez zbytočného odkladu oznámiť predávajúcemu, zároveň ho môžete požiadať o zľavu z kúpnej ceny alebo ak je auto neupotrebiteľné, potom môžete od zmluvy odstúpiť. 

Tiež je dôležité, či sa dá auto aj naďalej používať. 

Ak nemáte na kúpnej zmluve bydlisko predávajúceho, mohlo by byť na technickom preukaze. Tento technický preukaz ste museli použiť pri prihlasovaní vozidla na dopravnom inšpektoráte.

Ak bydlisko nemáte, potom napíšte doporučený list do autobazáru a požiadajte ich o adresu na predávajúceho (oni ju musia mať).

Ak sa Vám ani toto nepodarí, tak požiadajte centrálnu evidenciu obyvateľov v Banskej Bystrici, aby Vám poskytli jeho údaje (tam sa platí kolok 5 eur).

Trápi vás "Kúpa ojazdeného auta so skrytou vadou" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Kúpa ojazdeného auta so skrytou vadou (Občianske právo)

Dobrý deň, kupujem jazdené auto. Chcem sa opýtať, či v písomnej kúpno predajnej zmluve majú byt vypísané konkrétne chyby vozidla.
Predávajúci ma ústne ubezpečil, že auto je bez akýchkoľvek závad. Nakoniec si na jednu závadu spomenul, auto je napriek nej pojazdné, no cez STK by neprešlo ( nefunkčné hmlovky). Tu závadu si už mám dať opraviť ja ako kupujúci.
Predávajúci zároveň vypracoval zmluvu, v časti stav predmetu kúpy uvádza:
___________________________________________________
Predávajúci vyhlasuje, že predmet kúpy bol používaný, bol riadne udržiavaný, ku dňu podpisu tejto zmluvy má najazdených x kilometrov, zodpovedá jeho veku a kupujúcemu nezamlčal žiadne jemu známe vady predmetu kúpy existujúce ku dňu podpisu tejto zmluvy.
Kupujúci vyhlasuje, že sa s technickým stavom predmetu kúpy riadne oboznámil jeho obhliadkou a skúšobnou jazdou a kupuje ho v stave, v akom sa nachádza ku dňu podpisu tejto zmluvy. Kupujúci berie na vedomie, že predmet kúpy kupuje v stave zodpovedajúcom jeho veku a bežnému opotrebeniu, vrátane zodpovedajúceho stavu karoserie predmetu kúpy a jej laku. Kupujúci potvrdzuje, že si predmet kúpy zvnútra aj zvonku podrobne ohliadol, a ež nevykazuje žiadne vady, ktoré by mu bránili predmet kúpy riadne užívať. Kupujúci potvrdzuje, že výška kúpnej ceny zohľadňuje stav predmetu kúpy, ktorý mu je známy.
_________________________________________________
Je tento návrh zmluvy v súlade s Občianskym zákonníkom a mám pri danej formulácii zmluvy nárok na náhradu nákladov opráv prípadných zamlčaných závad na vozidle, resp. nárok na odstúpenie od zmluvy a vrátenie peňazí v prípade nepojazdnosti vozidla, ako to stanovuje zákon v § 597 a ďalších ?
V prípade, že nie, ako treba túto časť zmluvy upraviť?
Podľa mňa pri horeuvedenej formulácii by bolo obtiažne, ak nie nemožné, neskôr dokázať kupujúcemu, že má na konkrétnu chybu, okrem nefunkčných hmloviek, neupozornil.
Ďakujem.

Odpoveď: Kúpa ojazdeného auta so skrytou vadou

(odpoveď odoslaná: 20.11.2020)

Dobrý deň,
furmulácia uvedená v texte otázky je v podstate všeobecná, prevzatá z ust. Obč. zákonníka.

Pri kúpe ojazdeného MV treba brať do úvahy ako jeho východiskovú cenu pri kúpe nového MV, vek MV a vady, či cena jazdeného MV zodpovedá jeho stavu a veku.

Odporúčame vo veci prehliadku v autorizovanom servise, vrátane overenia stavu km (stočené km), či MV nie je v exekučnom konaní, prípadne v evidencii kradnutých vozidiel, či MV nie je zaťažené leasingom.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Kúpa ojazdeného auta so skrytou vadou (Občianske právo)

Dobrý deň, v februári 2020 mi polícia zadržala vozidlo na dokazovanie trestného činu na základe môjho podnetu, pretože som kúpil vozidlo, ktoré vzbudzovalo podozrenie, že je na ňom pozmenené VIN číslo. Prostredníctvom dokazovania a expertízy sa preukázalo, že vozidlo je poskladané z dvoch rôznych vozidiel a uznali, že auto nie je schopné jazdy po komunikácii. Podal som trestné oznámenie na bývalého majiteľa, pretože z dokazovania je jasné, že vozidlo bolo upravené počas jeho vlastníctva, avšak nie je možné mu dokázať úmysel. Teraz je situácia taká, že je september 2020 a vozidlo mi vrátili, no je bez evidenčných čísel a papierov, a tak mi vznikla škoda na majetku. Vozidlo nie je možné presúvať po vlastnej osi a náhradu škody neviem, ako vymáhať od bývalého majiteľa. Neviem, čo ďalej robiť, spis vyšetrovateľ posunul prokurátorovi a ja som v slepom bode. Viete mi poradiť, kam sa obrátiť? Ďakujem. Peťo

Odpoveď: Kúpa ojazdeného auta so skrytou vadou

(odpoveď odoslaná: 07.09.2020)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že ste MV kúpili od fyzickej osoby - nedponikateľa. Predpokladáme, že máte aspoň  kúpnu zmluvu v písomnje forme.
Vo Vami uvedenom prípade potom platia ust. § 596 a ust. § 597 Obč. zákonníka :

"§ 596 : Ak vec má vady, o ktorých predávajúci vie, je povinný kupujúceho pri dojednávaní kúpnej zmluvy na ne upozorniť."

"§ 597 :
(1) Ak dodatočne vyjde najavo vada, na ktorú predávajúci kupujúceho neupozornil, má kupujúci právo na primeranú zľavu z dojednanej ceny zodpovedajúcu povahe a rozsahu vady; ak ide o vadu, ktorá robí vec neupotrebiteľnou, má tiež právo od zmluvy odstúpiť.
(2) Právo odstúpiť od zmluvy má kupujúci aj vtedy, ak ho predávajúci ubezpečil, že vec má určité vlastnosti, najmä vlastnosti vymienené kupujúcim, alebo že nemá žiadne vady, a toto ubezpečenie sa ukáže nepravdivým."

Z otázky vyplýva, že predávajúci Vás o svojich "schopnostiach" poskladania jedného MV z dvoch MV neinformoval, samozrejme, že by ste za týchto podmeinok MV ani nekupovali.

Na základe vyššie uvedeného zák. ustanovenia odporúčame písomne odstúpiť od kúpnej zmluvy v súlade s ust. § 597 ods. 1 Obč. zákonníka a žiadať vrátenie peňazí na Váš bankový účet oproti vráteniu MV. Ak peniaze nebudú v primeranej lehote vrátené, vec budete musieť riešiť cestou súdu podaním žaloby o vydanie platobného rozkazu. Uvádzame tiež, že súhlas predávajúceho na odstúpenie od kúpnej zmluvy nepotrebujete.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kúpa ojazdeného auta so skrytou vadou" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.