Máte
otázku?

Ex mi chce zobrať dieťa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Nitra

Otázka: Ex mi chce zobrať dieťa

Dobrý deň. Mám 24 rokov a môj malý dnes oslavuje 4 roky. So bývalým partnerom sme spolu už nejaké dva a pol roka. Už sme mali jeden súd, pri ktorom bolo dieťa zverené do mojej starostlivosti. Otec dieťaťa sa s ním môže stretávať každý druhý víkend, ale nezakazujem mu, keď ho chce vidieť aj počas týždňa. Tento víkend, práve dnes, môj malý oslavuje 4 roky. Predvčerom mi napísala, podotýkam bývalá priateľka otca môjho dieťaťa, že prídu pre malého. Nepísal mi otec, ale ona, že prídu za nejaké dve hodinky. My sme ale mali naplánovanú oslavu, tak som im odpísala, že malý u nás ostane. Otec nechodí pravidelne pre svoje dieťa a nikdy nedá vedieť aspoň deň vopred, že príde, aj keď som mu to už stokrát напísala. Požiadala som ho, aby ma kontaktoval aspoň deň predtým a aby ma nekontaktovala jeho priateľka, ale on sám. Potom mi začal vyhrážať, že sa stretneme na súde a že budem mať čo vysvetľovať. Hovorí, že mi dieťa zoberie. Čo všetko potrebuje mať proti mne, aby mohli dieťa zveriť jemu? Ďakujem.

Odpoveď: Ex mi chce zobrať dieťa

Dobrý deň, na to aby došlo k zmene rozhodnutia súdu o zverení maloletého dieťaťa do osobnej starostlivosti musia nastať zmeny pomerov, na základe ktorých súd rozhodoval. V každom prípade sa však vždy prihliada na záujem maloletého dieťaťa. Náhla zmena postoja otca na to, aby mu bolo zverené maloleté dieťa do osobnej starostlivosti nepovažujem za dostatočný dôvod na zmenu rozhodnutia súdu. Súd v takýchto konaniach prihliada i na tzv. stálosť výchovného prostredia. Tzn. aby zmenou rozhodnutia o zverení maloletého do osobnej starostlivosti otca nedošlo k náhlej a výraznej zmene výchovného prostredia, ktorá pôsobí negatívne na zdravý vývoj maloletého. Nedá sa jednoznačne povedať "čo všetko potrebuje mať na Vás". Ako som uviedol pri skúmaní zmeny zverenia maloletého do osobnej starostlivosti inej osoby súd prihliada najmä na záujem maloletého. Ak na Vašej strane nenastanú extrémne negatívne zmeny (záhaľčivý alebo nemravný život, chudoba...), Váš ex-manžel nemá na Vás čo vytiahnuť.

Trápi vás "Ex mi chce zobrať dieťa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ex mi chce zobrať dieťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, s bývalou priateľkou máme takmer dvojročného synčeka. Keďže naše vzťahy sú výrazne narušené, nechce mi dať syna a pravdupovediac neviem, kde sa s ním momentálne zdržiava. Na súde sme neboli. Chcel by som sa dohodnúť v pokoji, ale bohužiaľ to nie je možné. Mám nejakú zákonnú šancu zistiť, kde sa môj syn momentálne nachádza? Ďakujem.

Odpoveď: Ex mi chce zobrať dieťa

(odpoveď odoslaná: 17.02.2022)

Dobrý deň,
áno, samozrejme máte zákonnú šancu. Vo Vašom prípade sa jedná o to, že ako druhý rodič, ktorý dieťa nemáte vo svojej osobnej starostlivosti, máte právo na styk s Vašim dieťaťom. Ide tu o zákonom dané právo, ktoré Vám ako rodičovi - otcovi maloletého dieťaťa patrí rovnako ako Vám patria aj povinnosti napr. Vaša vyživovacia povinnosť voči mal. synovi. Preto pokiaľ sa neviete s Vašou priateľkou dohodnúť, môžete vec riešiť prostredníctvom súdu a to podaním návrhu na úpravu práv a povinností k mal. dieťaťu. Súd by v takomto konaní nielenže rozhodoval o Vašom práve styku s maloletým, tak, že by Vám vymedzil presný čas, kedy sa máte právo s maloletým synom stretať, ale rovnako by upravil aj ostatné časti Vašich rodičovských práv a povinností, t.j. zverenie do starostlivosti, povinnosť platiť výživné a určenie styku. Je nemysliteľné a najmä je v rozpore so zákonom, aby ste Vy ako otec dieťaťa nevedeli, kde sa toto nachádza. Vaša priateľka má rovnako povinnosť Vás informovať nielen o tom, kde sa s dieťaťom nachádza, ale taktiež o zdravotnom stave maloletého a jeho potrebách.  Zákon o rodine jasne hovorí, že rodič, ktorému nebolo maloleté dieťa zverené do osobnej starostlivosti, môže sa práva na pravidelné informovanie sa o maloletom dieťati domáhať na súde. Taktiež ešte uvediem, že čo sa týka odsťahovania sa s dieťaťom do inej krajiny, toto je podstatná vec, o ktorej sa musia rodičia dohodnúť, ak sa nedohodnú, na návrh jedného z nich rozhodne súd. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ex mi chce zobrať dieťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, potrebujem poradiť. Mám s priateľom 2-ročného syna a náš vzťah už nefunguje. Chcem sa s ním rozísť a odsťahovať sa späť do rodného mesta, kde máme s malým trvalé bydlisko. Môj priateľ sa však vyhráža, že ma dá na súd a že mu súd zverí dieťa do opatery. Nie sme ani sobášení a on má hypotéky, musí chodiť do práce. Syna nemá kto strážiť, pretože jeho rodina i moja bývajú v inom meste. Navyše ani nevie, kde má malý svoju doktorku, nehraje sa s ním a vôbec o neho nejaví záujem. Keď má voľno, malý ho nezaujíma a ani s ním nechodí von. Ja momentálne nepracujem, som na materskej dovolenke. Mám 21 rokov, ale moja rodina vlastní dom, kde máme s malým vlastnú izbu. Myslíte, že existuje možnosť, že by mu súd môjho syna zveril?

Odpoveď: Ex mi chce zobrať dieťa

(odpoveď odoslaná: 28.04.2020)

Dobrý deň,
vo Vami popísanom prípade je málo pravdepodobné, žeby súd zveril dieťa otcovi, nakoľko oň riadne neprejavuje záujem, nemal by sa oň kto postarať v čase, keď by bol v práci, no hlavne, je dosť útleho veku. Na presťahovanie súhlas nepotrebujete. Otec má stále právo vidieť dieťa a je na ňom, či bude toto právo využívať. Preto, ak chcete mať istotu, tak odporúčam prebehnúť ho a podať na súd návrh na úpravu práv a povinností k dieťaťu  stanoviť si tak striktné pravidlá.


Podotázka: Ex mi chce zobrať dieťa (Rodinné právo)

Dobrý deň,

chcela by som poprosiť o radu ohľadom rozvodu.

Sme spolu už 13 rok ale posledné mesiace od novembra 2015 už spolu intímne nežijeme dokonca od nového roku manžel spáva zo synom v posteli vôbec nie so mnou absolútne so mnou nekomunikuje.

 

Keď som sa snažila komunikovať jeho reakcia bola daj mi pokoj. Aj s hospodárením financií to už nie je ako predtým.

Dostala som od neho tento mesiac 120 eur. Máme 6ročného syna, ktorého chcem do starostlivosti mojej na koľko sa o neho starám ako matka, či v zdraví či v chorobe.

A ešte ďalšie dôvody, pre ktoré sa chcem rozviesť sú, že z môjho pohľadu ako matky sa nie veľmi venuje výchove syna. V poslednej dobe je len na sociálnej sieti a mám podozrenie aj na neveru len nemám dôkazy a bez tých mi to asi súd neuzná, a že ten údajný vzťah už trvá dlhodobo a vraj ho podporuje v tom aj jeho mama.

 

Ešte ďalší problém bývame u svokrovcov v dome v dvoch izbách pričom jednu má zariadenú syn a druhú.

My proste žiadne súkromie nemáme. Boli by toto prosím Vás dôvody, aby nás súd rozviedol?

 

Nikde s nami nebol na dovolenke alebo na výlete proste všade chodím zo synom sama.

Ja som už z tohto všetkého psychicky vyčerpaná schudla som už pár kíl z váhy.

 

Vybavujem si kúpu dvojizbového bytu len ešte musí prebehnúť dedičke konanie, aby som ho mohla kúpiť. Môžem zobrať syna a odísť od nich, keď už budem mať vlastne bývanie?

Nemôže mi ho prísť vziať či už sám alebo v sprievode policajtov?

Veľmi by som Vás prosila o odpovede na moje otázky, pretože sa bojím, že mi súd nevyhovie, pretože on sa údajne rozvádzať nechce.

Ďakujem veľmi pekne.

A ešte niečo svokra sa mi vyhráža, že docieli, aby mi syna nedali. Môže to urobiť, keď sa o neho starám poriadne? Možno som párkrát na neho skríkla, ale veď to nie je trestný čin v rámci výchovy či áno? Ešte raz ďakujem za odpovede.

Odpoveď: Ex mi chce zobrať dieťa

(odpoveď odoslaná: 10.03.2016)

Dobrý deň, ak sa jeden manžel chce rozviesť a druhý nie, tak je to len otázka času, kedy dôjde k rozvodu. Ak sa on nechce rozvádzať, musí tiež uviesť dôvody prečo nevidí manželstvo rozvrátené. Dôvody, ktoré ste uviedli môžu byť dostatočné. Súd rozvedie manželstvo aj pre názorové rozdiely, tie však tiež musia byť odôvodnené. 

Pokiaľ ide o syna, tak ak ste na neho skríkla, tak to nie je dôvod na to, aby ste prišli o syna. 

 


Trápi vás "Ex mi chce zobrať dieťa" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ex mi chce zobrať dieťa (Rodinné právo)

Dobrý deň. Som slobodná matka a mám dve deti vo veku 11 a 13 rokov, chlapca a dievča. Chcela by som sa opýtať, akú dôležitosť majú biologické väzby v súdnom konaní. Moja suseda mi totiž hrozí, že podá na súd návrh na odobratie mojich dvoch detí s argumentom, že ich podľa jej názoru neviem dostatočne hmotne zabezpečiť. Je vôbec možné podať takýto návrh?

Odpoveď: Ex mi chce zobrať dieťa

(odpoveď odoslaná: 05.11.2013)

Dobrý deň.

na danú skutkovú situáciu je podľa môjho názoru aplikovateľný nasledujúci nález ÚS ČR sp. zn. II. ÚS 568/2006, podľa ktorého:

Rodina predstavuje spoločenstvo blízkych osôb, medzi ktorými existujú úzke príbuzenské, psychosociálne, emocionálne, ekonomické a ďalšie väzby. Aj napriek tomu, že v rovine sociálnej reality je pojem rodina veľmi premenlivý, nemožno neprihliadať na to, že základom rodinných väzieb je tradičné práve biologické puto pokrvného príbuzenstva medzi členmi rodiny.

Tam, kde sa do konfliktu dostane záujem pokrvne príbuzných osôb, u ktorých preukázateľne existujú aj sociálne väzba tvoriace typické znaky rodiny, so záujmom nepríbuzných osôb, medzi ktorými a dieťaťom sa v minulosti v dôsledku dlhšie trvajúceho vzájomného spolužitia síce rovnako vytvorili uvedené emocionálne, sociálne a ďalšie väzby, ktoré by inak napĺňali znaky tzv. de facto rodinných zväzkov, treba (ak tu nie je iný naliehavý dôvod) poskytnúť ochranu tým rodinným vzťahom, ktoré okrem emocionálnych a sociálnych väzieb napĺňajú ja vzťah pokrvného príbuzenstva.

Funkciou súdov je poskytovať nestrannú ochranu subjektívnym právam účastníkov konania, a nie ich vychovávať k lepšiemu životu. Súdy sú pritom povinné vychádzať zo zisteného skutkového stavu, a nie sa prostredníctvom rozhodnutí pokúšať vytvárať stav, aký by súd považoval za vhodný pre osobný život zúčastnených.

Mám za to, že v zmysle uvedeného by Vám žiadny súd nemal odobrať deti, iba na základe tvrdenia tretej osoby.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ex mi chce zobrať dieťa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.