POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Vziať dieťa do cudziny


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Banská Bystrica

Otázka: Vziať dieťa do cudziny

Dobrý deň, potrebujem radu. Spolu s partnerom sme žili spolu 8 rokov a máme 7-ročnú dcérku. Rozišli sme sa v septembri. Začala som pracovať ako opatrovateľka, keď naša dcéra dovŕšila jeden rok. Momentálne mám bydlisko v Nemecku, kde mám od augusta stále zamestnanie. Chcem, aby naša dcéra bola so mnou, avšak môj ex-partner s tým nesúhlasí. Hoci má dcéra jeho priezvisko, opatera nad ňou nikomu súdnym spôsobom nebol pridelená. Dcéra začala v septembri navštevovať prvý ročník na Slovensku a žije s bývalým partnerom. Aké mám šance dostať ju k sebe? Ako by som mala postupovať?

Odpoveď: Vziať dieťa do cudziny

Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku, ku ktorej si dovoľujem zaujať nasledovný právny názor.

Trvalé odsťahovanie dieťaťa do cudziny sa podľa zákona a ustálenej súdnej praxe považuje za podstatnú vec týkajúcu sa výchovy maloletého dieťaťa, a preto je potrebné postupovať podľa § 35 Zákona o rodine. Podľa tohto ustanovenia Ak sa rodičia nedohodnú o podstatných veciach súvisiacich s výkonom rodičovských práv a povinností, najmä o vysťahovaní maloletého dieťaťa do cudziny, o správe majetku maloletého dieťaťa, o štátnom občianstve maloletého dieťaťa, o udelení súhlasu na poskytovanie zdravotnej starostlivosti a o príprave na budúce povolanie, rozhodne na návrh niektorého z rodičov súd.

Ak chcete s dieťaťom natrvalo odísť do zahraničia budete potrebovať súhlas otca dieťaťa. Ak ten súhlas odmietne udeliť, potom nemôžete svojvoľne s dieťaťom natrvalo odísť. Existuje riešenie v podobe podania návrhu na súd, v ktorom by ste súd požiadali o udelenie povolenia na trvalé odsťahovanie. V návrhu by bolo potrebné opísať do akej krajiny sa chcete odsťahovať, aké životné podmienky máte v krajine vytvorené, aké podmienky bude mať vytvorené dieťa, či dieťa chce s Vami odísť, akým spôsobom zabezpečíte kontakt s otcom a pod.. Súd posúdi Vašu situáciu a najmä najlepší záujem maloletého dieťaťa a podľa toho rozhodne. 

Ak by ste dieťa premiestnili do inej krajiny neoprávnene, išlo by o tzv. občianskoprávny únos detí, podľa dohovoru o občianskoprávnych aspektoch medzinárodných únosov detí. Podľa čl. 3 tohto dohovoru: Premiestnenie alebo zadržanie dieťaťa sa považuje za neoprávnené, ak a) je porušením opatrovníckeho práva, ktoré nadobudla osoba, inštitúcia alebo iná právnická osoba buď spoločne, alebo samostatne podľa právneho poriadku štátu, na ktorého území malo dieťa svoj obvyklý pobyt bezprostredne pred premiestnením alebo zadržaním, a b) v čase jeho premiestnenia alebo zadržania sa toto právo aj skutočne vykonávalo buď spoločne, alebo samostatne, alebo by sa takto vykonávalo, ak by nedošlo k premiestneniu či zadržaniu. Opatrovnícke právo uvedené v písmene a) možno nadobudnúť najmä priamo zo zákona alebo na základe rozhodnutia súdu alebo správneho orgánu, alebo na základe dohody platnej podľa právneho poriadku tohto štátu.

V takomto prípade, by mohol otec žiadať príslušný orgán štátu, do ktorého ste dieťa premiestnili bez jeho súhlasu, o návrat dieťaťa. 

Odporúčam Vám zvážiť podanie návrhu na povolenie presťahovania sa dieťaťa do cudziny, ako aj stretnutie s advokátom, ktorý by Vám pomohol so posúdením veci aj so spísaním prípadného návrhu.

 

Trápi vás "Vziať dieťa do cudziny" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vziať dieťa do cudziny (Rodinné právo)

Dobrý deň. Rád by som Vás požiadal o odpoveď na jednu otázku. Moja bývalá priateľka sa chystá odísť do zahraničia a berie so sebou aj nášho syna. Dal som jej na to súhlas ústne, bez oficiálneho potvrdenia či podpisu. Rád by som vedel, či by v prípade zmeny našej dohody, mohla po určitom čase si právne nárokovať syna úplne. Ďakujem za rýchlu odpoveď.

Odpoveď: Vziať dieťa do cudziny

(odpoveď odoslaná: 26.11.2017)

Dobrý deň,

trvalé odcestovanie rodiča s dieťaťom do zahraničia je tzv. podstatnou vecou týkajúcou sa maloletého dieťaťa, o ktorej rozhodujú rodičia na základe vzájomnej dohody. Z právneho hľadiska je dohoda právny úkon, ktorý vzniká tak, že jedna strana navrhne druhej strane podmienky a pokiaľ ich táto druhá strana bez výhrad akceptuje, dohoda je uzavretá. Dohoda o trvalom vycestovaní dieťaťa do zahraničia nevyžaduje písomnú formu.  Samozrejme ak sa zmenia pomery, môže dôjsť k tomu, že dohoda už nebude aktuálna a bude potrebné danú situáciu riešiť. Vtedy opäť bude potrebná dohoda. Ak sa nedosiahne, potom môže rozhodnúť súd. Ak budete chcieť zveriť dieťa do svojej starostlivosti postup je rovnaký, teda ak sa nedohodnete, budete môcť podať na súd návrh na úpravu výkonu rodičovských práv a povinností k mal. deťom.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vziať dieťa do cudziny" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.