Máte
otázku?

Chce striedavú starostlivosť a ja s tým nesúhlasím


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Košice

Otázka: Chce striedavú starostlivosť a ja s tým nesúhlasím

Dobrý večer. Chcela by som Vás poprosiť o radu, čo mám urobiť. S mojim partnerom sme sa rozišli kvôli mojej nevere asi pred dvoma mesiacmi. Môj bývalý partner pracuje v zahraničí každé dva týždne a teraz sa súdime kvôli deťom. Máme dve deti. On chce striedavú starostlivosť, no ja s tým nesúhlasím. Jeho príjem je 1800 eur a ja poberám opatrovateľské na syna, 270 eur, plus detské prídavky 317 eur. Momentálne súd ešte nerozhodol a budeme mať druhé pojednávanie. Chcem sa opýtať, či je problém, ak moje deti boli 2 mesiace s ním, s jeho rodičmi a so mnou boli len párkrát. Dcéru som mala pri sebe, lebo syn chcel zostať u starých rodičov. Začala som chodiť na kurz od 8:00 do 19:00 hod. Deti som nechávala u nich, lebo každé ráno som išla na kurz, no bývalý partner o tom nevedel. Zmenil si číslo a nedáva mi deti k telefónu. Ale deti u neho nespia v byte, ale u jeho rodičov. Aj tak mu schvália deti? On nepije, nefajčí a má rád deti. Syn nechce ísť ku mne, lebo tam mu je lepšie. Dcéra chce byť aj so mnou, aj s otcom. Ako to môže dopadnúť a môže mi súd zobrať deti? Som abstinentka a od narodenia som sa o deti starala s bývalým partnerom. S ním a s jeho rodinou sa nevieme dohodnúť a máme zlý vzťah. Mohla by som Vás poprosiť o radu, ako mám ďalej pokračovať? On na deti nechce prispievať nič, chce striedavú alebo plnú starostlivosť. Môže mi súd zobrať deti? Momentálne bývam s priateľom v jeho byte. Bude mi niečo aj potom prispievať, ak on má vyšší príjem ako ja? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Chce striedavú starostlivosť a ja s tým nesúhlasím

Dobrý deň,

súdy v konaniach týkajúci sa maloletých detí rozhodujú tak, aby to bolo v ich najlepšom záujme. Pokiaľ deti chcú byť u starých rodičov resp. ich otca, potom ich nemožno nútiť k opaku. Na druhej strane, pokiaľ ich otec chodí do práce každé dva týždne do zahraničia, nemohol by sa deťom plnohodnotne venovať, a preto je dosť nepravdepodobné, žeby súd zveril deti do jeho osobnej starostlivosti. Do úvahy však prichádza práve striedavá starostlivosť, no súd musí znova posúdiť, či to bude v ich najlepšom záujme. Odporúčam Vám na súdnom pojednávaní uviesť všetky skutočnosti, najmä to, že ste schopná sa o deti postarať, že ste ich nechávali u starých rodičov práve kvôli snahe o zvýšenie svojej kvalifikácie (návštevy kurzov) s cieľom zlepšiť uplatnenie na trhu práce. Tým, že zvýšite svoju kvalifikáciu, môžete dostať lepšie pracovné miesto, a tým zabezpečiť deťom lepšie podmienky. Opíšte tiež, aké podmienky by mali u Vás v byte, rovnako aký majú vzťah k Vám a Vášmu priateľovi. Bude záležať na deťoch a na súde, komu ich zverí. 

Trápi vás "Chce striedavú starostlivosť a ja s tým nesúhlasím" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Chce striedavú starostlivosť a ja s tým nesúhlasím (Rodinné právo)

Dobrý večer. Potrebujem poradiť ohľadom môjho syna. Bývalý partner nás opustil kvôli inej žene pred dvomi mesiacmi a odišiel žiť priamo s ňou. Je rozvedená a má dve deti. Bývalý partner tvrdí, že má záujem o syna, ale len v čase, ktorý vyhovuje jemu a jeho potrebám. Niekedy syna nevidí týždeň, inokedy príde trikrát do týždňa na približne dve hodiny. Okrem návštev sa o syna nezaujíma, ani po telefóne. Vždy si zapisujem jeho prítomnosť. Ak ho oslovím, aby pristúpil, nepríde. Keď mu syna odmietam dať, čo sa stalo asi trikrát, vyhráža sa mi striedavou starostlivosťou. Neviem, ako s ním mám komunikovať. Akceptuje dohody len ako mu vyhovujú. Doteraz nebol podaný žiadny návrh na súd. Nepripustím, aby moje dieťa trávilo čas s cudzou ženou a jej deťmi. Syn má dva a pol roka. Žijem s ním sama. Má svoju izbu, súkromie a mňa má pri sebe nepretržite 24 hodín. Moji rodičia bydlia v blízkosti a sú mi veľmi nápomocní. Neviem ako postupovať. Neakceptuje moje požiadavky a riadi sa len svojimi. Ďakujem.

Odpoveď: Chce striedavú starostlivosť a ja s tým nesúhlasím

(odpoveď odoslaná: 24.07.2017)

Dobrý deň. Vo Vašom prípade, by bolo najlepšie, aby ste mali uzavretú dohodu o úprave práv a povinností k maloletému, kde budete mať presne uvedené komu bude dieťa zverené do starostlivosti, kto bude platiť výživné a v akej výške a ako bude upravený styk s dieťaťom. Tak sa vyhnete nedorozumeniam a budete presne vedieť v akom čase dieťa na stretávanie s otcom dieťaťa pripraviť. Dohodu môžete uzavrieť aj pred mediátorom a následne požiadať súd len o jej schválenie.

Ak však dohoda nie je možná, je potrebné podať nárvh na súd na úpravu práv a povinností k maloletému. V návrhu uvediete, návrh zveriť maloleté dieťa do Vašej osobnej starostlivosti. Taktiež uvediete výšku výživného, ktorú požadujete, aby otec dieťaťa platil a do akej doby, prípadne či od podania návrhu, alebo od právoplatnosti rozhodnutia súdu a takiež navrhnete aj úpravu styku. K Vášmu návrhu sa bude vyjadrovať nielen otec maloletej, ale aj kolízny opatrovník a keď bude potrebné aj znalec. Pokiaľ otec bude trvať na striedavej starostlivosti, tak túto skutočnosť bude skúmať najmä znalec, či je to pre maloletého vhodné a či je to v jeho záujme. Nie vždy súd pristúpi k schváleniu striedavej starostlivosti. Odporúčam obrátiť sa s návrhom na súd skôr ako otec dieťaťa. Taktiež sa máte právo obrátiť na advokáta, ktorý Vás bude sprevádzať celým súdnym konaním a pomôže Vám. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Chce striedavú starostlivosť a ja s tým nesúhlasím" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.