Máte
otázku?

Ako naformulovať návrh na výživné a styk?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Ako naformulovať návrh na výživné a styk?

Dobrý deň prajem. Potrebovala by som len poradiť ako napísať na návrh na súd žiadosť o určenie výživného a určiť styk s maloletou dcérou. S bývalým priateľom nežijeme spolu už 2 roky, navštívili sme aj právnika kde sa mala podpísať dohoda, no nepodpísal ju, ale podmienky z dohody plnil. 1. Otec dieťaťa platí 130,- € mesačne (neviem či je to málo alebo veľa) nič viac v dnešnej dobe, ale nakoľko žijem s dcérou sama táto suma nám nepostačuje na, preto by som chcela aby súd určil SUMU na základe jeho príjmu a možnosti platiť (možno to bude menej, neviem jeho príjem), ale sumu chcem mať súdne danú. Je potrebné nejakú navrhnúť a súd ju upraví? 2. Stretávanie - s dcérou je veľmi málo sám od seba čo sa ponúkne a keď je tak sa mu len prosím či ju nepostráži aj to viac menej vtedy, keď je dcéra chorá a ja si z finančného hľadiska nemôžem dovoliť byť doma. Chcela by som aby mal súdne určené stretávanie, nakoľko aj keď má voľno nezoberie si ju (v práci mu prispôsobia smeny). Ešte by som chcela v návrhu zahrnúť jednu vec, no neviem či sa to oplatí takto riešiť alebo nie: Boli sme na dovolenke ktorú som platila ja z úveru, s tým že mi ich bývalý vráti. No nestalo sa. Potom keď sa dcéra narodila bývalý kúpil byt samozrejme som doň investovala aj svoje finančné prostriedky hlavne príspevok pri narodení dieťaťa, moja rodina nám dala peniaze, kúpila práčku.... Keď sme sa rozišli zabezpečila som si nové bývanie v podnájme a neskôr kúpila na úver byt. Z jeho bytu som si nezobrala nič čo bolo kupované mojimi a rodinnými peniazmi. Peniaze v sume 2000,- € od neho za tie veci pýtam už 2 roky,  skresala som to na 1500,- € (zariadenie + dovolenka) no stále nie je ochotný mi peniaze vrátiť a všetko používa aj so svojou priateľkou... Je možné tieto peniaze od neho nejak získať alebo sa to nedá? Ak by ste mali nejaký vzor takéhoto návrhu na výživné a stretávanie bola by som Vám vďačná. Našla som len na internete návrh na určnie výživného, no potrebujem aj stretávanie si určiť. Nakoľko si z finančného hľadiska právnika nemôžem dovoliť právnika, potrebujem aspoň informácie ako približne to napísať. Ďakujem

Odpoveď: Ako naformulovať návrh na výživné a styk?

Dobrý deň, v rámci konania o určenie vyživovacej povinnosti je prvom rade potrebné kvalifikovane preukázať odôvodnené potreby maloletého dieťaťa. Súd bude prostredníctvom Vás skúmať odôvodnené potreby maloletého dieťaťa (vyžiada si od Vás doklady o ich výške) a tiež bude skúmať schopnosti, možnosti a majetkové pomery otca maloletého dieťaťa. Po komparácii týchto zistených skutočností súd rozhodne o výške vyživovacej povinnosti. V návrhu môžete uviesť sumu, ktorú požadujete, aby určil súd, ale súd týmto Vaším návrhom nie je viazaný. Tzn. že môže rozhodnúť aj inak (priznať Vám viac alebo aj menej). Záleží to na tom, ako dôkladne preukážete výšku nákladov a v akej výške a tiež od pomerov otca dieťaťa. Vo vzťahu k úprave styku otca s maloletým dieťaťom postačuje, ak si nájdete na internete vzor návrhu na úpravu styku a do petitu návrhu na určenie výživného pridáte časť týkajúcu sa úpravy styku otca s dieťaťom (napr. každý druhý víkend od piatka do nedele). V samotnom texte návrhu uveďte, prečo navrhujete súdu určiť styk otca s maloletým dieťaťom. K tomu si Vám zároveň dovoľujem uviesť, že aj keď súd určí styk otca s dieťaťom, neznamená to, že otec bude toto svoje právo využívať. Stretávať sa maloletým dieťaťom je jeho právom a nie povinnosťou, preto ak nebude javiť záujem o dieťa v súdom určených časoch, nebudete ho môcť žiadnym spôsobom k tomu donútiť.

Vo vzťahu k vymáhaniu určitej sumy od Vášho bývalého priateľa si Vám dovoľujem uviesť, že pri každom vymáhaní pohľadávky závisí spôsob postupu najmä na tom, akými dokladmi disponuje veriteľ. Po posúdení dokladov je možné odporučiť ďalší postup pri vymáhaní pohľadávky (t.j. či vymáhať súdnou cestou alebo najprv mimosúdnou). Predbežné posúdenie dokladov je potrebné aj pre účely zistenia prípadných rizík (napr. posúdenie premlčania). V prípade, že by ste mali záujem o vymáhanie Vašej pohľadávky, môžete nás kontaktovať prostredníctvom e-mailu na adresu uvedenú na našej stránke a zároveň nám zaslať všetky doklady, ktoré máte ku svojej pohľadávke.

Trápi vás "Ako naformulovať návrh na výživné a styk?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako naformulovať návrh na výživné a styk? (Rodinné právo)

Dobrý deň, Rád by som sa poradil, ako mám sformulovať opis skutkového stavu na žiadosť súdu týkajúcej sa vyššieho výživného. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako naformulovať návrh na výživné a styk?

(odpoveď odoslaná: 05.03.2023)

Dobrý deň,
presná forma stanovená nie je, avšak, ak bolo výživné určené súdom a Vy budete žiadať jeho zvýšenie, tak je potrebné zdôvodniť toto zvýšenie, nakoľko súd zmení rozhodnutie o úprave práv a povinností k deťom, ak sa zmenia pomery. V návrhu teda uveďte, prečo žiadate vyššie výživné. Zmena pomerov môže byť odôvodnená napríklad vyššími výdavkami na deti, novým zamestnaním manžela, kde dosahuje vyšší príjem a podobne. Možnosťou tiež je nechať sa v celom procese zastúpiť advokátom, ktorý by daný návrh aj sám vypracoval.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako naformulovať návrh na výživné a styk?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.