Máte
otázku?

Ako môžem poberať výživné od rodičov sama?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Banská Bystrica

Otázka: Ako môžem poberať výživné od rodičov sama?

Dobrý deň, mám 18 rokov a momentálne žijem vo spoločnej domácnosti s otcom, pričom výživné, ktoré mi platí moja matka, dostáva on. Ako môžem zariadiť, aby som mohla toto výživné poberať osobne? Otec ma podporuje len minimálne, poskytuje mi len 5 eur na dopravu na týždeň a zabezpečuje základné potraviny.

Odpoveď: Ako môžem poberať výživné od rodičov sama?

Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku, ku ktorej si dovoľujem zaujať nasledovný právny názor.

Vyživovaciu povinnosť rodičov k deťom upravuje § 62 a nasl. Zákona o rodine:

 

§ 62

(1) Plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť.

(2) Obaja rodičia prispievajú na výživu svojich detí podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov. Dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov.

(3) Každý rodič bez ohľadu na svoje schopnosti, možnosti a majetkové pomery je povinný plniť svoju vyživovaciu povinnosť v minimálnom rozsahu vo výške 30 % zo sumy životného minima na nezaopatrené neplnoleté dieťa alebo na nezaopatrené dieťa podľa osobitného zákona.13)

(4) Pri určení rozsahu vyživovacej povinnosti súd prihliada na to, ktorý z rodičov a v akej miere sa o dieťa osobne stará. Ak rodičia žijú spolu, prihliadne súd aj na starostlivosť rodičov o domácnosť.

(5) Výživné má prednosť pred inými výdavkami rodičov. Pri skúmaní schopností, možností a majetkových pomerov povinného rodiča súd neberie do úvahy výdavky povinného rodiča, ktoré nie je nevyhnutné vynaložiť.

(6) Ak je maloleté dieťa zverené do striedavej osobnej starostlivosti rodičov, súd pri určení výživného prihliadne na dĺžku striedavej osobnej starostlivosti každého rodiča alebo súd môže rozhodnúť aj tak, že počas trvania striedavej osobnej starostlivosti rodičov výživné neurčuje.

 

Ak ešte stále nie ste schopná sama sa živiť, majú k Vám rodičia stále vyživovaciu povinnosť. Podľa súdnej praxe: Schopnost nezletilého dítěte živit se samostatně nelze posuzovat jen se zřetelem k dosaženému věku a stupni tělesné a duševní vyspělosti, ale i se zřetelem k tomu, jak je nezletilé dítě po mravní a charakterové stránce připraveno – jmenovitě výchovným působením rodičů – podílet se svou činností na společensky užitečné práci. Je-li nutné umístění dítěte do zařízení (ústavní nebo ochranná výchova), v němž dítě nemá možnost opatřit si prostředky k obživě vlastní prací, není dítě schopno živit se samo a trvá vyživovací povinnost rodičů k němu. (R 74/1969)

Pre posúdenie schopností a možností rodiča v zmysle ustanovenia § 96 ods. 1 ZR (teraz § 75 ods. 1 – pozn. aut. ) nie sú rozhodujúce jeho skutočné zárobkové (prípadne aj majetkové) pomery, ale jeho reálne zárobkové (prípadne aj majetkové) možnosti, dané okrem iného jeho fyzickým stavom, nadaním, množstvom získaných vedomostí a pracovných skúseností a pod. Ak súd zistí, že rodič zmenil doterajšie zamestnanie za menej výhodné, starostlivo skúma, či sa tak stalo z dôležitého dôvodu (napr. zo zdravotných dôvodov, z dôvodu odchodu rodiča z funkcie, na ktorej výkon nemá kvalifikáciu, z dôvodu organizačných zmien, zmeny bydliska); ak to tak nie je, vychádza z príjmov rodiča pred zmenou zamestnania. (R 27/1970)

Výživné je právom a nárokom dieťaťa a nie rodiča. Rodič je len právny zástupca dieťaťa do času, kým dieťa nie je spôsobilé na právne úkony v plnom rozsahu. Do tohto času je rodič zo zákona povinný starať sa o dieťa, vyživovať ho a spravovať jeho majetok. Plnenia výživného sú majetkom dieťaťa, ktorý spravuje v mene dieťaťa rodič. Samozrejme hlavný účel výživného je pokrývať náklady na výdavky dieťaťa a nie pokrývať výdavky rodiča, ktoré ani nepriamo nesúvisia so starostlivosťou a výchovou dieťaťa. Väčšinou sa v čase, keď dieťa nie je plnoleté, výživné plní "k rukám" druhého rodiča, v ktorého starostlivosti je dieťa.

Aj podľa odbornej verejnosti právo na výživné patrí dieťaťu. Preto, pokiaľ súd určuje povinnosť prispievať dieťaťu na výživu do rúk konkrétnej osoby, ktorú v rozhodnutí určí, nie je táto osoba oprávneným ale je platobným miestom. V prípade, ak súd zveruje dieťa do výlučnej osobnej starostlivosti jedného rodiča, je tento rodič platobným miestom pre plnenie výživného.

Situácia sa však mení dosiahnutím plnoletosti. V takom prípade už máte právo konať za seba samostatne, a teda aj spravovať svoj majetok. Keďže výživné je Vašim nárokom, máte nárok samostatne tento príjem spravovať a rozhodovať o tom, ako s ním naložíte. 

Zhrnutie

Neuvádzate, či Vám rodič, ktorý je povinný platiť výživné platí dobrovoľne, alebo na základe súdneho rozhodnutia. Ak platí dobrovoľne, môžete sa s ním dohodnúť, aby Vám peniaze posielal na Váš bankový účet, ku ktorému máte prístup len Vy. Ak by bolo výživné stanovené súdom a v tomto rozhodnutí by bolo určené, že povinný rodič má výživné plniť "k rukám druhého rodiča", bude potrebné navrhnúť vykonať zmenu rozhodnutia. Dôvodom je, že sa zmenili pomery a v takýchto prípadoch platí, že ak sa zmenia pomery, môže súd rozhodnúť o tejto zmene a upraviť svoje pôvodné rozhodnutie tak, aby bolo v súlade so skutočným stavom. V takom prípade je možné navrhnúť, aby súd upravil platobné miesto a aby určil. že povinný rodič má prispievať nie "k rukám" druhého rodiča, u ktorého žijete, ale priamo k Vašim rukám, prípadne na Váš bankový účet.

Trápi vás "Ako môžem poberať výživné od rodičov sama?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako môžem poberať výživné od rodičov sama?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.