Máte
otázku?

Výpoveď zmluvy o dielo po jeho dokončení


Online právna poradňa
Oblasť práva: Obchodné právo, Bratislava

Otázka: Výpoveď zmluvy o dielo po jeho dokončení

Dobrý deň, som samozamestnávajúci stavebný podnikateľ, ktorý uzavrel zmluvu o diele na konkrétnu stavbu s firmou. Táto stavba sa už ukončila. Firma ma následne požiadala, aby som prešiel pracovať na inú adresu, no ja som to odmietol a oznámil im, že pre nich ďalej pracovať nebudem. V tlmoční mi, že naša zmluva je platná do konca roka a podľa jej znenia majú právo mi naúčtovať pokutu za každý deň, kedy na ich zákazku nenastúpim. Ale v našej zmluve je jasne napísané, že sa týka konkrétnej adresy. Preto mám otázku, majú právo mi pokutu naúčtovať alebo žiadať o ukončenie zmluvy s výpovednou lehotou jeden mesiac? Ďakujem.

Odpoveď: Výpoveď zmluvy o dielo po jeho dokončení

Dobrý deň,

ak bolo dielo z Vašej strany riadne dokončené podľa zmluvy, tak nemajú na to nárok. Zmluva mala splnením, odovzdaní diela, zaniknúť. 

Podľa § 324 ods. 1 Obchodného zákonníka, "Záväzok zanikne, ak sa veriteľovi splní včas a riadne."

Na novú stavbu a nové dielo, by mal objednávateľ s Vami uzatvoriť novú zmluvu o dielo. 

Záleží ako je to presne uvedené v tej zmluve. Čo je predmetom zmluvy. Či dielom je zhotovenie stavby na konkrétnej adrese alebo či dielom je vykonávanie stavebných prác (alebo iných služieb) pre objednávateľa.  Podľa tohto je možné jednoznačne určiť, či majú nárok požadovať od Vás pracovať aj inde alebo nie. Tiež je potrebné v zmluve o dielo pozrieť časť, kde je uvedené trvanie zmluvy. Z toho by vyplynul samotný účel zmluvy, sledovaný objednávateľom. 

Ukončiť zmluvu o dielo výpoveďou s výpovednou lehotou môžete aj Vy, podľa ustanovení, ktoré sú uvedené v zmluve pri výpovedi.

 

Trápi vás "Výpoveď zmluvy o dielo po jeho dokončení" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Výpoveď zmluvy o dielo po jeho dokončení (Obchodné právo)

Dobrý deň, mám otázku. Vo februári sme si vyhľadali firmu, ktorá zaoberá spracovaním dokumentácie pre obnovu domu. Zaplatili sme vysokú zálohu na fasádu, zateplenie domu, výmenu okien a dverí. Neskôr sme zistili, že dom vyžaduje rozsiahlejšie investície, ako sme pôvodne predpokladali, napríklad opravu strechy, podrezanie domu atď. Nemôžeme teda pokračovať a doplatiť celú zálohu. Aký postup by som mal/a zvoliť, ak chcem zálohu vrátiť a prioritu dať naliehavejším opravám, ktoré nás tlačia?

Odpoveď: Výpoveď zmluvy o dielo po jeho dokončení

(odpoveď odoslaná: 26.04.2024)

Dobrý deň, ak chcete požiadať o vrátenie zaplatenej zálohy za služby, ktoré nemohli byť realizované v dôsledku zmeny okolností alebo potrieb na Vašej strane, odporúčam nasledovať tieto kroky:

1. Skontrolujte zmluvu alebo dohodu, ktorú ste uzavreli s firmou. Hľadajte akýkoľvek článok alebo ustanovenie, ktoré sa týka odstúpenia od zmluvy alebo vrátenia zálohy. Zistite, či sú tam uvedené nejaké špecifické požiadavky alebo lehoty pre odstúpenie od zmluvy alebo vrátenie zálohy.

2. Ak zmluvné podmienky obsahujú postup pre vrátenie zálohy, dodržiavajte tento postup. Môže to zahŕňať písomné upovedomenie firmy o Vašom rozhodnutí zrušiť zmluvu alebo o požadovaní vrátenia zálohy.

3. Ak zmluva žiadne konkrétne postupy neuvádza, alebo ak s firmou neexistuje písomná zmluva, odporúčam napísať firme formálny list alebo email, v ktorom jasne vysvetlíte situáciu a svoje rozhodnutie o zrušení realizácie diela. V liste požiadajte o vrátenie zaplatenej zálohy, prípadne časti zálohy, na základe skutočnosti, či služby boli poskytnuté.

4. Je dôležité byť pripravený aj na prípad, že firma odmietne zálohu vrátiť. V takom prípade môžete vyhľadať právne poradenstvo alebo pomoc na ochranu svojich práv, napríklad u advokáta špecializujúceho sa na zmluvné právo alebo právo ochrany spotrebiteľa.

Ak máte konkrétnejšie právne otázky ohľadom vrátenia zálohy alebo ak potrebujete asistenciu pri komunikácii s firmou, môžete si objednať konzultáciu v našej advokátskej kancelárii Ficek & Partners na stránke www.ficek.sk. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výpoveď zmluvy o dielo po jeho dokončení" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Odstúpenie od zmluvy o dielo

    2016 som uzavrel zmluvu o dielo na zhotovenie brány. ... 2016 som vyzval zhotoviteľa na dokončenie diela listom s ďalšou dodatočnou lehotou 5 dní (list bol ...

  • Odstúpenie od ZoBKZ pri omeškaní developerského projektu

    Developer sa v zmluve zaviazal dokončiť projekt do 12 mesiacov. ... oprávnený odstúpiť od zmluvy aj vtedy, ak je zrejmé, že dielo nebude včas hotové alebo ...

  • Nedokončená zákazka, čo mám robiť?

    Po odstúpení od zmluvy by Vám následne zhotoviteľ musel vrátiť zvyšok peňazí poskytnutých na dokončenie diela. Tieto peniaze by ste mohli použiť u iného ...

  • Musím zaplatiť zmluvnú pokutu?

    Dobrý deň, môj obchodný partner ako prvý porušil zmluvu tým, že mi podstatne oneskorene, ... 29.07.2023 - Výpoveď zmluvy o dielo po jeho dokončení ...

  • Vymáhanie pohľadávky na základe ústnej zmluvy

    Po dokončení stavby strechy klient sľúbil, že doplatí zvyšok sumy. ... V prípade zmluvy o dielo vo vašom prípade je potrebné preukázať: čo manžel urobil, ...

  • Lehota na odstúpenie od zmluvy

    Trápi vás "Lehota na odstúpenie od zmluvy" a chcete pomôcť? ... 29.07.2023 - Výpoveď zmluvy o dielo po jeho dokončení · 29.07.2023 - Zrušenie pracovného ...

  • Živnostník dáva výpoveď

    Nevieme ako máte koncipovanú zmluvu o dielo a či v tejto bola dohodnutá výpoveď a výpovedná doba, a teda či vôbec nedodržanie zmluvy je možné napadnúť.




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.