Máte
otázku?

Zníženie výživného na plnolete dieťa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Zníženie výživného na plnolete dieťa

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Môj manžel platí dosť vysoké výživné na naše dvojičky. Chlapci budú teraz mať 18 rokov a už tretíkrát nastupujú od septembra do prvej triedy strednej školy. Problém spočíva v záškoláctve, zmene škôl a zanedbávaní študia. Mali by sme sa obrátiť na sociálku, aj keď chlapci už budú dospelí? Mohol by môj manžel v takomto prípade požiadať o zniženie výživného? Má pocit, že to robia naschvál, aby platil čo najdlhšie. Budeme vďační za každú radu. Ďakujem.

Odpoveď: Zníženie výživného na plnolete dieťa

Dobrý deň, úrad práce, soc. vecí a rodiny môžete o danom probléme upovedomiť, avšak vo vzťahu k vyživovacej povinnosti Vášho manžela Vám nevedia pomôcť. Zákon podobné prípady (opakované štúdium na inej škole toho istého stupňa) žiadnym spôsobom neupravuje. V zmysle relevantnej judikatúry (rozhodnutie prikladám nižšie) je však možné skonštatovať, že takéto konanie plnoletých detí môže mať za dôsledok zníženie alebo dokonca až zrušenie vyživovacej povinnosti. Bez konkrétnych detailov Vášho prípadu nie je možné povedať, či by súd vyživovaciu povinnosť znížil alebo úplne zrušil. Posúdenie tejto otázky závisí na konkrétnych okolnostiach a ich posúdení súdom. Výživné sa na plnoleté deti upravuje iba na návrh, tzn. že ak Váš manžel chce dosiahnuť zníženie vyživovacej povinnosti musí na súd podať návrh na zníženie vyživovacej povinnosti. Nakoľko sú deti už plnoleté, návrh sa podáva proti plnoletým deťom. V návrhu poukážte na ich správanie a tiež časté striedanie školy, pričom sú už tretíkrát prváci. Rovnako v návrhu poukážte na zmenu majetkových pomerov Vášho manžela od posledného rozhodovania o vyživovacej povinnosti (najmä ak sa jeho príjem a majetok od posledného rozhodovania znížili).

Nález Ústavného súdu ČR z 30.09.2014, sp.zn. II. ÚS 2121/14:

Je potrebné odlíšiť prípady rozhodovania o výživnom, keď sa jedná o maloleté dieťa, resp. dokonca o dieťa vykonávajúce povinnú školskú dochádzku. V týchto prípadoch musí byť priznávanie výživného zodpovedajúceho odôvodneným potrebám dieťaťa, samozrejme pravidlom. U detí už plnoletých je však treba na vyživovaciu povinnosť nazerať optikou výrazne odlišnou: plnoletý jedinec by mal byť zásadne schopný sa postarať sám o seba a dôvod pre stanovenie vyživovacej povinnosti by preto mal byť odôvodnený konkrétnymi okolnosťami daného prípadu.
 
Pokiaľ plnoleté dieťa študuje už na druhej škole toho istého stupňa (strednej alebo vysokej), ktorá na predchádzajúcu školu úplne jednoznačne nenadväzuje, je namieste sa zaoberať najmä tým, či skutočne ide o racionálnu prípravu na budúce povolanie, či aktuálne študovaná škola má zodpovedajúcu kvalitu (napríklad z hľadiska uplatnenia absolventov), či zvyšuje jeho šance na uplatnenie na trhu práce a neposlednom rade aj tým, či sa dieťa tomuto štúdiu venuje s dostatočnou starostlivosťou, teda či nedosahuje neprimerané množstvo absencií (rozumne vysvetliteľných a doložených) a či dosiahnuté študijné výsledky potvrdzujú jeho skutočný záujem o zvolený odbor. Pokiaľ študuje dieťa na súkromnej škole, je potrebné zaoberať sa tým, aké boli dôvody, aby vedľajší účastník študoval súkromnú školu, teda školu zaťaženú školným a nie podobne zameranú verejnú strednú školu (bezplatnú).

Trápi vás "Zníženie výživného na plnolete dieťa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zníženie výživného na plnolete dieťa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.