Máte
otázku?

Zmena priezviska mojej dcéry na priezvisko matky


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Zmena priezviska mojej dcéry na priezvisko matky

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o poradenstvo pri zmene priezviska mojej dcéry, ktorá sa narodila v Španielsku v roku 2008. Jej "otec" je uvedený na rodnom liste a dcéra má jeho priezvisko. Avšak, nemám s ním kontakt od roku 2010. Pravdupovediac, nikdy neboli urobené DNA testy, nikdy sme spolu neuzavreli manželstvo a o dcéru sa nikdy nezaujímal. Je nigerijskej národnosti a nemám ani tušenie, kde ho hľadať. Keď som chcela zmeniť jej priezvisko v osobnej matrici, odkázali ma na okresný úrad. Tam mi povedali, že bez otcovho súhlasu potrebujem povolenie súdu. Na súde mi zase povedali, že mi nemôžu poskytnúť žiadne informácie a že potrebujem dať návrh na súd, ktorý mi musí vystaviť právnik. Prosím o radu, ako postupovať a koľko to bude asi stáť, keďže som sa nedávno vrátila z dlhodobého pobytu v zahraničí. Momentálne som bez zamestnania, ale dúfam, že v blízkej budúcnosti budem mať zamestnanie a finančné prostriedky na vyriešenie tohto problému. Vopred Vám ďakujem za Vašu radu a pomoc.

Odpoveď: Zmena priezviska mojej dcéry na priezvisko matky

Dobrý deň, 

nakoľko je otec dieťaťa cudzincom a teda kontaktovať ho za účelom udelenia súhlasu na zmenu priezviska je, ako tvrdíte zložité, bude vo Vašom prípade zrejme najlepším možným riešením podať na súd návrh na udelenie súhlasu so zmenou priezviska. V návrhu následne podrobne opíšte nezáujem otca o dieťa, to že je cudzej štátnej príslušnosti a neviete kde má aktuálne bydlisko a pod. Súd posúdi Váš návrh a v prípade ak Vám vyhovie, tak po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia môžete navštíviť matriku a požiadať o zmenu priezviska, pričom priložíte právoplatné rozhodnutie súdu. Súd nerozhoduje o zmene priezviska, len udeľuje súhlas na podanie žiadosti na jeho zmenu na matrike. Tento návrh je oslobodený od súdneho poplatku.

 

Druhou možnosťou je podať návrh na zapretie otcovstva kde potom, ako rozhodnutie o zapretí otcovstva nadobudne právoplatnosť, otca "vyškrtnú" z rodného listu a dieťa nadobudne Vaše priezvisko. Je však potrebné upozorniť, že týmto okamihom už nebude považovaný z hľadiská práva za otca a teda nebude mať k dieťaťu žiadne práva ani povinnosti. Súdny poplatok je vo výške 66,- eur.

Poplatok za zmenu priezviska na matrike je podľa sadzobníka správnych poplatkov, ktorý je prílohou zákona o správnych poplatkoch 33,- eur.

Oba návrhy ste oprávnená podať aj sama. Nemusí ich vypracovať právnik.

 

Pripájam aj rozhodnutie súdu:

Rozsudok KS v Žiline sp. zn. 9CoP/23/2008

 

Určiť meno a priezvisko dieťaťa patrí k právam a povinnostiam rodičov, pričom pri určení priezviska dieťaťa treba zachovať zásady, podľa ktorých určiť priezvisko dieťaťa je právom obidvoch rodičov. Maloleté dieťaťa musí mať priezvisko svojho rodiča a k zmene priezviska maloletého môže dôjsť len zákonom predpísaným spôsobom. Na povolenie zmeny priezviska nie je právny nárok a podľa dlhodobej judikatúry súdov súd dá súhlas na podanie žiadosti jedným z rodičov (proti vôli druhého rodiča) len vtedy, ak sú na to závažné dôvody, ak si rodiť, ktorého priezvisko dieťa má, neplní povinnosti voči dieťaťu, neprejavuje oň záujem a zrejme stratil k nemu citový vzťah alebo z iného vážneho dôvodu nie je v záujme ďalšej výchovy dieťaťa, aby sa u neho udržiaval a prehlboval pocit spolunáležitosti s týmto rodičom.

 

 

 

Trápi vás "Zmena priezviska mojej dcéry na priezvisko matky" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zmena priezviska mojej dcéry na priezvisko matky (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je možné pridať dieťaťu priezvisko. Po rozvode s otcom dieťaťa som si ponechala jeho priezvisko, aby sme s dcérou mali rovnaké. Teraz mám nového partnera a v prípade svadby by som prijala jeho priezvisko. Je možné, aby som k priezvisku dcéry pridala aj nové priezvisko, ktoré by som nadobudla? Ak áno, aký je postup? Je potrebný súhlas otca dieťaťa? Nechcem dcére priezvisko meniť, len pridať, čo by znamenalo, že by mala dve priezviska. (Otec dieťaťa by so zmenou nesúhlasil, preto chcem situáciu vyriešiť pridaním druhého priezviska.) Dcéra je zverená do mojej starostlivosti. Ďakujem.

Odpoveď: Zmena priezviska mojej dcéry na priezvisko matky

(odpoveď odoslaná: 04.02.2024)

Dobrý deň, na vami položenúp otázku uvádzame, že doplniť priezvisko vašej dcére o ďalšie prizvisko, ktoré vy nadobudnete uzatvorením manželstva, právne nie je možné, lebo dieťa môže mať také priezvisko aké má jeden z jeho rodičov. Vy budete mať jedno priezvisko a dcéra by mala mať dve, čo nie je právne možné.

Ak by ste chceli zmeniť dcére priezvisko na priezvisko, ktoré nadobudnete po uzatvorení manželstva, bolo by to možné len na zákalde písomného súhlasu otca dieťaťa.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zmena priezviska mojej dcéry na priezvisko matky (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám štvormesačnú dcéru a už tri mesiace nežijem s otcom dieťaťa. Otec je zapísaný v rodnom liste a dcéra nesie jeho priezvisko. O malú sa zvlášť nezaujíma; občas si na ňu spomenie, opýta sa, ako sa má, ale to je všetko. V januári 2024 plánujem podať na súd žiadosť o priznanie výživného a zverenie dcéry do mojej starostlivosti. Rada by som vedela, aké kroky mám podniknúť, ak by som chcela dcére zmeniť priezvisko na moje. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zmena priezviska mojej dcéry na priezvisko matky

(odpoveď odoslaná: 31.12.2023)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že ak otec dieťaťa by nesúhlasil so zmenou priezviska dobrovoľne na základe písomného súhlasu vyjadreného priamo na matrike, potom riešením je len podanie návrhu na súd z vašej strany.

Sme názoru, že vzhľadom na vek dieťaťa táto otázka - zmena priezviska maloletej je predčasná ako vzhľadom na vek dieťaťa /4 mesiace/ a neprejavenie záujmu otca o dieťa, pričom nie je ešte rozhodnuté o výživnom na maloletého.

Súdy v týchto prípadoch povolenia na podanie žiadosti o zmenu priezviska berú do úvahy okrem iných aj to, či otec dieťaťa platí výživné, či prejavuje o dieťa záujem, ako aj na samotnú vzájomnú väzbu dieťa na otca, ktorá sa vzhľadom na vek dieťaťa nemohla ešte celkom vyvinúť.


Podotázka: Zmena priezviska mojej dcéry na priezvisko matky (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať ohľadom zmeny priezviska. Mám 18 rokov a od narodenia používam priezvisko otca. Otec s mojou matkou nežijú spolu od mojich štyroch rokov. So svojím otcom sme nikdy nemali príliš dobrý vzťah, 12 rokov neprejavoval žiaden záujem. Avšak, za posledné dva roky mi niekoľkokrát ročne zavolal, ale náš vzťah stále nevyzerá ideálne. Teraz by som si rada zmenila priezvisko na priezvisko mojej matky pred jej sobášom. Rada by som sa opýtala, či je potrebný súhlas môjho otca a taktiež, ako by to mohlo ovplyvniť jeho povinnosti platiť výživné. Vopred veľmi pekne ďakujem za Váš čas a odpoveď.

Odpoveď: Zmena priezviska mojej dcéry na priezvisko matky

(odpoveď odoslaná: 01.02.2022)

Dobrý deň, zhľadom na okolnosť, že ste plnletá, môžete si zmeniť priezvisko. Treba podať žiadosť na prísl. okresný úrad /miesto trvalého bydliska/ a za poplatok 100 € úrad povolí zmenu priezviska. Súhlas otca nepotrebujete. Dôvody uvedené v otázke sú podstatné pre uvedneú žiadosť.

Zmena Vášho priezviska nebude mať vplyv na povinnosť platiť výživné. Ak Vám otec platí výživné pošt. poukážkou, oznámte mu zmenu priezviska, aby ste nemali následne problémy pri preberaní peňazí na pošte. Nevieme, či otec uhrádza výživné na účet Vašej matky v banke, ale vzhľadom na okolnosť, že ste dosiahli plnoletosť, môžete otca požiadať, aby výživné uhradzoval priamo Vám na Váš bankový účet alebo poštovou poukážko na Vaše meno. Na úhradu výživného priamo Vám ako oprávnenej nepotrebuje otec žiadne súdne rozhodnutie, ani súhlas Vašej matky.


Trápi vás "Zmena priezviska mojej dcéry na priezvisko matky" a chcete pomôcť?

Podotázka: Zmena priezviska mojej dcéry na priezvisko matky (Rodinné právo)

Dobrý deň, rada by som sa dozvedela, či je možné si osvojiť priezvisko mojej matky z obdobia, keď bola slobodná - a to bez prípony "ová". Moji rodičia už zomreli, som rozvedená a momentálne mám priezvisko môjho bývalého manžela. Uvažujem však o zmene. Je to možné? Za radu a odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Zmena priezviska mojej dcéry na priezvisko matky

(odpoveď odoslaná: 03.04.2019)

Dobrý deň, podľa § 6 zákona o mene a priezvisku musíte podať žiadosť na okresný úrad, v ktorej treba uviesť dôvody, prečo požadujete zmenu priezviska, kde súčasne uvediete, že žiadate o povolenie zmeny priezviska bez prechyľovania.

Podľa cit. zákona platí, že "zmenu mena alebo zmenu priezviska možno povoliť, najmä ak ide o meno a priezvisko hanlivé alebo ak sú na to dôvody hodné osobitného zreteľa."

Správny poplatok je 100 €.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zmena priezviska mojej dcéry na priezvisko matky" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.