Máte
otázku?

Zapretie otcovstva a priezvisko dieťaťa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Trnava

Otázka: Zapretie otcovstva a priezvisko dieťaťa

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Narodí sa mi dieťa, ktoré však nie je potomkom môjho bývalého manžela. Som rozvedená, ale od rozvodu ešte neuplynulo 300 dní. Súčasný partner by chcel, aby sa dieťa volalo po ňom a ja s tým súhlasím, avšak bývalý manžel nechce komunikovať v žiadnej veci a stále hovorí len o tom, že bude robiť problémy. Napriek tomu si neželá, aby bol zapísaný v rodnom liste ako otec alebo aby sa dieťa volalo po ňom. Avšak zaprieť otcovstvo odmieta a necháva na mne, aby som riešila situáciu podľa vlastného uváženia. Na matrike mi povedali, že je to podľa zákona a ja nič nespravím. Po narodení dieťaťa je možné podať návrh na zmenu jeho priezviska? Ako mám postupovať? Prosím Vás, neodbite ma ako na matrike so slovami "Mali ste sa vziať". Neviem, ako mám konkrétne postupovať, čo povedať v porodnici, ako sa moje dieťa bude vôbec volať, ako to riešiť a s kým. Som z toho nešťastná, lebo to svojim spôsobom ovplyvňuje aj môj súčasný život. Ďakujem vám veľmi pekne za radu.

Odpoveď: Zapretie otcovstva a priezvisko dieťaťa

Dobrý deň, 

vo Vašom prípade by som odporúčal podať  po narodení dieťaťa návrh na zapretie otcovstva v zmysle § 87 ods.1 a § 88 ods.2 Zákona o rodine. Keďže, ako tvrdíte, ešte neprešlo od zániku manželstva viac ako 300 dní je možné postupovať podľa vyššie uvedeného ustanovenia. Otcom bude podľa zákonnej domnienky Váš bývalý manžel. V konaní  budete musieť preukázať, že je vylúčené, že otec dieťaťa (Váš bývalý manžel) je skutočne otcom. Dokazovať to možno prostredníctvom klasických dôkazných prostriedkov, ako sú výpovede svedkov, krvné testy, testy DNA a pod. Následne po právoplatnosti rozhodnutia, ktorým sa úspešne zaprelo otcovstvo, Vám odporúčam na miestne príslušnej matrike, ktorá vykonala zápis do knihy narodení o Vašom dieťati, spoločne s Vaším súčasným partnerom súhlasne vyhlásiť otcovstvo podľa § 90 a 91 Zákona o rodine.

Čo sa týka priezviska dieťaťa existuje niekoľko možností.

 Ak by bolo úspešne zapreté otcovstvo Vášho bývalého manžela, dieťa by nadobudlo (resp. stále malo) Vaše priezvisko (§ 4 ods.4 zákona o mene a priezvisku). Následne po určení otcovstva súhlasným vyhlásením, by mohol byť ako otec do matriky zapísaný Váš súčasný priateľ a bolo by teda možné určiť dieťaťu priezvisko jedného z rodičov podľa § 4 ods.2 zákona o mene a priezvisku, a teda aj priezvisko Vášho priateľa. Tento úkon nie je na matrike spoplatnený. Je potrebné, aby ste ho urobili obaja osobne a ústne. 

Súhlas Vášho bývalého manžela by sa nevyžadoval, nakoľko by už podľa zákona a na základe právoplatného rozhodnutia súdu nebol považovaný za otca dieťaťa.

Existuje aj možnosť, a síce ak by ste z Vašim terajším partnerom uzavreli manželstvo. Potom by bolo možné postupovať podľa  § 7 ods.2 písm. g) Povolenie na zmenu priezviska nie je potrebné, ak ide o zmenu priezviska maloletého dieťaťa, ktorého rodičia uzavreli manželstvo po jeho narodení, na priezvisko určené pre ich ostatné deti., resp. § 41 ods.1 Zákona o rodine. Postačilo by na matrike písomne vyhlásiť túto skutočnosť podľa § 7 ods.3 zákona o mene a priezvisku.

Netreba však zabúdať na to, že uvedené postupy je možné uplatniť až po úspešnom zapretí otcovstva Vášho bývalého manžela.

Trápi vás "Zapretie otcovstva a priezvisko dieťaťa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zapretie otcovstva a priezvisko dieťaťa (Rodinné právo)

Je možné zaprieť otcovstvo ešte pred narodením?

Odpoveď: Zapretie otcovstva a priezvisko dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 28.12.2016)

Dobrý deň, otcovstvo nie je možné zaprieť pred narodením dieťaťa, nakoľko sa otcovstvo určuje až okamihom narodenia dieťaťa alebo podľa ďalších zákonných domnienok (nie je možné zapierať niečo, čo ešte vôbec nie je určené). Vzhľadom na Vašu otázku predpokladám, že pôjde o otcovstvo určené prvou zákonnou domnienkou, t.j. ako manžel matky. Otcovstvo budete môcť zaprieť do troch rokov od narodenia dieťaťa, ak bude otcovstvo určené prvou zákonnou domnienkou.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zapretie otcovstva a priezvisko dieťaťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, potrebujem poradiť. Nachádzam sa v rozvodovom konaní so svojím manželom. Oboje sme občania Slovenskej republiky. Žijeme oddelene už tri roky, no stále sme manželia. Nedávno sa mi narodil syn s občanom maďarskej národnosti. Prosím, ako mám postupovať pri zaprení otcovstva? Ďakujem za radu.

Odpoveď: Zapretie otcovstva a priezvisko dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 24.08.2016)

Dobrý deň  

podľa § 88 zák. č. 36/2005 Z. z. o rodine:

“ 1) Manžel má právo zaprieť otcovstvo voči dieťaťu a matke, ak sú obidvaja nažive, a ak nežije jeden z nich, voči druhému. 

Ak nežije ani dieťa, ani matka, toto právo manžel nemá.

 

2) Aj matka môže do troch rokov od narodenia dieťaťa zaprieť, že otcom dieťaťa je jej manžel. Ustanovenia o práve na zapretie otcovstva manželom matky dieťaťa sa použijú primerane.”

Teda plynie Vám 3-ročná lehota od narodenia dieťaťa. Je potrebné podať návrh na zapretie otcovstva matkou dieťaťa na príslušný súd, v ktorom uvediete rozhodné skutočnosti. 

Ak neviete spísať návrh, obráťte sa na advokáta. Môžete sa obrátiť aj na niektorého z našich advokátov, ktorý Vám ochotne poradí. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zapretie otcovstva a priezvisko dieťaťa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.