Máte
otázku?

Zanedbanie povinnej výživy § 207 a § 24 TZ,


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Košice

Otázka: Zanedbanie povinnej výživy § 207 a § 24 TZ,

Dobrý deň, som obvinený zo zanedbania povinnej výživy podľa § 207 a hrozí mi 28 mesiacov nepodmienečne v ústave s stredným stupňom stráženia. Počas hlavného pojednávania som sa hájil tým, že mal. Deti voči ktorým si neplním povinnosť sú obeťami porušovania základných ľudských práv a to dlhodobo, ešte predtým ako mi vznikla povinnosť (výživné) a napriek opakovanej snahe upozorniť na porušovanie práv mal. Deti OČTK, soc. Kuratelu, civilné súdy, nebolo do dnešného dna toto porušenie rozpoznané (moje oznámenia OČTK na podozrenie zo spáchania TC sú zamietané, kuratela počas civilných sporov vôbec nereaguje, prokuratúra podnet na vstup do civilného konania nevyužila, kuratela max. Reaguje upozornením rodiča, po výsluchu deti súd konštatoval manipuláciu, avšak konanie pokračuje). Styk s deťmi je dlhodobo marený (2 roky), je návrh na výkon rozhodnutia, bola výzva na plnenie, podal som aj trestné oznámenie podľa §349 TZ. Mal by som štyri otázky. 1. Je reálne možné sa brániť podľa § 24 v popisovanej situácii? 2. Súdom pridelený obhajca ma záujem aby som priznal vinu a teda nekoná tak, aby v prvom rade bol zbavený viny. Žiadať súd o zmenu obhajcu? 3. Mnou zaslané dokumenty potvrdzujúce moje tvrdenia sa nedostali pred hlavným pojednávaním do spisu - môžem sa na nich odvolávať aj keď ich dodám po hlavnom pojednávaní (v súčastnosti je odročené pojednávanie)? 4. Prípadný trest by mal postihovať len odsúdeného, v mojom prípade však postihne aj deti a to tak, že bude vlastne legálne bránené v ich práve na starostlivosť oboch rodičov, ktoré nieje možné vyjadriť len peňažnou sumou. Je to dôvod k podmienečnému trestu?

Odpoveď: Zanedbanie povinnej výživy § 207 a § 24 TZ,

Dobrý deň, na Vašu otázku odpovedáme nasledovne :

1./ V zmysle ust. zákona o rodine plnenie vyživovacej povinnosti je základnou povinnosťou rodiča. Neplnenie vyživ. povinnosti je postihované  podľa ust. §  207   Trestného zákona :  Kto najmenej tri mesiace v období dvoch rokov neplní, čo aj z nedbanlivosti, zákonnú povinnosť vyživovať alebo zaopatrovať iného, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.  Kto sa najmenej tri mesiace v období dvoch rokov úmyselne vyhýba plneniu svojej zákonnej povinnosti vyživovať alebo zaopatrovať iného, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky.

2./ Podľa ust.  § 86 Trestného zákona trestnosť trestného činu zaniká aj vtedy, ak ide o trestný čin

a) zanedbania povinnej výživy podľa § 207, ak trestný čin nemal trvalo nepriaznivé následky a páchateľ svoju povinnosť dodatočne splnil skôr, než sa súd odobral na záverečnú poradu,

b) zanedbania povinnej výživy podľa § 207, ak úrad práce, sociálnych vecí a rodiny poskytol oprávnenému náhradné výživné podľa osobitého predpisu v plnej výške podľa rozhodnutia súdu o výživnom, ak trestný čin nemal trvalo nepriaznivé následky a páchateľ úradu práce, sociálnych vecí a rodiny uhradil náhradu za poskytnuté náhradné výživné, skôr než sa súd odobral na záverečnú poradu.

3./ To, že Vám nie je umožnené stretávanie s deťmi nie je dôvodom na neplatenie výživného.  Je potrebné v tejto časti preto podať návrh na výkon rozhodnutia v zmysle ust. § 370 a nasl.  Civil. mimisporového poriadku.

4./ Nedodanie Vašich vyjadrení resp. dokladov do spisu Vašim advokátom môžete riešiť aj sám. Tieto zašlite príslušnému súdu sám  doporučenou poštou prípadne osobne do podateľne príslušného súdu. Súčasne sa opýtajte advokáta prečo tak neurobil.   Ust. § 24 TZ pojednáva o krajnej núdzi, toto nemá súvislosť vo vzťahu neplnenia vyživ. povinnosti a nemožnosti stretávania s deťmi.

5./ Odporúčame kontaktovať advokáta na konzultáciu.

Trápi vás "Zanedbanie povinnej výživy § 207 a § 24 TZ," a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zanedbanie povinnej výživy § 207 a § 24 TZ, (Trestné právo)

Dobrý deň, mám otázku. Moja exmanželka si neplní výživovaciu povinnosť voči trom maloletým deťom, ktoré sú mi zverené do starostlivosti. Tri mesiace poslala len časť výživného, čím jej vznikol dlh na výživnom 330 eur a tento mesiac ešte nič neposlala. Podal som na ňu trestné oznámenie podľa paragrafu 207 TZ. Ona tvrdí, že tým, že keď pošle niečo, je vraj krytá, no na polícii mi povedali, že je to trestný čin páchaný na viacerých osobách. Mám pravdu? Podotýkam, niet to prvý krát, čo tak urobila. Ďakujem.

Odpoveď: Zanedbanie povinnej výživy § 207 a § 24 TZ,

(odpoveď odoslaná: 24.11.2022)

Dobrý deň,

skutková podstata trestného činu zanedbania povinnej výživy znie v zmysle § 207 TZ nasledovne:

(1) Kto najmenej dva mesiace v období dvoch rokov neplní, čo aj z nedbanlivosti, zákonnú povinnosť vyživovať alebo zaopatrovať iného, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.   (2) Kto sa najmenej dva mesiace v období dvoch rokov úmyselne vyhýba plneniu svojej zákonnej povinnosti vyživovať alebo zaopatrovať iného, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky.   (3) Odňatím slobody na jeden rok až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 alebo 2 a) a vydá oprávnenú osobu do nebezpečenstva núdze,   b) závažnejším spôsobom konania, alebo   c) hoci bol v predchádzajúcich dvadsiatich štyroch mesiacoch za taký čin odsúdený alebo z výkonu trestu odňatia slobody uloženého za taký čin prepustený.   V zmysle komentovaného znenia tohto predpisu sa za zanedbanie vyživovacej povinnosti považuje aj:   O zanedbanie vyživovacej povinnosti pôjde aj vtedy, ak povinný odvádza oprávnenému nižšie peňažné sumy výživného, než aké boli určené alebo sú primerané. (Trestný zákon II, 1. vydanie, 2011: J. Čentéš)   Podľa nášho názoru teda bude podanie trestného oznámenia vo Vašom prípade na mieste. Taktiež by mohlo ísť aj o trestný čin spáchaný voči viacerým osobám nakoľko by sa takéto konanie posudzovalo vo vzťahu ku každému dieťaťu samostatne.    
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zanedbanie povinnej výživy § 207 a § 24 TZ, (Trestné právo)

Dobrý deň. Podala som žiadosť o začatie trestného konania v súvislosti s výživou môjho plnoletého syna, ktorý má 18 rokov, na polícii. Otec má prispievať na syna sumou 50 eur mesačne, ale od novembra 2017 prestal platiť. Syn momentálne od 1. 2. 2018 dočasne nechodí do školy kvôli neospravedlneným hodinám. Často bol aj chorý, pretože trpel stresom z praxe. Nechce sa vrátiť späť na školu, kde študoval na čašníka, ale má záujem pokračovať vo výchove na inej škole. Žijem sama so synom v byte, keďže moje dve staršie deti už nežijú doma. Pokiaľ mi neostáva dosť peňazí na jedlo, finančne mi pomáha môj starší syn. Na políciu som plnoletému synovi dostupnú výživu nahlásila 6. 3. 2018, ale odvtedy sa mi nikto neozval, preto neviem, ako postupovať ďalej. Môj 18-ročný syn momentálne nie je nikde vedený a nachádza sa doma. Od septembra plánuje začať študovať na inom mieste. Každá koruna sa nám naozaj zíde. Môj bývalý manžel pracuje na čierno v stavebníctve a využíva auto jeho priateľky. Od 11/2016 je vedený na úrade práce, aby nemusel platiť odvody. Nechce platit ani synovi výživné. Momentálne čakáme na súdny proces o navýšenie výživného na syna, na ktorý som požiadala, keď bol ešte maloletý. Mám na toto splnomocnenie od syna. Mám ešte počkať? Už som sa ústne pýtala otca môjho syna, či by mi mohol prispieť na synovu výživu, ale odmietol s odôvodnením, že syn nechodí do školy a mal by sa radšej zamestnať. Najdôležitejšia je skutočnosť, že synov otec je vedený na úrade práce. Napriek tomu viem, že stále pracuje, pretože ho vidím odiť každý deň autom. Býva veľmi blízko nás. Neviem, čo mám urobiť ďalej.

Odpoveď: Zanedbanie povinnej výživy § 207 a § 24 TZ,

(odpoveď odoslaná: 24.03.2018)

 

Dobrý deň, 

Vami položená otázka obsahuje viacero právnych rovín :

1./ Podanie trestného oznámenia - vo veci Vás bude kontaktovať polícia na výsluch. Ak máte súdne rozhodnutie, môžete podať návrh na vykonanie exekúcie a následne podať žiadosť o náhradné výživné na príslušný úrad práce.

2./ Práca na čierno : Pokiaľ máte vo veci bližšie informácie, najlepšie aj miesto výkonu práce, odporúčame predmetnú okolnosť oznámiť aj príslušnému úradu práce a inšpektorátu práce ako podnet resp. oznámenie o nelegálnom zamestnávaní : https://www.ip.gov.sk/staznosti-a-podnety/.

3./ Synovi odporúčame, nakoľko bol zo školy vylúčený, aby sa evidoval na príslušnom úrade práce ako uchádzač o zamestnanie :  http://www.upsvar.sk/obcan/zmena-v-evidencii-uoz-od-1.5.2017-novela-zakona-o-sluzbach-zamestnanosti/prava-a-povinnosti-uchadzaca-o-zamestnanie.html?page_id=701270.


Podotázka: Zanedbanie povinnej výživy § 207 a § 24 TZ, (Trestné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, ako postupovať v prípade, keď exmanžel neplatí súdom určené výživné na nášho syna, a to mesačne vo výške 100 eur. Rozviedli sme sa v januári 2015. Zo začiatku platil pomerne pravidelne. V roku 2016 však začal platby vynechávať a počas štyroch mesiacov výživné vôbec neposlal. Rozhodla som sa podať návrh na exekúciu. Omeškané výživné za deväť mesiacov doplatili jeho rodičia, a požadované výživné za ďalších šesť mesiacov sa podarilo vybrať exekútorke. Nanešťastie, som v situácii, kedy exmanžel mi dlhuje výživné za ďalších šesť mesiacov, čo tvorí sumu 620 eur. Pred povinnosťou platenia výživného utiekol do Spojeného kráľovstva, kde exekútor nemá na neho dosah. Na Slovensku nevlastní žiadne vlastníctvo a od apríla 2017 je oficiálne nezamestnaný. V Spojenom kráľovstve sa preháňa v luxusnom aute a často chodí na dovolenky. Rada by som vedela, či je nejaká možnosť sa domôcť výživného a ako mám v tejto situácii postupovať. Ďakujem a zostávam s pozdravom.

Odpoveď: Zanedbanie povinnej výživy § 207 a § 24 TZ,

(odpoveď odoslaná: 07.03.2018)

 

 

Dobrý deň,

na Vašu otázku uvádzame nasledovné :

1./ Vo veci vymáhania výživného zo zahraničia odporúčame Vám obrátiť sa na Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže :

http://cipc.sk/new/vyzivne/.

 

2./ Keďže v otázke píšete, že máte exekučný titul a výživné už vymáha aj súdny exekútor, môžete podať žiadosť o náhradné výživné, ktoré bude  uhrádzať príslušný úrad práce, soc. vecí a rodiny.

Adresy úradov práce nájdete tu : http://www.upsvar.sk/.

 

Stručné podmienky na náhradné výživné sú :

Nárok na náhradné výživné vznikne, ak sú splnené nasledovné podmienky:

  1. neplnenie vyživovacej povinnosti povinnou osobou v plnej výške v lehote a spôsobom určených právoplatným rozhodnutím súdu alebo súdom schválenou dohodou najmenej tri po sebe nasledujúce mesiace od splatnosti poslednej splátky výživného a ak exekučné konanie trvá najmenej tri mesiace od doručenia návrhu na vykonanie exekúcie exekútorovi, alebo
  2. oprávnenej osobe nevznikol nárok na sirotský dôchodok alebo sirotský výsluhový dôchodok, alebo suma sirotského dôchodku, alebo sirotského výsluhového dôchodku je nižšia ako suma minimálneho výživného ustanoveného zákonom o rodine.

Ak je splnená jedna z uvedených podmienok má oprávnená osoba nárok na náhradné výživné ak:

  1. si riadne plní povinnú školskú dochádzku, ak ide o dieťa, ktoré je povinné plniť povinnú školskú dochádzku,
  2. má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a zdržiava sa na území Slovenskej republiky; to neplatí ak sa oprávnená osoba zdržiava v cudzine z dôvodu štúdia v cudzine,
  3. priemerný mesačný príjem za posledných šesť kalendárnych mesiacov predchádzajúcich kalendárnemu mesiacu, v ktorom bola podaná žiadosť o náhradné výživné, nepresahuje 2,2-násobok sumy životného minima.


V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zanedbanie povinnej výživy § 207 a § 24 TZ," a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.