POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Žaloba o vyporiadanie podielového spoluvlastníctva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Trnava

Otázka: Žaloba o vyporiadanie podielového spoluvlastníctva

Dobrý deň, dedičstvom po starom otcovi sme získali nehnuteľnosť. Moja mama a jej sestra odmietli dedičstvo v prospech detí. Výsledkom je, že ja vlastním polovicu domu a druhú polovicu vlastnia deti mojej tety, konkrétne osem mladistvých. Chcela by som sa spýtať, či je možné zrušiť podielové spoluvlastníctvo cez súd, keďže ide o maloleté deti? Rada by som ich vyplatila. Nemám s tetou a jej partnerom najlepšie vzťahy. V prípade, že by zo strany tety a jej partnera došlo k útoku, môžem zavolať políciu? Za odpoveď vopred ďakujem!

Odpoveď: Žaloba o vyporiadanie podielového spoluvlastníctva

Dobrý deň. V zásade platí, že nikoho nemožno nútiť, aby zotrval v podielovom spoluvlastníctve proti svojej vôli. Zákon preto podielovým spoluvlastníkom umožňuje podať žalobu na vyporiadanie podielového spoluvlastníctva. Žalobu pritom možno podať aj proti maloletým vlastníkom, pričom títo budú musieť byť v súdnom konaní zastúpení. Pokiaľ by došlo ku konfliktom, je samozrejme na mieste privolanie polície.

 

Trápi vás "Žaloba o vyporiadanie podielového spoluvlastníctva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Žaloba o vyporiadanie podielového spoluvlastníctva (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, Chcela by som sa opýtať ako máme postupovať s manželom. Jeho súrodenci mu hrozia podaním žaloby na súd, nakoľko sa s nimi nevieme dohodnúť na vysporiadaní dedičských podielov z domu a pozemku. Svokra už nie je medzi nami. Po jej smrti sa svokor vzdal svojho podielu v prospech detí a má len vecné bremeno na nehnuteľnosť. Pred ôsmimi rokmi som prišla ošetrovať svokru a teraz požadujú vyplatenie nehanebnej sumy. Je súrodencov štyria. Ako bude postupovať súd, existuje niečo, čo by prihliadalo na našu stranu? Je možné dohodnúť sa na vyplatenie aj po častiach alebo na splátky? Máme ešte maloletého syna, alebo sa budeme musieť vystťahovať a dom predajú. Ďakujem vám za odpoveď. S pozdravom, A.

Odpoveď: Žaloba o vyporiadanie podielového spoluvlastníctva

(odpoveď odoslaná: 04.03.2023)

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že ak by nedošlo k vyporiadaniu podielového spoluvlastníctva na základe dohody, podielový spoluvlastník je oprávnený podať žalobu na súd o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva v zmysle ust. § 142 Obč. zákonníka :

"Ak nedôjde k dohode, zruší spoluvlastníctvo a vykoná vyporiadanie na návrh niektorého spoluvlastníka súd. Prihliadne pritom na veľkosť podielov a na účelné využitie veci. Ak nie je rozdelenie veci dobre možné, prikáže súd vec za primeranú náhradu jednému alebo viacerým spoluvlastníkom; prihliadne pritom na to, aby sa vec mohla účelne využiť a na násilné správanie podielového spoluvlastníka voči ostatným spoluvlastníkom. Ak vec žiadny zo spoluvlastníkov nechce, súd nariadi jej predaj a výťažok rozdelí podľa podielov."

V súdnom konaní súd vychádza z trhovej hodnoty nehnuteľnosti podľa znaleckého posudku, ktorý vyhotoví súdom ustanovený súdny znalec.

V otázke vyplýva, že užívate Vy spolu s manželom ako podielovým spoluvlastníkom celý dom, a teda aj podiely ostatných podielových spoluvlastníkov. Z toho vyplýva, že užívaním aj ich podielov na nehnuteľnosti Vám vzniká bezdôvodné obohatenie a to na tom skutkovom základe, že užívate aj ich podiely a to bez náhrady. Môžu teda v prípadnom súdnom konaní domáhať sa vydania bezdôvodného obohatenia avšak najviac dva roky spätne a súčasne Vám predložiť nájomnú zmluvu.

Odporúčam vo veci kontaktovať advokáta, aby sa našlo riešenie nateraz buď platenie nájmu za užívanie podielov ostatných spoluvlastníkov resp. spísanie zmluvy o zmluvy o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva s úhradou kúpnej ceny v dohodnutých splátkach s dohodou o kúpnej cene podľa znaleckého posudku.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Žaloba o vyporiadanie podielového spoluvlastníctva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.