Máte
otázku?

Výživné na študenta VŠ


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Nitra

Otázka: Výživné na študenta VŠ

Dobrý deň, Som študentkou druhého ročníka druhého stupňa vysokej školy. Moji rodičia sa pred určitým časom rozviedli, a ja som zostala bývať s matkou. Moja matka pracuje v zahraničí, kde má príjem približne 650 eur mesačne a taktiež poberá rodinný príspevok zo zahraničia aj na mňa. Otcovi som poslala návrh na mimosúdnú dohodu o rodinnom príspevku, avšak na tento návrh nereagoval. Je konateľom s.r.o. a zároveň je zamestnancom na 1/4 úväzku. Jeho oficiálny príjem je len niečo cez 70 eur mesačne, avšak jeho podnikanie prosperuje. Rada by som sa spýtala, či by som mala zaslať návrh na výživné voči svojmu otcovi, keďže matka zarába viac a aj rodinné príspevky sú vo väčšom rozsahu? Je možné, že otec bude musieť platiť výživné, aj keď má oficiálny príjem iba 70 eur mesačne? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Výživné na študenta VŠ

Dobrý deň, v zmysle zákona o rodine majú obaja rodičia prispievať na výživu svojho dieťaťa podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov. Vzhľadom na to, že ste už plnoletá, súd určí vyživovaciu povinnosť len na návrh. Tzn. že musíte podať na súd návrh na určenie výživného voči Vášmu otcovi. Súd pri určovaní výšky výživného vychádza z odôvodnených potrieb oprávneného a schopností, možností a majetkových pomerov povinného. Preto musíte súdu v konaní preukázať Vaše výdavky a tiež príjmy (ak nejaké máte). U povinného zasa súd zisťuje jeho schopnosti, možnosti a majetkové pomery. Pri zisťovaní príjmu povinného nevychádza len z príjmu ako zamestnanca, ale prihliada sa na jeho celkový príjem (t.j. aj na jeho príjem z s.r.o.). Na základe týchto skutočností potom súd rozhoduje o tom, či určí vyživovaciu povinnosť a ak áno, tak v akej výške. Nie je možné spoľahlivo odpovedať na Vašu otázku, či mu súd určí alebo neurčí vyživovaciu povinnosť.

Trápi vás "Výživné na študenta VŠ" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Výživné na študenta VŠ (Rodinné právo)

Dobrý deň, môj syn neukončil vysokoškolské štúdium, pretože v poslednom semestri nenapísal bakalársku prácu a neurobil dve skúšky. Bude musieť pokračovať v štúdiu vo "medziročnejku," za ktorý si bude platiť školné. Platím mu výživné. Chcel by som sa opýtať - má 25 rokov, má pre mňa zmysel požiadať o zrušenie výživného, keď nedokončil štúdium v riadnom termíne a školu si môže predĺžiť o ďalšie dva roky? Musím mu naďalej platit výživné, keď mal všetko zabezpečené a školu riadne neukončil z vlastnej ľahostajnosti? Ďakujem, Ján z Banskej Bystrice

Odpoveď: Výživné na študenta VŠ

(odpoveď odoslaná: 20.06.2024)

Dobrý deň,

vo Vašom prípade platí, že vyživovacia povinnosť rodiča voči dieťaťu trvá až do času, kým dieťa nie je schopné samo sa živiť. Neposudzuje sa len vek, ale schopnosť dieťaťa objektívne zabezpečiť si výživu.

V praxi, ak dieťa študuje, a to aj za predpokladu, že štúdium z rôznych dôvodov predĺži, povinnosť platiť výživné trvá. Návrh na zrušenie výživného by teda v tomto prípade bol pravdepodobne neúspešný, nakoľko syn ešte stále študuje. 



4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Výživné na študenta VŠ (Rodinné právo)

Dobrý deň, mohli by ste mi, prosím, poradiť? Moja dcéra je študentkou vysokej školy, má 22 rokov a súčasne je zamestnaná na trvalý pracovný pomer. Mám ešte povinnosť platiť výživné?

Odpoveď: Výživné na študenta VŠ

(odpoveď odoslaná: 12.10.2020)

Dobrý deň,

ak bolo výživné určené súdom alebo súdom schválenou dohodou, tak o zániku vyživovacej povinnosti musí rozhodnúť súd. Vyživovacia povinnosť rodičov voči deťom trvá do času, pokým deti nenadobudnú schopnosť samostatne sa živiť. Hoci neuvádzate, či je dennou študentkou alebo externou, ak má trvalý pracovný pomer, dá sa predpokladať, že je schopná sama sa živiť. Na základe takej okolnosti by súd mohol rozhodnúť o zániku vyživovacej povinnosti.

 


Podotázka: Výživné na študenta VŠ (Rodinné právo)

Dobrý deň, práve som úspešne ukončila štúdium na vysokoškole 1. stupňa a teraz pokračujem na 2. stupni. Mám 23 rokov a naskytla sa mi dobrá pracovná príležitosť s platom 550 eur v čistom na dohodu o pracovnej činnosti. Keďže dokážem skĺbiť prácu so štúdiom, chcem sa spýtať, či môžu moji rodičia naďalej poberať rodinné prídavky. Zaujíma ma tiež, či môžem naďalej dostávať alimenty od otca, alebo mu mám oznámiť túto zmenu a jeho vyživovacia povinnosť tak upadá? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Výživné na študenta VŠ

(odpoveď odoslaná: 27.06.2019)

Dobrý deň prajem,

vyživovacia povinnosť zaniká momentom, kedy dieťa nadobudne schopnosť samo sa živiť. Ak dokážete (objektívne) z daného platu, pokryť svoje náklady na život, tak podľa môjho právneho názoru, hoci ste študentom, Vaše právo na výživné zanikne. Ak nebolo určené súdom, postačuje to oznámiť rodičom. Ak bolo určené súdom tak potom je potrebné podať návrh na zrušenie výživného. Ak by ste totiž prijímali výživné, no boli by ste schopná sa živiť, tak by ste sa vlastne podľa zákona bezdôvodne obohatili na úkor otca. Čo sa týka rodinných prídavkov, v tomto prípade Vám odporúčam obrátiť sa na Úrad práce, kde Vám presne povedia, ako postupovať. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výživné na študenta VŠ" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.