Máte
otázku?

Výživné na dieťa a ďalšie nároky nevydatej matky


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Výživné na dieťa a ďalšie nároky nevydatej matky

Dobrý deň, rada by som sa opýtala na niečo. S priateľom sme sa po osemročnom vzťahu rozišli. Neboli sme zosobášení, ale máme spolu syna, ktorý má teraz rok a pol. Momentálne som na rodičovskej dovolenke a chcela by som sa opýtať, či mám okrem výživného na syna právo aj na nejaké ďalšie finančné vyrovnanie pre seba. Ďakujem.

Odpoveď: Výživné na dieťa a ďalšie nároky nevydatej matky

Dobrý deň, v takýchto prípadoch máte okrem výživného na maloleté dieťa nárok aj na príspevok na výživu a úhradu niektorých nákladov nevydatej matke. Takýto príspevok sa však poskytuje najdlhšie na dobu 2 rokov, pričom splatnosť tohto príspevku vzniká buď počas tehotenstva (znížením príjmu) alebo najneskôr odo dňa pôrodu. Dvojročná lehota je maximálna nie je možné priznať tento príspevok na dlhšiu dobu. Súd pri určovaní výšky tohto príspevku zisťuje majetkové pomery oboch účastníkov a na základe neho rozhoduje o výške príspevku. Súd bude v prvom rade zisťovať, či Vaše majetkové pomery odôvodňujú priznanie tohto príspevku (vzhľadom na to, že máte príjem iba z rodičovskej dovolenky predpokladám, že by súd vyhovel Vášmu návrhu). Súdy sú v týchto konaniach viazané návrhom, preto musíte vo svojom návrhu súdu zároveň navrhnúť aj výšku príspevku, ktorý požadujete priznať.

Trápi vás "Výživné na dieťa a ďalšie nároky nevydatej matky" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Výživné na dieťa a ďalšie nároky nevydatej matky (Rodinné právo)

Dobrý deň, môj mesačný príjem činí v čistom 600 €. Mám jedenásťmesačnú dcérku, ktorá žije u mojej bývalej priateľky. Tesne pred začatím pojednávania o výživnom sme sa dohodli na sume 280 € a mesačnej splátke 50 € na úhradu nákladov spôsobených pôrodom. Spolu teda ide o 330 €. Navyše, dobrovoľne posielam na dcérku 70 €, čo spolu predstavuje môj mesačný výdavok 400 €. Bývalá priateľka žiadala súd o zvýšenie výživného na dcérku. Chcem sa opýtať, je nejaká šanca, že súd odsúhlasí výživné vo výške 250 €, ktoré ona požaduje? Ďakujem.

Odpoveď: Výživné na dieťa a ďalšie nároky nevydatej matky

(odpoveď odoslaná: 26.10.2022)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že matka maloletej podala návrh na zvýšenie výživného na maloletého. Uvádzate tiež, že pred podaním návrhu ste sa dohodli na úhrade nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom.

Uvádzame, že podľa ust. § 74 zákona o rodine platí :

"(1) Otec dieťaťa, za ktorého matka dieťaťa nie je vydatá, je povinný najdlhšie po dobu dvoch rokov, najneskôr odo dňa pôrodu prispievať matke primerane na úhradu jej výživy a poskytnúť jej príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom."   Z uvedeného zákonného ustanovenia vyplýva, že otec dieťaťa je povinný prispievať na úhradu jej výživy a poskytnúť príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom, teda nie ich uhradiť celé. V otázke neuvádzate, čo je obsahom sumy 700 € /náklady na ošatenie, výživu, lekárske prehliadky, ktoré v zákonom stanovenom rozsahu sú zdarma, špeciálnu výživu, vitamíny, dopravné náklady a pod./. Pokiaľ ide o samotné výšenie výživného na 11 mesačné, dieťa, tu treba uviesť, že súd bude teda skúmať príjem oboch rodičov, ďalej bude skúmať to, koľko platil otec na dieťa doteraz, aké súd priemerné mesačné výdavky na dieťa a pod. Uvádzame, že priemerná výška výživného resp. suma 250 € podľa Vašej otázky, sa nedá určiť. Matka by požadovanú výšku výživného na sumu 250 € musela riadne zdôvodniť. Napríklad v Nemecku majú tabuľky, podľa ktorých rodič presne vie, koľko bude platiť pri svojom príjme na dieťa v konkrétnom veku. U nás také niečo neexistuje. Už som sa stretol s tým, že súd určujú akési percentá z príjmu rodiča na 1-2 deti - 20-25 % z príjmu rodiča. Nemôžem však s tým úplne súhlasiť, pretože to závisí aj od veku dieťaťa a veľa ďalších faktorov.   Vzhľadom na okolnosť, že vyššie uvedené údaje /príjem, výdavky na dieťa/ v otázke chýbajú a vec je už podaná na súde, odporúčam kontaktovať advokáta. Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu s dokladmi, ktoré máte k dispozícii.

 

 

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Výživné na dieťa a ďalšie nároky nevydatej matky (Rodinné právo)

Dobrý deň, moja priateľka je na materskej dovolenke. Koľko by som jej mal prispievať počas tohto obdobia a koľko počas rodičovskej dovolenky? Máme obaja úvery a bývame zvlášť. Ivan

Odpoveď: Výživné na dieťa a ďalšie nároky nevydatej matky

(odpoveď odoslaná: 03.11.2021)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že nie ste manželia a ste otcom dieťaťa. V tomto prípade platí ust. § 74 Zákona o rodine :

"(1) Otec dieťaťa, za ktorého matka dieťaťa nie je vydatá, je povinný najdlhšie po dobu dvoch rokov, najneskôr odo dňa pôrodu prispievať matke primerane na úhradu jej výživy a poskytnúť jej príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom.
(2) Súd môže na návrh tehotnej ženy uložiť mužovi, ktorého otcovstvo je pravdepodobné, aby poskytol vopred sumu potrebnú na zabezpečenie jej výživy podľa odseku 1, príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom a sumu potrebnú na zabezpečenie výživy dieťaťa po dobu, počas ktorej by žene patrila materská dovolenka podľa osobitného predpisu.15)
(3) Právo žiadať príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom podľa odseku 1 sa premlčí uplynutím troch rokov odo dňa pôrodu. "
 
Uvedené zákonné ustanovenie je pomerne jasné. Pri presnom určení výšky príspevku na nevydatú matku treba vychádzať aký mala príjem pred tehotenstvom, aké mala výdavky v súvislosti s tehotenstvom a materstvom, či ste schopný predmetný príspevok platiť.
 
Citujeme z rozs. NS SR, sp. zn. : 1Cdo/185/2018 :
". V prípade príspevku na výživu nevydatej matky ide o mesačne sa opakujúcu dávku výživného, ktorou je otec dieťaťa povinný prispievať nevydatej matke najdlhšie po dobu dvoch rokov, najneskôr odo dňa pôrodu na jej výživu (§ 74 Zákona o rodine). Vyživovacia povinnosť je teda časovo obmedzená na dva roky, pričom jej začiatok možno určiť najskôr dňom, kedy nevydatej matke klesli po prvýkrát príjmy v dôsledku tehotenstva. Najneskôr však táto vyživovacia povinnosť vznikne dňom pôrodu. Podmienkou priznania tohto príspevku je skutočnosť, že v dôsledku tehotenstva a pôrodu došlo na strane nevydatej matky k zníženiu príjmov. Výška príspevku je daná primeranosťou, čo značí, že výživné by malo vyrovnávať zníženú životnú úroveň matky v čase tehotenstva a po pôrode s jej životnou úrovňou pred tehotenstvom. Na rozdiel od výživného na dieťa tak účelom nie je vyrovnanie životnej úrovne s otcom dieťaťa, ale s pôvodnou životnou úrovňou samotnej matky. Súd zisťuje konkrétne náklady a potreby matky a zákonné hľadiská pre určenie rozsahu vyživovacej povinnosti (schopnosti, možnosti, majetkové pomery povinného, potencionalitu príjmov, súlad s dobrými mravmi).
V preskúmavanej veci odvolací súd v súlade s vyššie uvedeným skúmal a porovnával majetkové pomery matky v období pred tehotenstvom, počas neho ako aj po pôrode. Majetkové pomery povinného sa skúmajú len do tej miery, či je povinný schopný takýto kompenzačný príspevok na výživu matke dieťaťa platiť. Keďže podľa zistení prvostupňového súdu sa navrhovateľke príjem v súvislosti s tehotenstvom a pôrodom znížil v priemere o 170 eur mesačne, odvolací súd s poukazom na výsledky dokazovania vykonaného v rozsahu potrebnom na určenie, či bude povinný schopný uvedenú sumu navrhovateľke mesačne po dobu dvoch rokov platiť, zmenil rozsudok prvostupňového súdu a uložil odporcovi platiť navrhovateľke namiesto 150 eur sumu 170 eur mesačne ako príspevok na jej výživu od 4.augusta 2007 do 4. augusta 2009, t. j. v celkovej sume 4 080 eur."
 
 
Vo veci odporúčame kontaktovať advokáta, aby vzhľadom na konkrétne okolnosti prípadu pripravil dohodu medzi Vami ako rodičmi dieťaťa o predmetnom príspevku pre nevydatú matku, ktorú následne dá na schválenie na súd, aby bola právne vykonateľná, prípadne matke dieťaťa odporúčame, aby sa obrátila na súd s predmetným návrhom, aby súd určil výšku príspevku. Bez dohody schválenej súdom alebo súdneho rozhodnutia nie ste povinný platiť príspevkom nevydatej matke.

 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výživné na dieťa a ďalšie nároky nevydatej matky" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.