Máte
otázku?

Výživné pre dcéru na materskej dovolenke


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Banská Bystrica

Otázka: Výživné pre dcéru na materskej dovolenke

Dobrý deň. Chcem poprosiť o právnu radu, ktorá sa týka platenia výživného na dieťa. Moja dcéra minulý rok nastúpila do prvého ročníka magisterského štúdia (4. ročník) a v marci tohoto roku sa jej narodilo dieťa. Prerušila denné štúdium a je na platenej materskej dovolenke. Som povinný ďalej platiť výživné? Ďakujem.

Odpoveď: Výživné pre dcéru na materskej dovolenke

Dobrý deň

 

podľa § 62 ods. 1 zák. č. 36/2005 Z.z. o rodine plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné sa samé živiť. V zákone nie je bližšie špecifikované kedy tento moment nastane. Pokiaľ bola povinnosť uložená rozhodnutím súdu, pre zrušenie vyživovacej povinnosti je potrebné podať návrh na súd, ktorý zhodnotí všetky okolnosti konkrétneho prípadu. 

Vo Vašom prípade by súd s najväčšou pravdepodobnosťou nerozhodol o zrušení vyživovacej povinnnosti, nedá sa to však povedať s určitosťou, pretože nepoznáme bližšie pomery. Aj otec dieťaťa je povinný prispievať na výživu dieťaťa a nevydatej matky (vašej dcéry). Vaše výživné však môže byť podporné. Pokúsiť sa o zrušenie výživného však môžete. Súd to zváži, prípadne môže výživné aj znížiť.

Trápi vás "Výživné pre dcéru na materskej dovolenke" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Výživné pre dcéru na materskej dovolenke (Rodinné právo)

Dobrý deň. Chcem sa spýtať, ako je to v situácii, keď môj partner musí ísť na materskú dovolenku, ale platí pravidelne alimenty na nezaopatrené dieťa (dieťa z prvého vzťahu, nie to, s ktorým bude na materskej). Zmení sa výška týchto alimentov z dôvodu zníženia jeho príjmu? Zmení sa to automaticky alebo musí o zmenu požiadať? Berie sa toto zníženie príjmu na 28 týždňov vôbec do úvahy? Ďakujem.

Odpoveď: Výživné pre dcéru na materskej dovolenke

(odpoveď odoslaná: 23.03.2020)

Dobrý deň, 
podľa ust. § 62 zákona o rodine platí, že "plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť. Obaja rodičia prispievajú na výživu svojich detí podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov. Dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov. Každý rodič bez ohľadu na svoje schopnosti, možnosti a majetkové pomery je povinný plniť svoju vyživovaciu povinnosť v minimálnom rozsahu vo výške 30 % zo sumy životného minima na nezaopatrené neplnoleté dieťa alebo na nezaopatrené dieťa podľa osobitného zákona."
Minimálne výživné v súčasnosti predstavuje sumu 28,79 €.
Aby mohlo dôjsť k zníženiu výživného, povinný - otec dieťaťa by musel podať návrh na súd o zníženie a toto aj riadne zdôvodniť. K zníženiu výživného z dôvodov na strane povinného nedochádza nikdy automaticky. 
V otázke uvádzate, že otec išiel na materskú na dobu 28 týždňov.  Sme názoru, že táto okolnosť nezakladá dôvod na zníženie výživného na základe súdneho rozhodnutia, keďže ide o rozhodnutie otca, že jeho príjem z dôvodu poberania materského bude nižší.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Výživné pre dcéru na materskej dovolenke (Rodinné právo)

Dobrý deň, predsa by som potrebovala ešte jednu radu. S priateľom máme jedno dieťa, ktoré má 5 mesiacov. Momentálne som na materskej dovolenke. Jeho exmanželka s ním má syna, ktorý má 6 rokov. Môj partner platí výživné vo výške 200 eur. Jeho príjem je maximálne 1500 eur, jej príjem je 1100 eur. Ona býva v podnájme za 320 eur. Malému kupujeme aj my oblečenie a hračky. Starostlivosť o maloletého je zverená matke. Koľko by jej súd mohol prideliť výživné, ak si podá žiadosť o jeho zvýšenie? Partner má vo vlastníctve dom, na ktorý platí hypotéku vo výške 480 eur a úver 160 eur. Ak sa vezmeme, budú sa naše príjmy počítať spolu a mohli by jej preto prideliť vyššie výživné? Ďakujem za radu.

Odpoveď: Výživné pre dcéru na materskej dovolenke

(odpoveď odoslaná: 24.03.2018)

Dobrý deň, nakoľko má aj ďalšie dieťa, je málo pravdepodobné, že by súd zvýšil výživné za týchto okolností. Ak by prišiel návrh na zvýšenie výživného, bolo by vhodné  podať návrh, aby platil menej. Súd by potom návrh matky mohol zamietnuť. 


Podotázka: Výživné pre dcéru na materskej dovolenke (Rodinné právo)

Dobrý deň, súd mi pridelil výživné od otca, ktorý s nami nežije. Mám 23 rokov a študujem externé. Po strednej škole som sa zamestnala, ale otec mi naďalej platil výživné, taká bola dohoda, pretože som si platila školu. Potom som otehotnela a od septembra minulého roku som na materskej dovolenke. Som stále slobodná a pokračujem vo svojom štúdiu. V októbri minulého roku mi však už výživné neprišlo. Informoval by ma súd, keby bol zrušený príspevok na výživné? Mám ešte nárok na výživné? Ďakujem.

Odpoveď: Výživné pre dcéru na materskej dovolenke

(odpoveď odoslaná: 19.03.2018)

Dobrý deň, ak bola vyživovacia povinnosť Vášho otca upravovaná súdnym rozhodnutím (hoci i z minulosti, kedy ste boli ešte maloletá), iba súd môže túto jeho povinnosť zrušiť. Ak bola vyživovacia povinnosť stavaná na základe ústnej dohody, táto bohužiaľ nie je vykonateľná a z pohľadu práva záviselo iba na ňom, či ju bude dodržiavať (nemôžete sa obrátiť na súdneho exekútora ohľadom núteného výkonu rozhodnutia). Súd by vyživovaciu povinnosť bez Vašej vedomosti nemohol zrušiť. Na druhej strane mám za to, že v zmysle zákona o rodine ste schopná sa sama živiť (neštudujete dennou formou), a preto Váš nárok na výživné od otca už zanikol. V súčasnosti by mohol existovať najviac ako podporná vyživovacia povinnosť popri vyživovacej povinnosti otca dieťaťa voči Vám i maloletému dieťaťu podľa príslušných ustanovení zákona o rodine.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výživné pre dcéru na materskej dovolenke" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.