Máte
otázku?

Výpoveď tehotnej žene po oznámení tehotenstva zamestnávateľovi


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Žilina

Otázka: Výpoveď tehotnej žene po oznámení tehotenstva zamestnávateľovi

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či je možné dať výpoveď tehotnej žene v ten istý deň, ako podala písomné oznámenie o tehotenstve.

Odpoveď: Výpoveď tehotnej žene po oznámení tehotenstva zamestnávateľovi

Dobrý deň, 

Zákonník práce upravuje v § 64 inštitút tzv. ochrannej doby. Tento inštitút spočíva v tom, že počas plynutia ochrannej doby platí (okrem určitých výnimiek popísaných nižšie) zákaz výpovede zo strany zamestnávateľa. V rámci ochrannej doby teda zamestnávateľ nemôže dať zamestnancovi výpoveď, aj keď by existoval konkrétny výpovedný dôvod.

Vo vzťahu k tehotenstvu je ochranná doba stanovená v § 64 ods. 1 písm. d) Zákonníka práce tak, že ochrannou dobou je aj doba, počas ktorej je zamestnankyňa tehotná.

Výnimky, v ktorých môže dať zamestnávateľ zamestnancovi výpoveď aj počas ochrannej doby sú vymedzené v § 64 ods. 3 Zákonníka práce. Ide napr. o situáciu, keď zamestnanec z vlastnej viny stratil predpoklady na výkon dohodnutej práce, v prípade zániku zamestnávateľa či v prípadoch, ak by zamestnávateľ mohol so zamestnancom okamžite skončiť pracovný pomer.

Z hľadiska posúdenia platnosti výpovede zamestnávateľa je rozhodujúce, či v čase doručenia výpovede zamestnávateľovi existovali právne skutočnosti, s ktorým Zákonník práce spája zákaz výpovede v ochrannej dobe. Ak by zamestnávateľ dal počas ochrannej doby výpoveď zamestnancovi, takáto výpoveď by bola neplatná (ak nejde o uvedené výnimky).

Zákonník práce súčasne v § 40 ods. 6 definuje, kto sa považuje na účely pracovno-právnych predpisov za tehotnú zamestnankyňu. Podľa uvedeného ustanovenia je tehotná zamestnankyňa taká zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárske potvrdenie. Od momentu, kedy zamestnankyňa písomne informuje svojho zamestnávateľa o svojom stave a predloží o tom lekárske potrvdenie, považuje sa v pracovno-právnych vzťahoch za tehotnú zamestnankyňu, s čím spája Zákonník práce začatie plynutia ochrannej doby, v ktorej v zásade platí zákaz výpovede zo strany zamestnávateľa.

Rozhodujúci je teda konkrétny časový moment. Ak by Vám zamestnávateľ dal výpoveď po tom, čo ste už boli považovaná aj v pracovno-právnych vzťahoch za tehotnú zamestnankyňu (hoci aj v ten istý deň, ako ste by ste zamestnávateľa písomne informovala o svojom tehotenstve a predložila o tom lekárske potvrdenie) a neboli by splnené podmienky pre výnimku zo zákazu výpovede v ochrannej dobe, výpoveď by bola neplatná. Avšak, ak by Vám zamestnávateľ doručil výpoveď napríklad doobede a Vy by ste ho písomne informovali a predložili lekárske potvrdenie o tehotenstve až poobede v rovnaký deň, bola by vám výpoveď daná ešte v čase, keď ste neboli v ochrannej dobe.

Ak máte za to, že výpoveď Vám bola daná bez splnenia uvedených zákonných podmienok, môžete sa domáhať na súde žalobou v lehote 2 mesiacov odo dňa, keď sa mal pracovný pomer neplatného skončenia pracovného pomeru. Základným predpokladom na podanie žaloby ale je oznámenie zamestnávateľovi, že trváte na tom, aby Vás ďalej zamestnávateľ, pretože výpoveď považujete za neplatnú.

Je súčasne dôležité Vás upozorniť na to, že v prípadnom súdnom konaní by musela byť preukázaná skutočnosť, že výpoveď Vám bola daná až potom, čo ste si splnili zákonné podmienky na to, aby ste boli považovaná v pracovno-právnych vzťahoch za tehotnú zamestnankyňu. Ak by došlo k doručeniu výpovede v rovnaký deň, ako zamestnankyňa písomne oznámila zamestnávateľovi svoje tehotenstvo a predložila lekárske potvrdenie o tom, dokazovanie rozhodujúcich skutočnostíí by mohlo byť značne náročné. Až do prípadného rozhodnutia súdu o neplatnosti výpovede sa výpoveď považuje za platnú a následne aj pracovný pomer za platne skončený.

 

Trápi vás "Výpoveď tehotnej žene po oznámení tehotenstva zamestnávateľovi" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Výpoveď tehotnej žene po oznámení tehotenstva zamestnávateľovi (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o nasledujúcej situácii: Som tehotná a svoje tehotenstvo som v práci oznámila písomne. Teraz sa však stretávam s tým, že mi zamestnávateľ vytvára tlak, aby som absolvovala pracovnú neschopnosť (PN), pretože momentálne je v práci menej úloh a nemá pre mňa ľahšiu prácu. Napriek tomu si neželám ísť na PN, keďže sa cítim dobre a zvládam svoje pracovné povinnosti. Chcem sa opýtať, či ma môže zamestnávateľ nútiť ísť na PN? Alebo, či mi môže dať výpoveď? (Momentálne som počas tehotenstva v ochrannej dobe.) Existuje nejaká iná možnosť? Napríklad poskytnutie náhrady mzdy za dané mesiace, keď zamestnávateľ nemá pre mňa prácu. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Výpoveď tehotnej žene po oznámení tehotenstva zamestnávateľovi

(odpoveď odoslaná: 10.05.2022)

Dobrý deň,
nemôže Vás nútiť ísť na PN, nakoľko o PN nerozhoduje zamestnávateľ. Na PN by Vás musel vypísať doktor, ktorý to len tak bezdôvodne nespraví. Výpoveď by Vám mohli dať iba zo zákonných dôvodov, avšak nakoľko ste im už písomne oznámili, že ste tehotná, vzťahuje sa na Vás určitá ochrana Zákonníka práce pri výpovedi. Ak nemajú pre Vás prácu je to problém zamestnávateľa, ktorý Vám nevie prideľovať prácu. V takom prípade máte nárok na náhradu mzdy (prekážky na strane zamestnávateľa). Typický príklad, keď ráno prídete do práce a šéf Vás pošle domov s tým, že nemá pre Vás žiadnu prácu. Odporúčam však nejakým spôsobom evidovať takéto pokyny, prípadne nech Vás ich píšu do e-mailu (aby Vás neskôr nemohli obviniť, že ste nechodili do práce).


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Výpoveď tehotnej žene po oznámení tehotenstva zamestnávateľovi (Pracovné právo)

Dobrý deň, mám otázku. Som tehotná a môj zamestnávateľ mi chce dať výpoveď. Je môj zamestnávateľ oprávnený tak urobiť, ak som mu tehotenstvo oznámila ústne? Alebo oznámenie musí byť písomné či poslané e-mailom?
Ďakujem.

Odpoveď: Výpoveď tehotnej žene po oznámení tehotenstva zamestnávateľovi

(odpoveď odoslaná: 19.03.2020)

Dobrý deň,
podľa ust. §  40 ods. 6 ZP na pracovnoprávne účely sa za tehotnú zamestnankyňu považuje tá zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárske potvrdenie.
Písomná forma je zachovaná podľa § 40 Obč. zákonníka, " ak je právny úkon urobený telegraficky, ďalekopisom alebo elektronickými prostriedkami, ktoré umožňujú zachytenie obsahu právneho úkonu a určenie osoby, ktorá právny úkon urobila. Písomná forma je zachovaná vždy, ak právny úkon urobený elektronickými prostriedkami je podpísaný zaručeným elektronickým podpisom alebo zaručenou elektronickou pečaťou."

Obratom je treba zamestnávateľa informovať min. emailom na jeho úradný email, a z dôvodu právnej istoty aj v papierovej forme oproti podpisu.
Podľa ust. § 64 ZP pre zamestnávateľa platí následne zákaz výpovede tehotnej zamestnankyni. Zákaz výpovede sa však nevzťahuje na prípady uvedené v ust. §  64 ods. 3 ZP.


Podotázka: Výpoveď tehotnej žene po oznámení tehotenstva zamestnávateľovi (Pracovné právo)

Dobrý deň. Zamestnankyňa, ktorá u mňa pracovala päť mesiacov, ochorela a oznámila mi, že má chrípku. Po troch dňoch mi povedala, že je tehotná a už nepríde pracovať. Môžem jej dať výpoveď? Písomné informácie od nej som neobdržal.

Odpoveď: Výpoveď tehotnej žene po oznámení tehotenstva zamestnávateľovi

(odpoveď odoslaná: 20.03.2018)

Dobrý deň, zamestnankyňa sa podľa Zákonníka práce považuje za tehotnú od písomného oznámenia zamestnávateľovi, že je tehotná. Kým Vám to písomne neoznámi, tak sa zamestnankyňa z pohľadu pracovného práva nepovažuje za tehotnú. V takom prípade sa zatiaľ na ňu nevzťahujú ustanovenia týkajúce sa zákazu výpovede (ak nie je PN). Tzn. že by ste jej mohli dať výpoveď. V prípade, že počas plynutia výpovednej doby Vám písomne oznámi, že je tehotná, výpovedná doba prestane plynúť a uplynie až posledným dňom ochrannej doby (t.j. keď z pohľadu pracovného práva už nebude spĺňať žiadne podmienky ochrany zákazu výpovede).


Trápi vás "Výpoveď tehotnej žene po oznámení tehotenstva zamestnávateľovi" a chcete pomôcť?

Podotázka: Výpoveď tehotnej žene po oznámení tehotenstva zamestnávateľovi (Pracovné právo)

Dobrý večer, rada by som sa opýtala. Počas skúšobnej doby som otehotnela a dnes mi bolo doručené hodinové výpovedné pismo. Pôvodne mi dali dva týždne na zlepšenie správania. O tehotenstve som vedúcej hneď informovala ústne, avšak ešte som nemala potvrdenie od lekára ani tehotenskú knižku. Po skončení práce mi oznámili, že mi podávajú výpoveď. Mám pocit, že momentálne nemôžem nič urobiť. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Výpoveď tehotnej žene po oznámení tehotenstva zamestnávateľovi

(odpoveď odoslaná: 24.06.2017)

Dobrý deň, pokiaľ ste boli v skúšobnej dobe, bol s Vami skončený pracovný pomer v skúšobnej dobe. V tomto prípade neplatí ochranná doba. Takže sa nedá nič robiť.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výpoveď tehotnej žene po oznámení tehotenstva zamestnávateľovi" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.