Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Výpoveď pre nadbytočnosť


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Bratislava

Otázka: Výpoveď pre nadbytočnosť

Dobrý deň, som zamestnaná na pracovný pomer (PZ) na plný úväzok ako zástupkyňa vedúceho predajne a predavačka. Na prevádzke pracujeme tri: majiteľka (SZČO), ja na PZ a pani na dohodu o pracovnej činnosti. Pani na DoPČ viaže, vyrába vence a dekorácie, a popritom vykonáva aj prácu predavačky. Zamestnávateľ mi dal výpoveď na základe § 63 ods. 1 písm. b), na základe ktorého som sa stala nadbytočnou, nakoľko rozhodol o znížení stavu zamestnancov. Po skončení môjho pracovného pomeru zostane na prevádzke pracovať majiteľka a dohodárka. Od zamestnávateľa som dostala doklad, kde mi oznámil, že pre mňa nemá inú vhodnú prácu, ani ma nemá možnosť ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas. Je postup zamestnávateľa správny, keď nechá pracovať dohodárku a mňa prepustí?

Odpoveď: Výpoveď pre nadbytočnosť

Dobrý deň, chápam Vaše rzčarovanie z prístupu zamestnávateľa. Je to však tak, že Vy o tom nerozhodujete, kto je u zamestnávateľa nadbytočný. Zamestnávateľ sa tak rozhodol aj na základe finančných odvodov, ktoré musí za Vás platiť, pričom u zamestnanca na dohodu sú tieto odvody nižšie.

Uvádzame, že ak ste dostali výpoveď z pracovného pomeru z dôvodu nadbytočnosti  zmysle ust. § 63 ods. 1 Zákonníka práce, potom máte nárok aj na odstupné podľa dĺžky trvania pracovného pomeru v zmysle ust. § 76 ods. 1 Zákonníka práce :

"Odstupné (1) Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a), b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov, b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov, c/ trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov, d) štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov."   Nezabudnite, že zamestnávateľ je povinný Vám preplatiť aj nevyčerpanú dovolenku s poukazom na ust. § 116 ods. 3 Zákonníka práce :   "Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru."

 

Trápi vás "Výpoveď pre nadbytočnosť" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výpoveď pre nadbytočnosť" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.