Máte
otázku?

Výpoveď a následné zistenie tehotenstva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Trnava

Otázka: Výpoveď a následné zistenie tehotenstva

Dobrý deň. Chcem sa informovať ohľadom výpovede. Zamestnankyňa dostala výpoveď z organizačných dôvodov, pričom jej plynú dva mesačné výpovedné lehoty. Pár dní po obdržaní zistila tehotenstvo. Je v tomto prípade výpoveď platná, alebo sa na zamestnankyňu vztahuje ochranná lehota v prípade predloženia potrebných dokladov od lekára? Ďakujem pekne za radu a ochotu.

Odpoveď: Výpoveď a následné zistenie tehotenstva

Dobrý deň. Za daných okolností je najskôr potrebné, aby tehotná zamestnankyňa, s ktorou zamestnávateľ skončil pracovný pomer výpoveďou danou z organizačných dôvodov, predložila zamestnávateľovi v súlade s ustanovením § 40 ods. 6 Zákonníka práce písomnú informáciu o svojom stave spolu s lekárskym potvrdením. Mám za to, že následne sa na ňu bude vzťahovať ustanovenie § 64 ods. 2 Zákonníka práce, čo znamená, že jej pracovný pomer sa skončí až uplynutím posledného dňa tzv. ochrannej doby.

Trápi vás "Výpoveď a následné zistenie tehotenstva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Výpoveď a následné zistenie tehotenstva (Pracovné právo)

Dobrý deň, dňa 31.08.2023 sme dali výpoveď zamestnankyni pre nadbytočnosť s dvojmesačnou výpovednou lehotou. Jej pracovná pozícia mala byť k 31.10.2023 zrušená. Včera, t.j. 10.10.2023, nám písomne oznámila tehotenstvo s potvrdením od doktora, ktoré trvalo už počas výpovednej lehoty. Z Vašich odpovedí rozumiem, že sa na ňu vzťahuje ochranná doba, a teda výpoveď je neplatná. Zaujímalo by ma však nasledovné: 1. Môžeme danú pracovnú pozíciu obnoviť a od akého dátumu; 2. Trvá ochranná doba len do nástupu na materskú dovolenku, alebo bude mať ochrannú dobu až do skončenia materskej dovolenky; 3. Je potrebné vykonať nejaké zrušenie výpovede, alebo úprava pracovnej zmluvy v dôsledku vyššie uvedených skutočností? Ďakujem.

Odpoveď: Výpoveď a následné zistenie tehotenstva

(odpoveď odoslaná: 11.10.2023)

Dobrý deň, Vaša výpoveď je platná.

Keďže Vám zamestnankyňa svoj stav (to, že je tehotná), oznámila až 10.10.2023, teda až po doručení výpovede, tak sa na ňu ochranná lehota v čase výpovede, nevzťahovala. Vy ste jej dali výpoveď v čase, keď ste ju nepovažovali za tehotnú a preto je výpoveď platná. Zamestnankyňa sa dostala do ochrannej lehoty až od dňa 11.10.2023, teda v čase, keď jej už plynula výpovedná lehota. 

Podľa § 40 ods. 6 Zákonníka práce, "Tehotná zamestnankyňa na účely tohto zákona je zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárske potvrdenie."

Z toho vyplývajú aj odpovede na Vaše otázky, že nie je potrebné obnoviť pracovnú pozíciu. Jej pracovná pozícia, ako aj jej pracovný pomer dňa 31.10.2023 skončí. 

Ak by Vám zamestnankyňa, že je tehotná, oznámila pred dátumom 31.08.2023, vzťahovala by sa na ňu ochranná lehota, pričom ochranná lehota platí aj počas materskej. 

Podľa § 64 ods. 1 písm. c) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, v dobe od oznámenia predpokladaného dňa nástupu na otcovskú dovolenku podľa § 166 ods. 3 zamestnancom, najskôr však šesť týždňov predchádzajúcich očakávanému dňu pôrodu, do skončenia otcovskej dovolenky, v dobe keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky."

Pre posúdenie ochrannej doby a zákazu výpovede je dôležitý stav, kedy zamestnávateľ doručí výpoveď zamestnancovi. Nakoľko v tom čase, zamestnankyňa nebola na účely tohto ustanovenia (§ 64 ZP) považovaná za tehotnú, tak výpoveď bola daná platne.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Výpoveď a následné zistenie tehotenstva (Pracovné právo)

Dobrý deň, Dňa 1. 9. 2021 som podala výpoveď a momentálne mám dvojmesačnú výpovednú lehotu, v ktorej pracujem. Moja lehota končí posledným novembrovým dňom. Včera som však zistila, že som tehotná a neviem, ako postupovať. Ďakujem.

Odpoveď: Výpoveď a následné zistenie tehotenstva

(odpoveď odoslaná: 21.10.2021)

Dobrý deň,
ak ste výpoveď podali Vy, a nie zamestnávateľ, Vaše tehotenstvo neovplyvní plynutie výpovednej doby. Koncom novembra pracovný pomer zanikne bez ohľadu na to, či ste alebo nie ste tehotná. Iná by bola situácia, ak by ste výpoveď dostali a nie dali. Ale aj v tomto prípade platí, že z pohľadu zamestnávateľa ste tehotnou až po písomnom oznámení zamestnávateľovi.


Podotázka: Výpoveď a následné zistenie tehotenstva (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na jednu záležitosť. Dňa 31.10. som podpísala dohodu o skončení pracovného pomeru z organizačných dôvodov. No dňa 2.11. som zistila, že som tehotná. Zamestnávateľ o tom ešte nevie a momentálne pracujem vo výpovednej lehote. Chcem sa spýtať, či táto výpoveď platí?

Odpoveď: Výpoveď a následné zistenie tehotenstva

(odpoveď odoslaná: 04.11.2020)

Dobrý deň,

 

na to, aby ste boli z pohľadu nášho zákonníka práce pre pracovnoprávne účely tehotná, treba o tom písomne informovať zamestnávateľa a predložiť o tom aj lekárske potvrdenie. Usudzujem, že keďže ani Vy sama ste nevedeli, že ste tehotná, tak to nemohol vedieť ani zamestnávateľ, mám teraz na mysli že ste ešte len v počiatočných fázach tehotenstva, kedy to ešte nie je zrejmé navonok aj pre tretie osoby.

 

Výpoveď v zásade platí, len teraz treba uvažovať nad tým, kedy uplynie výpovedná doba. Na tehotnú zamestnankyňu a následne na zamestnankyňu na materskej, resp. rodičovskej dovolenke sa vzťahuje ochranná doba (§ 64 Zákonníka práce), v dôsledku čoho platí, že ak Vám bola daná výpoveď pred začiatkom ochrannej doby a výpovedná doba by mala uplynúť v ochrannej dobe, Váš pracovný pomer sa skončí až uplynutím posledného dňa ochrannej doby. Neplatí to len ak by ste zamestnávateľovi oznámili, že na predĺžení pracovného pomeru netrváte.

 

Záverom ešte uvediem, že na jednom mieste uvádzate, že ste podpísali dohodu a následne uvádzate, že ste vo výpovednej dobe a že či platí výpoveď. Pre úplnosť uvádzam, že vyššie uvedené informácie sa týkajú výpovede.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výpoveď a následné zistenie tehotenstva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.