Máte
otázku?

Vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva - vzorec výpočtu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Trenčín

Otázka: Vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva - vzorec výpočtu

Dobrý deň. Rozvádzam sa so svojou manželkou. Byt, ako aj hypotéka, sú zapísané na jej meno, pretože som kvôli dlhom v banke nemohol byť súčasťou úverovej zmluvy. Po dvoch rokoch manželstva sa rozhodujeme k rozvodu a rád by som vedel, aký nárok mám na byt. Napriek tomu, že je byt zapísaný na meno mojej manželky, platby zaň sa uskutočňovali z našich spoločných financií, ktoré som prevažne zarobil ja, keďže moja manželka je na materskej dovolenke. Ďakujem.

Odpoveď: Vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva - vzorec výpočtu

Dobrý deň,  k Vašej otázke uvádzame nasledovné stanovisko vyjadrujúce náš právny názor:

Hoci je na liste vlastníctva ako aj na zmluve o hypotekárnom úvere uvedená len Vaša manželka, ak byt nadobudla až počas trvania manželstva aspoň sčasti aj zo spoločných prostriedkov (teda aspoň sčasti aj z iných prostriedkov ako sú prostriedky poskytnuté z hypotekárneho úveru, keďže vzhľadom na to, že jedinou dlžníčkou úveru je Vaša manželka, prostriedky získané z úveru boli jej výlučnými prostriedkami - v tomto prípade je právne irelevantné, kto splátky uhrádzal), byt je súčasťou bezpodielového spoluvlastníctva manželov.

Ak sú splnené vyššie uvedené podmienky a byt patrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov, postup pri vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva by bol nasledovný:

Výlučné finančné prostriedky Vašej manželky, akými sú aj prostriedky z úveru, ktorého je výlučnou dlžníčkou (keďže prostriedky získané jedným z manželov počas manželstva pôžičkou alebo z úveru sú podľa judikatúry jeho výlučnými prostriedkami, ktoré do bezpodielového spoluvlastníctva manželov nepatria) predstavujú vnos Vašej manželky do spoločného majetku - majetku v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov. Vaša manželka má právo v rámci vyporiadania na to, aby sa jej nahradil tento vnos.

Váš príjem je súčasťou bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Ak boli splátky úveru - teda výlučný dlh Vašej manželky - hradený z prostriedkov patriacich do bezpodielového spoluvlaslatníctva, je manželka povinná v rámci vyporiadania bezpodielového spoluvlastníctva manželov nahradiť túto sumu do bezpodielového spoluvlastníctva manželov.

Uvedené vyplýva najmä z § 150 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v účinnom znení (ďalej len "OZ") a súvisiacej judikatúry. Podľa uvedených ustanovení Občianskeho zákonníka pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný  nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. 

Pri výpočte Vášho podielu pri vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov sa bude postupovať nasledovným spôsobom:

1. Určí sa výška celkového majetku tvoriaceho masu bezpodielového spoluvlastníctva manželov (pri stanovení hodnoty veci sa vychádza z ich hodnoty v čase vyporiadania bezpodielového spoluvlastníctva manželov, no zo stavu veci v čase zániku manželstva). Rovnako sa určí výška vnosov. Ďalej je potrebné určiť aj výšky investícii vynaložených zo spoločného majetku na majetok vo výlučnom vlastníctve jedného z manželov. 

Na účely znázornenia na konkrétnom prípade vychádzajme z toho, že hodnota bytu v čase zániku manželstva bude 100.000,- € a že v bezpodielovom spoluvlastníctve nie je žiadny iný majetok (zostatky na bankových účtoch, iné hnuteľné či nehnuteľné veci a pod.). Výška vnosu Vašej manželky bude vo výške prostriedkov získaných z hypotekárneho úveru - počítajme v tomto príklade napr. so sumou 60.000,- €. Vo Vašom prípade sa výška investícii vynaložených z bezpodielového spoluvlastníctva manželov na výlučné vlastníctvo jedného z manžela bude rovnať sume vo výške súčtu splátok výlučného dlhu Vašej manželky. V našom modelovom príklade vychádzajme z toho, že na splátky Vašej manželky bola z bezpodielového spoluvlastníctva manželov vynaložená suma 30.000 ,- € (teda približne polovica úveru).

2. Od výšky celkového majetku tvoriaceho masu bezpodielového spoluvlastníctva manželov sa odpočítajú vnosy a pripočítajú investície vynaložené z bezpodielového spoluvlastníctva manželov na výlučný majetok jedného z manželov. Teda v uvedenom modelovom príklade bude hnotnota majetku tvoriaceho masu bezpodielového spoluvlastníctva, znížená o vnos a zvýšená o vynaloženú investíciu, predstavovať sumu (100.000,- € - 60.000,- € + 30.000,- € =) 70.000,- €.

Takto určená hodnota je určujúca pre základné vyčíslenie výšky podielov pre každého z účastníkov; pri rovnosti podielov (pričom podľa § 150 ods. 1 Občianskeho zákonníka je zásadou, že podiely oboch manželov sú rovnaké - len za splnenia skutočne výnimočných dôvodov sa táto všeobecná zásada prelamuje) je to polovica uvedenej čiastky. Takto je určený podiel každého z účastníkov na čistom majetku. V uvedenom príklade je podiel každého z účastníkov na čistom majetku (70.000,- € : 2 = 35.000,- €).

3. K podielu každého z účastníkov na čistom majetku je nutné pričítať výšku ním uskutočneného vnosu (vrátane polovice čiastky, ktorú niektorý z účastníkov plnil po zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov na spoločný dlh) a odpočítať sumu, ktorá bola z majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva manželov vynaložená na jeho výlučný majetok. Súčet oboch takto zistených čiastok potom musí dať vo svojom súhrne celkovú hodnotu aktív masy bezpodielového spoluvlastníctva. 

Aplikujúc uvedené na Váš prípad, podiel Vašej manželky by bol vo výške (35.000,- € + vnos 60.000,- €  - investícia na jej výlučný majetok vo výške 30.000,- € =) 65.000,- €  a Váš podiel vo výške 35.000,- € (žiadne vnosy ste zo svojho výlučného majetku na spoločný majetok nevynaložili a súčasne ani žiadne prostriedky patriace do bezpodielového spoluvlastníctva manželov neboli vynaložené na Váš majetok vo výlučnom vlastníctve).

4. Ak by bol v konaní prikázaný jednému z manželov k úhrade spoločný dlh (tento bod sa Vás netýka, nakoľko existenciu spoločného dlhu vo Vašej otázke neuvádzate), je ten účastník, ktorému nebol spoločný dlh prikázaný ako jeho výlučný záväzok, povinný nahradiť protistrane čiastku zodpovedajúcu polovici tohto dlhu (ak boli podiely oboch manželov na bezpodielovom spoluvlastníctve manželov rovnaké). 

Teda v uvedenom modelovom príklade by konečná výška Vášho podielu v konaní o vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva predstavovala sumu 35.000,- € a podiel Vašej manželky sumu 65.000,- €. Vzhľadom na uvedené by súd pravdepodobne prikázal byt v hodnote 100.000,- € do výlučného vlastníctva Vašej manželky (keďže keby ho prikázal Vám, rozdiel medzi vyrovnacím podielom a hodnotou nadobudnutých vecí by bol vyšší a súdy majú podľa judikatúry pri prikázaní jednotlivých vecí do výlučného vlastníctva postupovať tak, aby rozdiel medzi hodnotou nadobudnutých vecí a výškou podielu na mase bezpodielového spoluvlastníctva manželov bol čo najnižší), v takom prípade by bola povinná vyplatiť Vám rozdiel medzi hodnotou vecí ktoré nadobudla do (výlučného) vlastníctva a hodnotou jej podielu na vyporiadanom bezpodielovom spoluvlastníctve. Teda bola by povinná Vám vyplatiť sumu (hodnota nadobudnutých vecí do výlučného vlastníctva: 100.000,- € - výška podielu Vašej manželky: 65.000,- € =) 35.000,- €. 

Ak by byt prikazoval do podielového spoluvlastníctva (čo však spravidla súdy nerobia) nevyplácali by ste si vzájomne vyrovnacie podiely, ale Vaša manželka by nadobudla na byte spoluvlastnícky podiel o veľkosti 65/100 a Vy spoluvlastnícky podiel o veľkosti 35/100.

Trápi vás "Vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva - vzorec výpočtu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva - vzorec výpočtu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, Rozvádzame sa s manželkou a chystáme sa riešiť BSM. Počas manželstva sme spoločne nadobudli hypotéku, v ktorej figurujeme obaja. Hodnota hypotéky na dom bola 80 000 €. Nyní dosahuje hodnota domu 120 000 €. Dom po rozvode zostane manželke, avšak nedarí sa nám dohodnúť na sume, na ktorú mám nárok, aby ma vyplatila v rámci BSM. Budem vďačný za vašu pomoc.

Odpoveď: Vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva - vzorec výpočtu

(odpoveď odoslaná: 01.08.2022)

Dobrý deň,
odhliadnuc od všetkého ostatného, ak je Váš majetok taký ako popisujete, teda aktíva 120 tisíc eur, pasíva 80 tisíc eur, tak čistá hodnota majetku v BSM je 40 tisíc. Toto by ste si mali rozdeliť v prípade predaja domu. Ak si dom chce nechať, musí Vám vyplatiť Váš podiel, ktorý Vám prináleží z čistej hodnoty majetku v BSM, teda sumu 20 tisíc eur a zároveň bude musieť v banke, výlučne na seba prevziať úver, aby ste Vy už neboli dlžníkom z úveru.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva - vzorec výpočtu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň. Aj dva roky po rozvode stále nemáme vyriešené BSM. Môj bývalý manžel, ktorý je živnostník, napriek tomu, že stále pracuje, si neplatí odvody do sociálnej a zdravotnej poisťovne. Dlh narastá a kvôli tomu je na dom exekúcia. V dome žijem s našimi dcérami a všetky výdavky na domácnosť vrátane hypotéky na dom platím ja. Kvôli exekúciám s domom nie je možné nakladať. Prosím, poraďte mi, ako zabrániť strate domu a narastajúcim dlhom môjho bývalého manžela. S pozdravom.

Odpoveď: Vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva - vzorec výpočtu

(odpoveď odoslaná: 03.08.2017)

Dobrý deň, nezostane Vám nič iné ako podať návrh na súd na vysporiadanie domu a snažiť sa čo najskôr vysporiadať, inak na dome budú pribúdať exekúcie. Ideálne riešenie by bolo samozrejme sa dohodnúť. Pre urýchlenie si skúste nájsť advokáta. Môžete sa obrátiť aj na niektorého z našich advokátov.


Podotázka: Vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva - vzorec výpočtu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať. Môj otec po smrti zanechal závet vnukovi. Napísal ju vlastnoručne a aj podpísal, ale nedal dátum. Namiesto toho, dal dátum svojho narodenia. Počula som, že závet nie je platná, ale ak sa to dá overiť na matrike a porovnať písmo, mala by byť platná. Prosím, poraďte. Ďakujem.

Odpoveď: Vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva - vzorec výpočtu

(odpoveď odoslaná: 25.07.2017)

Dobrý deň,

podľa ustanovenia § 476 ods. 2 Občianskeho zákonníka V každom závete musí byť uvedený deň, mesiac a rok, kedy bol podpísaný, inak je neplatný. Túto obligatórnu náležitosť závetu nie je podľa môjho právneho názoru možné konvalidovať (zhojiť) Vami popisovaným postupom.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva - vzorec výpočtu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.