Máte
otázku?

Vyplatenie spoluvlastníka nehnuteľnosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trnava

Otázka: Vyplatenie spoluvlastníka nehnuteľnosti

Dobrý deň, ide o dvoch súrodencov, z toho jeden RD. Sestra vlastní 1/4 domu, ktorý nadobudla dedičstvom po otcovi. Matka sa vydala druhýkrát a z tohto manželstva mala syna - brata vyššie zmienenej sestry. Tento brat vlastní 3/4 domu, ktorý nadobudol kúpnou zmluvou od rodičov. Po smrti rodičov teda brat vlastní 3/4 a sestra 1/4 domu. Brat plánuje darovať dom svojmu synovi a sestru vyplatiť z jej podielu. Sestra však žiada čiastku rovnajúcu sa polovici hodnoty domu a neakceptuje znalecký posudok, ktorý bol vypracovaný v reálnej hodnote. Požaduje nový znalecký posudok a plánuje si ho nechať vykonať sama. Ako by sme mali postupovať ďalej v tejto záležitosti? Dodávam, že sestra má na tomto dome trvalý pobyt, hoci posledných 30 rokov žije v inej časti Slovenska a rodičov nenavštevovala. Ďakujem.

Odpoveď: Vyplatenie spoluvlastníka nehnuteľnosti

Dobrý deň,
na Vami položenú otázku uvádzame, že nie je právny dôvod, aby brat sestru vyplatil z hodnoty jednej polovice domu. Nevieme kým resp. kto vypracoval posudok na ohodnotenie nehnuteľnosti /znalec alebo realitná kancelária/.

Uvádzame, že v zmysle ust. § 140 Obč. zákonníka ak brat ako spoluvlastník nehnuteľnosti chce darovať tento podiel svojmu synovi, nie je povinný ponúknuť svoj podiel na predaj sestre ako podielovej spoluvlastníčke 1/4 nehnuteľnosti a ani nie je povinný jej to oznámiť. V tomto prípade totiž neplatí predkupné právo sestry na podiel brata, lebo bratov syn je blízkou osobou v zmysle ust. § 116 Obč. zákonníka :

"Ak sa spoluvlastnícky podiel prevádza, majú spoluvlastníci predkupné právo, ibaže ide o prevod blízkej osobe (§ 116, 117). Ak sa spoluvlastníci nedohodnú o výkone predkupného práva, majú právo vykúpiť podiel pomerne podľa veľkosti podielov."

Najjednoduchším a právne najlepším riešením by bolo ohľadom hodnoty nehnuteľnosti osloviť súdneho znalca, na ktorom sa brat a sestra vzájomne dohodnú a následne uzatvoriť dohodu o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva.

Záverom uvádzame, že nenavštevovanie rodičov v tomto prípade nie je podstatné, lebo dedičské konanie je právoplatne ukončené.

Odporúčam vec riešiť dohodou so sestrou, lebo podanie žaloby na súd o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva  môže trvať aj niekoľko rokov a prináša so sebou aj finančné náklady.

Odporúčam kontaktovať advokáta.

 

 

 

Trápi vás "Vyplatenie spoluvlastníka nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vyplatenie spoluvlastníka nehnuteľnosti (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa informovať o nasledujúcej situácii. Žijem so svojím partnerom, avšak nie sme manželia. Mám jedno dieťa z prvého manželstva a druhé spoločné dieťa súčasného partnera. S partnerom sme spoluvlastníkmi bytu. V prípade nášho rozchodu by som sa chcela spýtať, či mám ako matka jeho dieťaťa právo vlastniť byt bez toho, aby som musela partnera vyplácať. Partner o dieťa neprejavuje záujem a jeho výchova a starostlivosť oň bude prebiehať výhradne pod mojou gesciou. Ďakujem vám vopred za odpoveď.

Odpoveď: Vyplatenie spoluvlastníka nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 27.03.2024)

Dobrý deň, v prípade rozchodu a spoluvlastníctva bytu, ak obaja partneri sú spoluvlastníkmi bytu, neexistuje automatická právna predpoklad, že jeden z partnerov (v tomto prípade matka dieťaťa) by vlastnila byt bez nutnosti vyplatiť druhého spoluvlastníka.

Právne postavenie spoluvlastníka je nezávislé na osobných vzťahoch alebo záujme o dieťa. Pokiaľ by sa partneri nedohodli inak, pravdepodobne by bolo nutné vyplatiť partnera z jeho podielu na spoluvlastníctve bytu, alebo by muselo dôjsť k rozhodnutiu súdu o vysporiadaní spoluvlastníctva. Práva a povinnosti vyplývajúce z podielového spoluvlastníctva sú regulované Občianskym zákonníkom, ktorý upravuje možnosť zrušenia a vysporiadania podielového spoluvlastníctva buď dohodou medzi spoluvlastníkmi alebo rozhodnutím súdu. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vyplatenie spoluvlastníka nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.