Máte
otázku?

Vlatnícke a záložné právo


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Banská Bystrica

Otázka: Vlatnícke a záložné právo

Dobrý deň, pred pár rokmi môj priateľ spolu s dvoma bratmi zdedil byt po starej matke. No neskôr ho preniesli len na jedného z nich, pretože v tom období mali exekúciu. Ich mama tam mala právo dožitia. Pred rokom si tento brat požičal peniaze za nevýhodných podmienok a ako zábezpeku použil byt. V tomto roku už má byt nového vlastníka, pretože pôvodný dlžník neplátil. Chcem sa opýtať, či môžeme voči tejto situácii niečo podniknúť. Neuvedomili nikoho, ani ich vlastnú mamu. Chceli by sme byt odkúpiť, no dražba ani neprebehla. Je nejaká šanca, že by sme mohli napadnúť spoločnosť, kde si brat požičal peniaze?

Odpoveď: Vlatnícke a záložné právo

Dobrý deň

kedže ste previedli byt len na jedného z bratov, výlučným vlastníkom bol on. Podľa § 123 OZ: “ Vlatník je v medziach zákona oprávnený predmet svojho vlastníctva držať, užívať, požívať jeho plody a úžitky a nakladať s ním.” Právo vlastníka s vecou nakladať znamená, že má právo s predmetom vlastníctva disponovať, teda že ho môže previesť - predať, darovať, zameniť, zriadiť na ňom závet, založiť ho, zaťažiť vecným bremenom a pod. Záložné právo spočíva v tom, že slúži na zabezpečenie pohľadávky a jej príslušenstva tým, že oprávňuje záložného veriteľa uspokojiť sa alebo domáhať sa uspokojenia pohľadávky z predmetu zálohu (v tomto prípade bytu), ak pohľadávka nie je riadne a včas splnená. Podľa § 151j OZ ak pohľadávka zabezpečená záložným právom nie je riadne a včas splnená, môže záložný veriteľ začať výkon záložného práva. Teda môže sa uspokojiť spôsobom, aký bol dohodnutý v zmluve alebo predajom zálohu na dražbe podľa osobitného zákona, prípadne predajom zálohu podľa osobitných predpisov. Začatie výkonu záložného práva záložný veriteľ je povinný písomne oznámiť záložcovi. V tomto oznámení je uvedený spôsob akým sa uspokojí. Záložca je povinný strpieť výkon záložného práva a je povinný poskytnúť súčinnosť. Ak je v zmluve o zriadení záložného práva dohodnuté, že záložný veriteľ môže predať záloh iným spôsobom ako na dražbe, záložný veriteľ je povinný postupovať pri predaji s náležitou starostlivosťou, aby záloh predal za adekvátnu cenu. Takže pokiaľ brat Vášho priateľa bol jedinný vlastník, nemuseli ste o tom čo sa deje vedieť. Píšete, že matka Vášho priateľa mala v zmluve zakotvené právo doživotného bývania v tom byte, avšak už nepíšte, či to bolo právo zriadené formou vecného bremena alebo záväzku. Pokiaľ ide o vecné bremeno, tak toto právo by malo byť zápísané na LV v časti C) Ťarchy, pokiaľ išlo len o záväzok, nový vlastník bytu tento záväzok nemusí rešpektovať.  

 

Trápi vás "Vlatnícke a záložné právo" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vlatnícke a záložné právo (Občianske právo)

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s otázkou. Môže banka pri vyplácaní jedného úveru žiadať o vyplatenie ďalších dvoch, ktoré sú v tej istej banke? Jeden z nich bol sudom zamietnutý za porušenie zmluvy zo strany banky, momentálne prebieha odvolanie. Druhý bol schválený sudom len na splácanie istiny. Teraz banka pri vyplácaní toho prvého úveru žiada o vyplatenie aj zvyšných. Je to v súlade so zákonom, ak mám právoplatné rozsudky? Ďakujem vám veľmi pekne.

Odpoveď: Vlatnícke a záložné právo

(odpoveď odoslaná: 12.08.2020)

Dobrý deň,
z otázky usudzujeme, že išlo o spotrebiteľské úvery; v prípade dvoch úverov už súdy rozhodli - jeden návrh na súd konajúci súd zamietol, v súč. v odvolacom konaní /zrejme návrh podaný bankou/ a v druhom prípade súd rozhodol o bezúročnosti a bezpoplatkovosti úveru.

Banka pri splácaní úveru, ktorý nebol a nie je predemtom súdneho konania nemôže žiadať uhradiť úvery, o ktorých už súd právoplatne rozhodol. Podľa rozsudkov súdov ste Vy ako spotrebiteľ povinný postupovať a to len v rozsahu rozsudku súdov. Ak bolo  súdom rozhodnuté o bezúročnosti a bezpoplatkovosti úpveru, treba s bankou sumy vyplatené nad rámec istiny podľa súdneho rozsudku vyporiadať /banka Vám vráti peniaze/ a splácať istinu len podľa pôvodnej zmluvy, avšak bez úrokov a poplatkov.

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vlatnícke a záložné právo (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, možno je to hlúposť, no nevyznám sa v tom. Mala som dohodu s bankou, že do 24. 7 zaplatím dlžnú sumu rezervy. Potvrdenie mi prišlo aj prostredníctvom SMS. Aj napriek tomu mi dve hodiny po dohode banka stiahla peniaze z iného účtu v inej banke. Toto sa stalo už druhýkrát. Prvýkrát som išla podať reklamáciu na pobočku a povedali mi, že do troch týždňov mi niekto zavolá. Nikto sa však neozval, a dnes je to už pol roka. Dá sa s tým niečo robiť? Ďakujem, Vala.

Odpoveď: Vlatnícke a záložné právo

(odpoveď odoslaná: 18.07.2020)

Dobrý deň,

nepoznáme podrobnosti Vášho prípadu, zrejme ste dali súhlas banke s inkasom dlžnej sumy; toto si však musíte preveriť Vy sama v banke a inkaso zrušiť.

Ak ste v banke podali reklamáciu a nikto Vám neodpovedal, odporúčame podať písomne sťažnosť na ústredie banky, ako aj sťažnosť na adresu bankového ombudsmama, ak ho má samotná banka.


Podotázka: Vlatnícke a záložné právo (Občianske právo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala na otázku týkajúcu sa záložného práva, ktoré banka má na dome mojich rodičov. V roku 2018 sa moja sestra rozhodla postaviť dom spoločne so svojim teraz už bývalým manželom. Keďže nemali dostatok financií na začiatok stavby, rozhodli sa založiť dom našich rodičov. Banka im poskytla úver na základe tejto zálohy. Dom je už dokončený, ale ešte nebol skolaudovaný. Po rozvode moja sestra nedokáže úver splácať sama, a preto sa rozhodla dom predať. Pred predajom ho plánuje skolaudovať. Ak sa nájde kupec, ktorý sa rozhodne dom kúpiť - či už v hotovosti alebo na úver - zmizne záložné právo z domu mojich rodičov automaticky po vložení zmlúv do katastra? Alebo musí moja sestra ešte pred predajom svojho domu požiadať banku o prevod záložného práva z domu našich rodičov na svoj a až potom môže predať svoj dom? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Vlatnícke a záložné právo

(odpoveď odoslaná: 09.09.2019)

Dobrý deň,

pokiaľ by vaša sestra predávala dom za účelom splatenia úveru, tak záložné právo banky sa vymaže z rodičovského domu až po uhradení celého úveru. Vkladom zmlúv o predaji do katastra sa iba prevedie vlastnícke právo, ale nezruší sa záložné právo na úplne inej nehnuteľnosti. 

Výmaz záložného práva z listu vlastníctva sa spravidla udeje po doručení kvitancie (potvrdenie veriteľa o splatení finančnej pohľadávky dlžníkom) na kataster v zákonom stanovenej lehote, a to do 5 dní od predloženia potvrdenia na katastri.

Vaša sestra nemusí požiadať o prevod záložného práva na dom, ktorý ide predávať, pokiaľ na zabezpečenie úveru slúži iný, a to rodičovský dom. Pokiaľ by zmenila záložnú nehnuteľnosť, teda by banka mala záložné právo na jej dom, ktorý chce predať, tak by dom predávala s ťarchou. Nehnuteľnosť s ťarchou sa predáva ťažšie a táto ťarcha v podobe záložného práva prechádza na nového vlastníka, ale nevymaže sa. 

Odporúčame vám a vašej sestre predať nezaťaženú nehnuteľnosť (jej dom po skolaudovaní), a následne vyplatiť úver. Až po vyplatení úveru, môžete vymazať z rodičovského domu záložné právo banky, a to predložením kvitancie. Pokiaľ vaša sestra úver nesplatí, tak záložné právo banky zostane vedené v katastri na nehnuteľnosti vašich rodičov. Ak by založila inú nehnuteľnosť, tak záložné právo bude na túto nehnuteľnosť naviazané taktiež, až pokým sa úver nesplatí. 


Trápi vás "Vlatnícke a záložné právo" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vlatnícke a záložné právo (Občianske právo)

Dobrý večer. Bývam s rodinou v byte, na ktorý mám záložné právo (kvôli štyrom exekútorom z dôvodu ex-manželky). Rád by som sa opýtal, či môžem napriek tomu kúpiť záhradku a či mi na základe týchto okolností povolia vklad na katastri. Zaujíma ma, či je pre nich relevantné, že na byte už mám finančnú ťarchu. Zaregistrujú ma ako majiteľa aj na tento pozemok? Ďakujem a prosím o odpoveď.

Odpoveď: Vlatnícke a záložné právo

(odpoveď odoslaná: 16.07.2018)

Dobrý deň. Pokiaľ kúpite pozemok - záhradu, v rámci vkladového katastrálneho konania sa neskúma to, či máte na Vašich súčasne vlastnených nehnuteľnostiach, resp. na byte ťarchu. Z uvedeného dôvodu nevidím problém v tom, aby ste nadobudli vlastnícke právo k záhradke.

V rámci katastrálneho konania sa posudzuje primárne zmluva, na základe ktorej sa má nadobudnúť predmet prevodu, v tomto prípade pozemok - záhradka. 


Podotázka: Vlatnícke a záložné právo (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, ako v praxi funguje zabezpečovací prevod na nehnuteľnosť, pokiaľ je na nej ešte úverové zaťaženie z banky vo výške 3 500 eur. Je potrebné sa na zriadenie takéhoto prevodu najprv dohodnúť s bankou, alebo existuje iný postup? Ďakujem za skorú odpoveď.

Odpoveď: Vlatnícke a záložné právo

(odpoveď odoslaná: 28.09.2015)

Dobrý deň, predpokladám, že úverovým zaťažením máte na mysli zriadenie záložného práva k nehnuteľnosti ako prostriedok zabezpečenia splácania úveru. Záložcovi (osoba, ktorá poskytla záloh) v zásade patrí aj právo disponovania (vrátane prevodu vlastníctva) zálohom počas trvania úverového vzťahu, pokiaľ zmluva neurčuje inak. Rozhodujúcim je preto obsah zmluvy o záložnom práve medzi Vami a bankou, teda či obsahuje povinnosť zdržať sa nakladania s nehnuteľnosťou, resp. jej scudzenie podmieňuje súhlasom banky ako záložného veriteľa. Zabezpečovacím prevodom práva totiž dôjde k zmene vlastníctva k nehnuteľnosti, aj keď dočasnej. Pokiaľ záložná zmluva uvedenú povinnosť obsahuje, je potrebné sa na jej zmene s bankou dohodnúť.  


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vlatnícke a záložné právo" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.