POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Dedenie v prípade smrti jedného z partnerov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Nitra

Otázka: Dedenie v prípade smrti jedného z partnerov

Žijeme spolu už 10 rokov, ale náš vzťah nie je právne oficiálny, stále som len priateľka. Deti neplánujem mať. Môj priateľ má syna z prvého manželstva. Hypotéku sme preniesli na moje meno, pretože v tom čase on nemal dostatočný príjem a zabezpečená je na jeho nehnuteľnosť - dom. Dosť často cestujeme a stále uvažujem nad rizikom, čo by sa stalo, keby sa mu niečo pritrafilo. Musela by som ďalej splácať hypotéku? A ak nie ja, potom moja rodina? Mali by sme to ošetriť nejakou zmluvou? Ako by vlastnícke právo v sume hypotéky? Ďakujem.

Odpoveď: Dedenie v prípade smrti jedného z partnerov

Dobrý deň, vychádzajúc zo stručného opisu vo Vašej otázke je možné uviesť, že ak by sa Vášmu partnerovi niečo stalo, nehnuteľnosť by zdedil jeho syn. Nakoľko nie ste zosobášení, tak by v prvej zákonnej dedičskej skupine dedil jeho syn sám a zdedil by všetok majetok po ňom. Tak ako ste sama uviedla potom by zostalo platenie hypotéky naďalej len na Vás s tým, že jeho syn by Vás mohol z nehnuteľnosti aj vysťahovať (nakoľko nemáte k nehnuteľnosti žiadne užívacie ani vlastnícke právo). Ak by ste hypotéku prestali splácať, banka by pravdepodobne uskutočnila dražbu založenej nehnuteľnosti a jeho syn by musel nehnuteľnosť vypratať. Vzhľadom na to, že platíte hypotéku na jeho nehnuteľnosť, myslím si, že je spravodlivé od neho požadovať, aby Vám daroval podiel 1/2 na vlastníckych právach k nehnuteľnosti. Po darovaní by ste sa stali podielovými spoluvlastníkmi nehnuteľnosti a v prípade jeho smrti by ste boli i naďalej vlastníkom nehnuteľnosti a nemuseli ste ho vypratať (ak by jeho syn požadoval, aby ste nehnuteľnosť opustili).

Trápi vás "Dedenie v prípade smrti jedného z partnerov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dedenie v prípade smrti jedného z partnerov (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať na nasledujúcu situáciu: Snúbenička stratila svoju mamu. Jej matka žila 38 rokov s jej otcom bez toho, aby uzavreli manželský zväzok, a mala dvoch ďalších detí z predchádzajúceho vzťahu predtým, ako ovdovela. Ako je to s dedením v takomto prípade? Viem, že jej súrodenci aj ona majú nárok na dedičstvo bytu, ale moja otázka znie: Má nárok na byt aj jej otec, ak nebol spoluvlastníkom bytu?

Odpoveď: Dedenie v prípade smrti jedného z partnerov

(odpoveď odoslaná: 17.11.2023)

Dobrý deň,
V prípade dedenia, keď snúbenica zomrela a jej matka žila 38 rokov s jej otcom bez manželského zväzku, je dôležité poznať pravidlá pre dedenie spolužijúcich osôb. Podľa zákona sa pre dedenie spolužijúcich osôb, ktoré nežili v manželskom zväzku, aplikujú pravidlá uvedené pre druhú dedičskú skupinu.

 

V tomto prípade:

- Dedičmi by mohli byť deti zosnulej matky, teda snúbenica a jej súrodenci.

- Otca, ktorý žil s matkou bez manželského zväzku, možno považovať za dediča až v rámci druhej dedičskej skupiny, ak vôbec spĺňa určité kritériá stanovené zákonom.

 

Čo sa týka bytu, ktorý bol vo vlastníctve matky:

- Ak byt nebol spoluvlastníctvom otca a matky a neexistuje žiadny závet alebo iný právny dokument, ktorý by inak určil dedenie, byt prechádza len na deti zosnulej matky, teda na snúbenicu a jej súrodencov.

 

Pre presnú a špecifickú právnu radu je vhodné konzultovať túto situáciu s našim právnikom špecializujúcim sa na dedičské právo.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dedenie v prípade smrti jedného z partnerov (Občianske právo)

Dobrý deň, so svojím partnerom sme spolu vyše 15 rokov a posledných 10 rokov žijeme v spoločnej domácnosti v rodinnom dome, ktorý je vo vlastníctve môjho partnera. Má dve dospelé deti, ktoré žijú samostatne. Chcela by som sa spýtať, či v prípade smrti partnera mám nejaký nárok ostať naďalej bývať v rodinnom dome? Ďakujem.

Odpoveď: Dedenie v prípade smrti jedného z partnerov

(odpoveď odoslaná: 28.08.2022)

Dobrý deň,
ak je vlastníkom iba Váš partner, tak potom bude celý dom predmetom dedenia. Ak nemá Váš partner spísaný závet, bude sa dediť podľa zákona. V zmysle občianskeho zákonníka poradie dedenia závisí od dedičských skupín. Deti poručiteľa spolu s manželom patria do prvej dedičskej skupiny, pričom Vy by ste v prípade dedenia mali postavenie tzv. spolužijúcej osoby, ktorá dedí v druhej skupine. To znamená, že vo Vami uvedenom prípade, by sa dedičstvo rozdelilo medzi dve deti poručiteľa nakoľko prvá skupina má prednosť pred druhou.

Avšak Váš partner môže zriadiť závet, ktorý má v prípade, ak je zriadený prednosť pred dedením zo zákona. V ňom môže určiť podiel z dedičstva aj Vám, teda napríklad podiel z danej nehnuteľnosti alebo doživotné právo užívania ako vecné bremeno k danej nehnuteľnosti. V prípade vyhotovovania závetu je možné vyhľadať pomoc notára a spísať závet ako notársku zápisnicu, čo zabezpečí, aby mal závet všetky podmienky vyžadované zákonom a zvýši právnu istotu. Týmto spôsobom viete zabezpečiť, aby Vám podiel z dedičstva pripadol.


Podotázka: Dedenie v prípade smrti jedného z partnerov (Občianske právo)

Dobrý deň. Kúpili sme si dom s priateľom, pričom každý z nás vlastní polovicu a hypotéku splácame z môjho účtu, na ktorý nám obom prichádzajú výplaty. Ja som hlavný dlžník a on je spoludlžník. On má zo svojho prvého manželstva štyri deti a teraz spolu očakávame dieťa. Plánujeme sa tiež vziať. Zaujíma ma, čo sa stane v prípade jeho smrti. Verím, že ako jeho manželka budem vlastniť tri štvrtiny domu a pätinu zo zvyšku, dovtedy, kým naše dieťa nedosiahne plnoletosť. Ako je to však s hypotékou? Je rozdiel pri dedení dlhov, ak som hlavný dlžník alebo len spoludlžník? Budú mať jeho prvá rodina nejaké finančné záväzky, alebo budú môcť len uplatňovať nárok na časť domu? Ak by nesplácali, mal by exekútor právo obrátiť sa iba na mňa ako hlavného dlžníka? Je možné, aby som darovacou zmluvou predišla deleniu domu v prípade jeho smrti, a to tak, aby to jeho rodina nemohla spochybniť? Ešte by som sa chcela opýtať, či jeho prvá rodina má možnosť uplatňovať nárok na jeho životnú poistku, ktorú máme uzatvorenú jeden na druhého s cieľom zaistiť splácanie dlhu aj v prípade, že jedno z nás ovdoví. Ďakujem.

Odpoveď: Dedenie v prípade smrti jedného z partnerov

(odpoveď odoslaná: 23.03.2020)

Dobrý deň, ak Váš partner zomrie v čase keď už budete manželmi, budete dediť spolu s jeho všetkými piatimi deťmi, a to rovným dielom. Je potrebné si uvedomiť, že predmetom dedičstva bude jeho 1/2 domu, a nie celý dom. Tzn. že každý dedič, päť detí a Vy, budete dediť 1/6 z 1/2. Ak budete chcieť vlastniť dom spolu s Vaším spoločným dieťaťom, ostatných dedičov budete musieť vyplatiť. Pri dedení dlhu nie je podstatné, či ste v zmluve o úvere označený ako dlžník alebo spoludlžník. Z pohľadu banky ste obaja zaviazaný spoločne a nerozdielne. A dediť sa bude jeho podiel na tomto úvere. Povinnosť platiť tento úver budú mať všetci dedičia, ktorí sa nevzdajú svojho dedičského práva. Tzn. že aj všetky jeho predchádzajúce deti. Ak sa nebude úver platiť riadne a včas, vzhľadom na solidárnosť dlžníkov bude môcť banka vymáhať dlžnú sumu od všetkých dlžníkov naraz alebo iba od jedného, je to na rozhodnutí banky. Práve v tom spočíva podstata solidárnosti spoločného záväzku. Predísť tomu, aby sa jeho časť domu dedila dá, a to takým spôsobom, že svoj podiel daruje. Ak ho napríklad daroval Vášmu spoločnému dieťaťu, v rámci dedičského konania by následne bolo potrebné tento dar zohľadniť v tzv. kolácii (započítanie daru na dedičský podiel dediča). Iným spôsobom by to napadnúť nemohli. Poistné plnenie zo životnej poistky nie je predmetom dedičského konania a vypláca sa priamo určenému subjektu.


Trápi vás "Dedenie v prípade smrti jedného z partnerov" a chcete pomôcť?

Podotázka: Dedenie v prípade smrti jedného z partnerov (Občianske právo)

Dobrý deň, rada by som sa informovala ohľadom dedenia. Máme s manželom dom, ktorý sme kúpili ešte pred svadbou na hypotéku. Máme každý polovičný podiel a ja som spoludlžníkom na hypotéke. Manžel má z predošlého manželstva päť detí a ja mám jedno, spolu žiadne nemáme. Rada by som sa teda dozvedela, čo by som v prípade jeho smrti dedila a ako by prebiehalo splácanie hypotéky. Ďakujem.

Odpoveď: Dedenie v prípade smrti jedného z partnerov

(odpoveď odoslaná: 16.10.2019)

Dobrý deň,

v prípade, že jeden z vás ako manželov by zomrel, dedičmi po ňom budú jeho vlastné deti, teda nie deti druhého manžela - predpokladáme, že nedošlo k adopcii detí navzájom, lebo v tomto prípade by sa deti považovali za vlastné resp. spoločné deti oboch manželov. 
Z otázky vyplýva, že nehnuteľnosť nepatrí do BSM, potom v súlade s ust. § 473 Obč. zákonníka platí :
"(1) V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.
(2) Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci."

Príklad : V prípade smrti vášho manžela, predmetom dedenia by bola jedna polovica RD a dedičom ohľadom RD by ste boli vy ako jeho manželka a deti vášho manžela, každý rovnakým dielom. Uvedené platí rovnako aj vo vašom prípade, t.j. : predmetom dedenia by bola jedna polovica domu a dedičom by bol manžel a vaše vlastné 1 dieťa. 
To je zákonné dedenie.

Dedičia sa však v dedičskom konaní môžu dohodnúť aj na inom vyporiadaní vzhľadom na zostatok hypotéky.

Samotné dedenie neznamená, že zaniká záväzok voči banke, záložné právo v prospech banky zostáva zachované a zodpovednosť dedičov za splatenie hypotéky, resp. jej zostatku bude zodpovedať výške ich spoluvlastníckych podielov na nehnuteľnosti. 

O úmrtí treba vždy banku informovať.

 

 


 


Podotázka: Dedenie v prípade smrti jedného z partnerov (Občianske právo)

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa dedenia. Dom je síce zapísaný na moje meno, ale platí na neho môj priateľ. Ak by sa mu niečo stalo, dokázať jeho platby môžem len tým, že je to jeho nehnuteľnosť, alebo tým, že mi posiela peniaze a je z nich strhnutá úhrada hypotéky. Zatiaľ mi nikto neporadil, ako tieto záležitosti upraviť, pokiaľ nie sme manželia a nemáme spoločné dieťa. Je teda svadba jediným riešením? Ďakujem.

Odpoveď: Dedenie v prípade smrti jedného z partnerov

(odpoveď odoslaná: 21.11.2016)

Dobrý deň, zo zmluvy o hypotéke vyplýva, že Vy ste dlžníkom a z tejto zmluvy vzniká iba Vám povinnosť uhrádzať splátky. To, že akým spôsobom ste dohodnutý s Vaším priateľom bude po jeho smrti irelevantné a povinnosť platiť splátky zostane iba Vám. Jednou z možností ako dosiahnuť, aby aj Váš priateľ bol z hypotéky zaviazaný je dohoda o pristúpení k záväzku. Váš priateľ musí s bankou (veriteľom) uzatvoriť dohodu o pristúpení k záväzku a následne bude aj on v súlade s právnym poriadkom SR povinný uhrádzať jednotlivé splátky. Ak by ste u notára podpísali akúkoľvek dohodu Vy s partnerom, s vysokou pravdepodobnosťou by túto dohodu jeho dedičia napadli.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dedenie v prípade smrti jedného z partnerov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.