Máte
otázku?

Ústna dohoda o zrušení výživného


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Košice

Otázka: Ústna dohoda o zrušení výživného

Súdom mi bolo určené platiť výživné dcére, ktorá študovala na vysokej škole a tento mesiac úspešne ukončila štúdium. Momentálne je na úrade práce. Ustne sme sa dohodli, že jej už nemusím platiť. Neviem, či to stačí, alebo musím požiadať súd o zrušenie výživného. Za Vašu odpoveď vopred ďakujem s pozdravom, Ján.

Odpoveď: Ústna dohoda o zrušení výživného

Dobrý deň, 

pokiaľ povinnosť prispievať na výživné dcéry bolo určené súdnym rozhodnutím, potom ste povinný na dcéru prispievať až kým súd nerozhodne, že je schopná sama sa živiť, a teda že už nemá nárok na výživné. Odporúčam Vám podať na súd návrh na zrušenie vyživovacej povinnosti k plnoletému dieťaťu.

Trápi vás "Ústna dohoda o zrušení výživného" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ústna dohoda o zrušení výživného (Rodinné právo)

Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať na otázku týkajúcu sa výživného. Mám dvojičky - chlapcov. Ich otec odišiel, keď mali dva mesiace a pol roka sa ani neozval ani neplatil. Po pol roku sa mi podarilo získať jeho kontakt a ohľadom výživného mi povedal, že aj keď ho dám na súd, nemusí mi nic platiť, pretože je podnikateľ a má nulové daňové priznanie, navyše žiaden majetok nie je na jeho meno. Je to naozaj tak? Dodal, že ak sa vráti, platiť by mohol v sume 300 eur na deti, pretože by mal vtedy peniaze. S tým však nesúhlasím, pretože na základe predchádzajúcich skúseností viem, že tie peniaze neprídu. Vždy mal výhovorky, keď mu dorazili peniaze, argumentoval, že potrebuje zaplatiť niečo urgentné iné. Je možné súdnou cestou dosiahnuť, aby platil aspoň nejaké výživné? Je nemožné uživiť dvojičky a ešte jedno staršie dieťa. Ďakujem.

Odpoveď: Ústna dohoda o zrušení výživného

(odpoveď odoslaná: 10.07.2018)

Dobrý deň,

tvrdenia uvádzané otcom detí sa nezakladajú na pravde a snaží sa Vás podľa všetkého len zavádzať. Náš zákon o rodine je konštruovaný tak, že výživné má prednosť pred všetkými ostatnými výdavkami, pričom dieťa má nárok na rovnakú životnú úroveň, ako rodičia. Ak by skutočne nemal žiaden majetok, aj tak by bol povinný platiť aspoň minimálne výživné, ktoré je v súčasnosti 27,32 €. O tom, že má finančné prostriedky svedčí aj jeho vyjadrenie, že by platil 300,- €. Odporúčam zvážiť podanie návrhu na určenie vyživovacej povinnosti na súd. Súd nebude viazaný len Vašimi tvrdeniami, resp. tvrdeniami odporcu, ale reálnym stavom, pretože musí skúmať, aké sú v skutočnosti pomery oboch strán.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ústna dohoda o zrušení výživného" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.