Máte
otázku?

Určenie otcovstva a výživné na dieťa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Trenčín

Otázka: Určenie otcovstva a výživné na dieťa

Dobrý deň, ocitla som sa v ťažkej životnej situácii. Ostala som sama s dieťaťom, pretože môj priateľ ma podvádzal a občas aj napadol, čím mi neskutočne ubližoval psychicky. Avšak, späť k mojej otázke. Stále si dorábam školu a som v prenájme, za ktorý platím 350€. Nemôžem ísť bývať inde, ani k rodičom, keďže bývajú v jednoizbovom byte. Môj jediný príjem predstavuje rodičovský príspevok a prídavky, čo je cca 240€. S bývalým sa nedá dohodnúť. Má tak vymyslené, že jeho šéf mu dáva na výplatnú pásku len 30€, pričom v skutočnosti zarába 850€ (je to výhodné pre oboch, šéf nemusí platiť odvody). Bývalý žije u mamy, ktorej dáva 100€ na stravu a bývanie. Keď som mu volala, povedal, že mi dá 100€ a že mám byť rada, že mi nedá len 30€. Prosím, ako mám postupovať? Nemám ani na právnika, na nič. Opustil ma v takejto situácii a šiel si po svojom. Mám ešte jednu otázku; ak by som šla na súd, koľko mi v mojej situácii, by musel platiť? (Na rodnom liste malého nie je uvedený otec.) Mám ešte ďalšie otázky, prosím o odpoveď. Veľmi pekne ďakujem. Karin.

Odpoveď: Určenie otcovstva a výživné na dieťa

Dobrý deň, k Vašej otázke uvádzame nasledovné stanovisko vyjadrujúce náš právny názor:

 

Určenie otcovstva

 

V prvom rade je vo Vašom prípade potrebné uviesť, že z právneho hľadiska v súčasnosti Vaše dieťa otca nemá. Preto ani žiadny muž nemá v súčasnosti právnu povinnosť hradiť na dieťa akékoľvek výžviné. Aby túto právnu povinnosť otec dieťaťa mal, musíte v prvom rade podať na súd návrh na určenie otcovstva dieťaťu súdom.

 

Určovanie otcovsrva súdom upravuje § 94 zákona č. 36/2005 Z. z. zákon o rodine v účinnom znení (ďalej len "Zákon o rodine"), podľa ktorého: 

(1) Ak nedošlo k určeniu otcovstva súhlasným vyhlásením rodičov, môže dieťa, matka alebo muž, ktorý tvrdí, že je otcom, navrhnúť, aby otcovstvo určil súd.
(2) Za otca sa považuje muž, ktorý s matkou dieťaťa súložil v čase, od ktorého neprešlo do narodenia dieťaťa menej ako stoosemdesiat a viac ako tristo dní, ak jeho otcovstvo nevylučujú závažné okolnosti.

 

Rovnako ako v prípade určenia otcovstva súhlasným vyhlásením rodičov, i v tomto prípade nie je podanie návrhu oprávnenou osobou obmedzené žiadnou zákonnou lehotou. Za otca sa považuje muž, ktorý s matkou dieťaťa súložil v rozhodnej dobe, teda v čase, od ktorého neprešlo do narodenia dieťaťa menej ako stoosemdesiat a viac ako tristo dní, samozrejme ak jeho otcovstvo nevylučujú závažné okolnosti.

 

Súd v tomto prípade postupuje v zmysle zásady oficiality, teda s cieľom zistenia skutkového stavu vykonáva i tie dôkazy, ktoré účastníci konania nenavrhli, v zásade ide však najmä o diagnostiku DNA, krvné skúšky, testy potencie muža, ako i gynekologické vyšetrenia matky a porovnávanie termínov pôrodu a súlože (súložou sa rozumie pohlavný styk, pri ktorom došlo k spojeniu pohlavných orgánov muža a ženy, pričom je táto dokonaná už ich samotným spojením, a teda nie je nevyhnutné, aby došlo i k pohlavnému uspokojeniu). Súd taktiež skúma, či nie je možné určiť otcovstvo súhlasným vyhlásením rodičov.

 

Konanie o určenie otcovstva je jedným z konaní vo veciach rodičovstva, ktoré je upravené v § 105 a nasl. zákona č. 161/2015 Z. z. Civilný mimosporový poriadok v účinnom znení (ďalej len "CMP"). Návrh na určenie otcovstva podáva oprávnená osoba, ktorou by ste v danom pírípade ako matka boli aj Vy, podľa § 106 CMP na súd, v obvode ktorého má Vaše dieťa bydlisko. 

 

Účastníkmi tohto konania o určenie otcovstva by v prípade, ak návrh podala matka, bola podľa § 108 ods. 2 CMP matka, dieťa a muž, ktorého otcovstvo k dieťaťu má byť určené.

 

Veľmi dôležitým v tejto súvislosti je ustanovenie § 110 CMP, podľa ktorého s konaním o určenie otcovstva je spojené konanie o úprave výkonu rodičovských práv a povinností a o výžive maloletého.

 

Teda v prípade, ak by ste podali návrh na určenie otcovstva súdom (keďže bez podania tohto návrhu - teda bez toho, aby bol Vášmu dieťaťu určený otec - nemáte právo na žiadne výživné voči biologickému otcovi dieťaťa, keďže nie je aj jeho právnym otcom) v tomto konaní by súd zároveň upavoval aj výkon rodičovských práv a povinností k dieťaťu obidvomi rodičmi (určoval by, do koho osobnej starostlivosti bude súdom dieťa zverené, v akom rozsahu a za akých podmienok bude mať druhý rodič právo styku s dieťaťom, v akej výške bude uhrádzať výživné, kto bude dieťa zastupovať v bežných veciach, kto bude spravovať majetok dieťaťa) a pod.

 

Výživné

 

Podľa § 62 ods. 2 Zákona o rodine obaja rodičia prispievajú na výživu svojich detí podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov. Dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov.

 

Jednou zo zásad, ktorými je aj súd v konaní o určenie rodičovstva viazaný, je zásada upravená v čl. 6 CMP, podľa ktorého súd postupuje v súčinnosti s účastníkmi konania tak, aby zistil skutočný stav veci. Súd je povinný na účely zistenia skutočného stavu veci vykonať všetky potrebné dôkazy, aj keď ich účastníci konania nenavrhli.

 

Teda, súd bude povinný v konaní vykonať všetky dôkazy, ktorými možno zistiť aj skutočný stav príjmov otca dieťaťa, ktorého otcovstvo sa v konaní bude taktiež určovať. Hoci by teda príjmy otca boli formálne len vo výške 30,- € a súd aj na základe ostatných vykonaných dôkazov dospeje k záveru, že to nie je skutočná výška príjmov otca dieťaťa, bude pri určovaní výšky výživného vychádzať z výšky príjmov, ktorú súd zistí.

 

Ako sme však už uviedli, určenie výšky výživného závisí od mnohých faktorov - nie len od príjmov otca - tie sú len jedným z mnohých kritérií, z ktorých súd pri rozhodovaní vychádza. Dôležité je totiž poznať aj výšku výdavkov na dieťa, či sú obvyklé v porovnaní s ostatnými deťmi daného veku alebo napr. v dôsledku nepriaznivého zdravotného stavu zvýšené a pod.

 

Ak preto chcete aby otec dieťaťa platil výživné v primeranej výške, odporúčame Vám podať na súd návrh na určenie otcovstva dieťaťa a úpravu výkonu rodičovských práv a povinností, ktorej súčasťou bude aj určenie výšky výživného.

Trápi vás "Určenie otcovstva a výživné na dieťa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Určenie otcovstva a výživné na dieťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, ako to je v prípade, keď som s priateľkou čakal dieťa a ona ma opustila. Ak ma do rodného listu neuviedla ako otca, som povinný platiť výživné? Alebo je povinnosť platiť výživné od momentu, kedy ma súd určí za otca? Ďakujem.

Odpoveď: Určenie otcovstva a výživné na dieťa

(odpoveď odoslaná: 18.11.2023)

Dobrý deň,
radi odpovieme na Vašu otázku. Je pravdou, že výživné sa určuje až potom ako je otcovstvo určené jedným zo zákonných spôsobov. Zákon však myslí aj na situácie akú spomínate Vy. V tomto smere je dôležité ustanovenie § 74 ods. 2:

Súd môže na návrh tehotnej ženy uložiť mužovi, ktorého otcovstvo je pravdepodobné, aby poskytol vopred sumu potrebnú na zabezpečenie jej výživy podľa odseku 1, príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom a sumu potrebnú na zabezpečenie výživy dieťaťa po dobu, počas ktorej by žene patrila materská dovolenka podľa osobitného predpisu.

Ako je však uvedené vyššie, aby bola vopred poskytnutá suma uvedená vyššie, je potrebné, aby matka podala návrh na súd, preto, ak ho nepodá, tak Vám daná povinnosť uložená nebude. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Určenie otcovstva a výživné na dieťa (Rodinné právo)

Dobrý deň. Môžem po narodení dieťaťa súdne žiadať v jednej žiadosti o určenie otcovstva, výživné a zároveň príspevok na úhradu niektorých nákladov slobodnej matky? Ďakujem.

Odpoveď: Určenie otcovstva a výživné na dieťa

(odpoveď odoslaná: 05.06.2018)

Dobrý deň, s konaním o určenie otcovstva podľa tretej zákonnej domnienky (určenie otcovstva) sa vždy spája aj konanie o určenie výšky výživného, nakoľko od okamihu určenia otcovstva musí otec dieťaťa začať platiť výživné na svoje maloleté dieťa (v ktorého rodnom liste bude zapísaný ako otec). Bežnou praxou (vzhľadom na efektívnosť súdneho konania a hospodárnosť konania) je, že sa s návrhom na určenie otcovstva a výživného spája aj konanie o príspevku na úhradu niektorých nákladov nevydatej matky. V takom prípade bude mať súdne rozhodnutie viaceré výroky, pričom by sa v prvom rade malo určiť otcovstvo, v druhom výroku výživné (prípadne aj úprava ostatných rodičovských práv a povinností) a v treťom výroku výška príspevku na úhradu niektorých nákladov nevydatej matky. V návrhu však treba samostatne osvedčiť jednotlivé skutočnosti rozhodné pre určenie toho ktorého príspevku a zároveň uviesť všetky rozhodné skutkové tvrdenia potrebné pre rozhodnutie súdu.


Podotázka: Určenie otcovstva a výživné na dieťa (Rodinné právo)

Je možné žiadať o výživné od otca už za dobu tehotenstva? Mala som počas tohto obdobia zvýšené výdavky. Je možné tento nárok uplatniť až po pôrode? Ďakujem.

Odpoveď: Určenie otcovstva a výživné na dieťa

(odpoveď odoslaná: 17.05.2018)

Dobrý deň, odpoveď na Vašu otázku závisí od toho, či ste za otca dieťaťa vydatá alebo nie. Ak ste vydatá za otca dieťaťa a on Vám nepomáha finančne počas Vášho tehotenstva, je možné od neho žiadať výživné na manželku podľa ustanovenia § 71 Zákona o rodine. Ak za otca dieťaťa nie ste vydatá môžete od neho žiadať tzv. príspevok na výživu a úhradu niektorých nákladov nevydatej matke. O tento príspevok je možné požiadať aj počas tehotenstva, pred pôrodom. Tento príspevok sa však priznáva najdlhšie na dobu dvoch rokov, najneskôr odo dňa pôrodu. Je potrebné si uvedomiť, že tento príspevok je určený pre Vašu osobu. Okamihom pôrodu vznikne vyživovacia povinnosť otca voči svojmu dieťaťu, ktorý budete musieť osobitne požadovať priznať v súdnom konaní, ak ju nebude plniť dobrovoľne.


Trápi vás "Určenie otcovstva a výživné na dieťa" a chcete pomôcť?

Podotázka: Určenie otcovstva a výživné na dieťa (Rodinné právo)

Kedy sa určuje otcovstvo, ak existuje viacero potenciálnych otcov? Musí sa výživné platiť od momentu vynesenia súdneho rozhodnutia alebo retroaktívne od dátumu narodenia dieťaťa? Ďakujem za promptnú odpoveď.

Odpoveď: Určenie otcovstva a výživné na dieťa

(odpoveď odoslaná: 22.01.2016)

Dobrý deň, otcovstvo sa určuje podľa zákona o rodine 3. zákonnými domnienkami. 1/ otcovstvo manžela matky, 2/ otcovstvo určené súhlasným vyhlásením rodičov a 3/ určenie otcovstva rozhodnutím súdu. Vzhľadom na Vašu otázku a skutočnosť, že je viacero potenciálnych otcov je možné predpokladať, že sa otcovstvo bude určovať rozhodnutím súdu. V takom prípade Vám vyživovacia povinnosť voči maloletému vzniká rozhodnutím súdu. Až rozhodnutím súdu sa stanete z právneho hľadiska otcom dieťaťa a z toho dôvodu nie je možné voči Vám spätne určiť vyživovaciu povinnosť.


Podotázka: Určenie otcovstva a výživné na dieťa (Rodinné právo)

Dobrý deň. Už 10 rokov sa súdim o výživné. Otec mojej dcéry odišiel do Anglicka. Po pochádza z Banskej Bystrice a ja zo Zvolena. Moja matka zistila minulý rok, že musí prísť na súd v septembri 2014. Potom v októbri 2014 vzala moju dcéru a požiadala o jej opateru. Dcéru jej zverili do dočasnej starostlivosti s tvrdením, že je dcéra zmanipulovaná, čo potvrdila aj sociálna služba. Moja matka si myslí, že ak bude mať moju dcéru v opatere, dostane peniaze na výživné a to je to, čo ju motivuje, pretože chce začať podnikať. Tento piatok je súd a príde aj otec dieťaťa. Nikdy ju predtým nevidel, ale dnes mi napísal, že ak bude určené otcovstvo, požiada o ňu aj on. Ako je to teda? Má moja mama nárok na peniaze za výživné za posledný rok a tri roky dozadu, ak to urobila účelovo? A môže dcéru získať jej otec, aj keď o ňu celý život nejavil záujem a až teraz ho ňou zaujala? Ďakujem.

Odpoveď: Určenie otcovstva a výživné na dieťa

(odpoveď odoslaná: 29.09.2015)

Dobrý deň

výživné podľa § 77 zák. č. 36/2005 Z. z. o rodine možno priznať najdlhšie na dobu troch rokov spätne odo dňa začatia konania, ak sú nato dôvody hodné oosobitného zreteľa. Súd v takomto prípade musí skúmať dôvody, ktoré bránili oprávnenému rodičovi uplatniť zákonný nárok ihneď potom, ako povinný rodič prestal plniť svoju vyživovaciu povinnosť a prečo návrh na plnenie vyživovacej povinnosti neuplatnil včas.

 

Pokiaľ sa jedná o rozhodnutie súdu o určení otcovstva, toto zakladá mužom označeným za otca a dieťaťom právny vzťah, ktorý zodpovedá rodičovskému vzťahu so všetkými právami a povinnosťami z tohto vzťahu vyplývajúcich.  

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Určenie otcovstva a výživné na dieťa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.