POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Zapretie otcovstva a výživné


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Nitra

Otázka: Zapretie otcovstva a výživné

Dobrý deň, môj syn sa cez internet zoznámil s dievčaťom. Po troch mesiacoch nám oznámila, že je tehotná a po deviatich mesiacoch porodila. Môj syn, ktorý nie je skúsený, dal dieťaťu svoje priezvisko. O rok neskôr však dievča od nás odišlo. Chlapec bude mať v máji 3 roky a môj syn si pred rokom podal žiadosť o DNA testy do Nitry. Tieto testy ešte neboli vykonané, no dnes mu súd v Topolčanoch určil výživné na dieťa, a to napriek tomu, že DNA testy ešte neprebehli. Ako je možné, že mu súd vyrúbil výživné bez vykonania týchto testov? Chcem sa opýtať, ako by môj syn mal teraz postupovať, keďže je nezamestnaný. Ďakujem veľmi pekne.

Odpoveď: Zapretie otcovstva a výživné

Dobrý deň,

 

z Vašej otázky nie je zrejmé, či Váš syn súhlasne vyhlásil otcovstvo k dieťaťu, no je možné túto skutočnosť predpokladať na základe toho, čo uvádzate: "určil mu priezvisko". Pokiaľ by Váš syn určil podľa § 90 a nasl. Zákona o rodine otcovstvo k dieťaťu, je týmto úkonom považovaný za otca až pokiaľ úspešne nezaprie otcovstvo, resp. pokiaľ súd nerozhodne, že nie je otcom. Týmto úkonom (pokiaľ ho Váš syn urobil) mu vznikajú rodičovské práva a povinnosti, vrátane povinnosti vyživovať dieťa. 

 

Nie je mi úplne jasné, čo konkrétne myslíte "podaním žiadosti na testy DNA", či návrh na zapretie otcovstva na príslušný súd, alebo len žiadosť do zdravotníckeho zariadenia. 

 

Pokiaľ Váš syn skutočne vyhlásil otcovstvo na matrike alebo na súde k tomuto dieťaťu podľa § 90 a nasl. Zákona o rodine, odporúčam podať na súd návrh na zapretie otcovstva (pokiaľ tak syn ešte neurobil). Tento návrh môže podať do 3 rokov od určenia otcovstva na matrike alebo na súde. Následne môže na súde Váš syn preukázať či je, alebo nie je otcom. Pokiaľ úd rozhodne, že Váš syn skutočne nie je otcom, dňom právoplatnosti rozhodnutia o zapretí otcovstva Váš syn prestáva byť otcom. Potom by mohol od matky, alebo od novourčeného otca (ak by taký bol) žiadať vrátenie výživného, ktoré na dieťa platil, podľa § 79 ods. 1 Zákona o rodine.

 

 

Čo sa týka momentálnej povinnosti Vášho syna platiť výživné, odporúčam, aby syn výživné platil súdom určené výživné, nakoľko pokiaľ si túto povinnosť plniť nebude môže mu vzniknúť aj trestná zodpovednosť, zanedbania povinnej výživy podľa § 207 Trestného zákona. Ak syn nemôže plniť výživné vo výške, akú mu určil súd, odporúčam, aby na súd podal návrh na zníženie výživného, resp. požiadal, aby mohol plniť výživné len v minimálnej výške. Minimálne výživné je 30% sumy životného minima.

 

Zdôrazňujem však skutočnosť, že uvedený postup je možné uplatniť, pokiaľ Váš syn určil otcovstvo súhlasným vyhlásením na matrike alebo na súde.

Trápi vás "Zapretie otcovstva a výživné" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zapretie otcovstva a výživné (Rodinné právo)

Dobrý deň, môj priateľ by chcel zrieknuť sa otcovstva, keďže sa v posledných rokoch nemôže stýkať so svojím synom. Jeho bývalá manželka mu to neumožňuje a požaduje od neho iba platbu výživného každý mesiac. Rozvod bol uzavretý pred rokom a svojho syna, ktorý teraz má dva roky, nevidel prakticky od jeho narodenia. Dieťa ho nepozná a matka mu tvrdí, že otca nemá. Bývalá manželka sa s dieťaťom presťahovala do Českej republiky a odmieta dokonca aj videohovory, čo by umožnilo dieťaťu vidieť otca aspoň týmto spôsobom. Chcem sa opýtať, či existuje možnosť zrušiť otcovstvo a povinnosť platiť alimenty. Ďakujem.

Odpoveď: Zapretie otcovstva a výživné

(odpoveď odoslaná: 04.04.2024)

Dobrý deň, zrušiť otcovstvo nie je možné v prípade, ak otec zapísaný v rodnom liste dieťaťa je skutočne biologickým otcom dieťaťa. Naše slovenské právo pozná inštitút zapretia otcovstva. Zaprieť otcovstvo je možné do zákonnom stanoveného času, avšak iba v prípade, že by sa manžel matky dozvedel, že dieťa nie je jeho. V opačnom prípade, otcovstvo nie je možné zaprieť len tak, rep. len preto, že matka otcovi bráni v styku s dieťaťom.

V tomto prípade, ak matka bráni v styku s dieťaťom, otec sa môže domáhať styku s dieťaťom priamo na súde. Ak súd o styku už rozhodoval, potom je možné podať návrh na výkon takéhoto rozhodnutia v časti styku. Súd disponuje nástrojmi, ako matku donútiť k odovzdaniu dieťaťa na styk s jeho otcom a ako styk vymôcť. Pokiaľ ide o výživné, toto je povinný platiť každý rodič, dokonca platí, že výživné na dieťa má prednosť pred ostatnými výdavkami rodiča. 

Navyše je potrebné uviesť, že presťahovanie dieťaťa je podstatná vec, o ktorej rozhodujú rodičia spoločne. Ak sa nedohodnú, na návrh niektorého z nich rozhodne súd. Uvedené upravuje § 35 Zákona o rodine:  "Ak sa rodičia nedohodnú o podstatných veciach súvisiacich s výkonom rodičovských práv a povinností, najmä o vysťahovaní maloletého dieťaťa do cudziny, o správe majetku maloletého dieťaťa, o štátnom občianstve maloletého dieťaťa, o udelení súhlasu na poskytovanie zdravotnej starostlivosti a o príprave na budúce povolanie, rozhodne na návrh niektorého z rodičov súd."

Preto, ak sa matka po rozvode presťahovala s dieťaťom do iného štátu bez súhlasu otca dieťaťa, potom hovoríme o neoprávnenom premiestnení dieťaťa tzv. únose dieťaťa druhým rodičom. V takomto prípade by potom bolo možné začať tzv. návratové konanie za predpokladu, že nedošlo ešte k uplynutiu zákonnej lehoty, v rámci ktorej možno takéto konanie začať.

Ak by ste sa chceli v tejto veci viac poradiť, neváhajte si objednať konzultáciu cez nižšie uvedený link: 

https://ficek.sk/dohodnut-termin-konzultacie.html


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zapretie otcovstva a výživné (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám otázku. Manžel mal z predchádzajúceho vzťahu dve deti. Teraz po šiestich rokoch zistil, že jedno dieťa nie je jeho. V dôsledku toho chce súdnou cestou zrušiť otcovstvo a výživné. Je to možné?

Odpoveď: Zapretie otcovstva a výživné

(odpoveď odoslaná: 20.09.2021)

Dobrý deň,

posúdenie Vašej otázky závisí od spôsobu, akým bolo otcovstvo Vášho manžela k danému dieťaťu určené. Ak bol totiž manželom matky a jeho otcovstvo bolo určené tzv. prvou zákonnou domnienkou (t.j. pokladá sa za otca dieťaťa manžel matky, ak sa dieťa narodí v čase od uzavretia manželstva do uplynutia trojstého dňa po zániku manželstva), potom manžel môže do troch rokov odo dňa, keď sa dozvedel o skutočnostiach dôvodne spochybňujúcich, že je otcom daného dieťaťa, zaprieť na súde, že je jeho otcom. Trojročná lehota je teda viazaná na subjektívnu okolnosťou, teda plynie od okamihu keď sa o týchto spochybňujúcich skutočnostiach manžel dozvedel a v tejto lehote môže na súde zaprieť, že je otcom dieťaťa. Ak však jeho otcovstvo bolo určené súhlasným vyhlásením rodičov, potom Váš manžel môže otcovstvo pred súdom zaprieť len do troch rokov odo dňa jeho určenia, a to len ak je vylúčené, že by mohol byť otcom dieťaťa; táto lehota sa neskončí pred uplynutím troch rokov od narodenia dieťaťa. To znamená, že ak by bolo jeho otcovstvo určené súhlasným vyhlásením rodičov tzv. druhou zákonnou domnienkou, potom trojročná lehota začína plynúť odo dňa určenia súhlasným vyhlásením. Platí, že aj matka dieťaťa môže v rovnakej lehote zaprieť, že otcom dieťaťa je muž, ktorého otcovstvo bolo určené súhlasným vyhlásením rodičov. 

Ak by súd rozhodol o tom, že Váš manžel skutočne nie je otcom daného dieťaťa (čo by sa však v konaní muselo riadne preukázať, napr. DNA testami), dňom právoplatnosti rozhodnutia o zapretí otcovstva Váš manžel by prestal byť otcom tohto dieťaťa, a týmto okamihom by nemal ani rodičovské práva a povinnosti vo vzťahu k tomuto dieťaťu (to sa týka aj vyživovacej povinnosti). Spotrebované výživné sa však nevracia, pokiaľ sa plnilo voči maloletému dieťaťu. 


Podotázka: Zapretie otcovstva a výživné (Rodinné právo)

Chcel by som sa opýtať, do koľkých rokov môže dieťa priznať otcovstvo, ak jeho matka ho zaprela pri jeho narodení? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zapretie otcovstva a výživné

(odpoveď odoslaná: 21.06.2017)

Dobrý deň,

celkom nerozumiem Vašej otázke. Otcovstvo je možné podľa zákona zaprieť len ak už bolo predtým určené. Ak máte na mysli neuvedenie otca do rodného listu, potom má otec možnosť dožadovať sa určenia otcovstva, a to buď formou súhlasného vyhlásenia na matrike alebo podaním žaloby na súd. Ak by otec bol v čase narodenia dieťaťa manželom matky, potom by bol automaticky otcom.


Trápi vás "Zapretie otcovstva a výživné" a chcete pomôcť?

Podotázka: Zapretie otcovstva a výživné (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať. Môj manžel má nemanželské dieťa, ku ktorému sa pred matrikou dobrovoľne priznal. Časom však vznikli pochybnosti o jeho otcovstve, pretože aj matka dieťaťa pred nejakým časom vyhlásila, že on nie je otec. Chcel odoprieť otcovstvo, avšak, ako sa uvádza, pred súdom je to vraj nemožné, keďže dieťa má viac ako tri roky. Aktuálne mu dokonca zvýšili vyživovaciu povinnosť. Akým spôsobom by sme mali postupovať? Existuje možnosť uskutočniť DNA testy, aby sme zistili, či dieťa naozaj je jeho? Rovnako ma zaujíma, do akého veku sa dieťaťu platí výživné. Je to do 18 rokov alebo do 25 rokov? A musí dieťa po dovŕšení 18 rokov predložiť návrh na výživné, alebo ako sa to potom riadi? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zapretie otcovstva a výživné

(odpoveď odoslaná: 02.11.2015)

Dobrý deň, trojročná lehota na zapretie otcovstva určeného súhlasným vyhlásením rodičov začína plynúť odo dňa určenia otcovstva súhlasným vyhlásením rodičov. Táto lehota neskončí pred uplynutím troch rokov odo dňa narodenia dieťaťa (tzn. nemôže skončiť pred, ale môže skončiť po uplynutí troch rokov od narodenia).  Ak Vášmu manželovi ešte neuplynula lehota na zapretie otcovstva môže podať návrh na súd. Po uplynutí tejto lehoty je možné zaprieť otcovstvo len na návrh dieťaťa, pričom súd najprv rozhoduje o prípustnosti zapretia otcovstva. Zapretie otcovstva súd povolí len vtedy, ak je to v záujem dieťaťa a ak rodičom už uplynula lehota na zapretie otcovstva. DNA testy si napriek tomu spraviť môžete, avšak na ich základe nedôjde k žiadnej zmene v rodnom liste dieťaťa.

Vyživovacia povinnosť rodičov k dieťaťu trvá do doby, kým dieťa nie je schopné samé sa živiť. Nie je vekovo obmedzené. Dieťa po nadobudnutí 18. roka života nemusí podať na súd návrh na určenie výživného, ak výživné bolo určené už pred nadobudnutím plnoletosti. Vyživovacia povinnosť po 18tke trvá naďalej s tým rozdielom, že sa výživné neplatí k rukám matky, ale k rukám dieťaťa.


Podotázka: Zapretie otcovstva a výživné (Rodinné právo)

Mám dve dcéry. Staršia má 5 rokov a mladšia 1 rok. Mám podozrenie, že obe nemusia byť moje vlastné. Rád by som tento fakt overil DNA testom. Je možné to uskutočniť u oboch dcér? Aké kroky mám podniknúť v tomto smere?

Odpoveď: Zapretie otcovstva a výživné

(odpoveď odoslaná: 02.06.2014)

Dobrý deň,

máte možnosť kontaktovať ktorúkoľvek spoločnosť, ktorá sa zaoberá zistením otcovstva - DNA testmi. Bude potrebné získať od detí ich bukálny výter, to isté od Vás. To, či ste otec, zistíte aj bez súčinnosti matky. Ak zistíte, že nie ste otec, máte právo podať návrh na zapretie otcovstva.

Návrh na zapretie otcovstva sa však líši podľa toho, či s matkou detí ste zosobášení, ako aj od toho, akým spôsobom došlo k určeniu otcovstva.

S návrhom resp. zastupovaním Vám potom prípadne môžeme pomôcť.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zapretie otcovstva a výživné" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.