Máte
otázku?

Ako podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Prešov

Otázka: Ako podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie?

Dobrý deň, mám na vás otázku. Približne pred dvoma týždňami ku mne prišli policajti s tým, že som údajne niekoho napadol, čo samozrejme nie je pravda. Dnes mi prišlo aj predvolanie na obvodný úrad ohľadne nejakého priestupku, kde je uvedené konkrétne meno údajne napadnutého. Rád by som sa poradil a určite chcem podať trestné oznámenie za krivé obvinenie, veď nemožno len tak hocikoho obviniť. Ako mám postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Ako podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie?

Dobrý deň, trestného činu Krivého obvinenia sa v zmysle § 345 ods. 1 Trestného zákona dopustí ten, kto iného lživo obviní z trestného činu v úmysle privodiť jeho trestné stíhanie. Pre naplnenie tejto skutkovej podstaty teda zákon vyžaduje úmysel páchateľa privodiť trestné stíhanie na základe ním lživo prednesených skutočností. V prípade, že máte dôvodné podozrenie, že k uvedenému konaniu došlo, máte právo podať trestné oznámenie na miestne príslušnú okresnú prokuratúru. V trestnom oznámení predovšetkým detailne popíšte všetky dejové súvislosti a označte dôkazy, ktoré preukazujú páchateľovu vinu.

Trápi vás "Ako podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie? (Trestné právo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, ako postupovať v prípade, keď ma susedka neoprávnene obviňuje pred ostatnými obyvateľmi našej dediny. Tvrdí, že som ju okradla a okrem toho rozširuje rôzne nepravdivé informácie o tejto situácii. Môžem v tomto prípade podať trestné oznámenie a ak áno, kde to môžem urobiť? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie?

(odpoveď odoslaná: 06.11.2023)

Dobrý deň,
v tomto prípade by sa mohlo jednať skôr o trestný čin ohovárania podľa ust. § 373 Trestného zákona:

§ 373 Kto o inom oznámi nepravdivý údaj, ktorý je spôsobilý značnou mierou ohroziť jeho vážnosť u spoluobčanov, poškodiť ho v zamestnaní, v podnikaní, narušiť jeho rodinné vzťahy alebo spôsobiť mu inú vážnu ujmu, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.   O krivé obvinenie by mohlo ísť v tom prípade, ak by dané informácie Vaša susedka napríklad oznámila na polícií v úmysle privodiť Vám trestné stíhanie, pričom by vedela, že ide o lživé informácie. Môžete však podať trestné oznámenie na polícií alebo prokuratúre, a to buď ústne do zápisnice na jednom z daných orgánov alebo písomne, nakoľko by sa mohlo jednať o ohováranie. 
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie? (Trestné právo)

Dobrý deň, rada by som podala trestné oznámenie na svojho bývalého partnera za krivé obvinenie a ohováranie, prípadne za obťažovanie prostredníctvom SMS a telefonátov. Môžem to urobiť sama, bez advokáta? Ak áno, ako by som to mala napísať a kde môžem oznámenie podať? Problém je, že ak ho zablokujem v telefóne, stratím jeho SMS správy, ktoré by mohli slúžiť ako dôkaz. Už som úplne unavená z jeho obťažovania a výsmechu cez SMS. Budem vďačná za akúkoľvek radu. Veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Ako podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie?

(odpoveď odoslaná: 15.07.2023)

Dobrý deň, ak je váš bývalý partner perzistentný vo svojom konaní, máte právo podať naňho trestné oznámenie. Môžete to urobiť priamo na polícii, kde vás budú následne kontaktovať na výsluch. Je dôležité, aby ste mali všetky dôkazy, ako sú textové správy alebo záznamy hovorov, ktoré dokladajú obťažovanie. Pri podávaní trestného oznámenia opíšte najpresnejšie možné detaily o obťažovaní, vrátane frekvencie a časových údajov. Na podanie trestného oznámenia nepotrebujete advokáta. Aj keď doporučil by som Vám aspoň konzultáciu s advokátom, pretože ľudia robia veľa chýb a potom polícia odmieta ich oznámenia. 


Podotázka: Ako podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie? (Trestné právo)

Dobrý deň, moju dcéru obvinili zo šikany, ktorá nebola preukázaná. Matka druhej dcéry neustále chodí do školy a stále niečo nové hľadá. Aktuálne ju obviňuje na základe toho, že moja dcéra sleduje horory, fanúšikovali spolu so spolužiačkami na futbale a nevenovali sa jej dcére. Matka stiahla ich komunikáciu a ukázala to rodičom, tvrdiac, že sa tam vyjadrujú vulgárne. Ďakujem za informácie.

Odpoveď: Ako podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie?

(odpoveď odoslaná: 14.07.2023)

Dobrý deň,
trestný čin krivého obvinenia je upravený v ust. § 345 Trestného zákona:

1/ Kto iného lživo obviní z trestného činu v úmysle privodiť jeho trestné stíhanie, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov.   V praxi to vyzerá tak, ak niekto podá trestné oznámenie na určitú osobu v úmysle privodiť jej trestné stíhanie, hoci vie, že táto osoba sa žiadneho trestného činu nedopustila. V prvom rade však treba zdôrazniť, že šikanovanie nie je trestným činom, preto, ak na Vašu dcéru nebolo podané trestné oznámenie ohľadom nejakého trestného činu, tak nepôjde o krivé obvinenie. Skúste matku, ktorá Vaša dcéru viní zo šikanovania vyzvať, aby s týmito konaniami prestala, nakoľko ako uvádzate nie sú nijako preukázané. Za istých okolností by sa matka mohla dopustiť trestného činu ohovárania podľa § 373 TZ:   Kto o inom oznámi nepravdivý údaj, ktorý je spôsobilý značnou mierou ohroziť jeho vážnosť u spoluobčanov, poškodiť ho v zamestnaní, v podnikaní, narušiť jeho rodinné vzťahy alebo spôsobiť mu inú vážnu ujmu, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.   Odporúčam Vám osloviť matku, ktorá obviňuje Vašu dcéru a pokúsiť sa situáciu vyriešiť, berúc do úvahy vyššie uvedené.  
Trápi vás "Ako podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie? (Trestné právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať: susedia nás obviňujú, že sme v minulosti nabúrali ich auto. Nikdy nič nebolo dokázané, avšak kvôli tomu, že sme susedia, stále nás obviňujú. Existuje nejaký spôsob, ako sa proti tomu ohradiť? Je možné podať záznam o falošnom obvinení? Ďakujem.

Odpoveď: Ako podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie?

(odpoveď odoslaná: 22.05.2023)

Dobrý deň,
krivé obvinenie upravuje ust. § 345 ods. 1 Trestného zákona:

Kto iného lživo obviní z trestného činu v úmysle privodiť jeho trestné stíhanie, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov.    Aby Vaši susedia naplnili skutkovú podstatu tohto trestného činu, tak by museli na Vás podať trestné oznámenie orgánom činným v trestnom konaní, a tiež by tak museli urobiť s vedomým, že ste sa žiadneho trestného činu nedopustili. Ich konanie môže napĺňať znaky priestupku proti občianskemu spolunažívaniu, avšak v prvom rade Vám odporúčam sa s Vašimi susedmi porozprávať a skúsiť to vyriešiť bez zásahu orgánov verejnej správy.  

 


Podotázka: Ako podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie? (Trestné právo)

Dobrý deň, nedávno nás navštívila kamarátka, s ktorou sa poznáme už päť rokov. Má 61 rokov a o 20 rokov mladšieho priateľa, na ktorého sa neustále sťažuje. Zavítala aj s ním. Večer sa pohádali a vzhľadom na to, že sa popilo, priateľ si zavolal odvoz a odišiel. Kamarátka nemá vodičský preukaz, a tak chcela zostať u nás. Vzhľadom na to, že o dva dni išla do práce, ponúkli sme jej, že ju odvezieme na jej aute. Súhlasila, no jej miesto práce sa nachádza iný kde, a jej auto tak zostalo u nás. Vedeli sme, že minulý rok predala byt, pretože nám o tom povedala, a preto nevedela, kde by mohla bývať. Požiadala nás, ako svojich veľmi dobrých priateľov, o pomoc. Snažili sme sa jej pomôcť so všetkým, čo sme mohli, a nechali sme ju bývať u nás. Ponechala si u nás svoje osobné veci vrátane auta, ktoré tu jej priateľ nechal. Dnes prišla v sprievode policajtov a obvinila nás, že sme sa ju pokúsili okradnúť o jej peniaze a že sa jej môj priateľ vyhrážal zbraňou. Plánujeme podať trestné oznámenie za obe tieto obvinenia. Ďakujem.

Odpoveď: Ako podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie?

(odpoveď odoslaná: 31.03.2023)

Dobrý deň,

tak to je až neuveriteľné, ze sa voči vám takto otočila. 
Na základe Vami poskytnutých informácií by sa v tomto prípade mohlo jednať o trestný čin krivého obvinenia v zmysle ust. § 345 Trestného zákona:

(1) Kto iného lživo obviní z trestného činu v úmysle privodiť jeho trestné stíhanie, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov.  (2) Odňatím slobody na tri roky až osem rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1  a) z osobitného motívu, alebo b) verejne. (3) Odňatím slobody na štyri roky až desať rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a spôsobí ním značnú škodu alebo iný obzvlášť závažný následok.   Trestné oznámenie sa podáva na polícií alebo prokuratúre, a to písomne alebo ústne do zápisnice na jednom z daných orgánov. V tomto prípade, však bude náročné preukazovanie daného trestného činu. 

V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Ako podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie? (Trestné právo)

Dobrý deň, na môjho otca bolo podané trestné oznámenie za napadnutie a poranenie. Osoba, ktorá trestné oznámenie podala, však spadla a poranila sa sama. Môj otec v tom čase už nebol prítomný. Vec bola riešená na obvodnom úrade a uzavretá na základe toho, že z hľadiska súdneho lekára nebolo potvrdené, že zranenia boli spôsobené v dôsledku niekoho iného. Údajne poškodená osoba však predložila iné lekárske dokumenty, na základe ktorých sa tvrdilo, že zranenia spôsobené sumou 136 bodov (neviem, čo to znamená). Vec je, ako som spomínala, už uzavretá. Napriek tomu s tým nie som spokojná. Ako je možné, že lekár vystaví papiere na také zranenia, ktoré ani nevznikli? Dotyčná osoba sa týmto dopustila krivého obvinenia voči môjmu otcovi. Je možné proti nej podať trestné oznámenie? Ďakujem.

Odpoveď: Ako podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie?

(odpoveď odoslaná: 31.01.2023)

Dobrý deň,
trestný čin krivého obvinenia upravuje ust. § 345 ods. 1 Trestného zákona:

Kto iného lživo obviní z trestného činu v úmysle privodiť jeho trestné stíhanie, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov.   Ak by daná osoba konala v úmysle privodiť Vášmu otcovi trestné stíhanie, tak by podanie trestného oznámenia bolo na mieste. V tomto prípade by sa podľa nášho názoru osoba mohla dopustiť spáchania tohto trestného činu, nakoľko uvádzate, že Váš otec za dané zranenia nebol zodpovedný a pri vzniku týchto zranení nebol. Trestné oznámenie môžete podať buď na polícii alebo prokuratúre a to ústne do zápisnice alebo písomne poštou.   Beztrestné by nebolo ani konanie lekára, resp. znalca. V prípade, že by sa preukázalo, že by vedome poskytol nepravdivý znalecký posudok, tak by mohol naplniť skutkovú podstatu ust. § 347 Trestného zákona.
Trápi vás "Ako podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie? (Trestné právo)

Dobrý deň, v práci mojej manželky sa deje niečo neprijateľné - nejaký čas už dochádza k zmiznutiu firemného majetku. Pravidelne po jej práci na toto prídu a obviňujú ju, hoci je to krivé obvinenie. Manželka to už psychicky nezvláda a neviem, ako postupovať. Je možné podať trestné oznámenie, aj keď hodnota zmiznutého materiálu nie je vysoká? Ďakujem za Vašu odpoveď.

Odpoveď: Ako podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie?

(odpoveď odoslaná: 07.11.2022)

Dobrý deň,
o trestný čin krivého obvinenia by išlo iba vtedy, ak by na Vašu manželku v úmysle privodiť jej trestné stíhanie niekto lživo podal trestné oznámenie. Skutková podstata krivého obvinenia v zmysle § 345 ods. 1 Trestného zákona:

Kto iného lživo obviní z trestného činu v úmysle privodiť jeho trestné stíhanie, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov.  

V tomto prípade, teda o trestný čin krivého obvinenia nepôjde, nakoľko neuvádzate, že by bolo v danej veci podané trestné oznámenie. Ak ju niekto v práci z uvedeného konania podozrieva, tak nech Vaša manželka uvedie veci na pravú mieru, prípadne nech kolegov v práci vyzve, aby svoje tvrdenia preukázali a ak budú v daných obvineniach pokračovať, pričom tieto tvrdenia nebudú mať podložené žiadnymi dôkazmi, tak by sa podľa môjho názoru mohli dané osoby dopúšťať aj trestného činu ohovárania podľa § 373 ods. 1 Trestného zákona:  

Kto o inom oznámi nepravdivý údaj, ktorý je spôsobilý značnou mierou ohroziť jeho vážnosť u spoluobčanov, poškodiť ho v zamestnaní, v podnikaní, narušiť jeho rodinné vzťahy alebo spôsobiť mu inú vážnu ujmu, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.    


Podotázka: Ako podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie? (Trestné právo)

Dobrý deň, dnes sa stala takáto vec: Vraj som poškodil cudzí majetok, čo nie je pravda a ani neexistujú dôkazy. Napriek tomu ma majiteľka obvinila, že som to urobil ja. Môžem podať trestné oznámenie za krivé obvinenie?

Odpoveď: Ako podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie?

(odpoveď odoslaná: 28.10.2022)

Dobrý deň,
trestný čin krivého obvinenia bude ťažké dokázať nakoľko ide o úmyselný trestný čin a teda ak Vás majiteľka z poškodenia cudzej veci podozrievala, tak by o tento trestný čin nešlo. Išlo by oň iba v prípade, že by vedela, že ste sa ničoho takého nedopustili a podala by trestné oznámenie len v úmysle privodiť Vám trestné stíhanie. Skutková podstata krivého obvinenia znie nasledovne v zmysle § 345 ods. 1 Trestného zákona:

Kto iného lživo obviní z trestného činu v úmysle privodiť jeho trestné stíhanie, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov.

 


Podotázka: Ako podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie? (Trestné právo)

Dobrý deň, mali sme priateľov - manželský pár. Kvôli nedorozumeniam sme ukončili spoločné akcie a výlety. Vždy sme si platili účty tak, že každý si platil za seba. To platilo aj pri platení ubytovania - faktúry boli vždy rozdelené. Avšak zistili sme, že prostredníctvom sociálnych sietí a spoločných známych šíria informáciu, že sme ich podviedli na faktúrach. Máme zdokumentované ich výroky. Domnievame sa, že ide o krivé obvinenie resp. ohováranie. Poradíte nám, ako sa správať v tejto situácii a či by sme mali najprv navrhnúť mimosúdne vyrovnanie formou ospravedlnenia? Ďakujeme.

Odpoveď: Ako podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie?

(odpoveď odoslaná: 01.10.2022)

Dobrý deň,
takéto konanie má takmer v každom prípade dve roviny. Primárne občiansko-právnu rovinu, a to takú, že svojim konaním môžu porušovať Vaše právo na ochranu osobnosti. Práve na základe toho môžete žiadať ospravedlnenie a rovnako to, aby prestali so šírením takýchto informácií. Takmer vždy s klientmi postupujeme v prvom kroku tak, že sa im posiela mimosúdna výzva na upustenie od protiprávneho konania.

Až následne, keď je taká výzva neúspešná, sa rozhodujeme či podať žalobu o ochranu osobnosti alebo nie.

V niektorých prípadoch, najmä ak je intenzita ich konania vysoká, môže mať ich konanie aj trestnoprávnu rovinu, a to už Vami spomínané ohováranie. V prvom rade je to však potrebné riešiť ako občiansko-právny spor.


Trápi vás "Ako podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie? (Trestné právo)

Dobrý deň, na môjho otca bolo podané anonymné trestné oznámenie za neoprávnené podnikanie. Priznali sme všetko a situáciu riešime v súčinnosti s daňovým úradom a políciou. V danom oznámení však bola uvedená vymyslená informácia o zranení dieťaťa. Je možné sa brániť voči takémuto tvrdeniu, napríklad argumentovať, že ide o očierňovanie a poškodenie dobrého mena? Je taktiež možné podať trestné oznámenie za toto obvinenie, hoci pochádza od anonymného zdroja?

Odpoveď: Ako podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie?

(odpoveď odoslaná: 31.08.2022)

Dobrý deň,
je možné podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie, avšak ide o úmyselný trestný čin. Skutková podstata znie v zmysle § 345 ods. 1:

Kto iného lživo obviní z trestného činu v úmysle privodiť jeho trestné stíhanie, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov.

Z vyššie uvedeného vyplýva, že ide o úmyselný trestný čin. To znamená, že túto skutkovú podstatu naplní osoba, ktorá úmyselne obviní z trestného činu osobu o ktorej vie, že nespáchala trestný čin. Ohľadom nepravdivých informácií, tak čo sa týka dôsledkov, záleží na tom o akú informáciu ide. Ak by išlo o takú informáciu, ktorá je vymyslená a na základe ktorej je možné začať trestné stíhanie, pretože ide o trestný čin, tak v takom prípade by prichádzal do úvahy postih na základe ustanovenia o krivom obvinení, ak by to oznámila nejaká osoba v úmysle privodiť druhej osobe trestné stíhanie pričom by vedela, že ide o informáciu nepravdivú. 

Čo sa týka informácie ohľadom zranenia dieťaťa, neviem aké boli podrobnosti tohoto konania, avšak o krivé obvinenie by išlo napríklad vtedy, ak by určitá osoba obvinila druhú osobu z toho, že ublížila na zdraví maloletému, tým, že maloletého fyzicky napadla, pričom by osoba, ktoré takéto trestné oznámenie podala,  vedela, že ide o výmysel a toto oznámenie by podala iba preto, aby privodila ďalšej osobe trestné stíhanie. 

Čo sa týka ochrany dobrého mena. Tam poskytuje ochranu občiansky zákonník v § 11:

Fyzická osoba má právo na ochranu svojej osobnosti, najmä života a zdravia, občianskej cti a ľudskej dôstojnosti, ako aj súkromia, svojho mena a prejavov osobnej povahy.

A máte právo domáhať sa ochrany v zmysle § 13 ods. 1 OZ:

Fyzická osoba má právo najmä sa domáhať, aby sa upustilo od neoprávnených zásahov do práva na ochranu jej osobnosti, aby sa odstránili následky týchto zásahov a aby jej bolo dané primerané zadosťučinenie.

Avšak celú situáciu mierne komplikuje fakt, že ide o anonyma. Trestné oznámenie je možné podať, aj v prípade, ak neviete kto bol páchateľom, ale objasnenie tohto činu bude tým pádom náročnejšie, avšak nie nemožné.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.