Máte
otázku?

Trvalý pobyt a dedenie nehnuteľnosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Bratislava

Otázka: Trvalý pobyt a dedenie nehnuteľnosti

Dobrý deň, môj otec zomrel a s bratom sme sa dohodli, že každý z nás zdedí polovicu každej nehnuteľnosti. Na adrese jednej z týchto nehnuteľností mám aj po smrti otca (od môjho narodenia) trvalý pobyt, môj brat nie. Náš otec vlastnil túto nehnuteľnosť viac ako 5 rokov. Ráda by som vedela, či existuje nejaký rozdiel v daňovej povinnosti medzi mnou a mojím bratom. Prináša môj trvalý pobyt nejakú výhodu? Tiež sa chcem spýtať, kedy najneskôr musím zmeniť svoj trvalý pobyt (dedičstvo zatiaľ nie je ukončené). Ďakujem.

Odpoveď: Trvalý pobyt a dedenie nehnuteľnosti

Dobrý deň,
na Vami položenú otázku uvádzame,  že dedičské konanie po otcovi v súvislosti s dedením nehnuteľnosti nemá žiadny vplyv na trvalý pobyt budúceho dediča a neznamená žiadnu výhodu resp. nevýhodu pre dedičov nehnuteľnosti. Samotný trvalý pobyt nemá vplyv na prípadnú daňovú povinnosť ak by ste zdedenú nehnuteľnosť chceli predať, resp. medzi sebou ako súrodenci vyporiadať tak, aby vlastníkom nehnuteľnosti bol len jeden z Vás.

Uvádzame, že ak by ste chceli predať nehnuteľnosť, ktorú nadobudnete dedením a vzhľadom na okolnosť, že ide o dedenie v priamom rade a otec bol vlastníkom nehnuteľnosti viac ako 5 rokov ku dňu jeho úmrtia, príjem z predaja nehnuteľnosti je oslobodený od dane z príjmov a nebudete platiť ani odvody na zdrav. poistenie.

Uvádzame, že žiadna daň z dedenia neexistuje, táto bola zrušená s účinnosťou od 1.1.2004. V dedičskom konaní po otcovi budete platiť len odmenu notára a súdny poplatok za prejednanie dedičstva.

Trápi vás "Trvalý pobyt a dedenie nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Trvalý pobyt a dedenie nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Trvalý pobyt

    Prihlásenie občana na trvalý pobyt nezakladá nijaké právo k budove ... žiadny nárok na dedenie, a to najmä vtedy ak nebude v tejto nehnuteľnosti žiť.

  • Dedenie druha alebo družky

    Pokiaľ ide o trvalý pobyt, jeho zriadenie samo o sebe nezakladá žiadne vecnoprávne nároky na nehnuteľnosť. ... Vie vyriešiť dedenie celého môjho bytu závet?

  • Budem dediť, ak mám rozdielny trvalý pobyt ako manžel?

    Problem je v tom, ze mame rozdielny trvaly pobyt. ... či ma môžu jej deti, ktoré budú dediť túto nehnuteľnosť vyhodiť, aj keď som babku doopatroval za ...

  • Dedenie po otcovi

    Moja otázka je ako by som mohla dediť, keď mám exekúcie a trvalý pobyt mám na obci. ... Ale keď sa pozriem na kataster nehnuteľnosti všetok majetok, ...

  • Obsah vecného bremeno práva dožitia

    To, či máte alebo nemáte v nehnuteľnosti nahlásený trvalý pobyt nemá vplyv ... Ak by predmetom dedenia nebol žiadny majetok, resp. majetok podstatne nižšej ...

  • Daň z predaja zdedenej nehnuteľnosti

    áno, príjem bude oslobodený od dane z dôvodu, že ide o priame dedenie a zároveň ... Trvalý pobyt v zdedenej nehnuteľnosti nie je v tomto prípade podstatný a ...

  • Nárok na majetok ako družka?

    Pokiaľ ste do nehnuteľnosti a do auta investovali svoje peniaze, potom ich môžete ... Mám 2 bratov a 2 netere, druh u mňa trvalý pobyt zatiaľ nemá.




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.