Máte
otázku?

Dedenie po otcovi


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Banská Bystrica

Otázka: Dedenie po otcovi

Dobrý deň. Tento rok mi neočakávane zomrel otec, ktorý nenapísal závet, a preto proces dedičstva prebieha zo zákona. Sme dve sestry a naša mama. Otec vlastnil byt, chatu, auto a garáž. Chcem vedieť, ako by som mohla dediť, keďže sa nachádzam v exekúcii a mám trvalý pobyt na obci. Momentálne žijem v Rakúsku s celou rodinou, kde máme trvalé bydlisko. Mám dvoch synov, jeden je starý 20 rokov a druhý 12 rokov. Ten starší žije na Slovensku, ale nemá trvalý pobyt, len prechodný na obci. Chcela by som sa dedičstva zriecť v prospech mladšieho syna, ale aj on má trvalý pobyt v Rakúsku. Čo by ste mi poradili? Ďakujem Vám za odpoveď.

Odpoveď: Dedenie po otcovi

Dobrý deň. Trvalý pobyt na Slovensku nie je podmienkou, aby ste mohli na Slovensku dediť. Ako dedič ste daná zákonom. Trvalý pobyt je len evidencia o Vašom pobyte, ktorá slúži najmä na doručovanie písomností. V dedičskom konaní môžete uviesť inú adresu trvalého pobytu, prípadne korenšpondenčnú adresu. Dedičstvo môžete odmienuť, prípadne sa môžete dedičstva vzdať v prospech Vášho syna. Avšak vo Vašom prípade budú problémom exekúcie. Pokiaľ máte exekúcie, máte zákaz disponovať so svojim majetkom bez súhlasu súdneho exekútora. Týka sa to aj majetku, ktorý napríklad v budúcnosti zdedíte. Pokiaľ sa vzdáte majetku v prospech Vášho syna v dedičskom konaní a exekútor sa o tejto skutočnosti dozvie má právo sa súdnou cestou domáhať neúčinnosti tohto právneho úkonu. Nakoľko aj napriek tomu, že ste vedeli že máte exekúcie ste sa vzdali svojho majetku a tým ste ukrátili svojich veriteľov. 

Trápi vás "Dedenie po otcovi" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dedenie po otcovi (Dedičské právo)

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa dedenia. Podľa informácií z ostatných príspevkov som zistil, že sa možno dedičstva zrieknuť iba v celku. Napriek tomu by som potreboval vedieť, či je možné u notára pri dedičskom konaní upraviť dedičstvo tak, že ak sme po zosnulom otcovi dve súrodence, nám oboch by mal podiel na dome pripadnúť po polovici. Chcel by som sa však vzdať časti svojho podielu v prospech mojej sestry, teda druhej dedičky, bez akejkoľvek odplaty, aby ona získala tri štvrtiny domu a ja len jednu štvrtinu. Je možné toto notárovi oznámiť pri dedičskom konaní? Bude takéto riešenie právne platné? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Dedenie po otcovi

(odpoveď odoslaná: 24.03.2024)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že vo veci ide o vyporiadanie dedičstva dohodou v zmysle ust. § 482 Občianskeho zákonníka :

"(1) Ak je viac dedičov, vyporiadajú sa na súde medzi sebou o dedičstve dohodou. (2) Ak dohoda neodporuje zákonu alebo dobrým mravom, súd ju schváli."

 

Právne je teda možné, aby ste sa na dedičskom konaní dohodli, že vy nadobudnete len 1/4 nehnuteľnosti a sestra 3/4 bez povinnosti výplaty vo váš prospech. Podmienkou je, aby sestra ako dedička s uvedenou dohodou súhlasila.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dedenie po otcovi (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcel by som sa informovať o nasledujúcej situácii: môj otec je v domove dôchodcov a ja mám generálnu plnú moc na jeho zastúpenie. Bolo mi oznámené, že otec je na sklonku života, preto som požiadal o vydanie karty k účtu, ktorú má domov dôchodcov v držbe, aby som mohol vybrať peniaze potrebné na usporiadanie pohrebu. Domov dôchodcov mi však odmietol kartu vydať s odôvodnením, že otec už nie je pri vedomí a nemôže s výberom súhlasiť ústne. Teraz si nie som istý, či generálna plná moc stále platí a domov dôchodcov je povinný mi kartu vydať, alebo ma zavádzajú. Ďakujem za vaše odpovede. S pozdravom, S.

Odpoveď: Dedenie po otcovi

(odpoveď odoslaná: 23.03.2024)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že váš otec žije v domove dôchodcov, jeho zdravotný stav nie je dobrý. Chceli ste od príslušného zariadenia, aby vám poskytli bankomatovú kartu na výber peňazí na poheb keďže máte od otca písomné splnomocnenie.
Musíme uviesť, že postup príslušného zariadenia je správny a to z dôvodu, že otec žije, žiadny pohreb sa nezabezpečuje.

V prípade, že by došlo k úmrtiu otca, a vy by ste amli náklady spojené s jeho pohrebom, budete si môcť ako zákonný dedič uplatniť primerané náklady spojené s pohrebom v dedičskom konaní, ktoré náklady ako prvé sa uhradzujú z majetku, ktorý je predmetom dedenia.


Podotázka: Dedenie po otcovi (Dedičské právo)

Dobrý deň, prosím o radu, ako by sa dala vyriešiť nasledovná situácia. Náš otec nedávno zomrel. S mamou vlastnili nehnuteľnosť tak, že polovicu vlastnil otec a polovicu matka. Matka v tomto dome naďalej býva a chce tam aj bývať. Sme štyria súrodenci a dvaja z nás majú k negatívny vzťah k matke. Môžu ju nejako ohroziť alebo ju vytláčať z domu? Ďakujem za radu. S pozdravom, D.

Odpoveď: Dedenie po otcovi

(odpoveď odoslaná: 19.03.2024)

Dobrý deň, z otázky predpokladáme, že dom bol v podielovom spoluvlastníctve manželov a že dedičské konanie nie je právoplatne ukončené.

Ak je to tak, potom predmetom dedenia po otcovi ako poručiteľovi bude len jedna polovica nehnuteľnosti, kde zákonnými dedičmi budú 4 deti a manželka, pričom podiely na predmete vlastníctva poručiteľa zdedia v pomere 1/5 k jednej polovici.
Ak matka dom naďalej užíva, je len vecou dohody dedičov ako sa vyporiadajú s predmetom dedenia - s podielom otca, či tento podiel zdedia všetci v rovnakom pomere, alebo len niektorí zo súrodencov s povinnosťou výplaty ustupujúcim dedičom alebo sa svojho podielu na nehnuteľnosti vzdajú v prospech ostatných dedičov bezodplatne, teda bez povinnosti výplaty /to je však zrejme málo pravdepodobné/.

Matku z domu vysťahovať deti ako dedičia nemôžu, lebo i keď je len podielovým spoluvlastníkom nehnuteľnosti a to z dôvodu, že ide o jej obydlie, ktoré je zákonom chránené.

Odporúčam v rámci dedičského konania sa nechať zastupovať advokátom, aby vo veci našiel najlepšie riešenie pre všetkých zúčastnených  a po skončení dedič.konania vyporiadať aj podiel matky na nehnuteľnsoti v prospech všetkých resp. len niektorých z dedičov a s finančným vyporiadaním, samozrejme so zriadením vecného bremena v prospech matky spočívajúce v práve doživnotného bývania v dome/. Riešenie bude závisieť aj od finančných možností súrodencov ako dedičov.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

 

 


Trápi vás "Dedenie po otcovi" a chcete pomôcť?

Podotázka: Dedenie po otcovi (Dedičské právo)

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa predaja bytu. Počas života manžela bol byt prepísaný na manželku na základe darovacej zmluvy. Po smrti manžela sa rozhodla manželka byt predať. Tu sa však objavil problém, ktorému nerozumieme. Keďže byt je vo vlastníctve manželky na základe darovacej zmluvy, môže exekútor zadržať predaj bytu, ak jej dcéra má dlhy? Ďalšia otázka znie: môže si jej manželov brat nárokovať byt? Môže vstúpiť do dedičského konania? Ďakujem.

Odpoveď: Dedenie po otcovi

(odpoveď odoslaná: 14.03.2024)

Dobrý deň,
vo veci uvádzame, že za svojho života manžel daroval byt svojej manželke na zákalde darovacej zmluvy, potom ak manžel zomrel, predmentý byt nebude predmetom dedičského konania, lebo manžel nie je jeho vlastníkom ku dňu úmrtia a teda pozostalá manželka môže s predmetným bytom nakladať podľa svojho uváženia. Pozostalá manželka k predaju bytu nepoterbuje súhlas dcéry, a ani brata svojho manžela, lebo nie sú ani podielovými spoluvlastníkmi bytu. Exekútor nemôže siahnúť na majetok matky z dôvodu dlhov dcéry jej manžela, lebo dcéra nie je vlastníkom bytu v žiadnom podiele.

Dedičmi po manželovi ako poručiteľovi budú manželka a dcéra, nie brat nebohého manžela.

 


Podotázka: Dedenie po otcovi (Dedičské právo)

Dobrý deň, je možné vzdať sa dedičstva po otcovi v prospech brata s podmienkou, že byt nemôže byť predaný bez môjho súhlasu?

Odpoveď: Dedenie po otcovi

(odpoveď odoslaná: 27.02.2024)

Dobrý deň, v rámci dedičského konania uzavrieť dohodu, v zmysle ktorej môže aj napríklad celé dedičstvo po otcovi nadobudnúť váš brat alebo sa môžete dohodnúť aj na tom, že byt nadobudne váš brat s tým, že v prípade, že sa tento predá, je povinný vás vyplatiť (aj keď takéto dohody klientom neodporúčame). Ale podmieňovať takúto dohodu vaším súhlasom s predajom nie je možné. Ak  už raz niekto nadobudne vlastníctvo k nejakej veci titulom rozhodnutia o dedičstve, potom ho už nemožno obmedzovať v jeho vlastníckom práve, resp. v tom, ako sa rozhodne už so svojím de iure aj de facto vlastníctvom naložiť. Skôr to nadobudnite a nechajte si to vo vlastníctve, s tým, že to bude môcť užívať. Budete to mať pod kontrolou.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Dedenie po otcovi (Dedičské právo)

Dobrý deň, nedávno mi zomrel otec a o týždeň nás čaká dedičské konanie. Po otcovi zostal len byt v osobnom vlastníctve, ktorý bude predmetom dedičského konania; iný majetok nevlastnil. Sme traja súrodenci a naša mama. Moje dve sestry uviedli, že si na dedičskom konaní budú nárokovať svoje podiely z bytu po otcovi – každá sestra svoj podiel. Ja mám však problém, pretože mám exekúcie. Chcel by som vás poprosiť o radu, ako by som mohol túto záležitosť vyriešit a ako by som mal postupovať, aby som o svoj podiel z bytu po zosnulom otcovi neprišiel. Potrebujem nájsť nejaké vhodné riešenie. Plánujem vyhlásiť aj osobný bankrot, ale to bude pravdepodobne trvať nejaký čas a som momentálne v časovej núdzi. Neviem, či súdna notárka bude natoľko zhovievavá, aby posunula termín dedičského konania aspoň o tri až štyri mesiace, kým si vybavím osobný bankrot. Navyše neviem, či je možné termín dedičského konania preložiť na iný termín, či to zákon vôbec umožňuje. Môžete mi, prosím, poradiť? Ďakujem.

Odpoveď: Dedenie po otcovi

(odpoveď odoslaná: 02.02.2024)

Dobrý deň, vo vyššie uvedenej veci uvádzame nasledovné :

Osobný bankrot aj cestou Centra právnej pomoci zrejme nebude otázkou 3 - 4 mesiacov. Nevieme aký je dlh v exekučnom konaní a preto sme vám odporučili, aby ste sa obrátili na uvedené Centrum.

Ak aj máte exekúcie, exekútor môže zo zákona zriadiť exekučné záložné právo na váš podiel na byte, ktorý nadobudnete v dedičskom konaní. Vaše sestry ako aj mama ako spoluvlastníčky však môžu zabrániť tomu, aby váš podiel nebol predmetom exekúcie a to tak, že vás uhradia dlhy v exek. konaní a nadobudnú podiel na byte. Sestry majú totiž predkupné právo na tento podiel, ktorý by mohol byť predmetom exekúcie. Všetko závisí od výšky dlhu, ktorý je predmetom exekúcie. Uvedené vyplýva z ust. § 166 ods. 2 exekučného poriadku :

"Spoluvlastník hnuteľnej veci alebo nehnuteľnej veci, ktorá je v podielovom spoluvlastníctve, môže zabrániť predaju veci, ak najneskôr do začiatku dražby zloží u exekútora v hotovosti alebo šekom na účet exekútora sumu vo výške podielu, ktorý sa má vydražiť. Ak jeden zo spoluvlastníkov zloží túto sumu na účet exekútora, považuje sa za vydražiteľa podielu; ak uvedenú sumu zloží na účet exekútora viac spoluvlastníkov, zužuje sa okruh dražiteľov podielu iba na spoluvlastníkov. Ďalej exekútor postupuje podľa ustanovení o dražbe."

 

Možným riešením je aj to, aby vám sestry  prípadne mama požičali peniaze na vyplatenie exekúcie a následne budete sestrám prípadne aj mame splácať pôžičku.


Trápi vás "Dedenie po otcovi" a chcete pomôcť?

Podotázka: Dedenie po otcovi (Dedičské právo)

Dobrý deň, môj otec sa s mamou rozviedol. Našiel si novú ženu a sú teraz manželmi. Chalupa je zapísaná len na meno môjho otca. Je možné, aby dedila jeho nová žena, aj keď na ňu nie je nič zapísané?

Odpoveď: Dedenie po otcovi

(odpoveď odoslaná: 24.01.2024)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že ak váš otec uzatvoril nové manželstvo a je výlučným vlastníkom chalupy, potom v prípade jeho úmrtia bude zákonným dedičom aj jeho nová manželka a vy, teda deti z predchádzajúceho manželstva, všetci v rovnakom pomere k celku.

Ako tomu predísť ?

Riešením je, aby otec spísal závet výlučne v prospech vás - jeho potomkov - detí. Manželka nebude môcť napadnúť predmetný závet, lebo manželka nie je neopomenuteľným dedičom. Neopomenuteľnými dedičmi sú výlučne vlastné prípadne osvojené deti poručiteľa.

Ďalšou možnosťou je, aby vám - deťom - otec daroval predmetnú chalupu na základe darovacej zmluvy so súčasným spísaním dohody o vecnom bremene v prospech otca, ktoré spočíva v jeho práve doživotného užívania uvedenej chalupy. Ak by došlo k úmrtiu otca následne, potom vecné bremeno zriadené v prospech otca zanikne zo zákona jeho smrťou a vecné bremeno  nebude predmetom dedenia, a teda jeho nová manželka nebude mať právny nárok užívať predmetnú chalupu.


Podotázka: Dedenie po otcovi (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcel by som sa informovať o nároku druhej manželky môjho otca na dedičstvo po jeho úmrtí. Môj otec sa oženil s druhou manželkou 1,5 roka pred svojou smrťou. Počas ich manželstva nespoločne nenadobudli žiadny majetok a druhá manželka sa o neho starala, keďže bol vážne chorý. Otec má dvoch synov a majetok, ktorý získal pred druhým manželstvom, bol nadobudnutý s ich pomocou. Po rozvode s prvou manželkou, ktorá je už taktiež zosnulá, sa otec oženil podruhé. Ďakujem za informácie.

Odpoveď: Dedenie po otcovi

(odpoveď odoslaná: 24.01.2024)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že váš otec sa opätovne oženil, pričom s druhou manželkou nemal deti.

Ak je to tak, potom zákonným dedičom po vašom otcovi budete vy - jeho dve deti a manželka, všetci v rovnakom pomere k celému majetku, pravda za predpokladu, že váš otec nespísal závet výlučne vo váš prospech, v prospech jeho detí. Manželka by predmetný závet napadnúť nemohla, lebo manželka nie je neopomenuteľným dedičom v zmysle ust. Občianskeho zákonníka. Neopomenuteľnými dedičmi po poručiteľovi sú výlučne jeho deti, či už vlastné alebo osvojené.

Ak by mal otec nejaký majetok spolu s jeho druhou manželkou, ktorý aptrí do bezdpoielového spoluvlastníctva manželov, potom manželke titulom vyporiadania by pripadla jedna polovica tohto majetku, a druhá polovica by bola predmetom dedenia medzi dedičov v rovnakom podiele k celku.

V dedičskom konaní je samozrejme možné uzatvoriť aj dohodu o vyporiadaní dedičstva, napr. tak, že celý majetok zdedíte vy jeho deti, pravda za predpokladu, že s tým budú súhlasiť všetci dediči.


Podotázka: Dedenie po otcovi (Dedičské právo)

Dobrý deň, ani neviem, kde začať. Sme rodina s piatimi súrodencami. Náš otec zomrel pred pár rokmi a matka je stále nažive, ale dvoch súrodencov vydedila z podielu. Rád by som sa dozvedel, či máme nejaké právo nárokovat na vyplatenie podielu po otcovi alebo na nejaké odškodné. Táto situácia nám spôsobuje znepokojenie a zaujíma ma, či má zmysel podniknúť nejaké kroky, alebo máme ako vydedené deti nejaké špecifické práva. Ďakujem za vašu radu.

Odpoveď: Dedenie po otcovi

(odpoveď odoslaná: 12.01.2024)

Dobrý deň, ak ste sa stali dedičmi po vašom otcovi, je potrebné vychádzať z dedičského rozhodnutia a domáhať sa svojich práv. Ak vám mala byť napr. vyplatená určitá suma v €, a toto aj samozrejme vyplýva z dedičského uznesenia, potom treba podať návrh na vykonanie exekúcie, keďže dedičské uznesenie je exekučným titulom. Ak ste nadobudli napr. podiel na nehnuteľnosti vo vlastníctve rodičov, a teda na podiele otca na tejto nehnuteľnosti, rovnako treba tento podiel riešiť a to napr. podaním žaloby o vyporiadanie podielového spoluvlastníctva. Na presnejšie zodpovedanie otázky vo veci dedičstva po vašom otcovi by sme potrebovali vidieť dedičské uznesenie.

K samotnému vydedeniu zo strany matky, uvádzame, že ak matka žuje, voči tomu nateraz nič nezmôžete. Naviac listina o vydedení platí len pre prípad úmrtia matky a v nasledujúcom dedičskom konaní po úmrtí matky sa budete môcť brániť a to podaním žaloby na súd o neplatnosť vydedenia, o čom vás poučí notár. Žalobu budete musieť podať na súd v lehote nie kratšej ako 30 dní.

Vo veci vyporiadania dedičstva po otcovi odporúčam kontaktovať advokáta.

Môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

 


Trápi vás "Dedenie po otcovi" a chcete pomôcť?

Podotázka: Dedenie po otcovi (Dedičské právo)

Dobrý deň, s mojou nevlastnou sestrou som zapojený do dedičského konania po našom biologickom otcovi. V tomto konaní sme obaja uvedení ako dediči. Matka mojej nevlastnej sestry sa po rozvode s mojím biologickým otcom znova vydala, a moja nevlastná sestra nesie priezvisko svojho nevlastného otca, pretože ju osvojil. Moja otázka znie: Je možné, aby moja nevlastná sestra nesla priezvisko svojho nevlastného otca, aj keby nebola jeho osvojená dcéra? A mala by, napriek tomu, nárok na dedičstvo po biologickom otcovi? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Dedenie po otcovi

(odpoveď odoslaná: 11.12.2023)

Dobrý deň,  na vami položenú otázku uvádzame, že ak sa matka vašej nevlastnej sestry po rozvode s vašim biologickým otcom opätovne vydala, a následne došlo k zmene priezviska vašej nevlastnej sestry, to ešte neznamená, že si ju manžel vašej matky aj osvojil. Zrejme došlo k zmene priezviska na základe dohody s biologickým otcom prípadne na zmenu priezviska dal súhlas okresný súd.

Ak si vašu nevlastnú sestru neosvojil nový manžel jej matky, potom je vaša sestra zákonným dedičom po svojom biologickom otcovi.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dedenie po otcovi" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.