Máte
otázku?

Spoluvlastnícky podiel rodinného domu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Nitra

Otázka: Spoluvlastnícky podiel rodinného domu

Dobrý deň! Som rozvedená už 10 rokov a majetok je stále nevysporiadaný. Rada by som darovala svoj spoluvlastnícky podiel na rodinnom dome synovi, ktorý v ňom býva s otcom. Moja otázka znie: Ako by som mala v tomto prípade postupovať? Ďakujem veľmi pekne! S pozdravom,

Odpoveď: Spoluvlastnícky podiel rodinného domu

Dobrý deň, darovanie Vášho spoluvlastníckeho podielu synovi je vo Vašom prípade možné aj bez toho, aby ste o tomto kroku museli upovedomiť Vášho bývalého manžela. Vzhľadom na to, že Váš syn je blízkou osobou, tak v tomto prípade sa neuplatní zákonné predkupné právo Vášho bývalého manžela upravené v Občianskom zákonníku. Tzn. že Váš spoluvlastnícky podiel nemusíte najprv ponúknuť jemu. Nakoľko ide o darovanie nehnuteľnosti, darovacia zmluva musí mať písomnú podobu a musí obsahovať všetky zákonom vyžadované náležitosti, aby došlo k zápisu jeho vlastníckeho práva k spoluvlastníckemu podielu. V prípade, že by darovacia zmluva neobsahovala všetky podstatné náležitosti príslušný okresný úrad, katastrálny odbor by katastrálne konanie prerušil a vyzval Vás na opravu alebo doplnenie darovacej zmluvy, prípadne návrhu na vklad do katastra nehnuteľností.

Trápi vás "Spoluvlastnícky podiel rodinného domu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Spoluvlastnícky podiel rodinného domu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, mám ďalšiu otázku ohľadne darovacej zmluvy. Pri vytlačení listu vlastníctva som zaznamenala následujúci popis: "List vlastníctva k danej nehnuteľnosti nezaložený." Môžem aj v takomto prípade darovať rodinný dom bez problémov? Ďakujem vopred za odpoveď. S pozdravom.

Odpoveď: Spoluvlastnícky podiel rodinného domu

(odpoveď odoslaná: 15.02.2017)

Dobrý deň, ak pre danú nehnuteľnosť nie je založený list vlastníctva znamená, že predmetná stavba pravdepodobne nie je ešte skolaudovaná alebo pochybili pri zápise vlastníckeho práva k nehnuteľnosti na príslušnom okresnom úrade, katastrálny odbor. Pre každú nehnuteľnosť je potrebné, aby mali zriadené LV, resp. aby boli zapísané na LV. Odporúčam Vám navštíviť príslušný okresný úrad, katastrálny odbor a informovať sa o dôvodoch nezriadeného LV. Až po tom ako bude nehnuteľnosť zapísaná na LV budete môcť darovať svoj podiel svojmu synovi.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Spoluvlastnícky podiel rodinného domu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.