Máte
otázku?

Spoločný dvor a predaj nehnuteľnosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Trnava

Otázka: Spoločný dvor a predaj nehnuteľnosti

Dobrý deň, zdedili sme časť domu a spoločného dvora. Ide o jednu nehnuteľnosť, ktorá je rozdelená na dve časti. Jeden vlastník sme my, druhý je iný vlastník. Dvor a záhrada sú tiež rozdelené na dve časti - jedna nám patrí, druhá patrí inému majiteľovi. Nepredstavujeme väčšinového vlastníka. Rád by som sa spýtal, či môžem predať našu časť kohokoľvek, alebo musím získať súhlas druhého majiteľa pred predajom. Rovnako by ma zaujímalo, či v prípade prenájmu našej časti nehnuteľnosti potrebujem súhlas druhého majiteľa. Ďakujem.

Odpoveď: Spoločný dvor a predaj nehnuteľnosti

Dobrý deň, uviedli ste, že sú dom aj dvor rozdelené na dve časti. Z toho však nie je zrejmé, či sú dom a dvor rozdelené iba fakticky alebo aj po právnej stránke, t.j. že sú tieto dve časti zapísané na samostatné LV. Ak máte svoju časť nehnuteľnosti na samostatnom LV môžete ľubovoľne nakladať s touto nehnuteľnosťou. Ak však máte tieto "svoje" časti na jednom LV s druhým spoluvlastníkom vlastníte tieto nehnuteľnosti v podielovom spoluvlastníctve. V takom prípade pri predaji nehnuteľností nemusíte mať súhlas druhého majiteľa. Musíte však dodržať jeho zákonné predkupné právo upravené v ustanoveniach Občianskeho zákonníka. Druhému spoluvlastníkovi musíte svoj spoluvlastnícky podiel poskytnúť za rovnakých podmienok, za ktorých chcete predať svoj spoluvlastnícky podiel. Ak by ste chceli nehnuteľnosť prenajímať, tak sa o takomto spôsobe nakladania so spoločnou vecou musíte s druhým majiteľom dohodnúť. O nakladaní a hospodárení so spoločnou vecou musia spoluvlastníci rozhodovať na základe dohody.

Trápi vás "Spoločný dvor a predaj nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Spoločný dvor a predaj nehnuteľnosti (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, Potrebovala by som poradiť. V našom spoločnom dvore je náš dom aj dom našich susedov, ktorý bol predaný bez dvora. Teraz neviem, ako by sa mohlo vyriešiť vysporiadanie, keďže noví majitelia vlastnia iba dom. Na spoločný dvor je vystavený zvláštny vlastnícky list na predchádzajúcich majiteľov. Ďakujem.

Odpoveď: Spoločný dvor a predaj nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 12.07.2021)

Dobrý deň,
v takom prípade nový vlastník je len vlastník domu a na pozemok nemá žiadne právo. Predpokladám, že nemá ani vecné bremeno prechodu a prejazdu cez pozemok. Zrejme zabudli na to, že pozemok je na samostatnom LV alebo predávajúci nemal v záujme predať aj pozemky, ale iba dom.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Spoločný dvor a predaj nehnuteľnosti (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať na situáciu týkajúcu sa kúpy pozemku. Ide o pozemok, na ktorom bol pred časom postavený starý dom, ktorý je už dávno v ruinách a zarastený, no nachádza sa v dvore, kde sú domy postavené vedľa seba. Prakticky tu už dlhšiu dobu nebýva nikto. Pozemok má osem majiteľov, pričom sme našli jednu osobu z nich, ktorá vlastní najväčší podiel. Chcem sa preto opýtať, koľko by táto osoba mohla pýtať za tento zarastený pozemok.

Odpoveď: Spoločný dvor a predaj nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 13.01.2021)

Dobrý deň,
kúpna cena nehnuteľnosti je vždy výsledkom kompromisu, výsledku dopytu a ponuky v konkrétnej lokalite. Nakoľko táto osoba nevlastní celú nehnuteľnosť, tak môže od Vás za svoj podiel pýtať iba časť kúpnej ceny pripadajúcej na jeho podiel. Následne bude na Vás aký ďalší postup zvolíte a akou formou sa budete snažiť o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva a nadobudnutie celej nehnuteľnosti do Vášho výlučného vlastníctva (či bude možné dohľadať ostatných spoluvlastníkov a budú súhlasiť s predajom podielu alebo budete musieť podať žalobu o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva).


Podotázka: Spoločný dvor a predaj nehnuteľnosti (Spoluvlastníctvo)

Prosím, čo je potrebné dodržať pri predaji nehnuteľnosti, ktorá sa nachádza na pozemku za inou nehnuteľnosťou s iným vlastníkom, keď majú spoločný vstup na pozemok? Ďakujem veľmi pekne.

Odpoveď: Spoločný dvor a predaj nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 02.01.2019)

Dobrý deň, 
v otázke neuvádzate, ako je predmetná problematika - vstup na nehnuteľnosť zo susedovho  pozemku, ktorý má iného vlastníka, riešená na liste vlastníctva, teda či je tam zapísané vecné bremeno - právo prechodu a prejazdu z inej nehnuteľnosti na základe zmluvy, alebo na základe súdneho rozhodnutia, alebo máte so susedom spísanú len zmluvu o nájme pozemku, prípadne len ústnu dohodu o možnosti prechodu cez jeho pozemok.
V každom prípade musíte uvedenú okolnosť v zmluve uviesť v súlade ust.  Obč. zákonníka, aby zmluva netrpela vadami, ktoré by zakladali právo kupujúceho na odstúpenie od zmluvy na zľavu z kúpnej ceny.
Zmluvu odporúčame dať spísať advokátovi.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Spoločný dvor a predaj nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.