POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Vyporiadanie podiel. spoluvlastníctva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Vyporiadanie podiel. spoluvlastníctva

Dobrý deň, chcel by som sa Vás opýtať, ako by sa dala vyriešiť dedičská situácia v našej rodine. Začiatkom roka zomrela otcovi mama a spolu s bratom zdedili po nej dom s pozemkom. Brat zastáva postoj, že dom s pozemkom sa má predať a on by chcel len vyplatiť svoju polovicu. Dom bol počas dedičského konania odhadnutý na určitú hodnotu, avšak jeho reálna hodnota je vzhľadom na jeho stav o dosť nižšia. Keď sme otcovmu bratovi ponúkli cenu, ktorú sme odhadli, aby sme odkúpili jeho podiel, nereagoval. Jednoducho sa odmieta akokoľvek zapojiť do predaja nehnuteľnosti, okrem prevzatia peňažnej sumy, ktorá by sa mu páčila. Otec je ešte pracujúci človek pred dôchodkom a nemá čas ani peniaze na to, aby dom uviedol do predajného stavu a dojednával všetko okolo predaja nehnuteľnosti sám. Bolo by právne schodné, keby otec prepísal svoj podiel na mňa, aby som tieto veci s bratom riešil ja?

Odpoveď: Vyporiadanie podiel. spoluvlastníctva

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že riešením by bolo aj to, keby Váš otec daroval Vám svoj podiel na nehnuteľnosti. Toto riešenie však nepovažujeme za najlepšie resp. najlacnejšie, lebo by ste museli podať návrh na vklad nehnuteľnosti do katastra nehnuteľností, ako aj splniť ďalšie povinnosti v zmysle ust. zákona o dani z príjmov, zákona o miestnych daniach a podobne.
Najjednoduchšie bude, ak Vás otec písomne splnomocní na všetky úkony spojené s predajom jeho podielu na nehnuteľností, vrátane podpísania potrebných zmlúv /kúpna zmluva/, vrátane návrhu na vklad. Podpis otca na splnomocnení bude musieť overiť notár, prípadne podpis môžete nechať overiť na obci na matrike.

Ohľadom samotného postupu resp. možností riešenia vyporiadania podiel. spoluvlastníctva odporúčam kontaktovať advokáta.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

Trápi vás "Vyporiadanie podiel. spoluvlastníctva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vyporiadanie podiel. spoluvlastníctva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.