Máte
otázku?

Provízia pre realitnú kanceláriu ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Prešov

Otázka: Provízia pre realitnú kanceláriu ?

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či mi niečo hrozí: Predávam byt a snažil som sa vyhnúť realitným kanceláriám. Napriek tomu ma presvedčili na obhliadku. Vedel som, že 1. pravidlom je nenakladať sa zbytočne a nepodpisovať nič, tak som na obhliadke mal postupne asi 5 maklérov aj so záujemcami. Hneď pri druhom z nich, som sa akosi nechal uniesť a podpísal som akýsi papier, vraj len "potvrdenie o návšteve" - čo podpisujem, som si narýchlo prečítal, ale zdalo sa mi to nezáväzné. Hneď na to som aj zabudol. Dnes pri šiestej obhliadke prišiel ten istý maklér (avšak už s iným záujemcom) a opäť na mňa na konci obhliadky vytiahol papier - opäť vraj ide len o evidenciu - kde sa podpísal záujemca, maklér a mal som sa podpísať aj ja. No pri prečítaní som si všimol vetu v znení zhruba takto: "Predávajúci sa svojim podpisom zaväzuje vyplatiť províziu realitnej kancelárii za predaj nehnuteľnosti". Na moju otázku, že sme sa na žiadnej provízii nedohodli, mi maklérka nevedela odpovedať. Čo na to dodať. Teda sa chcem opýtať: Ak som náhodou pri prvej návšteve podpísal províziu pre realitnú kanceláriu, bude táto "akože" zmluva platiť len pri predaji danému záujemcovi, ktorý sa na tlačivo tiež podpísal (mimochodom, on už o kúpe nemá záujem)? Alebo si províziu realitná kancelária môže nárokovať aj v prípade, keď nehnuteľnosť predám komukoľvek alebo cez inú kanceláriu? Viem, že je to ťažko posúdiť, keďže ani sám neviem, čo som vlastne podpísal a som si toho aj vedomý. Myslím si však, že človeku by malo byť povedané, o čo sa jedná a ak nie, dá sa to zo strany makléra považovať za zavádzanie, nie je to tak? Ďakujem.

Odpoveď: Provízia pre realitnú kanceláriu ?

Dobrý večer, 
Vaša otázka sa skôr týka skôr obáv z toho, ako dopadne po finančnej stránke prípadná požiadavka realitnej kancelárie na vyplatenie provízie za sprostredkovanie predaja Vašej  nehnuteľnosti - bytu.

Vychádzame z otázky, že ste sa s realitnou kanceláriou nepodpisovali žiadnu zmluvu o sprostredkovaní predaja nehnuteľnosti a podpisovali ste zrejme len listinu s označením "záznam  o prehliadke nehnuteľnosti ", ktoré mnohé realitné kancelárie, ako tvrdia, že sa jedná len o formalitu o tom, že ich maklér bol na obhliadke Vašej nehnuteľnosti, a ktorý záznam o obhliadke nemáte ani k dispozícii.

Prípad rozoberieme z právneho hľadiska, ktoré je pre Vás podstatné : 
1./ Sprostredkovateľská zmluva  ako zmluvný typ medzi realitnou kanceláriou a fyzickou osobou, ktorá má záujem o predaj nehnuteľnosti je upravená v ust. § 774 a nasl. Obč. zákonníka ("OZ") :
"Sprostredkovateľskou zmluvou sa sprostredkovateľ zaväzuje obstarať záujemcovi za odmenu uzavretie zmluvy a záujemca sa zaväzuje sprostredkovateľovi poskytnúť odmenu vtedy, ak bol výsledok dosiahnutý pričinením sprostredkovateľa. 

Sprostredkovateľovi patrí odmena v dohodnutej výške; odmenu treba dojednať v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi, inak je zmluva neplatná podľa § 40a. Sprostredkovateľovi patrí okrem odmeny náhrada nákladov iba vtedy, ak je to výslovne dohodnuté; pri pochybnostiach, len ak mu vznikol nárok na odmenu. 
Záujemca a sprostredkovateľ sú povinní oznamovať si navzájom všetky dôležité okolnosti súvisiace so sprostredkovaním, najmä okolnosti, ktoré môžu ovplyvniť rozhodnutie záujemcu uzavrieť sprostredkúvanú zmluvu. Sprostredkovateľ je oprávnený za záujemcu konať alebo prijímať čokoľvek, len ak bol na to splnomocnený písomným plnomocenstvom."

Poznámky : Medzi uzavretím sprostredkovávanej zmluvy a činnosťou vyvinutou sprostredkovateľom musí nevyhnutne existovať príčinná súvislosť, teda srostredkovateľská činnosť musí viesť k sledovanému výsledku – k uzavretiu sprostredkovávanej, teda kúpnopredajnej zmluvy. Ak by však tento výsledok nebol dosiahnutý, nemožno hovoriť o splnení záväzku zo strany sprostredkovateľa /RK/, a to ani vtedy, ak by sprostredkovateľ riadne vyvinul všetku sprostredkovateľskú aktivitu.

Platí, že určenie odmeny, resp. provízie patrí medzi podstatné náležitosti zmluvy o sprostredkovaní. Ak by sprostredkovateľská zmluva neobsahovala dohodu o provízii, bola by zrejme absolútne neplatná v zmysle ustanovenia § 39 OZ. 

2./ Podľa otázky usudzujeme, že nemáte podpísanú žiadnu zmluvu o sprostredkovaní v písomnej forme, len ste podpísali formulár resp. záznam o obhliadke nehnuteľnosti.
Poznamenávame, že v prípade, že by bola aj uzatvorená zmluva s realitnou kanceláriou a s Vami ako spotrebiteľom mimo prev. priestorov /teda mimo sídla predmetnej RK/, Vy ako spotrebiteľ by ste museli byť písomne poučený o cca 20 skutočnostiach v zmysle ust. zákona o ochrane spotrebiteľa pri predaji tovaru alebo poskytovaní služieb na základe zmluvy uzavretej na diaľku alebo zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov predávajúceho. Pokiaľ sprostredkovateľská zmluva so spotrebiteľom neobsahuje tieto zákonné poučenia, môže sa veľmi jednoducho stať, že realitná kancelária nedostane províziu za sprostredkovanie predaja/kúpy nehnuteľnosti, čo je zrejme aj Váš prípad, nakoľko žiadna zmluva v písomnej forme nie je.

Podľa § 3 ods. 2 vyššie citovaného zákona o ochrane spotrebiteľa sa spotrebiteľovi tieto informácie musia poskytnúť v prípade zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov v listinnej podobe alebo so súhlasom spotrebiteľa v podobe zápisu na inom trvanlivom nosiči, čo tiež nemáte, nakoľko žiadna zmluva o sprostredkovaní uzatvorená mimo prevádzkových priestorov nebola.

3./ Ako sme uviedli vyššie, všetky sprostredkovateľské zmluvy uzatvorené medzi RK a záujemcom – spotrebiteľom mimo prevádzkových priestorov RK musia byť uzatvorené  výlučne v písomnej forme. Neuzavretím sprostredkovateľskej zmluvy v písomnej forme môže dôjsť k porušeniu aj ďalších právnych predpisov - zákona č. 297/2008 Z. z. o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu, ktorý ustanovuje povinnosti subjektom, ktoré označuje ako povinné osoby, medzi ktoré zaraďuje aj právnické osoby alebo fyzické osoby oprávnené sprostredkovať predaj, prenájom a kúpu nehnuteľnosti, teda RK. Starostlivosť tejto povinnej osoby - RK - vo vzťahu ku klientovi je urobiť písomný záznam, ktorý je povinná mať k dispozícii RK pri kontrole podľa § 29 cit. zákona; písomný záznam musí obsahovať informácie odôvodňujúce výsledok posudzovania obchodu. Tieto  informácie RK o Vás nemá. 


4./ Záverom uvádzame z rozsudku OS Nové Zámky z 10.10.2012 sp. zn. : 3C268/2011, ktorý žalobu RK o zaplatenie provízie zamietol (skrátené) :
"Súd návrh zamietol na tom základe, že navrhovateľ neuniesol svoje dôkazné bremeno a nepreukázal skutočnosti, ktoré tvrdil, nepreukázal, že by odporcovia boli porušili zmluvu, na ktorej sa s právnym zástupcom navrhovateľa dohodli a tým nepreukázal, že by mu bol vznikol nárok na zaplatenie provízie, ktorej zaplatenia sa voči odporcom domáha.
Súd hodnotiac vykonané dôkazy a to výpovede účastníkov a svedkov a tiež obsah obhliadkového formulára jednotlivo a aj vo vzájomnej súvislosti konštatuje, že navrhovateľ /RK/ je v dôkaznej núdzi, do ktorej sa dostal svojím pričinením tým, že s odporcami neuzavrel zmluvu o sprostredkovaní v písomnej forme a v tejto dôkaznej núdzi nedokáže preukázať skutočnosti, ktoré tvrdí, teda nedokáže preukázať kedy zmluva o sprostredkovaní bola uzavretá, aký bol jej obsah a kedy jej platnosť skončila, nakoľko z výpovedí účastníkov a svedkov to nie je možné ustáliť a tým nedokáže preukázať ani to, že by počas jej platnosti došlo k tomu, že odporcovia bez jeho vedomia odpredali svoju nehnuteľnosť tretej osobe, resp. že by boli porušili povinnosti z tejto zmluvy im vyplývajúce, pretože tie nie je možné presne identifikovať práve pre neznámy obsah ich dohody, pričom pokiaľ by bola medzi účastníkmi uzavretá zmluva v písomnej forme, bolo by jednak nepochybné čo bolo jej obsahom.
Z vykonaného dokazovania má súd za preukázané, že došlo ku konkludentnému uzavretiu zmluvy o sprostredkovaní kúpy domu a to odovzdaním kľúčov od domu a platnosť tejto zmluvy skončila rovnako konkludentne a to vrátením týchto kľúčov.
Taktiež nebolo preukázané aká bola dohodnutá výška provízie pre realitnú kanceláriu (a tiež to za akú cenu sa mala nehnuteľnosť predávať), čo je nepochybne zásadnou otázkou pre prípadné priznanie nároku navrhovateľa /RK/, ktorú skutočnosť taktiež nedokázal preukázať pre sporný obsah dohody medzi účastníkmi a súd poukazuje i na skutočnosť, že nie je zrejmé, či predmetom tejto dohody bolo len sprostredkovanie záujemcu o kúpu alebo aj ďalšie úkony s uzavretím kúpy nehnuteľnosti zákonite spojené ( písomná kúpna zmluvy, návrh na vklad a podobne)."

 

Záver 

Pre prípad, že by Vás RK kontaktovala  požiadajte o predloženie všetkých dokladov pre Vás doteraz Vami podpísanými - záznamy o obhliadke, aby ste tieto mali k dispozícii.  Ak by bol opätovne záujem o prehliadku bytu, požiadajte RK, ak máte o predmetnú službu záujem, o bezdpodmienečné  predloženie zmluvy o sprostredkovaní v písomnej forme. Zmluvu odporúčame konzultovať s advokátom.  Podpisovanie akýchkoľvek dokladov teraz s RK so spätnou platnosťou neodporúčame. Rovnako v prípade, že by Vás kontaktovala RK s požiadavkou na vyplatenie zálohy provízie, prípadne provízie, kontaktujte advokáta.  Za terajšieho stavu RK nemá nárok na províziu.

Vo všetkých veciach, v ktorých Vás bude kontaktovať RK s nejakými požiadavkami, sa môžete obrátiť na našu advokátsku kanceláriu.

Budeme radi, ak nám dáte vedieť, či Vám naša právna rada pomohla a ako ste dopadli.

 

Trápi vás "Provízia pre realitnú kanceláriu ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Provízia pre realitnú kanceláriu ? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, obraciam sa na vás s prosbou o radu. Naša dcéra spoločne so zaťom zaplatila realitnej kancelárii poplatok za služby, konkrétne za nákup rodinného domu. Uzatvorili kúpnu zmluvu a podali návrh na vklad do katastra. V priebehu tohto procesu však došlo k vzniku takzvaného založného práva na nehnuteľnosť, rozhodnutím súdu tretími osobami, čo kataster neumožnilo realizovať návrh na vklad. Kúpu domu financovali vlastnými prostriedkami a schválenou hypotékou, ktorá bola po uzatvorení kúpnej zmluvy vyplatená predávajúcemu. Ten nám našťastie vrátil doteraz uhradenú sumu. Požadujeme od realitnej kancelárie vrátenie poplatku, keďže predaj sa neuskutočnil. Realitný maklér neukázal žiadnu snahu pomôcť pri riešení vzniknutých problémov. Na naše výzvy nereaguje s odôvodnením, že mal s predajom spojené náklady. Máme nárok na vrátenie poplatku za sprostredkovanie a ako by sme mali ďalej postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Provízia pre realitnú kanceláriu ?

(odpoveď odoslaná: 08.10.2023)

Dobrý deň, veci uvádzame, že pre sprostredkovanie predaja nehnuteľnosti platí ust. § 774 a nasl. Občianskeho zákonníka /citujeme/ :

§ 774

Sprostredkovateľskou zmluvou sa sprostredkovateľ zaväzuje obstarať záujemcovi za odmenu uzavretie zmluvy a záujemca sa zaväzuje sprostredkovateľovi poskytnúť odmenu vtedy, ak bol výsledok dosiahnutý pričinením sprostredkovateľa.

§ 775

Sprostredkovateľovi patrí odmena v dohodnutej výške; odmenu treba dojednať v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi, inak je zmluva neplatná podľa § 40a.

§ 776

Sprostredkovateľovi patrí okrem odmeny náhrada nákladov iba vtedy, ak je to výslovne dohodnuté; pri pochybnostiach, len ak mu vznikol nárok na odmenu.

§ 777

Záujemca a sprostredkovateľ sú povinní oznamovať si navzájom všetky dôležité okolnosti súvisiace so sprostredkovaním, najmä okolnosti, ktoré môžu ovplyvniť rozhodnutie záujemcu uzavrieť sprostredkúvanú zmluvu. Sprostredkovateľ je oprávnený za záujemcu konať alebo prijímať čokoľvek, len ak bol na to splnomocnený písomným plnomocenstvom. 

 

Nepoznáme znenie zmluvy s realitnou kanceláriou, ako ani znenie kúpnej zmluvy, ale sme názoru, že vo veci zo strany realitnej kancelárie došlo k pochybeniam v prístupe k uzatvoreniu  kúpnej zmluvy, realitná kancelária nepostupovala obozretne v prístupe pri uzatvorení kúpnej zmluvy a preto katastrálny úrad návrh na vklad nezrealizoval. Podľa ust. § 133 ods. 2 Občianskeho zákonníka platí :

"Ak sa prevádza nehnuteľná vec na základe zmluvy, nadobúda sa vlastníctvo vkladom do katastra nehnuteľností podľa osobitných predpisov, ak osobitný zákon neustanovuje inak."

Odporúčam vo veci kontaktovať advokáta na vrátenie provízie od realitnej kancelárie.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Provízia pre realitnú kanceláriu ? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcem sa informovať o výške poplatku za predaj domu, ktorý účtujú realitné kancelárie. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Provízia pre realitnú kanceláriu ?

(odpoveď odoslaná: 09.02.2023)

Dobrý deň,
výška provízie realitnej kancelárie bude závisieť od zmluvy, ktorú s realitnou kanceláriou uzatvoríte. Treba si pri podpise naštudovať zmluvné podmienky, aby ste dopredu vedeli, aká bude výška ich provízie a či s ňou súhlasíte. Výška závisí od dohody. 


Podotázka: Provízia pre realitnú kanceláriu ? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, rada by som sa informovala o spôsobe postupovania v prípade, keď sme zložili rezervačnú zálohu vo výške 4-tisíc korún v realitnej kancelárii. Do rezervačnej zmluvy sme uviedli poznámku, že v prípade neschválenia úveru sa táto záloha vracia v plnej výške. Vzhľadom na zmeny vo podmienkach spoluručiteľa, by som musela do úveru vstúpiť sama. Keďže mám už jeden existujúci úver, banka mi nový úver neschválila. V súvislosti s tým som písomne odstúpila od rezervačnej zmluvy. Na to mi realitná kancelária odpísala, že mi vráti 2000 eur do 7 dní, 1000 eur pri predaji nehnuteľnosti a 1000 eur prepadne realitnej kancelárii. S týmto návrhom nesúhlasím, keďže sme boli dohodnutí na vrátení celej sumy. Rada by som vedela, ako mám ďalej postupovať? Mám právny nárok na celú sumu? V tomto prípade nemôže realitná kancelária bezdôvodne zarábať na poplatku, je to správne? Ďakujem vám veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Provízia pre realitnú kanceláriu ?

(odpoveď odoslaná: 28.10.2022)

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že ste postupovali správne ak ste do rezervačnej zmluvy uviedli, že v prípade neschválenia úveru ste oprávnená odstúpiť od zmluvy s realitnou kanceláriou s tým, že Vám bude vrátená celá uhradená záloha.
Z otázky vyplýva, že realitná kancelária Vám odpovedala písomne a uviedla postup resp. sumu vrátenej zálohy, s čím V nesúhlasíte.

Podľa ust. § 48 Obč. zákonníka platí, že odstúpením od zmluvy sa zmluva od začiatku zrušuje, ak nie je právnym predpisom ustanovené alebo účastníkmi dohodnuté inak.

Následne platí ust. § 457 Obč. zákonníka, podľa ktorého platí, že bola zmluva zrušená, je každý z účastníkov povinný vrátiť druhému všetko, čo podľa nej dostal. Vo Vami uvedenom prípade je realitná kancelária povinná vrátiť celú zálohu 4000 €.

Odporúčam poslať realitnej kancelárii ešte jednu doporučenú výzvu k vráteniu celej zálohy vo výške 4000 € v lehote podľa zmluvy, od ktorej ste odstúpili s tým upozornením, že ak k vráteniu zálohy nedôjde, vec postúpite na súd cestou advokáta, čím realitnej kancelárii vzniknú ďalšie náklady spojené so súdnym konaním.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

 


Trápi vás "Provízia pre realitnú kanceláriu ?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Provízia pre realitnú kanceláriu ? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, mala som ústnu dohodu s realitnou kanceláriou o vrátení depozitu za podnájom, ktorý som zaplatila o mesiac skôr, než bol byt dokončený. Dohodli sme sa, že ak sa mi byt nebude páčiť a nebudem s ním spokojná, vrátia mi peniaze. Mám príjmový doklad o zaplatení, žiadnu zmluvu som predtým nepodpísala. S bytom som nebola spokojná a teraz žiadam vrátenie peňazí. Realitná kancelária sa vyhovára, že išlo o peniaze pre majiteľku. Keď som ju kontaktovala, tvrdila, že tieto peniaze boli určené pre realitnú kanceláriu a ona o platbe nevedela. Majiteľka ma odkázala späť na realitnú kanceláriu. Tá však ignoruje moje správy a hovoril, že sa musí dohodnúť s majiteľkou, hoci majiteľka tvrdí, že ju nikto nekontaktoval. Chcem sa opýtať, či mám právo žiadať peniaze späť aj po ústnej dohode. Ako by som mala postupovať? Podľa mojich informácií by sa platba mala hodnotiť ako preddavok a nemali by mať právo moje peniaze držať. Ide o sumu vyššiu ako 500 eur. Ako dôkaz mám SMS komunikáciu s realitnou kanceláriou, príjmový doklad, na ktorom je napísané "záloha za byt", hoci mi bolo hovorené, že ide o depozit. Ďakujem za pomoc. Veronika

Odpoveď: Provízia pre realitnú kanceláriu ?

(odpoveď odoslaná: 11.01.2022)

Dobrý deň, z Vami  položenej otázky vyplýva, že ste mali uzatvoriť s RK zmluvu o nájme bytu, k uzatvoreniu ktorej nikdy nedošlo. Zaplatili ste 500 € a ako vyplýva z príjmmového dokladu, zaplatili ste "zálohu za byt".

Podľa ust. § 685 ods. 1 Obč. zákonníka pre uzatváanie zmluvy o nájme platí :

" Nájom bytu vzniká nájomnou zmluvou, ktorou prenajímateľ prenecháva nájomcovi za nájomné byt do užívania, a to buď na dobu určitú, alebo bez určenia doby užívania; nájomná zmluva spravidla obsahuje aj opis príslušenstva a opis stavu bytu. Nájom bytu je chránený; ak nedôjde k dohode, možno ho vypovedať len z dôvodov ustanovených v zákona."

Rovnako ak by zmluva mala byť uzatvorená podľa ust.  zákona o krátkodobom nájme bytu, platí ust § 3 ods. 2 cit. zákona, že zmluva musí byť uzatvorená v písomnej forme.

Podstatné však vo Vašom prípade je to, že nedošlo k uzatvoreniu písomnej zmluvy o sprostredkovaní s RK v zmysle ust. § 774  Obč. zákonníka, kde zákon síce vyslovene nestanovuje psíomnú formu zmluvy, ale RK v prípade súdneho sporu nebude vedieť preukázať uzatvorenie zmluvy. Uvádzame, že keďže ide o spotreb. spor, v zmysle ust. zákona o ochrane spotrebiteľa zmluvy s RK ak by aj boli uzatvorené mimo prevádzkových priestorov RK, RK je povinná Vás poučiť ako spotrebiteľa o Vašich právach, ktorých v zmysle zákona je cca 20, k čomu však zo strany RK nedošlo.

Na základe vyššie uvedeného stavu odporúčame RK písomne  vyzvať k vráteniu zálohy 500 € vo Vami uvedenej lehote. Ak k vráteniu nedôjde, vec budete musieť odstúpiť na súd, na čo môžete RK upozorniť aj s tým, že vec oznámite aj na Slovneksú obchodnú inšpekciu ako orgán ochrany spotrebiteľa.

V prípade záujmu resp. potreby kontaktujte anšu advokátsku kanceláriu.


Podotázka: Provízia pre realitnú kanceláriu ? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, rodičia plánujú kúpiť dcére byt prostredníctvom realitnej kancelárie a chcú ho zaplatiť zo svojho účtu. Dcéra má následne byť majiteľkou bytu. Realitná kancelária však tvrdí, že peniaze musí odoslať dcéra zo svojho účtu. Je teda dôležité, z akého účtu bude byt zaplatený? Ako by sme mali postupovať?

Odpoveď: Provízia pre realitnú kanceláriu ?

(odpoveď odoslaná: 02.04.2021)

Dobrý deň,
RK má v tomto smere pravdu. Dôvod je ten, že rodičia nie sú podľa zmluvy s RK budúcimi kupujúcimi. Ak by rodičia platili priamo na účet RK, na strane RK by išlo o bezdôvodné obohatenie. Možnosťou je, aby dcéra vložila prenia na bankový účet RK priamo, potom aj v dokladoch RK bude figurovať meno dcéry a nie rodičov, resp. aby rodičia najprv previedli peniaze na bankový účet dcéry a dcéra na účet RK.

Z dôvodu právnej istoty odporúčame zmluvu s RK nechať skontrolovať advokátovi.

Môžete sa obrátiť aj na našu advokátsku kanceláriu.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Provízia pre realitnú kanceláriu ? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, mám na Vás jednu otázku. Plánujem kúpiť dom v Maďarsku od pána, ktorý je skôr "jednoduchší". Dom ponúkali dve realitné kancelárie, avšak nakoniec sme sa rozhodli kúpiť ho mimo realitky. Pán, ktorý dom predáva, informoval obe kancelárie, že dom predal mimo nich. Jedna realitka reagovala pochopiteľne a prejavila súhlas s tým, že je to v poriadku. Z druhej realitky však prišiel k majiteľovi pán maklér a požadoval 500 € za to, že predával jeho dom. Lenže majiteľ domu s maklérom nepodpísali žiadnu zmluvu. Maklér tvrdí, že sa s majiteľom dohodli ústne. Majiteľ domu teraz nevie, čo má robiť, keďže maklér k nemu prišiel aj so starostom obce, ktorý "náhodou" so zmenšovateľom spolupracuje a predávajú spolu domy v obci. Starosta tiež tlačí na majiteľa domu, že musí zaplatiť maklérovi. Nevidím to však správne. Ešte raz zdôrazňujem, že nemajú podpísanú žiadnu exkluzívní zmluvu, vôbec nič. Majiteľ domu je, ako som písala, "jednoduchý" a môže byť ľahko ovplyvnený a presvedčený. No ja si myslím, že je to podvod a vyhrážanie sa.

Odpoveď: Provízia pre realitnú kanceláriu ?

(odpoveď odoslaná: 09.03.2021)

Dobrý deň,
ak ide o RK z Maďarska, tento právny vzťah sa má posudzovať podľa maďarského práva.

Z pohľadu slovenského práva, v prípade absencie písomnej zmluvy by nemali nárok na akúľkovek zmluvnú pokutu za to, že predal dom sám, bez RK.


Trápi vás "Provízia pre realitnú kanceláriu ?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Provízia pre realitnú kanceláriu ? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, obraciame sa na vás s prosbou o radu ako dôchodcovia, ktorí sa cítia podvedení niekým ako sú "šmejdi" v realitnom biznise. Pri kúpe záhrady sme boli veľmi nespokojní s kvalitou služieb realitnej kancelárie. Po kúpe sme zaslali reklamáciu a požadovali vrátenie časti peňazí z rezervačnej zálohy, ktorá predstavovala 8,5 % kúpnej ceny. Namiesto vážnej odpovede sme sa dočkali len posmechu. So sťažnosťou sme sa obrátili na Realitnú úniu, kde sme však nezískali žiadnu odozvu. Následne sme kontaktovali Slovenskú obchodnú inšpekciu, ktorá sa síce po niekoľkých urgenciách vyjadrila, ale jej vyjadrenie nám nepomohlo - podľa nej je všetko v poriadku, ak je vlastníctvo zapísané na katastri. My však vec vnímame ako neoprávnené obohatenie na našu škodu. Netušili sme, že celá záloha ostáva realitnej kancelárii. V zmluve je táto čiastka uvedená ako "prvá časť kúpnej ceny". A províziu vraj platila predávajúca. Takže sa všetko zdá byť právne čisté, aj napriek nekvalitným službám (počiatočné zamlčiavanie ťarchy, nesprávne informácie, opakované chyby v štyroch verziách zmluvy, pričom posledná sa tlačila až u notára a pod.). Za tieto služby si realitná kancelária nadelila z našich celoživotných úspor za niekoľko hodín "práce" sumu 5300 eur. Radi by sme poznali váš názor, či by sme mohli na súde uspieť ako obete takéhoto neetického správania. Ďakujeme vám.

Odpoveď: Provízia pre realitnú kanceláriu ?

(odpoveď odoslaná: 16.09.2020)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že sa pýtate ako kupujúca, predmetom kúpy bola záhrada.
Nepoznáme obsah Vašej rezervačnej zmluvy resp. zmluvy o sprostredkovaní. 

Všeobecne v zmysle ust. § 774 a nasl. Obč. zákonníka platí :
"Sprostredkovateľskou zmluvou sa sprostredkovateľ zaväzuje obstarať záujemcovi za odmenu uzavretie zmluvy a záujemca sa zaväzuje sprostredkovateľovi poskytnúť odmenu vtedy, ak bol výsledok dosiahnutý pričinením sprostredkovateľa.
§ 775 : Sprostredkovateľovi patrí odmena v dohodnutej výške; odmenu treba dojednať v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi, inak je zmluva neplatná podľa § 40a.
§ 776 :
Sprostredkovateľovi patrí okrem odmeny náhrada nákladov iba vtedy, ak je to výslovne dohodnuté; pri pochybnostiach, len ak mu vznikol nárok na odmenu.
§ 777 : Záujemca a sprostredkovateľ sú povinní oznamovať si navzájom všetky dôležité okolnosti súvisiace so sprostredkovaním, najmä okolnosti, ktoré môžu ovplyvniť rozhodnutie záujemcu uzavrieť sprostredkúvanú zmluvu. Sprostredkovateľ je oprávnený za záujemcu konať alebo prijímať čokoľvek, len ak bol na to splnomocnený písomným plnomocenstvom."

Realitná únia nie je orgánom, ktorý by mal resp. bol zo zákona oprávnený riešiť reklamáciu.
Pokiaľ ide o SOI, táto vykonáva dohľad aj nad RK v zmysle ust. zákona o ochrane spotrebiteľa pri predaji tovaru alebo poskytovaní služieb na základe zmluvy uzavretej na diaľku alebo zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov predávajúceho.

Samotná kúpna zmluva, ktorá Vám bola predložená zo strany RK je vždy iba návrhom, ktorý môžete a nemusíte podpísať. Zo zákona RK sprostredkúva kúpu, predaj alebo prenájom nehnuteľností. Ak kúpnopredajnú zmluvu vyhotovil notár, mala by byť právne v poriadku.

V otázke uvádzate, že predávajúca platila províziu pre RK vo výške 8,5 % z predajnej ceny. Obvykle v zmluvách s RK je dohodnuté, že províziu platí ten, kto nehnuteľnosť predáva, ten ten, kto do právneho vzťahu prináša peniaze.
Pri zmluvách s RK v závioslosti od toho, kde bola zmluva s RK o sprostredkovaní spísaná /priamo v prevádzke RK, alebo len prostredníctvom internetu, alebo mimo prevádzkových priestorov RK, musia byť splnené aj povinnosti a poučovacia povinnosť zo strany RK /celkom cca 20 poučení v zmysle vyššie uvedeného zákona o ochrane spotrebiteľa.
Provízia pre RK závisí od druhu a rozsahu služieb, ako aj od ceny nehnuteľnosti, ktorá je predmetom vzťahu s RK.
Na našej stránke sa v mnohých odpovediach venujeme otázkam provízie pre RK /vid úvodná stránka našej kancelárie ficek.sk - do vyhľadávacieho poľa je treba zadať pojem napr. provízia pre RK/.

Odporúčame zmluvu s RK nechať skontrolovať advokátovi.


Podotázka: Provízia pre realitnú kanceláriu ? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, prosím Vás o radu ohľadom kúpy nehnuteľnosti. Má realitná spoločnosť právo zdvihnúť cenu za nehnuteľnosť pred podpisom rezervačnej zmluvy, a to na základe telefonického rozhovoru s majiteľom bytu, chvíľu pred podpisom spomínanej rezervačnej zmluvy? Ďakujem za odpoveď. S pozdravom, Luky

Odpoveď: Provízia pre realitnú kanceláriu ?

(odpoveď odoslaná: 17.08.2020)

Dobrý deň,
cena uvedená v zmluve s RK je vecou dohody, ktorá sa môžýe zmeniť na základe vyjednávania, rozsahu poskytnutých služieb zo strany RK, a hlavne stavu nehnuteľnosti.

Nevieme, či je už zmluva s RK Vami ako budúcim kupujúcim už je aj podpísaná. V podstate cena nehnuteľnosti bola upravená smerom nahor z dôvodu, že províziu RK platí v podstate kupujúci, keďže on do procesu sprostredkovania predaja nehnuteľnosti prináša peniaze.
Cena je vecou dohody. Ak máte pochybnosti o zmluve o sprostredkovaní, resp. rezervačnej zmluve, nemusíte ju ani podpísať.
Ak máte záujem, pošlite nám zmluvu s RK na pripomienkovanie cez formulár uvedený na našej stránke - spripomienkovanie zmluvy advokátom.

Poznamenávame, že zmluvám s RK (províziám, rezerv. poplatkom, kúpnym zmluvám predloženým zo strany RK a pod., sa venujeme v mnohých našich odpovediach, ktoré Vám môžu byť nápomocné.





V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Provízia pre realitnú kanceláriu ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.