Máte
otázku?

Rozvod a pridelenie dietata


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Bratislava

Otázka: Rozvod a pridelenie dietata

Dobrý deň, rád by som sa poradil v otázke rozvodu a pridelenia dieťaťa mne ako otcovi. So manželkou už štyri roky nežijeme v intímnom vzťahu, spoločne máme šesťročnú dcérku. Po jej pôrode začala manželku môj vzťah s dcérkou odmietať. Mojím hlavným záujmom je dcéra. Manželke išlo vždy o peniaze, a to aj napriek tomu, že zarábam ako bežný človek a snažil som sa o maximálny prísun financií do domácnosti. Napriek tomu to bolo vždy málo. Manželka neskôr začala pracovať na rôznych miestach, kde ponocovala a často chodila preč na nočné výjazdy, kedy sa vracala až o tri dni. Tak som sa prispôsobil a odvtedy moja malá spí pri mne už približne štyri roky. Pravidelne sa kúpeme, upratujeme byt, hrajeme sa... V rodine manželky sa u jej brata vyskytli tvrdé drogy, heroín. On má dve deti, žltačku typu C. Keď som zakázal manželke chodiť k jej mame s malou, bol som ten zlý. Jej mama je alkoholička, už má fialový nos. To je len v krátkosti zhrnutie toho, čo sa udialo za posledné štyri roky. Chcem sa opýtať, či mám s takýmito argumentmi šancu na zverenie dieťaťa do mojej opatery. Na tom mi záleží viac ako na čomkoľvek na svete. Chcem si k súdu zobrať dobrého advokáta v rámci mojich finančných možností. Dúfam, že mi odpíšete. Ďakujem a s pozdravom.

Odpoveď: Rozvod a pridelenie dietata

Dobrý deň, pokiaľ sa staráte o dieťa tak ako uvádzate, tak je vysoká pravdepodobnosť, že by súd dieťa zverí do Vašej starostlivosti. Nepoznám však verziu Vašej manželky. 

Súd pri rozhodovaní o tom, komu zverí dieťa pozerá na to, ako to fungovalo dovtedy (do rozhodnutia súdu). 

Prostredie, v ktorom bude dieťa v budúcnosti vyrastať musí zabezpečovať jej zdravý a bezpečný život a rozvoj. Pokiaľ by manželka žiadala dieťa zveriť do svojej starostlivosti, potom v súdnom konaní sa nevyhnete znaleckému dokazovaniu.

Ak je pravda to, čo píšete, potom sa znaleckého dokazovania nemusíte obávať.

Trápi vás "Rozvod a pridelenie dietata" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozvod a pridelenie dietata (Rozvod)

Dobrý deň, uvažujem o rozvode. My s manželom sme spolu 3,5 roka a máme 2,5-ročné dieťa. Momentálne nám už s manželom nerozumie pod jednou strechou. Zaujímalo by ma, komu by súd v prípade rozvodu zveril dieťa. Moja materská dovolenka končí a ešte stále nemám zabezpečenú prácu. Je možné, že by súd zveril dieťa manželovi len na základe toho, že nemám prácu? Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod a pridelenie dietata

(odpoveď odoslaná: 19.05.2020)

Dobrý deň,

 

pokiaľ ide o zverenie dieťaťa do starostlivosti jedného z rodičov po rozvode ich manželstva, súd vždy rozhoduje na základe individuálnych okolností každej jednej veci. Dôležité bude hlavne to, kto má o dieťa záujem, či sú splnené predpoklady na riadnu výchovu a starostlivosť, ku komu má dieťa vytvorené väzby a podobne.

 

Osobne si ale nemyslím, že len na základe toho, že Vám onedlho končí rodičovská dovolenka a Vy ešte nemáte zabezpečenú prácu, by Vám súd dieťa nezveril do osobnej starostlivosti. Ako som už spomenul, je potrebné zvažovať celý rad ďalších skutočností, ktoré sú pre rozhodnutie súdu v tomto smere dôležité.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Rozvod a pridelenie dietata (Rozvod)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať. Som v neformálnom vzťahu a čakám dieťa. Ráda by som opustila priateľa kvôli neustálym hádkam, no nechcem, aby naše dieťa chodilo každý druhý víkend k nemu, čo je obvyklým súdnym rozhodnutím. Chcem, aby sa s ním dieťa stretávalo iba v mojej prítomnosti. Nepovažujem za správne, aby deti boli ako mačiatka, ktoré ani nevedia, kam patria. Máte nejaké rady? Informácie si veľmi cením. Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod a pridelenie dietata

(odpoveď odoslaná: 07.09.2016)

Dobrý deň,

žiaľ, vo Vašom prípade je potrebné uviesť, že ak sa s otcom dieťaťa nedohodnete na tom, že styk bude prebiehať len vo Vašej prítomnosti a teda rozhodoval by o styku s dieťaťom súd na návrh otca, ktorý nemá dieťa v osobnej starostlivosti, nie je možné, aby len na základe Vami v otázke uvádzaných skutočností súd určil, že styk bude prebiehať len v minimálnom rozsahu a za Vašej prítomnosti, samozrejme za predpokladu, že by na to neboli vážne dôvody.

Právna úprava styku s dieťaťom totiž vychádza z toho, že prítomnosť druhého rodiča, ktorý má dieťa v osobnej starostlivosti, pri styku s dieťaťom predstavuje pre toho rodiča, ktorý nemá dieťa v osobnej starostlivosti, obmedzenie výkonu jeho rodičovských práv a povinností, o ktorom môže rozhodnúť len súd a za výnimočných okolností - teda len v prípade, ak by to bolo v záujme maloletého dieťaťa - to by bolo napr. v prípade, ak hrozí zdravotná, morálna či osobnostná ujma dieťaťa (§ 36 ods. 1 v spojení s § 25 ods. 3 Zákona o rodine). Ujma v uvedenom zmysle by hrozila dieťaťu napríklad v situácií, keď by bolo v súdnom konaní preukázané, že existuje dôvodné podozrenie, že otec by dieťaťu fyzicky ublížil, alebo ak by otec viedol taký spôsob života, ktorý je pre dieťa nesprávnym príkladom a pod. Samotná skutočnosť, že nesúhlasíte s uvedeným spôsobom styku otca s dieťaťom z dôvodu, že podľa Vášho názoru nie je pre dieťa takéto striedanie rodinných prostredí vhodné, nezakladá podľa rozhodovacej činnosti súdov dôvod na to, aby bolo z tohto dôvodu obmedzované právo druhého rodiča, ktorému nebolo dieťa zverené do osobnej starostlivosti, na styk s dieťaťom.

Slovenská právna úprava styku rodiča s dieťaťom, ktorému nebolo dieťa zverené do osobnej starostlivosti, totiž vychádza zo zásady, že obaja rodičia majú rovnaké rodičovské práva a povinnosti, čo sa prejavuje aj pri rozhodovaní súdu o styku rodiča, ktorý nemá dieťa v osobnej starostlivosti, s dieťaťom. V zásade teda platí, že ak má rodič, ktorý nemá dieťa v osobnej starostlivosti, záujem o stretávanie v normálnom rozsahu, má nárok na stretávanie sa s dieťaťom v rozsahu 1/2 voľného času dieťaťa.

 


Podotázka: Rozvod a pridelenie dietata (Rozvod)

Dobrý deň, opäť Vám píšem a chcem doplniť pár vecí. Pred rokom a štyrmi mesiacmi, keď moja manželka zistila, že ju dcéra odmieta, tvrdila, že dievča nie je normálne a že nie je v poriadku. Vtedy som s dcérou navštívil psychológa, aby zistil, čo je na veci. Nič závažné nezistil. Pred dvoma týždňami som túto návštevu zopakoval pre každý prípad, aby som zistil, ako to celé vníma naša dcéra. Zistil som, že nás stále berie ako rodinu. Manželka odišla z nášho spoločného účtu v banke a zriadila si nový. Začala chodiť do ďalšej práce, kde pracuje aj v noci 12 hodín, takže je ešte menej so dcérou ako doteraz. Chcem niečo podniknúť, ale veľmi sa bojím, ako to dopadne. Sme so dcérou zvyknutí na určitý režim, ako každodenné vstávanie, chodenie do škôlky, kúpanie, hranie a pod. Ak ste mali aspoň podobný prípad, napíšte mi, ako mám postupovať. Byt máme na hypotéku, ale po rozvode nemôžem ju jednoducho v byte mať. Nerozprávame sa, nebavíme sa spolu.

Odpoveď: Rozvod a pridelenie dietata

(odpoveď odoslaná: 27.02.2016)

Dobrý deň, prípad ako je ten Váš sme už mali. V podstate je dôležité to, že máte s dieťaťom vybudovaný vzťah a tento sa činnosťami, ktoré robíte prehlbuje. 

Dieťa má viac ako 6 rokov a preto je možné v konaní vykonať znalecké dokazovanie. Nie je nič nezvyčajné, ak sa dieťa zverí otcovi, ktorý sa oň stará viac ako matka. Na rozvod a s tým spojenú úpravu práv a povinností k dieťaťu sa musíte pripraviť.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozvod a pridelenie dietata" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.