Máte
otázku?

Zverenie detí do osobnej starostlivosti matky


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Zverenie detí do osobnej starostlivosti matky

Dobrý deň, moja dcéra je v konaní rozvodu a má určené predbežné výživné na štyri maloleté deti. Požiadala ÚPSVaR o výplatu prídavkov na deti ako matka. Vzhľadom na to, že deti neboli zverené do jej osobnej starostlivosti, ÚPSVaR jej žiadosti nevyhovel, s odôvodnením, že to bude možné až keď súd zverí deti do jej starostlivosti. Chcela by som sa Vás opýtať, kedy a v akom prípade môže moja dcéra požiadať o zverenie detí do jej osobnej starostlivosti ešte pred pojednávaním o rozvode, ktoré bude až o tri mesiace? Určené predbežné výživné je nízke a nie je postačujúce, takže prídavky na deti by jej dosť pomohli. Otec detí okrem predbežného výživného na výživu detí nijako neprispieva. Prosím Vás o urýchlenú odpoveď, za ktorú Vám vopred ďakujem.

Odpoveď: Zverenie detí do osobnej starostlivosti matky

Dobrý deň, 

je možné podať na súd návrh na vydanie predbežného opatrenia, konkrétne návrh na zverenie maloletých detí do osobnej starostlivosti matky na čas do rozvodu. V predbežnom opatrení je však veľmi dôležité riadne odôvodniť tento návrh a zamerať sa najmä na to, v čom spočíva naliehavosť takejto úpravy pomerov, inak povedané "prečo to nepočká" až do rozhodnutia o rozvode. Predbežné opatrenie je len dočasné, kým súd nerozhodne vo veci samej.

Trápi vás "Zverenie detí do osobnej starostlivosti matky" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zverenie detí do osobnej starostlivosti matky (Rodinné právo)

Dobrý večer, prosím Vás, ak podám návrh na súd o zverenie detí do výhradne mojej starostlivosti ešte pred rozvodom, do akého času mi môže byť vyhovené?

Odpoveď: Zverenie detí do osobnej starostlivosti matky

(odpoveď odoslaná: 26.02.2020)

Dobrý deň. Pokiaľ ide o konanie ohľadom úpravy výkonu rodičovských práv a povinností k maloletým deťom na čas do rozvodu manželstva, tak treba povedať, že vo všeobecnosti by sa mali konania, kde sa rieši starostlivosť o maloleté deti, prednosť. Konanie by teda malo byť vyriešené prednostne pred inou agendou. V praxi sa nám už ale neraz stalo, že sa takéto konanie nakoniec ukončilo až po rozvode manželstva. Preto je vhodné úpravu pomerov riešiť cez neodkladné opatrenie, ktoré sa môže vydať už v priebehu niekoľkých dní.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zverenie detí do osobnej starostlivosti matky" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.