POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Rozdelenie bytového domu ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Košice

Otázka: Rozdelenie bytového domu ?

Dobrý deň. Je možné bytový dom, pozostávajúci z dvoch samostatných vchodov, kde v každom je 16 bytových jednotiek, rozdeliť na dva nezávislé bytové domy? Chcem, aby mohol každý vchod mať vlastného správcu alebo spoločenstvo a aby bol každý vchod zapísaný v katastri ako "samostatný bytový dom", čím by mohol hospodáriť samostatne. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Rozdelenie bytového domu ?

 

 

Dobrý deň, na Vašu otázku odpovedáme nasledovne :

1./ V zmysle ust. zákona o vlastníctve bytov/§ 2/ "bytovým domom  sa na účely tohto zákona rozumie budova, v ktorej je viac ako polovica podlahovej plochy určená na bývanie a má viac ako tri byty a v ktorej byty a nebytové priestory sú za podmienok ustanovených v tomto zákone vo vlastníctve alebo spoluvlastníctve jednotlivých vlastníkov a spoločné časti domu a spoločné zariadenia tohto domu sú súčasne v podielovom spoluvlastníctve vlastníkov bytov a nebytových priestorov." T.j. zákon nerozlišuje bytový dom podľa vchodov.  Poznámka : Pozrite sa na Vaše doklady od byt. domu, či bol postavený na základe jedného stav. povolenia a kolaudačn. rozhodnutia, alebo boli vydané dva .

2./ Podľa cit. zákona § 10  odst. 1 vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome sú povinní  poukazovať preddavky mesačne vopred do fondu prevádzky, údržby a opráv.  Vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome vykonávajú úhrady do fondu prevádzky, údržby a opráv podľa veľkosti spoluvlastníckeho podielu; ak je súčasťou bytu balkón, lodžia alebo terasa, pre účely tvorby fondu prevádzky, údržby a opráv domu sa zarátava do veľkosti spoluvlastníckeho podielu 25 % z podlahovej plochy balkóna, lodžie alebo terasy.  Je potrebné vychádzať z textu zmluvy o výkone správy, resp. túto zmeniť v tom smere, aby správca resp. spoločenstvo boli povinné viesť osobitne evidenciu úhrad ako aj čerpanie   fondu pre jednotlivé vchody, aby ste mali  presný prehľad o hospodárení jednotlivých vchodov, ale to je už  "len" vecou softvéru  na spracovanie údajov o jednotlivých vchodoch /§ 8 cit. zákona/, aj keď to pre správcu resp. spoločenstvo môže byť práca naviac. 

 

Trápi vás "Rozdelenie bytového domu ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozdelenie bytového domu ? (Spoluvlastníctvo)

Staviam dom so štyrmi bytmi, pričom každý byt má svoj samostatný vchod. Jedno stavebné povolenie je vydané na celý dom. Bude tento dom klasifikovaný ako bytový dom? Každý byt má totiž svoj samostatný vchod. Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Rozdelenie bytového domu ?

(odpoveď odoslaná: 27.01.2019)

Dobrý deň,

bytový dom ako pojem definuje ust. § 2  Zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov nasledovne :

"Bytovým domom (ďalej len „dom”) sa na účely tohto zákona rozumie budova, v ktorej je viac ako polovica podlahovej plochy určená na bývanie a má viac ako tri byty a v ktorej byty a nebytové priestory sú za podmienok ustanovených v tomto zákone vo vlastníctve alebo spoluvlastníctve jednotlivých vlastníkov a spoločné časti domu a spoločné zariadenia tohto domu sú súčasne v podielovom spoluvlastníctve vlastníkov bytov a nebytových priestorov."

 

Bytom sa na účely tohto citovaného zákona sa rozumie miestnosť alebo súbor miestností, ktoré sú rozhodnutím stavebného úradu trvalo určené na bývanie a môžu na tento účel slúžiť ako samostatné bytové jednotky. 

 

Nepoznáme usporiadanie Vášho domu, ale rozhodujúce z hľadiska toho či sa bude jednať o bytový dom podľa citovaného zákona, že dom má viac ako tri byty /spľňate/ a súčasne to, že spoločné časti a spoločné zariadenia  tohto domu sú súčasne v podielovom spoluvlastníctve vlastníkov týchto bytov.

 

Spoločnými časťami domu sa na účely tohto zákona rozumejú časti domu nevyhnutné na jeho podstatu a bezpečnosť, najmä základy domu, strechy, chodby, obvodové múry, priečelia, vchody, schodištia, spoločné terasy, podkrovia, povaly, vodorovné nosné a izolačné konštrukcie a zvislé nosné konštrukcie.

Spoločnými zariadeniami domu sa na účely tohto zákona rozumejú zariadenia, ktoré sú určené na spoločné užívanie a slúžia výlučne tomuto domu, a to aj v prípade, ak sú umiestnené mimo domu : sú to najmä výťahy, práčovne a kotolne vrátane technologického zariadenia, sušiarne, kočíkarne, spoločné televízne antény, bleskozvody, komíny, vodovodné, teplonosné, kanalizačné, elektrické, telefónne a plynové prípojky.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Rozdelenie bytového domu ? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, prajem! Je možné rozdeliť budovu, pozostávajúcu z piatich vchodov, na dva samostatné objekty (4+1) tak, aby každý mohol mať vlastného správcu, respektíve byt SVB? Byty sú v súkromnom vlastníctve. Na jednom list vlastnícky práv je zapísaných všetkých 5 vchodov. Prvý vchod bol pôvodne postavený a odovzdaný ako prvý, zvyšné 4 vchody boli postavené a odovzdané následne. Medzi prvým vchodom a ostatnými štyrmi vchodmi existuje dilatačná čiara. Dohoda o rozdelení budovy na dve samostatné budovy nie je možná, keďže vlastníkov je viac ako 100. Ďakujem za odpoveď!

Odpoveď: Rozdelenie bytového domu ?

(odpoveď odoslaná: 06.12.2018)

Dobrý deň,

sme toho právneho názoru, že je potrebné vychádzať z toho, či na bytový dom s jedným vchodom a v podstate druhý bytový dom so štyrmi vchodmi boli vydané dve stavebné povolenia a teda aj kolaudačné rozhodnutia. Podľa znenia otázky by to tak malo byť a teda mali byť pridelené aj dve súpisné čísla.

Odporúčame preto preštudovať prísl. dokumentáciu a zjednať v tomto smere nápravu na príslušnej obci, ktorá prideľovala súpisné číslo a zmenu následne oznámiť na katastrálny odbor.

Ide o to, že podľa zákona o vlastníctve bytov na správu bytového domu nesmú byť dohodnuté súčasne viaceré formy správy domu. Na správu v jednom dome môže byť uzavretá zmluva len s jedným správcom alebo len jedna zmluva o spoločenstve.

 

 

 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozdelenie bytového domu ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.