Máte
otázku?

Rozchod s cudzincom, spoločné dieťa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Rozchod s cudzincom, spoločné dieťa

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať: Žijem so svojim priateľom už dva roky, no nie sme zosobášení. Spolu máme 14-mesačné dievčatko. Priateľ je Talian, teda cudzinec. Na matrike je samozrejme vedený ako otec dieťaťa a naše dieťa má dokonca oboje občianstva. V poslednej dobe sa hádameme veľa a už dokonca zvažujeme rozchod. Bojím sa, že by si mohol na naše dieťa uplatňovať rodičovské práva a odniesť ju do Talianska. Rada by som vedela, ako postupovať, aby bol do mojej opatery zverený malý a on mi platil výživné. Chcela by som tiež dosiahnuť, aby mal zákaz opustiť našu krajinu bez môjho súhlasu. Viem, že má tie isté práva ako ja. Chcem sa len informovať, ako prebieha súdny proces, ak sa jedná o cudzinca ako partnera. Veľmi si ho vážim, pretože svoju dcéru veľmi miluje a ukážkovo sa o ňu stará. Ďakujem.

Odpoveď: Rozchod s cudzincom, spoločné dieťa

Dobrý deň, pokiaľ sa blíži rozchod a dieťa je ešte malé, mali by ste to využiť, pretože čím je dieťa menšie, tak tým je väčšia šanca, že bude zverené matke a styk bude upravený tak, že otec sa bude mať právo stýkať s dieťaťom za prítomnosti matky. Dôležitú úlohu zohráva aj to, ako sa otec správa k dieťaťu a aký má z dieťaťom vyvinutý vzťah. Pokiaľ žijete na území Slovenskej republiky, tak otec nemôže opustiť s dieťaťom Slovensko. Pokiaľ by však dieťa nebolo zverené do Vašej starostlivosti a otec by s ním odišiel do Talianska, potom by nešlo o únos v zmysle trestného zákona a museli by ste sa domáhať na súde v Taliansku, aby Vám nariadili návrat dieťaťa na území slovenskej republiky. Ak by odišiel s dieťaťom, ktoré bolo zverené matke, potom by šlo o únos. Preto je pre Vás výhodnejšie, ak budete mať dieťa zverené do svojej starostlivosti. Pokiaľ máte záujem poskytujeme bezplatne 15 minútové konzultácie, na ktorých Vám vysvetlíme podrobnosti.

Trápi vás "Rozchod s cudzincom, spoločné dieťa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozchod s cudzincom, spoločné dieťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, máme spolu dieťa s bývalým priateľom. Nie sme zosobášení, nie je zapísaný v rodnom liste. Dieťa má slovenské občianstvo. Otec nie je Európan. Čo všetko si môže uplatňovať?

Odpoveď: Rozchod s cudzincom, spoločné dieťa

(odpoveď odoslaná: 19.10.2019)

Dobrý deň, 

ak vychádzame z textu otázky a to, že otec nie je zapísaný v rodnom liste dieťaťa, tak platí, že na dieťa nemá nárok, nie ste povinná mu umožniť sa stretávať s dieťaťom, ak nie je zapísaný v rodnom liste, v podstate si teda nemôže nárokovať na nič, nezapísaný otec = žiadny otec. 

O obdobnej problematike - nezapísanom otcovi v rodnom liste dieťaťa - sme už v našej poradni písali, ktoré odpovede Vám môžu byť tiež nápomocné pri riešení prípadných problémov zo strany otca dieťaťa.

Otázkou je či je to správne hlavne pokiaľ sa jedná o dieťa a jeho zákonné nároky voči otcovi.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozchod s cudzincom, spoločné dieťa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.