Máte
otázku?

Dieťa s cudzincom, obvyklý pobyt


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Banská Bystrica

Otázka: Dieťa s cudzincom, obvyklý pobyt

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Mám takmer trojmesačnú dcéru s cudzincom, konkrétne s Talianom, ktorý žije v Nemecku. Predtým, ako som otehotnela, taktiež som žila v Nemecku, avšak nie v spoločnej domácnosti s ním. Dcéru som porodila na Slovensku. Momentálne sme boli v Nemecku kvôli určeniu otcovstva a vybaveniu materskej. Ostatne sme sa tam zdržiavali len približne päť dní. Moja otázka znie: môžem s dcérou ostať žiť na Slovensku? V Nemecku totižto nikoho nemám a s jej otcom už nie sme ani spolu. Ďakujem.

Odpoveď: Dieťa s cudzincom, obvyklý pobyt

Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku, ku ktorej si dovoľujeme zaujať nasledovný právny názor.

Pre zodpovedanie Vašej otázky, je najskôr vyriešiť podstatný pojem, ktorým je tzv. obvyklý pobyt dieťaťa. Ten je kľúčový aj pre posúdenie toho, či možno túto situáciu posudzovať ako občianskoprávny únos podľa Dohovoru o občianskoprávnych aspektoch medzinárodných únosov detí. Podľa čl. 1 tohto Dohovoru je jeho cieľom a) zabezpečiť okamžitý návrat detí, ktoré boli neoprávnene premiestnené do niektorého zmluvného štátu alebo sú v ňom zadržiavané, a b) zabezpečiť, aby opatrovnícke práva a práva styku podľa právneho poriadku jedného zmluvného štátu sa účinne dodržiavali v ostatných zmluvných štá- toch. 

Podľa čl. 4 Dohovoru,  Dohovor sa použije na dieťa, ktoré malo obvyklý pobyt na území zmluvného štátu bezprostredne pred porušením opatrovníckeho práva alebo práva styku. Použitie dohovoru sa skončí, keď dieťa dosiahne vek 16 rokov

Článok 3 Dohovoru definuje, kedy je premiestnenie dieťaťa neoprávnené:

Premiestnenie alebo zadržanie dieťaťa sa považuje za neoprávnené, ak a) je porušením opatrovníckeho práva, ktoré nadobudla osoba, inštitúcia alebo iná právnická osoba buď spoločne, alebo samostatne podľa právneho poriadku štátu, na ktorého území malo dieťa svoj obvyklý pobyt bezprostredne pred premiestnením alebo zadržaním, a b) v čase jeho premiestnenia alebo zadržania sa toto právo aj skutočne vykonávalo buď spoločne, alebo samostatne, alebo by sa takto vykonávalo, ak by nedošlo k premiestneniu či zadržaniu. Opatrovnícke právo uvedené v písmene a) možno nadobudnúť najmä priamo zo zákona alebo na základe rozhodnutia súdu alebo správneho orgánu, alebo na základe dohody platnej podľa právneho poriadku tohto štátu

Ak by sa otec domnieval, že ste dieťa uniesli, mohol by sa domáhať jeho návratu, a to podľa čl. 8 Dohovoru:

Osoba, inštitúcia alebo iná právnická osoba, ktorá tvrdí, že dieťa bolo premiestnené alebo zadržané v rozpore s opatrovníckym právom, sa môže obrátiť so žiadosťou na ústredný orgán štátu obvyklého pobytu dieťaťa alebo na ústredný orgán iného zmluvného štátu o pomoc pri zabezpečení návratu dieťaťa.

Podľa čl. 12 Dohovoru Ak bolo dieťa neoprávnene premiestnené alebo zadržané podľa článku 3 a v deň začatia konania pred justičným alebo správnym orgánom zmluvného štátu, v ktorom sa dieťa nachádza, neuplynula odo dňa neoprávneného premiestnenia alebo zadržania lehota jedného roka, nariadi príslušný orgán okamžite návrat dieťaťa.

K pojmu obvyklý pobyt

Podľa Najvyššieho súdu SR sa obvyklý pobyt určuje podľa kritérií trvania, pravidelnosti, podmienok a dôvodu fyzickej prítomnosti dieťaťa v danom štáte, pričom sa berú do úvahy miesto a podmienky školskej dochádzky dieťaťa, ako aj rodinné a sociálne väzby v danom štáte. Podľa Generálneho advokáta EÚ Použitie prídavného mena „obvyklé“ umožňuje jednoducho dospieť k záveru, že bydlisko musí vykazovať určitú stabilitu alebo pravidelnosť a je potrebné chápať ho ako miesto, kde sa skutočne sústreďuje život dotknutého maloletého.Súdny dvor v rôznych oblastiach vymedzil obvyklý pobyt ako „miesto, kde si dotknutá osoba stanovila trvalé alebo zvyčajné centrum svojich záujmov s vôľou zveriť mu stabilný charakter, na účely určenia obvyklého pobytu je dôležité zohľadniť všetky skutkové prvky, ktoré ho tvoria, a najmä skutočné miesto pobytu dotknutej osoby. 

Aby bolo možné odlíšiť obvyklý pobyt od dočasnej prítomnosti, musí mať pobyt v zásade určité trvanie. Nariadenie č. 2201/2003 v tejto súvislosti nestanovuje minimálnu dĺžku trvania. Otázka, odkedy vykazuje pobyt dostatočne stabilnú povahu, naopak závisí od okolností každej prejednávanej veci. Vek dieťaťa a jeho rodinné a sociálne prostredie môžu mať osobitný význam.

Nie je nevyhnutné, aby bol pobyt nepretržitý. Takže dočasná neprítomnosť dieťaťa napríklad počas školských prázdnin nespochybňuje trvalosť obvyklého pobytu. Naopak, nezdá sa byť možné potvrdiť obvyklý pobyt, ak sa návrat na pôvodné miesto pobytu zdá byť s ohľadom na skutkové okolnosti neurčitý.

Zhrnutie

Ak ste dieťa porodili v SR a v SR ste sa aj väčšinu času zdržiavali, pričom máte Vy aj dieťa sociálne väzby a centrum svojich záujmov na Slovensku, možno z toho vyvodiť, že obvyklý pobyt dieťaťa je v SR. Podľa môjho právneho názoru, môžete ostať žiť s dcérou v SR, pretože Váš pobyt mal určité dlhšie trvanie, Vaše centrum záujmov je v SR a plánujete tu aj zostať. Krátkodobé zmeny pobytu, ako sú výlety, a pod., nemajú vplyv na obvyklý pobyt.

Pre úplnosť si však dovolím uviesť, že otec sa možno bude domáhať styku s dieťaťom, na ktorý má podľa medzinárodnoprávnych dohovorov, ako aj ustálenej súdnej praxe Európskeho súdu pre ľudské práva nárok. Orgány však musia konať v najlepšom záujme dieťaťa musia posúdiť, či styk s oboma rodičmi bude v jeho záujme. Vychádza sa z toho, že tak dieťa, ako aj jeho rodiča majú právo na zachovanie styku a pravidelné stretávanie. Samozrejme sa s tým spájajú aj rodičovské povinnosti, a teda dotyčný otec, pokiaľ je aj právnym otcom (zapísaným v rodnom liste), je povinný plniť si svoju vyživovaciu povinnosť.

Trápi vás "Dieťa s cudzincom, obvyklý pobyt" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dieťa s cudzincom, obvyklý pobyt" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.