Máte
otázku?

Prenájom - zničený byt


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Prenájom - zničený byt

Dobrý deň. Chcela by som poprosiť o radu týkajúcu sa ďalšieho postupu. Dňa 15.01.2017 som uzavrela zmluvu o nájme s nájomníkom. Ten mi 01.04.2017 oznámil, že dňa 08.04.2017 odovzdá byt, keďže u mňa plánuje ukončiť nájom. V ten istý deň mal tiež splatiť dlžnú sumu nájmu vo výške 500 €. Avšak dňa 08.04.2017 o 4:45 mi poslal správu, v ktorej uviedol, že sa vysťahoval, kľúče uložil do schránky a žiadne peniaze mi nevyplatí. Následne sme ani nepodpísali dohodu o ukončení nájmu. V ten istý deň som skontrolovala byt a objavila som poškodené steny, zničené jedálenské stoličky a mnoho ďalších škôd. Keď som ho kontaktovala telefonicky, ohradil sa tým, že byt je v takom stave, v akom ho prebral, a potom telefonát ukončil. Odvtedy sa mi nedarí s ním spojiť. Ako by som mala postupovať ďalej? Môžem podať žalobu? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Prenájom - zničený byt

Dobrý deň, pokiaľ nájomník opustil byt bez ukončenia nájomnej zmluvy, neznamená to, že nemá povinnosť platiť nájomné. Teraz máte dve možnosti, ako vymáhať dlžnú sumu. Dlžná suma v tomto prípade pozostáva z nezaplateného nájomného a spôsobenej škody na majetku.

Výška nezaplateného nájomného sa určí pomerne jednoducho, bude sa určovať podľa zmluvy o nájme, ktorú ste s ním uzatvorili.

Výška škody sa však určuje komplikovanejšie, pretože škodca je povinný nahradiť skutočnú škodu. Pokiaľ zničil stoličky a Vy by ste chceli od neho náhradu, potom by ste museli preukázať v akom rozsahu škodu spôsobil a tiež, že stoličky poškodil práve on. Pri náhrade škody je často veľmi ťažké preukázať zavinenie a môže sa stať, že súd Vám náhradu škody neprizná z dôvodu neunesenia dôkazného bremena. Preto je jednoduchšie riešiť to formou nájmu, pokiaľ neukončil nájom v súlade so zmluvou. Môžete mu teda zaslať písomnú výpoveď s výpovednou lehotou a po uplynutí výpovednej lehoty budete od neho požadovať nájomné aj za obdobie výpovednej lehoty. Toto nájomné pokryje náklady na spôsobenú škodu. Je to jednoduchšie riešenie ako získať od dlžníka náhradu škody.

Trápi vás "Prenájom - zničený byt" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Prenájom - zničený byt (Občianske právo)

Dobrý deň. Prosím Vás o radu. Dňa 5. 3. 2020 mi nájomník spôsobil škodu nezodpovedným spôsobením požiaru na terase môjho rodinného domu, kde začala horieť strecha. Zasahovali hasiči a Polícia z Piešťan. Následne som nájom nájomcovi ukončil odstúpením od nájomnej zmluvy a v súčasnosti sa z bytu odsťahováva. Odhadovaná škoda je približne 5 000 Eur. Chcem Vás požiadať o radu, ako postupovať voči nájomcovi, aby mi nahradil spôsobenú škodu. A akú škodu si môžem od neho uplatniť? Ide len o škodu súvisiacu s poškodením domu - konkrétne strechy požiarom, alebo aj o stratu príjmu z prenájmu, ktorú som utrpel z dôvodu, že byt nemôžem prenajímať počas jej odstraňovania? Za odpoveď vopred veľmi ďakujem. Na záver by som Vás chcel poprosiť, aby ste Vašu odpoveď poslali aj na môj email. Ďakujem.

Odpoveď: Prenájom - zničený byt

(odpoveď odoslaná: 19.03.2020)

Dobrý deň prajem,

podľa môjho právneho názoru môžete škodu vymáhať určite. Musíte však preukázať, že vznikla, kto ju spôsobil, že dotyčný porušil nejakú právnu povinnosť (napr. predchádzať vzniku škody) a že práve jeho konaním škoda vznikla. Ideálne by bolo mať vyjadrenie požiarnikov, prípadne aj poisťovne a fotodokumentáciu. Pokiaľ ide o ušlý zisk, to je zložitejšie. I keď chápem, že z logiky veci vyplýva, že nemôžete nehnuteľnosť prenajímať a tým Vám uchádza zisk, z pohľadu práva to nestačí. Museli by ste preukázať, že ste už mali niekoho dohodnutého, že sa tam chce nasťahovať. Pretože škodca by sa mohol brániť, že nie je isté, či by ste niekoho našli.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Prenájom - zničený byt (Občianske právo)

Dobrý deň, bývam v mestskom nájomnom byte. Mesto si pri uzatvorení nájomnej zmluvy vyžaduje podpísanie notárskej zápisnice kvôli neplatičom. Do teraz sme s tým nemali problém, pretože toto nám hradilo mesto. Avšak odteraz si túto zápisnicu musíme platiť my, nájomníci, pri uzatvorení každej nájomnej zmluvy (zmluvy máme na 1 až 3 roky). Má na to mesto právo? Ak si to neuhradíme a nepodpíšeme notársku zápisnicu, nebude nám predĺžená nájomná zmluva. Je to možné? Ďakujem.

Odpoveď: Prenájom - zničený byt

(odpoveď odoslaná: 15.08.2019)

Dobrý deň,

týmto vám musíme oznámiť, že je bežnou praxou, že si obec, či mesto nechajú spísať notársku zápisnicu k nájomnej zmluve. Uvedené vyzerá následne tak, že je spísaná nájomná zmluva, pričom jedno vyhotovenie z tejto nájomnej zmluvy sa necháva i notárovi, ktorý následne vyhotoví k tejto nájomnej zmluve notársku zápisnicu napr. aj kvôli neplatičom, a to z dôvodu vykonania exekúcie. Ďalšia možnosť je však taká, že nájomná zmluva bude spísaná formou notárskej zápisnice, a teda nebude osobitne vyhotovená nájomná zmluva a notárska zápisnica o tomto vzťahu, ale bude to v jednom dokumente, v notárskej zápisnici.

Ak by mestu napríklad nájomca nezaplatil nájomné alebo neodovzdal načas po skončení nájmu nehnuteľnosť, tak sa s ním mesto ako prenajímateľ nemusí súdiť, ale vymôže si to priamo cez exekúciu. To isté platí aj pri právach nájomcu, ak mu prenajímateľ napríklad nevrátil kauciu. Vymožiteľnosť práva je tak oveľa vyššia a odpadajú nákladné súdne konania. 

Platenie poplatkov za vyhotovenie notárskej zápisnice môže byť podmienkou uzatvorenia nájomného vzťahu pokiaľ je to podmienkou na predĺženie mestského nájomného bytu.  Pokiaľ máte podpísanú nájomnú zmluvu a  ešte v nej nie je uvedená podmienka, že si musíte nechať vyhotoviť notársku zápisnicu k nájomnej zmluve, v žiadnom prípade neporušujete povinnosti nájomcu. To znamená, že ak máte toho času platnú nájomnú zmluvu a nie je potrebné ju predlžovať, nie je vašou povinnosťou vyhotoviť notársku zápisnicu a už vôbec jej nevyhotovenie nie je dôvodom neplatnosti nájomnej zmluvy, ktorá je podpísaná a platná.

Ak však musíte predĺžiť nájomnú zmluvu a mesto si dalo takúto podmienku do všeobecne záväzných nariadení, tak buď na ňu pristúpite alebo vám nájomnú zmluvu na dobu určitú nepredĺži, a teda vás ju nenechá ani uzatvoriť. Podľa nášho názoru by mesto malo mať takéto podmienky predĺženia zverejnené, prípadne schválené zastupiteľstvom, čo sa následne premietne do všeobecne záväzného nariadenia. Jednoducho povedané musíte splniť podmienky mesta, pokiaľ sú niekde zverejnené a najmä schválené zastupiteľstvom.


Podotázka: Prenájom - zničený byt (Občianske právo)

Mala som nájomníkov v byte, ktorí nezaplatili za elektrinu a majú mi vyplatiť jednomesačný nájom. Zmluva bola riadne podpísaná, no až teraz som si všimla, že v nej nebola uvedená správna adresa prenajímaného bytu. Nájomca namietal, že zmluva je neplatná a nič mi nedoplatí. Je možné s tým niečo urobiť?

Odpoveď: Prenájom - zničený byt

(odpoveď odoslaná: 21.12.2017)

Dobrý deň, ak ide o zrejmú neprávnosť a vy by ste vedeli preukázať, že dlžník užíval konkrétny byt, tak potom je jeho argument o neplatnosti zmluvy neobstojí.

 

V prípadoch keď je nájomná zmluva neplatná, môže prenajímateľ žiadať vydanie bezdôvodného obohatenia od nájomcu. Takže svojej povinnosti zaplatiť peniaze by sa nevyhol.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Prenájom - zničený byt" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Som povinná nahradiť škodu v prenajatom byte?

    Dobry den, som v prenajme, pricom platim za prenajom 250 eur. ... V mesiaci august sa nie mojim zavinenim vytopil byt, bola zničena plavajuca podlaha, ...

  • Vymáhanie škody po požiari

    ... Vás poprosiť o právnu radu : - do prenájmu som dala časť rodinného domu. ... spôsobil sám alebo osoby, ktoré jeho byt alebo nebytový priestor užívajú.

  • Skončenie nájmu bytu

    Tieto ustanovenia sa použijú výlučne na nájom bytu, a nie iných vecí. ... V prípade, že po uplynutí doby nájmu nájomca dobrovoľne nevyprace byt vzniká ... by došlo k pokazeniu varnej dosky tým spôsobom, že Vy by ste ju zničili, napr. rozbitím, ...

  • Predaj prenajatého bytu

    Majiteľka bytu svoj príjem z prenájmu nehnuteľnosti NEUVÁDZA v daňovom ... Nateraz nie ste povinný sa z bytu vysťahovať; nájom bytu môže byť ukončený len  ...

  • Zmluva o nájme a preplatok

    Som nájomcom bytu v východe Slovenska, mám zmluvu o prenájme a ide mi o ... odovzdáva byt po 8 rokoch-drevené parkety doškriabané, koberce zničené (z ...

  • Nechce nám vrátiť kauciu? Čo robiť?

    Dobry den, 10/2015 sme s priatelom ukoncili podnajom u pani XY, pred ... Prišlo na lámanie chleba, byt sme odovzdali a majiteľka odmieta vrátiť ... Žiadal som ju preto, aby mi poslala všetky zaplatené faktúry a fotografie zničeného bytu.

  • Nevrátenie depozitu ?

    OZ nájom bytu vzniká nájomnou zmluvou, ktorou prenajímateľ prenecháva nájomcovi za nájomné ... (1) Nájomca je povinný na vlastné náklady vypratať byt a ten odovzdať ... Takisto ma zaujal stolík, keďže ma zničený roh, avšak, keďže od nás ...




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.