Máte
otázku?

Vymáhanie škody po požiari


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Banská Bystrica

Otázka: Vymáhanie škody po požiari

Obraciam sa na Vás s veľkou dôverou a chcem Vás poprosiť o právnu radu. Udalostmi je to, že som do prenájmu dala časť rodinného domu. Nájomca v začiatkoch spôsobil pri manipulácii s motorkou požiar pri drevárni, ktorý sa rozšíril a spôsobil vysokú škodu. Tá sa týka nielen mňa, ale aj susedov, ktorým zhorel celý dom. Susedia teraz požadujú nahradiť škodu odo mňa, tvrdia, že som zodpovedná za škodu vzniknutú požiarom. Rada by som vedela, ako mám postupovať. Po roku mi polícia písomne oznámila, že nebola naplnená skutková podstata priestupku, pretože podozrivý to neurobil úmyselne. Vopred ďakujem za Vašu radu.

Odpoveď: Vymáhanie škody po požiari

Dobrý deň

je potrebné zistiť, či susedia mali nehnuteľnosť poistenú. Pokiaľ poistená bola, náhradu škody by si mali uplatniť v príslušnej poistovni.

Podľa § 11 ods. 2 zák. č. 182/1993 Z. z.: “Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome je povinný odstrániť závady a poškodenia, ktoré na iných bytoch alebo nebytových priestoroch v dome alebo na spoločných častiach domu alebo spoločných zariadeniach domu alebo príslušenstve spôsobil sám alebo osoby, ktoré jeho byt alebo nebytový priestor užívajú.” Na základe tohto ustanovenia susedia sú oprávnení obrátiť sa na Vás, aby ste uhradili škodu, ktorú spôsobil nájomca. 

Avšak následne by stálo za zmienku, aby ste si škodu, ktorú spôsobil nájomca a ktorú ste Vy museli uhradiť, od nájomcu nárokovala na základe ustanovení o zodpovednosti za škodu podľa Občianskeho zákoníka.

 

 

Trápi vás "Vymáhanie škody po požiari" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vymáhanie škody po požiari" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.