Máte
otázku?

Právoplatnosť rozsudku o rozvode


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Bratislava

Otázka: Právoplatnosť rozsudku o rozvode

Dobrý deň, chcem sa opýtať: rozvod sme mali 22.7.2016 a rozsudok nám bol doručený domov 27.8.2016. Bývalému manželovi bolo nariadené platiť výživné do 15. dňa v mesiaci a v rozsudku bolo napísané, že je povinný prispievať výživným od dňa právoplatnosti rozsudku o rozvode manželstva. Neviem však, kedy má začať platiť na dieťa, pretože podľa môjho chápania bol rozsudok o rozvode manželstva právoplatný 22.7.2016, keď nás rozviedli, a teda prvé výživné mal poslať do 15.8 a druhé do 15.9. Do dnešného dňa poslal dieťaťu peniaze iba 31.8 a odvtedy nič. Neviem, či sa právoplatnosť rozsudku počíta od dňa rozvodu na súde alebo až od dňa doručenia a následného prevzatia rozsudku. Ďakujem.

Odpoveď: Právoplatnosť rozsudku o rozvode

Dobrý deň, rozsudok sa stáva právoplatným až doručením, nie keď ste boli na pojednávaní. Takže jeho povinnosť vznikla až po 27.08.2016. Doplatiť musí výživné aj za obdobie od 27.08.2016 do 31.08.2016.

Trápi vás "Právoplatnosť rozsudku o rozvode" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Právoplatnosť rozsudku o rozvode (Rozvod)

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Rozvádzala som sa 26.4. a rozsudok mi prišiel 2.5. Odvolanie sme sa vzdali. S priateľom sa chceme vziať. Musím ešte čakať na určenie právoplatnosti rozsudku?

Odpoveď: Právoplatnosť rozsudku o rozvode

(odpoveď odoslaná: 11.05.2023)

Dobrý deň,
v prípade, ktorý uvádzate by rozhodnutie už malo byť právoplatné, nakoľko v prípade, že sa po vyhlásení rozhodnutia obaja manželia vzdajú možnosti podať odvolanie, tak rozhodnutie nadobudne právoplatnosť po doručení obom manželom. Uvádzate, že Vám doručené už rozhodnutie bolo, avšak neuvádzate či bolo doručené aj Vášmu bývalému manželovi. Uveriť si právoplatnosť môžete tiež jednoducho na infocentre príslušného súdu. Telefónne číslo nájdete napríklad na stránke www.otvorenesudy.sk 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Právoplatnosť rozsudku o rozvode (Rozvod)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či si môžem dať potvrdiť právoplatnosť rozvodu na súde v mieste bydliska, alebo musím ísť do mesta, kde bol rozvod? Ďakujem.

Odpoveď: Právoplatnosť rozsudku o rozvode

(odpoveď odoslaná: 21.01.2023)

Dobrý deň, žiaľ budete musieť ísť na ten súd, ktorý rozsudok o rozvode vydal.  V info-centre tohto súdu vám na rozsudku vyznačia právoplatnosť. 


Podotázka: Právoplatnosť rozsudku o rozvode (Rozvod)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, ako to je s právoplatnosťou rozsudku o rozvode manželstva. Môj ex-manžel a ja sme boli rozvedení 16. 3., pričom sme se vzdali odvolania proti výroku. Následne nám 19. 3. bol doručený rozsudok o rozvode. Znamená to, že rozsudok je právoplatný od dňa doručenia? Mám s týmto dokumentom ísť ešte na súd, aby tam overili, kedy nadobudol právoplatnosť? Túto informáciu od mňa vyžadujú pri vybavovaní iných záležitostí. Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď: Právoplatnosť rozsudku o rozvode

(odpoveď odoslaná: 20.04.2021)

Dobrý deň,

 

áno, máte pravdu, pre právoplatnosť (za predpokladu, že sa účastníci vzdali odvolania) je dôležitý deň doručenia rozsudku. ak už má súd vykázané doručenie rozsudku (ak sa mu už vrátili poštové doručenky), v infocentre príslušného súdu Vám vyznačia na rozsudku doložku právoplatnosti.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Právoplatnosť rozsudku o rozvode" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.