POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Vykonateľnosť výroku o výživnom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Procesné právo (civilné), Trnava

Otázka: Vykonateľnosť výroku o výživnom

Dobrý deň, dnes mi prišiel rozsudok o rozvode. Je v ňom napísané, že navrhovateľ má platiť výživné počnúc dňom právoplatnosti rozsudku o rozvode. Napriek tomu, že žiadosť o rozvod podal on a odstahoval sa od nás už v októbri 2015, nevzdal sa práva na odvolanie a odišiel od rodiny kvôli inej žene. Rozvod sa uskutočnil v apríli 2016 – odvtedy má platiť výživné? Ak sa odvolá, môže sa proces naťahovať a dovtedy nemám nárok na výživné na dieťa až do doby právoplatnosti rozsudku? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vykonateľnosť výroku o výživnom

Dobrý deň. Výroky súdu ohľadom výživného majú osobitný právny režim, nakoľko pre tieto výroky platí tzv. predbežná vykonateľnosť. Legislatívne vyjadrenie tohto inštitútu je upravené v ustanovení § 162 ods. 2 Občianskeho súdneho poriadku, podľa ktorého: „Predbežne vykonateľné sú rozsudky odsudzujúce na plnenie výživného alebo pracovnej odmeny za posledné tri mesiace pred vyhlásením rozsudku.“ Vzhľadom na uvedené by mal povinný rodič plniť výživné aj vtedy, ak sa voči rozsudku odvolá.

Trápi vás "Vykonateľnosť výroku o výživnom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vykonateľnosť výroku o výživnom (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať - partner sa 3. 10. 2021 odvolal voči výživnému na Krajskom súde v Košiciach. Prosím Vás, ako dlho budem musieť ešte čakať na rozhodnutie? Mal by mi platiť 180 eur na dve deti, ale on si určil výživné sám - 60 eur na dve deti, a ja nemôžem robiť nič, pretože nemám právoplatné súdne rozhodnutie. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vykonateľnosť výroku o výživnom

(odpoveď odoslaná: 13.09.2022)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že ak Krajský súd v Košiciach zatiaľ nerozhodol o odvolaní, treba rozhodnutie súdu urgovať písomnou formou.

Toto však z hľadiska platenia výživného podľa rozsudku okresného súdu nie je podstatné a to z dôvodu, že rozsudky o výživnom sú vykonateľné ich doručením v zmysle ust. § 44 Civil. mimosporového poriadku.

Z uvedeného vyplýva, že bez ohľadu na to, že otec detí podal odvolanie na Krajský súd v Košiciach je povinný platiť výživné podľa rozhodnutia okresného súdu, a toto sa v právnickej terminológii nazýva predbežná vykonateľnosť. Na základe rozhodnutia okresného súdu teda môžete podať návrh na vykonanie exekúcie, ktorý návrh vám spíše ktorýkoľvek súdny exekútor. Kontaktujte preto prísl. okresný súd, ktorý rozsudok vydal a žiadajte o vyznačenie doložky vykonateľnosti priamo na rozsudku, ktorý rozsudok s doložkou vykonateľnosti bude žiadať súdny exekútor pre podanie návrhu na vykonanie exekúcie.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vykonateľnosť výroku o výživnom (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, chcem sa opýtať o vykonateľnosť rozsudku. Obdržala som ako navrhovateľka rozsudok o určení otcovstva a výživnom dňa 8. 2. 2021 a celý súdny proces trval takmer dva roky. Dnes, teda 31. 8. 2022, mi došiel rozsudok a chcela som začať s procesom jeho vykonania. Avšak bola som informovaná, že musím počkať, kým tento rozsudok prevezme dotknutá osoba v Českej Republike, a až potom môžem požiadať o jeho vykonateľnosť. Ako je možné, že mám čakať ďalší mesiac, kým môžem začať konať?

Odpoveď: Vykonateľnosť výroku o výživnom

(odpoveď odoslaná: 03.09.2022)

Dobrý deň,
súd nevie určiť vykonateľnosť súdneho rozhodnutia, hoci sa jedná o výživné, kým obe strany (otec i matka) neprevzmú súdnu zásielku obsahujúcu rozhodnutie na pošte. Následne sa musí doručenka vrátiť na súd. Keď sa doručenka vráti na súd, súdna tajomníčka vyznačí vykonateľnosť rozhodnutia. Až potom budete môcť  vo veci začať exekučné konanie. Málokedy sa však stáva, že to trvá mesiac. To sú prípady, kedy sa napríklad na pošte zapatroší zásielka alebo sa stratí doručenka.


Podotázka: Vykonateľnosť výroku o výživnom (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, súperovi bol uložený záväzok vyplácať výživné príslušnej strane vždy presne v stanovenom termíne (povedzme 15. v mesiaci). Súper prevzal rozsudok od súdu poštou pred týmto určeným termínom (povedzme 10. v mesiaci) a tiež sa odvolal, takže rozsudok ešte nie je právoplatný (čo, ako som už zistil, nemá vplyv na vykonateľnosť rozhodnutia o výživnom). Druhá strana prevzala rozsudok až po stanovenom termíne splatnosti výživného (povedzme 20. v mesiaci). Je platnosť výkonu rozhodnutia o výživnom platná už v mesiaci, v ktorom súper prevzal rozsudok, alebo až od nasledujúceho mesiaca, pretože druhá strana prevzala rozsudok neskôr? Má súper platiť od momentu prevzatia, teda má dátum prevzatia rozsudku vplyv na začiatok vyplácania výživného? Inými slovami, mala by druhá strana zaplatiť o jeden mesiac viac alebo nie?

Odpoveď: Vykonateľnosť výroku o výživnom

(odpoveď odoslaná: 17.06.2022)

Dobrý deň,
rozsudky na výživné sú predbežne vykonateľné. To znamená, že povinnosť plniť na ich základe vzniká momentom doručenia. Ak rozsudok znie tak, že výživné má platiť do 15. dňa v mesiaci a rozsudok si povinný rodič prevezme 10. v mesiaci, tak musí zaplatiť výživné už v ten daný mesiac. 


Trápi vás "Vykonateľnosť výroku o výživnom" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vykonateľnosť výroku o výživnom (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, dnes som bol na súde, kde mi zvýšili výživné a mám doplatiť 50 eur od právoplatnosti rozsudku do troch dní. Chcem sa opýtať, či musím počkať na rozsudok, ktorý mi bude doručený, alebo už to mám zaplatiť do troch dní ešte pred doručením rozsudku alebo rozhodnutia.

Odpoveď: Vykonateľnosť výroku o výživnom

(odpoveď odoslaná: 21.02.2022)

Dobrý deň,
rozsudky o výživnom sú predbežne vykonateľné. To znamená, že lehota na plnenie, t.j. 3 dni ako píšete Vám plynie od doručenia rozhodnutia súdu, ktorým bolo výživné zvýšené. Čiže pred doručením rozsudku súdu nie ste povinná výživné platiť. 


Podotázka: Vykonateľnosť výroku o výživnom (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, Obdržal som rozhodnutie o výživnom. Je rozhodnutie právoplatné, ak obsahuje rodičovskú dohodu s nemožnosťou odvolania? Pýtam sa, pretože na úrade práce potrebujem právoplatné rozhodnutie. Ďakujem.

Odpoveď: Vykonateľnosť výroku o výživnom

(odpoveď odoslaná: 06.11.2021)

Dobrý deň,
ak bola rozsudkom schválená rodičovská dohoda, voči tejto časti rozsudku nie je možné sa odvolať. V tejto časti je rozhodnutie právoplatné doručením. Zároveň však rozhodnutie obsahuje aj výrok o náhrade trov súdneho konania. Ak ste sa odvolania nevzdali, tak voči tomuto výroku plynie lehota na podanie odvolania.

Ak na úrad práce potrebujete právoplatné rozhodnutie, nebudú akceptovať rozhodnutie skôr, než budete mať na ňom vyznačenú tzv. doložku právoplatnosti a vykonateľnosti. Zavolajte na infocentrum súdu, uveďte spisovú značku konania a spýtajte sa, či už majú v systéme právoplatnosť rozhodnutia. Ak áno, budete môcť ísť s rozhodnutím na súd, vyznačiť právoplatnosť a následne ísť s rozhodnutím na úrad práce.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Vykonateľnosť výroku o výživnom (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či je pravda, že po doručení rozsudku o rozvode a o výživnom je manžel povinný platiť určené výživné, aj keď sa odvolá. Rozsudok síce nie je právoplatný, ale výrok o výživnom je vykonateľný. Čo treba urobiť, ak manžel výživné neuhradil a nemá to ani v pláne? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vykonateľnosť výroku o výživnom

(odpoveď odoslaná: 18.12.2020)

Dobrý deň,
áno je to pravda. Rozsudok je v časti výživného tzv. predbežne vykonateľný.

Ak nezačal na základe doručeného rozsudku platiť, môžete voči nemu začať exekučné konanie. Postačuje, aby ste si na rozsudku vyznačili doložku právoplatnosti a vykonateľnosti na súde, ktorý rozsudok vydal a následne navštívili advokáta vo Vašom okolí alebo súdneho exekútora, ktorí namiesto Vás podajú elektronicky návrh na vykonanie exekúcie.


Trápi vás "Vykonateľnosť výroku o výživnom" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vykonateľnosť výroku o výživnom (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, chcem sa opýtať: Ak som podal dovolanie na Najvyšší súd vo veci výživného, je rozsudok právoplatný, alebo musím počkať na vyjadrenie z Najvyššieho súdu a potom nadobudne právoplatnosť? Ďakujem.

Odpoveď: Vykonateľnosť výroku o výživnom

(odpoveď odoslaná: 21.01.2020)

Dobrý deň, podľa ust. § 44 Civilného mimosporového poriadku platí, že rozsudky o výživnom sú predbežne vykonateľné, t.j. vykonateľné sú  doručením. Nie je podstatné či ste podali odvolanie alebo dovolanie, platiť je potrebné podľa rozsudku.

K uvedenému zaujal názor aj Najvyšší súd SR, ktorý uviedol že podanie odvolania proti predbežne vykonateľnému rozsudku nemá za následok odklad jeho vykonateľnosti. 


Podotázka: Vykonateľnosť výroku o výživnom (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, okresný súd sa po niekoľkých rokoch rozhodol znížiť výšku likvidačného výživného s formuláciou vo výroku: "Súd znižuje výživné počnúc dňom vykonateľnosti tohto rozhodnutia". Predpokladám, že exmanželka sa odvolá a celý proces sa môže naťahovať až do rozhodnutia krajského súdu. Momentálne som nezamestnaný a nemám žiadny príjem, preto by mi každé okamžité zníženie finančne veľmi pomohlo. Kedy je možné začať platiť znížené výživné? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Vykonateľnosť výroku o výživnom

(odpoveď odoslaná: 22.06.2018)

Dobrý deň, vykonateľnosť rozsudkov o výživnom, a to nielen rozsudkov o určení, zvýšení, ale aj znížení a zrušení upravuje ustanovenie § 44 Civilného mimosporového poriadku. Podľa tohto ustanovenia sú rozsudky o výživnom vykonateľné doručením. Ide o tzv. predbežnú vykonateľnosť súdnych rozhodnutí, ak sa výrok týka výživného. V praxi to znamená, že hoci by sa jeden alebo druhý účastník konania odvolal proti rozsudku, tento je v časti výroku o výživnom vykonateľný bez ohľadu na to, že rozsudok ešte nie je právoplatný.


Podotázka: Vykonateľnosť výroku o výživnom (Procesné právo (civilné))

Za súčasnej legislatívy neexistuje možnosť dosiahnuť odklad vykonateľnosti výrokov o výživnom. Čo, keď je výživné likvidačné?

Odpoveď: Vykonateľnosť výroku o výživnom

(odpoveď odoslaná: 10.03.2018)

Dobrý deň, tá vykonateľnosť nastáva priamo zo zákona, preto sa nedá odložiť.


Trápi vás "Vykonateľnosť výroku o výživnom" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vykonateľnosť výroku o výživnom (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, na súde prvej inštancie mi sudkyňa uložila výživné na dve deti vo veku 8 a 11 rokov vo výške 120 eur a 150 eur. Spolu je to 270 eur. Urobila tak preto, lebo som sa na ňu sťažoval. Jej však bolo zrejmé, že môj priemerný mesačný príjem v roku 2015 zo živnosti bol po zdanení 305 eur mesačne. Tohto roku som bol z vážnych dôvodov na PN 5 mesiacov, kedy som nemohol vykonávať svoju činnosť. Matka našich detí má príjem 750 eur mesačne a bráni mi už štvrtý rok v kontakte s nimi. Jej rodičia, s ktorými naše deti žijú v jednej domácnosti, majú príjmy 550 eur a 720 eur. Navyše, môj svokor má príjem zo živnosti. Ja žijem sám. Voči rozsudku som podal odvolanie na Krajský súd. Rád by som sa opýtal, či existuje nejaká zákonná možnosť požiadať o pozastavenie vykonateľnosti časti rozsudku o výživnom, a to až do rozhodnutia odvolacieho súdu. Vopred ďakujem.

Odpoveď: Vykonateľnosť výroku o výživnom

(odpoveď odoslaná: 04.12.2016)

Dobrý deň, v zmysle ustanovenia § 44 Civilného mimosporového poriadku sú rozsudku o výživnom tzv. predbežne vykonateľné. Tzn. že sú vykonateľné doručením rozsudku. Toto ustanovenie nie je možné vylúčiť. Zákon nepripúšťa možnosť odložiť vykonateľnosť výroku súdu o výživnom. Nápravu takéhoto rozhodnutia môžete dosiahnuť iba v rámci odvolacieho konania, pričom je rozhodnutie o výživnom vykonateľné, kým odvolací súd nezruší takýto rozsudok.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vykonateľnosť výroku o výživnom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.