Máte
otázku?

Kedy nadobúda rozsudok o rozvode manželstva právoplatnosť?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Prešov

Otázka: Kedy nadobúda rozsudok o rozvode manželstva právoplatnosť?

Dobrý večer. Chcela by som sa opýtať, kedy nadobúda rozsudok o rozvode manželstva právoplatnosť, ak si odporca nechce prebrať rozsudok. Môj priateľ mal rozvodové konanie 12.8.2015, samozrejme, bez účasti jeho exmanželky. Aj napriek jej neprítomnosti ich rozviedli. Rozsudok bol doručený 20.9.2015 môjmu priateľovi a jeho exmanželke ho zaslali do Holandska, keďže sa tam dlhodobo zdržiava. Avšak, rozsudok ešte neprebrala. Priateľ kontaktoval miestny súd, kde mu oznámili, že kým si ona nepreberie rozsudok, ten nebude právoplatný. Zdá sa, že jej to budú posielať opakovane, až kým ho nepreberie, aj keby to malo trvať rok či dva. Moja otázka je, či je to skutočne tak, že jej to budú posielať donekonečna. My sme už z toho zúfalí, keďže sa chceme vziať a bez právoplatnosti to nie je možné. Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Kedy nadobúda rozsudok o rozvode manželstva právoplatnosť?

Dobrý deň, v tomto prípade je dôležité, či sa rozsudok vrátil ako neprevzatý v odbernej lehote (hoci adresát bol známy), alebo ako sa rozsudok vrátil neprevzatý z dôvodu, že je adresát neznámy. Odporúčam ísť nahliadnuť do súdneho spisu a pozrieť sa aký je dôvod neprevzatia zásielky. Ak tam bude zrejmé, že je adresát známy, potom žiadajte písomne vyznačiť rozsudok, ak nebude súd reagovať, napíšte predsedovi súdu a požiadajte ho o pomoc. Úradníci si nemôžu sami určovať, kedy to bude právoplatné, musia postupovať podľa Občianskeho súdneho poriadku. 

Trápi vás "Kedy nadobúda rozsudok o rozvode manželstva právoplatnosť?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Kedy nadobúda rozsudok o rozvode manželstva právoplatnosť? (Rozvod)

Dobrý deň, dňa 7. 7. 2021 sme s manželom absolvovali proces rozvodu, v rámci ktorého nás sudkyňa rozviedla. Chcela by som sa opýtať, kedy toto nadobúda právoplatnosť. Rovnako sa zaujímam, kedy by mal začať manžel platiť výživné na nášho syna. Ďakujem.

Odpoveď: Kedy nadobúda rozsudok o rozvode manželstva právoplatnosť?

(odpoveď odoslaná: 20.08.2021)

Dobrý deň,
výživné by mal platiť odo dňa doručenia rozhodnutia.

Právoplatnosť, ak sa nikto neodvolal, nadobudne rozhodnutie po uplynutí 15 dní od doručenia rozhodnutia všetkých účastníkom konania (lehota sa počíta od posledného doručenia).


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Kedy nadobúda rozsudok o rozvode manželstva právoplatnosť? (Rozvod)

Dobrý deň, rozvod bol vykonaný 9. marca. Zatiaľ som nedostala nič okrem zápisnice zo súdu. Mám maloletého syna a môj bývalý partner mi hrozí. Chce sa stretávať s naším synom, ale nemám nič, na čom by som sa mohla držať. Moja právnička mi povedala, že rozsudok ešte nie je právoplatný, avšak už je vykonateľný. Čo mám robiť? Ako mám tomu rozumieť? Nikto mi to nepovedal jasne.

Odpoveď: Kedy nadobúda rozsudok o rozvode manželstva právoplatnosť?

(odpoveď odoslaná: 01.04.2021)

Dobrý deň,

súd manželstvo rozvádza rozsudkom, proti ktorému je prípustné odvolanie. Odvolanie ako riadny opravný prostriedok možno podať v lehote 15 kalendárnych dní odo dňa nasledujúceho po dni doručenia rozsudku. Po márno uplynutí odvolacej lehoty (v prípade ak sa žiadna zo strán neodvolá voči rozsudku), rozsudok nadobúda právoplatnosť po uplynutí 15 dní od doručenia rozsudku.

Právoplatnosť je pritom vlastnosť súdneho rozhodnutia, ktorá spôsobuje záväznosť a zásadnú nezmeniteľnosť rozhodnutia.

Vykonateľnosť je vlastnosť súdneho rozhodnutia ukladajúceho povinnosť plniť, ktorá spočíva v možnosti jeho priamej a bezprostrednej vynútiteľnosti zákonnými prostriedkami.

Vzhľadom na to, že ste uviedli, že máte maloletého syna, súd v konaní o rozvode manželstva rozhoduje aj o úprave výkonu rodičovských práv a povinností.  V rozsudku preto súd určí vyživovaciu povinnosť vo vzťahu k maloletému synovi. Výroky súdu ohľadom výživného majú osobitný právny režim, nakoľko pre tieto výroky platí tzv. predbežná vykonateľnosť, a preto sú vykonateľné už momentom doručenia, z čoho vyplýva povinnosť plniť uloženú vyživovaciu povinnosť, hoci rozhodnutie ešte nenadobudlo právoplatnosť. To sa ale netýka ostatných výrokov rozhodnutia, ak sa proti nim manžel podá odvolanie.


Podotázka: Kedy nadobúda rozsudok o rozvode manželstva právoplatnosť? (Rozvod)

Dobrý deň, s bývalým manželom nás súd rozviedol v decembri. Nebola vydaná doložka o právoplatnosti z dôvodu neposkytovania doložiek počas obdobia pandémie koronavírusu. Toto opatrenie malo byť účinné do 28.02.2021. Ako je to teraz s vydávaním doložiek? Bývalý manžel sa odvolal na výšku výživného. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Kedy nadobúda rozsudok o rozvode manželstva právoplatnosť?

(odpoveď odoslaná: 05.03.2021)

Dobrý deň,

súdny nevydávali doložky právoplatnosti z dôvodu, že od 19.01.2021 do 28.02.2021 bolo pozastavené plynutie lehôt. Teraz už lehoty plynú a ak má súd vykázané doručenie rozsudku o rozvode, pričom sa Váš bývalý manžel odvolal len v časti výživného, tak výrok súdu o rozvode by už mohol byť právoplatný a k tomu by Vám súd mohol už vystaviť aj doložku právoplatnosti. Rozhodujúce je to, aby mal súd vykázané doručenie rozsudku a aby márne uplynula lehota na podanie odvolania voči výroku o rozvode manželstva.


Trápi vás "Kedy nadobúda rozsudok o rozvode manželstva právoplatnosť?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Kedy nadobúda rozsudok o rozvode manželstva právoplatnosť? (Rozvod)

Dobrý deň, najprv musím poďakovať za všetky vaše rady doteraz. Dnes som mala pojednávanie a vzdali sme sa práva na odvolanie. Mám zápisník o pojednávaní, v ktorom je uvedené, že naše manželstvo je rozvedené. Má súd zasielať ešte niečo? Ide mi o to, že si chcem zmeniť priezvisko. Potrebujem dokument, s ktorým pôjdem na matriku a začnem proces. Tento rozsudok nemá pečiatku ani podpis sudcu. Ďakujem pekne. Jana

Odpoveď: Kedy nadobúda rozsudok o rozvode manželstva právoplatnosť?

(odpoveď odoslaná: 24.02.2020)

Dobrý deň, 

zo súdu obdržíte rozsudok v písomnom vyhotovení, čo by malo byť v lehote do 30 kalendárnych dní,  následne necháte vyznačiť doložku právoplatnosti a môžte ísť vybaviť zmenu priezviska na matriku. Na zmenu priezviska po rozvode nepostačuje zápisnica z pojednávania.

Na príslušnej matrike by sa malo nachádzať tlačivo s názvom "Oznámenie o späťvzatí priezviska po rozvode manželstva." Lehota na zmenu priezviska je tri mesiace od právoplatnosti rozsudku o rozvode, čo vyplýva z ust. § 27 Zákona o rodine :

"(1) Manžel, ktorý pri uzavretí manželstva prijal priezvisko druhého manžela ako spoločné priezvisko, môže do troch mesiacov po právoplatnosti rozhodnutia o rozvode manželstva matričnému úradu oznámiť, že prijíma opäť svoje predošlé priezvisko.
(2) Manžel, ktorý pri uzavretí manželstva prijal priezvisko druhého manžela ako spoločné priezvisko a zároveň si ponechal v poradí uvedené ako druhé priezvisko svoje predošlé priezvisko, môže do troch mesiacov od právoplatnosti rozhodnutia o rozvode manželstva matričnému úradu oznámiť, že upúšťa od používania spoločného priezviska."

 


Podotázka: Kedy nadobúda rozsudok o rozvode manželstva právoplatnosť? (Rozvod)

Dobrý deň, rada by som sa informovala o nasledovnej situácii. Spolu s manželom už dva a pol roka nežijeme v spoločnej domácnosti. Až teraz však podávam žiadosť o rozvod. Chcela by som sa opýtať, či sa toto obdobie, kedy sme žili oddelene, bude počítať ako obdobie po rozvode. Konkrétne sa pýtam na bezpodielové spoluvlastníctvo, ktoré sme nadobudli počas manželstva. Odišla som od neho 13. apríla a neviem, či to bude považované za tri roky, počas ktorých by mohlo zaniknúť bezpodielové spoluvlastníctvo, aj keď sme ešte stále manželia. Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Kedy nadobúda rozsudok o rozvode manželstva právoplatnosť?

(odpoveď odoslaná: 17.11.2019)

Dobrý deň,

okolnosť oddeleného žitia manželov neznamená, že zaniklo BSM prípadne, že sa toto obdobie ráta ako rozvod. 
Podľa ustanovenia § 143 Obč. zákonníka "v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka."
BSM podľa § 148 ods. 1 Obč. zákonníka zaniká, okrem iného zánikom manželstva, vo Vašom prípade právoplatnosťou rozsudku o rozvode manželstva.

Podľa názorov odbornej verejnosti samotné zrušenie spoločnej domácnosti, opustenie spoločnej domácnosti jedným z manželov alebo oddelené hospodárenie manželov nemá za následok zánik bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov trvá aj keď manželia nežijú v spoločnej domácnosti a so spoločným majetkom hospodária oddelene. Tieto skutočnosti by samé osebe nemohli byť ani dôvodom zrušenia bezpodielového spoluvlastníctva manželov podľa § 148 ods. 2 OZ. Aplikačná prax súdov sa ustálila na tom, že zrušenie spoločnej domácnosti nemá za následok zánik BSM manželov, bezpodielové spoluvlastníctvo manželov trvá naďalej aj po zrušení spoločného hospodárenia a na právach a povinnostiach manželov vyplývajúcich z tohto spoluvlastníctva sa tým nič nemení.

Z tohto možno dospieť k názoru, že aj keď sa jeden z manželov odsťahuje zo spoločnej domácnosti, nemá táto skutočnosť sama o sebe vplyv na trvanie BSM. BSM ako také trvá naďalej so všetkými právnymi dôsledkami, ktoré z toho pre manželov vyplývajú.
Po zániku manželstva - u Vás rozvod- nasleduje vyporiadanie BSM, kde si manželia rozdelia svoj majetok. Pri vyporiadaní sa postupuje podľa § 149 a nasl. Obč. zákonníka.
V prípade problémov nás kontaktujte.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Kedy nadobúda rozsudok o rozvode manželstva právoplatnosť? (Rozvod)

Dobrý deň, mám prosbu. Je možné, aby potvrdila právoplatnosť môjho rozsudku o rozvode moja kamarátka za mňa osobne, alebo to musím urobiť sám? Ďakujem.

Odpoveď: Kedy nadobúda rozsudok o rozvode manželstva právoplatnosť?

(odpoveď odoslaná: 18.06.2017)

Dobrý deň, ak máte z infocentra príslušného súdu potvrdené, že Váš rozsudok je právoplatný, právoplatnosť môže ísť vyznačiť ktokoľvek. Pracovníčka infocentra neoveruje totožnosť osoby pri žiadosti o vyznačenie právoplatnosti na rozsudku. Stačí pracovníčke predložiť originál rozsudku a požiadať ju o vyznačenie právoplatnosti.


Trápi vás "Kedy nadobúda rozsudok o rozvode manželstva právoplatnosť?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Kedy nadobúda rozsudok o rozvode manželstva právoplatnosť? (Rozvod)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na právoplatnosť rozsudku o rozvode. Dňa 20.10.2016 nás na základe dohody oboch manželov súd rozviedol s tým, že sme sa obaja vzdali odvolania. Dňa 2.11.2016 mi bolo poštou doručené rozhodnutie súdu, že manželstvo rozvádza. Zásielku som prevzala a podpísala. Lenže bývalý manžel je odcestovaný v zahraničí a zásielku neprevzal. Chcem sa teda opýtať, či môj rozvod manželstva nadobudol platnosť dňom, keď som prevzala rozhodnutie alebo až keď ho prevezme bývalý manžel. Potrebujem si dať po 3 dňoch overiť na súde právoplatnosť a nahlásiť tento nový stav na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, pretože sa obávam, že aj tam mi plynula nejaká lehota na oznámenie novej skutočnosti v rodine. Veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Kedy nadobúda rozsudok o rozvode manželstva právoplatnosť?

(odpoveď odoslaná: 03.11.2016)

Dobrý deň, rozsudok, voči ktorému sa obaja účastníci konania vzdali práva na odvolanie je právoplatné doručením obom účastníkom konania. Nestačí, aby bol rozsudok doručený iba Vám, ale musí byť doručený aj jemu. Neskorším dňom prevzatia rozsudku oboma účastníkmi je rozsudok právoplatný. Ak súd nebude vedieť doručiť Vášmu manželovi rozsudok, bude zásielku považovať za doručenú na základe fikcie doručenia. Najlepším spôsobom ako si overovať, či je rozsudok právoplatný je zavolať na infocentrum príslušného súdu. Na infocentre stačí oznámiť spisovú značku Vášho konania a pracovníčka Vám obratom povie, či je rozsudok právoplatný alebo nie. Vaše manželstvo zaniká až právoplatnosťou rozsudku o rozvode, tzn. dovtedy ste vydatá a nový stav Vašej osoby nastane až právoplatnosťou rozsudku. 


Podotázka: Kedy nadobúda rozsudok o rozvode manželstva právoplatnosť? (Rozvod)

Pozdravujem, mám otázku ohľadne môjho rozsudku Okresného súdu Pezinok, ktorý bol vydany dňa 24. júna 2016. Lehota na odvolanie bola stanovená na 15 dní. Dňa 10. októbra som bola na matrike v meste môjho trvalého pobytu, kde bol pôvodne uzatvorený sobáš. Tam mi bolo povedané, že tieto informácie neprijali, a že tento rozsudok, ktorý som so sebou mala zo dňa 24. júna 2016, keď bol vydany, je neplatný, pretože neobsahoval pečiatku pravoplatnosti. Od prevzatia tohto rozsudku zo dňa 24. júna 2016, ktorý určoval lehotu 15 dní na odvolanie, až do momentu, keď som ho dostala do vlastných rúk v júli 2016, mi už nič neprichádzalo. Kedy bol tento dokument odoslaný a prijatý môjim expartnerom v Anglicku, neviem. Chcela by som sa, prosím vás, opýtať, či tento rozsudok, ktorý som prijala okolo 10. júla 2016, nadobudol automaticky pravoplatnosť po uplynutí lehoty 15 dní na odvolanie. Alebo či súd ešte raz odosielal obežník obom stranám s finálnym pravoplatným rozsudkom po uplynutí lehoty 15 dní odo dňa prijatia oboma stranami v spore (berie sa do úvahy, ak je neskorší dátum prijatia jedného z partnerov?). Ďakujem vám veľmi pekne. S pozdravom.

Odpoveď: Kedy nadobúda rozsudok o rozvode manželstva právoplatnosť?

(odpoveď odoslaná: 12.10.2016)

Dobrý deň, tak ako Vám uviedli na matrike, na rozsudku je potrebné vyznačiť právoplatnosť súdneho rozhodnutia (v prípade, že z manželstva pochádzali aj maloleté deti, tak aj vykonateľnosť). Právoplatnosť je možné overiť na infocentre príslušného súdu. Na internete nájdete telefónne číslo na infocentrum Okresného súdu Pezinok. Po zavolaní stačí nadiktovať spisovú značku konania (nachádza sa vpravo hore) a následne Vám pracovníčka oznámi, či je rozsudok právoplatný alebo nie (v prípade doručovania do zahraničia to trvá dlhšie). V prípade, že Vám pracovníčka oznámi, že je rozsudok právoplatný, môžete si ho zaslať poštou na vyznačenie, ale skôr Vám odporúčam ísť si vyznačiť právoplatnosť osobne, nakoľko to poštou trvá dlhšie. Po vyznačení právoplatnosti môžete ísť na matriku a vybaviť potrebné veci.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kedy nadobúda rozsudok o rozvode manželstva právoplatnosť?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.