Máte
otázku?

Práva rodiča pri rozvode


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Nitra

Otázka: Práva rodiča pri rozvode

Dobrý deň. Sme manželia už tri roky, no náš vzťah sa po svadbe vychladol, pretože ma manželka podviedla. Máme polročného syna, ktorého však vidím len zriedka, pretože má manželka sa neustále potuluje a nášho syna zanedbáva - niekedy dokonca až na desať dní. Neposkytuje nám žiaden finančný príspevok. Všetky výdavky na domácnosť a naše dieťa pokrývam ja. Platím hypotéku na náš dom, ktorý je na moje meno a bol zakúpený ešte pred našou svadbou. Myslím, že naša situácia sa nezlepší a bude to pravdepodobne smerovať k rozvodu. Momentálne sa ani nerozprávame a stravujeme sa a spíme zvlášť. Neviem, ako by som mal postupovať a aké práva mám ohľadom nášho syna. Vopred vám ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Práva rodiča pri rozvode

Dobrý deň, rozvodové konanie je zo zákona spojené s konaním o úprave práv a povinností rodičov k maloletému dieťaťu na čas po rozvode. V tomto konaní súd rozhoduje komu bude dieťa zverené do osobnej starostlivosti, kto bude dieťa zastupovať a kto bude spravovať jeho majetok a tiež rozhoduje o výške výživného, ktoré bude musieť druhý rodič platiť. Súd v tomto konaní vždy prihliada na záujem maloletého, tzn. že sa súd rozhoduje podľa toho čo by bolo pre maloletého najlepšie. Súd môže dieťa zveriť i do striedavej osobnej starostlivosti v tom prípade, ak sú obaja rodičia spôsobilí dieťa vychovávať a zverenie dieťaťa do striedavej starostlivosti by bolo v záujme dieťaťa. Súd možnosť zverenia dieťaťa do striedavej starostlivosti musí vždy skúmať ak so striedavou starostlivosťou súhlasí jeden z rodičov alebo požiada jeden z rodičov. Rodič, ktorému dieťa nebolo zverené do osobnej starostlivosti má právo na styk s dieťaťom. Styk rodiča s dieťaťom však súd nemusí v každom konaní upraviť. V mnohých prípadoch sa totiž o styku dieťaťa s druhým rodičom vedia rodičia dohodnúť i mimosúdne.

Súd môže svoje autoritatívne rozhodovanie nahradiť i dohodou rodičov o úprave práv a povinností. Dohoda sa musí týkať najmä toho, komu bude dieťa zverené do osobnej starostlivosti, kto ho bude zastupovať, spravovať majetok a o výške výživného (možno sa dohodnúť i bez určenia výživnéoh). Dohodu musí súd schváliť, inak je nevykonateľná. Dohodu súd neschváli ak je protizákonná alebo nie je v záujme maloletého dieťaťa.

Podla toho, čo ste napisali, je zrejmé, že Vás súd rozvedie, dôležité je najskôr sa rozhodnúť, ako si predstavujete ďalšie fungovanie.

Trápi vás "Práva rodiča pri rozvode" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Práva rodiča pri rozvode" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.