Máte
otázku?

Potrebujem súhlas bývalého manžela k vycestovaniu s dieťaťom do zahraničia?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Prešov

Otázka: Potrebujem súhlas bývalého manžela k vycestovaniu s dieťaťom do zahraničia?

Po rozvode mi bola zverená starostlivosť o maloletého syna mojej bývalej manželky. Musí mi ona dať súhlas s jeho cestovaním mimo SR na dovolenku, alebo platí toto aj naopak, teda že ona musí žiadať o môj súhlas? Ďakujem.

Odpoveď: Potrebujem súhlas bývalého manžela k vycestovaniu s dieťaťom do zahraničia?

Dobrý deň, podľa § 35 zákona o rodine, ak sa rodičia nedohodnú o podstatných veciach súvisiacich s výkonom rodičovských práv a povinností, najmä o vysťahovaní maloletého dieťaťa do cudziny, o správe majetku maloletého dieťaťa, o štátnom občianstve maloletého dieťaťa, o udelení súhlasu na poskytovanie zdravotnej starostlivosti a o príprave na budúce povolanie, rozhodne na návrh niektorého z rodičov súd. To znamená, že v ostatných ako podstatných veciach, môže vykonáva každý z rodičov samostatne svoje rodičovské práva a povinnosti. Krátkodobé vycestovanie s dieťaťom do zahraničia za účelom dovolenky bez úmyslu sa tam zdržiavať nepretržite dlhu dobu (meniť jeho trvalé bydlisko), je bežnou vecou, na ktorú nepotrebujete súhlas matky dieťaťa. V opačnom prípade by šlo o neprimeraný zásah do rodičovských práv a povinností. 

Trápi vás "Potrebujem súhlas bývalého manžela k vycestovaniu s dieťaťom do zahraničia?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Potrebujem súhlas bývalého manžela k vycestovaniu s dieťaťom do zahraničia? (Rodinné právo)

Dobrý deň, som matkou takmer 6-ročného syna. S exmanželom nežijeme spolu už 5 rokov a on o syna neprejavuje žiaden záujem. Nenavštívil ho ani raz, nekontaktuje ho a nikdy nepošle žiadny darček ani peniaze. Maximálne pošle výživné a aj to musíme vždy čakať, pretože ho neposiela do určeného dátumu. Syn ani nevie, ako jeho otec vyzerá. Chceme odísť do zahraničia a preto potrebujem jeho súhlas. Zaslala som mu vyplnené papiere a stačilo ich len overiť u notára. Dokonca som mu musela poslať aj poplatok za notára, inak by papiere odmietol podpísať. Napriek tomu som sa podpísaných papierov nedočkala. Dokonca mi napísal, že mi ich nepošle a ak opustím krajinu, obviní ma z únosu. Prosím, poraďte mi, ako mám postupovať. Nie je normálne, aby mi bránil človek, ktorý sa o dieťa nezaujíma a chce sa zrieknuť otcovstva, aby nemusel platiť výživné. Za Vašu odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Potrebujem súhlas bývalého manžela k vycestovaniu s dieťaťom do zahraničia?

(odpoveď odoslaná: 26.06.2018)

Dobrý deň, 

ďakujeme za otázku, ku ktorej uvádzame nasledovnú odpoveď :

1./ Podľa ust. § 35 zákona o rodine platí :

 

"

Rozhodovanie súdu pri nezhode rodičov

 

Ak sa rodičia nedohodnú o podstatných veciach súvisiacich s výkonom rodičovských práv a povinností, najmä o vysťahovaní maloletého dieťaťa do cudziny, o správe majetku maloletého dieťaťa, o štátnom občianstve maloletého dieťaťa, o udelení súhlasu na poskytovanie zdravotnej starostlivosti a o príprave na budúce povolanie, rozhodne na návrh niektorého z rodičov súd."

2./Teda vo veci budete musieť podať návrh na súd.Ak sa jedná vo Vašom prípade o vysťahovanie z dôvodu, že ste si našli zamestnanie a aj bývanie v zahraničí, je potrebné sa v súdnom konaní pripraviť aj na tieto otázky, teda či máte vybavené zamestnanie, bývanie a ako budete zabezpečovať starostlivosť o dieťa, ako je vyriešená škola, lekárska starostlivosť, ako je dieťa pripravené po jazyk. stránke, či Váš príjem bude postačujúci na potrebu Vašej rodiny v zahraničí. 

3./ Neplatenie výživného odporúčame riešiť už teraz, nakoľko ak sa prípadne odsťahujete, bude to problematickejšie. Trestné oznámenie tiež stojí za zváženie.

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Potrebujem súhlas bývalého manžela k vycestovaniu s dieťaťom do zahraničia?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.